Olenko dieetillä?

14.06.2019 - 22:35

Minulta kysyttiin töissä tällä viikolla olenko dieetillä? En oikein osannut vastata tuohon heti vaan vastaus taisi olla enemmänkin en osaa sanoa. Tuo kysymys laittoi minut miettimään missä tilassa olen dieetin kanssa? Olenko enää dieetillä missä olen alkuvuodesta ollut, olenko semidieetillä vai kenties normaalissa moodissa? Myöskin kun tällä viikolla tuli kysymys miten dieetti etenee niin niin...

Olin alkuvuodesta dieetillä ja sitä kesti muutaman kuukauden. Tulosta ei oikein tullut siihen malliin kun ajattelin niin pikkuhiljaa dieetti siirtyi enemmänkin semidieettiin. Välillä tulikin sitten tankattua ihan kunnolla esimerkiksi pääsiäisenä. Tuon jälkeen olen ollut kuitenkin enemmän tai vähemmän semidieetillä. Kuitenkin nyt viimeisin parin viikon aikana olen yrittänyt dieetata ja nelisen viikkoa sitten aloitinkin aamulenkit joita en aloittanut alkuvuodesta kun aloin dieettaan.

Käytännössä olen käynyt kuutena päivänä viikosta joko aamukävelyllä tai uimassa. Uimassa olen käynyt kerran tai kaksi kertaa viikossa ja muina päivinä olen käynyt kävelemässä. Sunnuntait olen pitänyt käytännössä väli aamuina kun en vain ole viitsinyt lähteä lenkillä ja olen kuitenkin käynyt illalla kuntosalilla. Niinä päivinä kun olen käynyt uimassa niin illan kuntosalitreeni on alkanut kärsimään. Ei paljoa mutta olen huomannut eroja verrattuna siihen kun en kävisi uimassa. Aamukävelyiden kanssa näin ei ole käynyt sillä kävely on ainakin itselleni paljon kevyempää kuin uiminen.

Aamulenkkien ja uinnin lisäksi olen pitänyt ruokavaliosta kiinni kuutisen päivää viikosta ja yhtenä päivänä olen hieman syönyt jotain ohi. Tästä huolimatta en ole huomannut mitään ihmeellisyyksiä tapahtuvan vaikka niin voisi olettaa. Ei voi olla siten, että yksi ateria viikossa tai jopa kaksi vaikuttaisi siihen, että kuuden päivän tarkempi syöminen ja aamukävelyt eivät auttaisi. Vai voiko tosiaan olla siten, että yksi vapaampi ateria pilaa kuuden päivän tarkemman katsomisen?

Olen kuitenkin alkanut huomaamaan itse jotain muutoksia sen jälkeen kun aloitin aamukävelyt. Tätä samaa en ole kuitenkaan huomannut vaa'asta tai oikeastaan mittanauhalla mutta salivyöhön on alkanut tulemaan rakoa. Myöskin yleinen olemus vaikuttaisi olevan kevyempi ainakin henkisesti vaikka en ole nähnyt niinkään muutoksia mitoissa. Myöskin toinen asia minkä olen huomannut heti aamulenkkien aloittamisen jälkeen on ollut aamun vireys. Olen ollut aamulenkin jälkeen paljon virkeämpi vaikka joudunkin heräämään aamulenkkiä varten aikaisemmin. 

Tällä viikolla otin kyllä hieman raaemman ruokavalion käyttöön minkä aloin huomaamaan yleisenä väsymisenä ja varsinkin illalla kuntosalilla. Kun vaihdoin pienen mutta kiinteän lounaan smoothieen niin tämä ei anna samalla tavalla energiaa tai kestä vatsassa yhtä kauaa mitä kiinteä ruoka. Tästä johtuen otin smoothien lounaaksi "syötäväksi" ateriaksi ja ennen kuntosalia syöty suurempi ateria pysyi samana. Ajattelin tuosta ateriasta saavan kuitenkin jonkin verran energiaa illan treeniä varten. Smoothiet voivat olla hyviäkin dieetti aterioita ja niihin saa helposti tarvittavan määrän makroja mutta ongelmaksi muodostuu nestemäisyys. Varsinkin jos haluaa energiaa treeneihini niin sitä en ainakaan itse smoothieista saa.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Kirjoittelin tuossa pari päivää sitten kanafile airfryerillä kun kuvasin siitä myöskin videon. Tämä antoi minulle sitten motivaation ja idean kuvata myöskin kuorrutettu kanafile airfryerillä videon. Yleisesti teen kanafileen paistinpannulla mutta välillä laitan kanafileen ihan vain airfryeriin jos en jaksa tehdä sitä paistinpannulla. Kuitenkin olen tehnyt aika paljon kanafilettä airfryerillä mutta silloin olen sitä kuorruttanut ja nyt oli aika myöskin kuvata kuorrutettu kanafile airfryerillä video.

Olin tänään laiskemmalla päällä kun tein ruokaa niimpä lämmitin kanafileen airfryerillä ja kuvasin myös siitä lyhyen videon. Olen jo pidempään lämmittänyt kanaa airfryerillä mutta tuolloin olen lähinnä tehnyt kuorrutettua kanafilettä. Pitäisi varmaan tehdä myös erillinen video kuorrutetusta kanafileestä? No joka tapauksessa aloin olemaan laiskempi kanafileen paistamisen kanssa joululomilla Vammalassa ollessani ja tuo tapa on sitten välillä jäänyt päälle myöskin kotona.

En nyt tiedä mikä Espoolaisiin koiran omistajiin on tullut tänä vuonna? Ehkä ihmisiä ei vain niin kuin yleisesti enää kiinnosta tai ihmiset eivät vain kiinnitä huomioita asioihin. Varsinkin tämän vuoden tammikuun - maaliskuun aikana olen nähnyt ihan hirveästi koiran paskaa tiellä kun tiellä. Espoo on ollut aikaisemmin siinä mielessä ihmeellinen kaupunki käydä lenkillä että koiran paskoja ei hirveästi ole tullut näkyviin. Kuitenkin tänä vuonna tuohon on tullut poikkeus.

Tänään tuli Instagramista jonkun mielenkiintoinen ja oikeaa asiaa sisältävä story minulle vastaan. Tuo kyseinen story kyllä sopii sopivasti siihen mitä taas kuulee kuntosalin pukuhuoneessa kun kuulee ihmisten puhuvan keskenään. Yleisesti varsinkin teinien suusta kuulee sitä että he eivät syö yleisesti ja vanhemmilta ihmisiltä kuulee yleisesti vain sitä että lounasbuffetissa vedetään ruokaa koko rahan edestä liikaa. Mistä siis tuo Instagram story kertoi mihin tässä viittaan? 

Tein eilen illalla kuntosalin jälkeen yhden normaaleista perjantai-illan aterioista minkä suunnittelin jo ennen kuntosalille menoa kuvaavani. En tiedä mistä nyt sain idean että kuvaan tuon mutta ajattelin nyt tehdä niin. Minulle on muodostunut perjantai-iltaisin syödä kuntosali treenin jälkeen pizzan minkä paistan uunissa pizzakivellä, wingsejä tai boneless wingsejä airfyerillä tai paistaa pihvin minkä lisäksi tehdä jotain perunoita airfyerillä. Nämä ovat sellaisia special aterioita joita tykkään tehdä suhteellisen useasti perjantai ja tai lauantai-iltana kuntosali treenin jälkeen.