Onko kaiutinkaapeleilla eroa tai väliä?

06.09.2020 - 13:32

Tänä kesänä päätin viimein hakea koekuunteluun uudet kaiutinjohdot joita olen tässä viime vuosina jo moneen otteeseen miettinyt. Neljä vuotta sitten päivitin Wharfedale Diamond 9.5 lattiakauittimet Q Acoustics Concept 40 lattiakaiuttimiin ja seuraavana vuorossa olikin alkaa miettimään kaiutinkaapelin päivittämistä. Minulla oli ollut kåytössä aina tähän kesään saakka jokaisessa kaiuttimessa ihan perus kuparikaiutinkaapelia ja ajattelin juurikin kaiutinkaapelin päivittämistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimille jotka toimiva pääkaiuttimina. Olin tietenkin katsonut eri vaihtoehtoja kaiutinkaapelin päivittämistä varten mutta en ollut ihan varma mitkä kaapelit kannattaisi hankkia sillä en ollut varma kuinka paljon kaiutinkaapeleihin kannattaisi panostaa?

Olen ollut lähes tulkoon aina siinä uskossa, että kaiutinkaapelilla ei ole niinkään paljoa väliä. Toiset sanovat kaiutinkaapelilla olevan eroa tai toiset sanovat ettei sillä ole niinkään paljoa merkitystä. Kuitenkaan tässä kohtaan ei aina tiedä minkä hintaluokan kaiuttimista ja johdoista puhutaan ja mihin ollaan päivittämässä. Onko kyseessä 100€, 1000€ vai 10000€ hinta luokan välineet sillä kesän omasta Kimber Kable 8PR & Kimber Kable 4TC kokeiluissa huomasin ainakin itse eroja perus kuparikaapeliin.

Kimber Kable 8PR

Itse en huomannut Kimber Kable 8PR & Kimber Kable 4TC kaapelien välillä oikeastaan mitään eroa vaikka johtojen välillä on hinta eroa lähes 200€. Tässä suhteessa voisikin sanoa, että kaapeleilla ei ole niinkään suurta merkitystä. Kuitenkin kummatkin Kimber Kable 8PR & Kimber Kable 4TC kaiutinjohdot kuulostivat ensisekunneista asti selvästi paremmilta. Kimber Kable 8PR & Kimber Kable 4TC kaiutinjohdot toivat ääneen selvästi enemmän bassoa ja matalammat äänet toimivat muutoinkin paljon paremmin. Tämän lisäksi äänestä tuli paljon soituvampi, pienemmät yksityiskohdat kuulostivat selvemmiltä sekä äänenvoimakkuutta pystyi laittamaan vahvistimesta vähemmän eli kyseiset kaapelit kuljettivat äänisignaalia paljon ememmän ja paremmin verrattuna perus kuparikaapeliin.

Kimber Kable 8PR kolme viikon jälkeen

Minulla on ollut nyt kolme viikkoa Kimber Kable 8PR kaiutinkaapelit yhdistettyinä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimiin ja olen ollut täysin tyytyväinen äänenlaatuun. Kesäloman aikana kun koekuuntelin Kimber Kable 8PR & Kimber Kable 4TC kaiutinkaapeleita niin siihen loppuivat minun koekuuntelut ja sen jälkeen minulla on ollut vain Kimber Kable 8PR kaiutinjohdot kiinni kaiuttimissa. Minulla ei ollut kuparikaapeleissa banaaniliittimiä niin en ole jaksanut enää niiden kanssa tapella tai myöhemmin kuunnella eroja verrattuna Kimber Kable 8PR kaapeleihin. En enää muista kunnolla miltä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimet kuullostivat vanhoilla johdoilla niin menen vain sille miltä uudet kaapelit kuulostavat.

Kimber Kable 8PR

Kesällä koekuuntelussa kuuntelin eroja lähinnä musiikin ja joidenkin televisiosarjojen kanssa enkä esimerkiksi katsonut yhtään elokuvaa tai bluray julkaisua. Nyt kolmen viikon aikana olen katsonut enemmän televisiosarjoja sekä 4K bluray elokuvia ja täytyy kyllä sanoa, että ääni kuulostaa paljon paremmalta kuin ennen. Matalat äänet ja varsinkin basso on paljon voimakkaampaa ja parempaa kuin aikaisemmin minkä lisäksi ääni on jollain tavalla selvempää ja ulottuvampaa. Näin ollen Kimber Kable 8PR kaapelit toimivat myöskin paremmin elokuvien kanssa auttaen saaden paremman hyödyn irti Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista.

Olen tullut siis siihen tulokseen, että onneksi tulin nyt viimein päivittäneeksi kaiutinkaapelit. Olen samalla myöskin tullut siihen tulokseen, että kaiutinkaapeleilla on väliä. Ei hirveästi mutta kaapelilla saa hieman enemmän kaiuttimesta irti. Kaapelin valinta ja millainen kaapeli kannattaa hankkia riippuu ihan siitä mitkä kaiuttimet on käytössä ja millainen muu järjestelmä ja huone on. Tein siinä mielessä hyvän ratkaisun, että otin koekuunteluun pari eri johtoa jolloin huomasin mahdolliset erot mutta ehkä olisi kannattanut ottaa vielä yhdet tai kahdet enemmän? En siis lähtisi ostamaan edes kaiutinkaapelia sokkona verkosta jos se alkaa maksamaan jo yli 100€.

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.