Neljän viikon loman aikana yhteensä noin parikymmentä sarjaennätystä penkissä, kyykyssä ja maastavedossa

18.08.2023 - 22:57

Ensimmäinen työviikko takana neljän viikon loman jälkeen ja ensimmäinen viikonloppu vapaa edessä. Tuon neljän viikon aikana kävin ihan normaalisti treenaamassa käytännössä jokaisena päivänä kuten normaalisti paitsi yhtenä tai parina. Käytännössä jos vain sää suosi niin kävin varsinkin loman alussa aamupäivisin treenaamassa frisbee golffia eli käytännössä heittelemässä frisbeetä kentällä tai jollain väylällä. Iltaisin oli sitten vuorossa kuntosalitreeni vanhalla kuntosalilla mistä kaikki on alkanut minun kohdallani.

Kun loma alkoi ja menin sitten maanantai-iltana kuntosalille niin tiesin kyllä että on selkätreeni ja maastavetoa luvassa mutta se miten tulisin treenaamaan niin oli ihan auki. En ollut miettinyt asiaa oikein yhtään mutta hieman olin päättänyt olla tekemättä ihan isoilla painoilla treenejä eli sellainen samankaltaisia treenejä joita olen nyt viime kuukausien aikana tehnyt. Ajattelin maiseman vaihdon olevan hyvä ajankohta myös tehdä treeneihin muutoksia sillä treeniympäristö oli ihan eri.

No aloitin sitten treenit sellaisella ajatuksella mikä oli ollut päässäni jo jonkin aikaa. Tein tuossa alkukesästä tai loppu keväästä maastavedossa uudeksi kymmenen toiston sarjaennätyspainoikseni 220kg. Ainoa suurempi ongelma minulle tuossa oli se etten sitä kuvannut kun se tuli tehtyä aika puskista enkä siihen uskonut kun en ollut tehnyt edes yli viiden toiston sarjoja aikoihin. Tuon jälkeen minulle jäi hieman palo tehdä uusi sarjaennätys 230kg painoilla ihan vain sen takia etten kuvannut tuota 220kg kymmenen toiston sarjaa. 

No loma alkoi treenien osalta maastavedossa 230kg painoilla kymmenen toiston sarjaan mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmilla painoilla tehty kymmenen toistoa maastavedossa. Loppu treeni niin kuin loman aikana kaikki treenit pääliikkeen jälkeen olivat aikalailla milloin mitä sattui ja millä painoilla jaksoin tehdä. Oikeastaan muutamaa poikkeusta lukuunottamatta mitään ihmeellisyyksiä ei oikein muuten tullut penkin, kyykyn ja maastavedon lisäksi oikein tehtyä. Ainoa tapaus saattoi olla lattia pysäytyspenkin tekeminen missä tein myös sarjaennätyksen.

Kun loma alkoi treenien osalta sarjaennätyksellä niin miten sitten treeni jatkui sen jälkeen seuraavalla kerralla? Miten jatkaisin treenejä seuraavalla tai seuraaville kerroilla? Oliko maanantain treeni vain poikkeus vai kentien avaus johonkin erilaiseen treenaamiseen?

No tiistaina oli sitten vuorossa penkki- / rintatreeni mikä alkoi aika normaalisti ja meinasi myöskin päättyä aikalailla normaalisti. Tein nimittäin aikalailla perus penkkitreenin tuolloin tiistaina ja vasta viimeinen sarja oli sitten poikkeus siihen miten penkkitreenejä olin tehnyt viimeisien kuukausien aikana. Jotenkin siinä sitten kun olin tehnyt "normaalin" penkkitreenin niin varmaan aloin muistelemaan edellisen päivän maatavedon kymmenen toiston sarjaa. 

Tein tiistaina penkki treenin loppuun 140kg painoilla niin monta toistoa kuin vain sain tehtyä. Tuolloin sain 140kg painoilla 17 toistoa minkä seuraavalla viikolla sain korotettua 20 toistoon. Se miksi painot olivat juuri tällä kertaa 140kg? Johtuu varmaan siitä että aina silloin tällöin harvakseltaan teen tämänkaltaisia kokeiluja ja muistin että oliko talvella vai viime kesänä niin tein 110kg, 120kg sekä 130kg painoilla vastaavat. Toistomääriä en tästä nyt osaa ulkoa muistaa mutta olisiko tuolloin 120kg painolla tulleen 20 toistoa ja 130kg painoilla 15 toistoa?

Tiistain penkki treenin päätös olikin sitten varmaan avain siihen mitä tulevaisuus koitti sillä keskiviikkona en edes miettinytkään tehdä mahdollisimman "isoilla" painoilla mahdollisimman montaa toistoa vaan halusin keskittyä tekemään vähintään viiden toiston sarjoja mikä tarkoitti pienempiä painoja. No nyt kun katson videoita kun muuten en nyt enää yhtään muista treeneistä niin päädyin tekemään 205kg painoilla kuusi toistoa mikä oli 205kg painojen toistoennätys. Tuo ei tainnut olla ihan tavoite jos oikein muista mutta se oli nyt tällä kertaa maksimi minkä sain.

Kun maanantaina tuli tehtyä maastavedossa sarjaennätys, tiistaina penkissä sarjaennätys sekä keskiviikkona sarjaennätys niin sama sitten jatkui että torstaina taas tuli tehtyä penkissä sarjaennätys tällä kertaa 150kg painoilla. Tätä sarjaennätystä en edes muistanutkaan ja tuon treenin jälkeen sain kahdessa treenissä vielä nostettua tuon 12 toistoa 13:sta toistoon vaikka yritin hakea 15:stä. Perjantaina tuli sitten vielä toinen maastaveto sarjaennätys kun sain tehtyä 260kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä viisi toistoa. Kolme toistoa oli edellinen ennätys 260kg painoilla.

Lauantaina tuli sitten kokeiltua saada tehtyä 200kg painoilla hieman pidempiä sarjoja joita keskiviikkona yritin tehdä 205kg painoilla. Tarkoitus oli hakea kahdeksaa toistoa mutta sain vain seitsemän toistoa mikä oli pettymys. Kuitenkin tuo seitsemän toistoa oli ensimmäistä kertaa ikinä 200kg painoilla eli sarjaennätys tuli kuitenkin tehtyä. Olin kuitenkin niin pettynyt siihen etten saanut kahdeksaa toistoa niimpä ajattelin tehdä toisen seitsemän toiston sarjan minkä sitten lopulta sain tehtyä.

Niin viikon ensimmäinen loma viikko oli treenien osalta takana lauantai-illan jalkatreenin jälkeen. Tulos oli ihmeellinen ja ei niin todellinen. Kuusi treeniä kuutena päivänä ja jokaisessa treenissä olin saanut sarjaennätyksen. Kaksi sarjaennätystä kussakin isossa liikkeessä penkissä, kyykyssä sekä maastavedossa ja kaikki ennätykset olivat vielä erilaisia. Kun seuraavan viikon maanantaina menin kuntosalille ja aloin treenaamaan niin en oikein kyllä tiennyt mitä odottaa, olenko ihan väsynyt vai jaksaisinko jatkaa tätä samaa tahtia?

Vastaus oli hieman sekava ja yliyrittämistä maanantain sekä tiistain osalta jolloin tuli epäonnistuminen ja aikalailla normaali treeni. Kuitenkin keskiviikon treenissä tuli sitten vielä nostettua kyykyn kymmenen toiston sarjaennätystä 185kg painoihin. Hieman ennen lomaani olin saanut tehtyä 180kg painoilla kymmenen toiston ensimmäistä kertaa ikinä. Se mikä eroitti tuon 185kg minkä sitten sain vielä nostettua 190kg painoihin oli se että tein sen ilman spotteria kuten 190kg kanssa kun taas 180kg tuli spotterin kanssa tehtynä. Siksi arvostin tuota 185kg kymmentä toistoa paljon kun sen tein ja se myös antoi itse luottamusta mikä ruokki sitten ensiksi 190kg yhdeksän toistoa ja lopulta kymmenen toistoa.

Tuo keskiviikon treeni oli siis paluu edellisen viikon sarjaennätys tahtiin missä sain myös maanantain sekä tiistain epäonnistumiset ja normaalit treenit parsittua. Itselleni tuo kymmenen toistoa 185kg tuolloin keskiviikkona toimi myös minulle sellaisena inspiraationa että jatkoin sitten sarjaennätyksien tekemistä ja pidempien sarjojen hakemista enkä niinkään suuria painoja. Tuon keskiviikon kyykyn 185kg kymmenen toistoa jälkeen teinkin vielä erilaisia sarjaennätyksiä.

Niin sarjaennätyksiä tuli tehtyä loman aikana roppakaupalla niin miksi näin tapahtui? Ensinnäkin suurin syy on ollut se että en ole edes yrittänyt tehdä tämänkaltaisia treenejä sarjoineen vaan enemmänkin keskittynyt isompiin painoihin. Ainoa liike käytännössä missä on tullut tehtyä sarjaennätyksiä on maastaveto sekä kyykky mutta nekin käytännössä ketjujen kanssa. Maastaveto on näistä liikkeistä ainoa missä olen tehnyt viime aikoina sarjaennätyksiä isoilla painolla kun siinä niitä olen vain välillä kokeillut.

Tein eri painoilla sarjaennätyksiä mikä oli myös avain siihen että sain sarjaennätyksiä. Kyseessä ei ollut vain kymmenen tai kahdenkymmenen kilon ero vaan painoilla oli selvät erot. Myöskin kun aloin tekemään treenistä toiseen pidempiä sarjoja niin kroppa myös tottui tekemään pidempiä sarjoja isommilla painoilla. Myös se että keskityin silti vain pääliikkeeseen niin auttoi sillä en tosiaan hakannut treenin muita liikkeitä sitten läheskään samoilla painoilla suhteutettuna. Sitten myöskin jos tuntui sille että nyt ei enempää niin lähdin vain pois.

Se on myös että tulokset ruokki toisiaan ja hain monesti enemmän toistoja mitä sitten sain. Valitettavasti ennen lomiani olleet sarjaennätykset olivat vain sitä luokkaa että nyt sain ne rikottua vaikka tulokset eivät aina olleet sitä luokkaa mitä itse haluasin. Myöskään sarjaennätyksen painot eivät siis olleet kokoaikaa mitään ihan maksimaalisen suuria vaikka suhteessa isoja ne olivatkin. Painot olivat käytännössä sellaisia painoija joilla normaalisti teen mutta vain kenties lyhyempiä ja useampia sarjoja.

Pidättäytydään vielä kolmannen kerran putkeen kyykyn parissa kun pari viimeistä kirjoitusta on liittynyt kyykkyyn Tampereen PTVGYM:in vierailun johdosta. Ensiksi kirjoitin PTVGYM Tampere kokemuksia ja sitten sen jälkeen itse jalkatreenistä Tampereen PTVGYM:llä. Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa hieman tekniikasta ja nimen omaan jalkojen leveydestä. Kyykkyyn liittyy niin monta muutakin isompaa ja pienempää asiaa mitkä vaikuttavat millaisilla painoilla voi treenata ja miten koko kyykky asentoon edes pääsee.

Eilen lauantaina tuli käytyä testaamassa ja treenaamassa Tampereen PTVGYM:llä. Kirjoittelin jo hieman PTVGYM Tampere kokemuksia ja nyt ajattelin kirjoittaa itse treenistä mikä normaaliin tapaan oli jalkatreeni. Normaaliin tapaan siksi että yleensä lauantaisin olen nyt tehnyt viikon toisen kyykky- / jalkatreenin ja muutenkin kun nyt olen käynyt varsinkin Tampereella treenaamassa niin treenit ovat olleet joko selkätreeni tai jalkatreeni.

Löysin itseni lauantai-iltana "viimein" Tampereen PTVGYM:ltä. Viimein siksi että minun oli tarkoitus mennä alunperin PTVGYM Tampereen avaisiin mihin en lopulta mennyt. Myöskin syys - lokakuussa minun oli tarkoitus tehdä Tampereen keikka testaamaan PTVGYM Tampere mutta tätäkään reissua ei tullut myöskään tehtyä. Lopulta päätin että kun tulen jouluksi Vammalaan niin silloin viimeistään käyn PTVGYM mutta nyt tuli jo tälläinen extempore käynti Vammalaan jo ennen joulua niin nyt oli hyvä hetki käydä testaamassa PTVGYM Tampere.

Eilen perjantaina tuli käytyä tekemässä maastaveto & selkätreeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Tämä oli nyt poikkeuksellisesti tämän viikon ensimmäinen ja viimeinen treeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Laitoin lähi ketjusalin jäädytykseen nyt joulukuuksi niin kävin siellä sitten treenaamassa torstaihin saakka ja nyt tänään lauantaina no se jää nyt yllätykseksi. Tämän kuun aikana olen kuitenkin niin paljon pois kotoa että katsoin että minun ei ole järkevä maksaa lähiketjusalin jäsenyyttä ja voin yhtä hyvin käydä tekemässä kaikki treenit sitten PTVGYM:llä.

Tässä on nyt noin puolitoista viikkoa tullut treenattua sen jälkeen kun minulla oli puolen toista viikon tauko treeneistä. Olimme töistä yhden viikon Pyhtäällä mökillä minkä jälkeen minulla oli pientä kröhää ja päätin olla menemättä pariin päivään treenaamaan. Tuon paluu viikon puolikkaan päätin ottaa kevyemmin kun ajattelin että en ehkä ole ihan vielä 100% kunnossa eikä nyt muutenkaan ole hyvä vetää itseänsä ihan piippuun ekoissa treeneissä. 

En tiedä kuinka paljon se vaikutti tällä viikolla asiaan että en ottanut ihan täysillä treenejä tällä viikolla jolloin en ajatellut treenejä tuloksellisesti. Tällä viikolla keskityin enemmänkin palaamaan treenien pariin puolen toista viikon tauon jälkeen ja päätarkoitus oli päästä enemmänkin kiinni treenaamiseen kuin miettiä mitä tuloksia sitä haetaan. Vaikka yritänkin olla keskittymättä treeneissä käytettäviin painoihin niin paljoa niin kyllä niitä tulee aina kuitenkin tavalla tai toisella mietittyä. Kuitenkin jokaisessa treenissä katson ja tunnustelen päivän kunnon minkä pohjalta rakentelen treeniä mutta tällä viikolla huomasin tietyllä tapaa rentouden. Rentouden siihen että en edes yrittänyt koviin tuloksiin.