Mitä tehdä kun huomaa ettei treeni kulje toivotulla tavalla?

12.11.2023 - 13:20

Mitä tehdä kun treeni ei kulje tai treeni kulkee samaa kaavoja pitkin treenistä toiseen? Tätä asiaa olen joutunut itseltäni kysymään liian monta kertaa vuosien saatossa. Onneksi nykyään osaan reagoida siihen oikeammalla tavalla kuin ennen. Täytyy kyllä sanoa että kokemus on auttanut asiaa monessa suhteessa sillä vuosien varrella on tullut tehtyä liian usein niitä huonoja ratkaisuja eikä parempia. Huonojen ratkaisujen seuraukset eivät ole kuitenkaan ollut omassa tapauksessani loukkaantumiset mitä ne voisi pahimmassa tapauksessa olla. Itse olen vain hieman liian useasti hakannut päätä seinään hieman liian kauan kun olen ajatellut että kyllä se kurssi tästä muuttuu.

Näihin asioihin olen taas hieman joutunut omalla osaltani parin kolmen viikon aikana kun omasta mielestäni treeni ei nyt kulje niin kuin sen haluaisin kulkevan. Tähän liittyen tein kesällä myös muutoksia kun aloin keskittymään pidempien sarjojen tekemiseen treeneissä enkä vain saamaan mahdollisimman suurilla painoilla mahdollisimman montaa toistoa. Kuitenkin tuossa treeni tavassa mitä käytin ennen kesää niin käytin sentään erilaisia painoja ja toisto määriä sillä olen huomannut sen että mitä järkeä tehdä sitä samaa?

Tällä saman tekemisellä tarkoitan lähinnä sitä että jos kyykkäsin viime viikolla 220kg painoilla kolme kolmesta niin jos tällä kertaa tuntuu että rahkeet ovat maksimissaan samaan niin miksi yrittäisin samaa kolme kertaa kolmosta tälläkin kertaa? Voisin nyt tehdä 200kg tai 210kg painoilla pidempiä sarjoja. Tällä tavoin olen treenejä rakentanut kun tiedän kokemuksesta millaisilla painoilla saan yleisesti minkäkin pituisia sarjoja niin on vain parempi ettei hakkaa samankaltaisia treenejä viikosta toiseen. Tätä minulle välillä kyllä tapahtui mutta kun välillä sitä huomasin asian jo aikaisemmin treenin aikana niin tein suunnitelma muutoksia hyvissä ajoin.

Kesällä suurin muutos oli alkaa tekemään pienemmillä painoilla pidempiä sarjoja kyykyssä, maastavedossa sekä kyykyssä. Tämä oli todella suuri muutos koko treenaamiseeni minkä avulla sain tehtyä todella paljon erilaisia sarjaennätyksiä kun niitä pidempiä sarjoja en oikein ollut tehnyt aikoihin. Niistä ajoista kun pidempiä sarjoja olen tehnyt niin maksimi voimat on kuitenkin kasvaneet minkä johdosta suuremmilla painoilla saan tehtyä pidempiä sarjoja.

Kuitenkin kaikki uusi ja varsinkin ennätysten saaminen suurinpiirtein treenistä treeniin niin loppuu aikanaan ja tällä hetkellä on sellainen aika ettei mikään tunnu sujuvan. Olen siis pettynyt valtaosaan treenejä kun ennätykset eivät enää pauku. Toisaalta ei ole kyllä ihme että ennätyksien hakkaaminen päättyi sillä kaikella on rajansa ja sitten kun näin käy niin tuntuu sille ettei mikään enää suju. Taisin vain saada tulokseni sellaisiin lukemiin että oma odotukseni treenejä kohtaan vaan kasvoi ja tuntuu sille että odotan ainakin toistavani niitä toistomääriä mitä kesällä sain parhaimmillani tehtyä.

Tämä viikko on hyvä esimerkki siitä kuinka olen kehittynyt opettelemaan kuntoani ja miettimään mitä todella kannattaa tehdä. Keskiviikkona tein kyykky treeniä ja 180kg painoilla kyykky tuntui jo paivan. Halusin kuitenkin kyykätä 200kg painoilla millä lopulta tein kaksi viiden toiston sarjaa. Kuitenkin vanha minä olisi tehnyt vain yhden tai kaksi toistoa 200kg painoilla minkä jälkeen olisin nostanut painot 210kg tai 220kg painoihin ja saanut sen maksimi pari toistoa. Nyt kun päätin hyvissä ajoin että teen maksimissaan 200kg painoilla niin sain tehtyä kaksi viiden toiston sarjaa kun vielä viime viikolla sain 200kg painoilla kaksi toistoa.

Perjantaina oli vuorossa maastaveto treeni ja kun edellisellä kerralla olin saanut tehtyä kolme toistoa 280kg painoilla yhden treenin aikana ensimmäistä kertaa ikinä niin odotukseni olivat korkealla. Kuitenkin päätin sitten hyvissä ajoin että nostan 260kg painoilla yhden toiston ja sen jälkeen teen vielä korotuksen. Tuota korotusta mietin pitkään ja päädyin nostamaan "vain" 10kg:llä eli 270kg painoihin. 270kg painoilla sain sitten tehtyä kahden toiston sarjan mikä tuli jopa heikommin kuin viikko sitten 280kg painoilla kaksi toistoa. Vanha minä olisi kyllä lähtenyt 280kg painoihin tuon 260kg noston jälkeen.

Lauantaina oli vuorossa kyykky treeni ketjuilla ja normaalisti olisin mennyt vähintään 180kg painoihin plus ketjut mutta tällä kertaa päätin tehdä 160kg painoilla plus ketjut hieman pidempiä sarjoja. Päädyin tekemään kolme viiden toiston sarjaa mitkä tuntuivat todella raskaille. Hain kyllä pidempiä sarjoja sillä halusin tehdä seitsemän toiston sarjoja. Kuitenkin jos treeni olisi noudattanut normaalia kaavaani niin olisin mennyt ihan normaalisti 180kg painoihin plus ketjut mikä olisi tiennyt todella huonoa treeniä.

Tässä oli nyt tältä viikolta muutama esimerkki että tein päätöksiä ja muuten suunnitelmia kesken treenin. Näin en ole aina tehnyt vaan olen sortunut hakkaamaan samoilla painoilla samoja toistomääriä tai jopa lyhyempiä sarjoja kun olen halunnut tehdä niillä tietyillä painoilla. Kuitenkin kaikki treenit viimeisien vuosien aikana olen kyllä mennyt päivän kuntoa kuunnellen mutta nyt kesän jälkeen olen rohkeammin pidättäytynyt myös pienemmissä painoissa ja tehnyt pidempiä sarjoja. 

Mielestäni vaihtevaisuus ja se ettei tee aina niillä samoilla painoilla saman verran toistoja on avain jaksamiseen sekä motivaation ylläpitämiseen. Myöskin sarjojen vaihtaminen on tärkeää enkä ole oikein koskaan tehnyt sitä perus kolme kertaa x tyyliä mitä näkee ja keulee salille lähes kaikkien tekevän. Miksi aina täytyy tehdä se kolme työsarjaa? Eikö voisi tehdä kaksi, neljä, viisi tai jopa enemmän? Varsinkin jotain taljaliikkeitä tykkään tehdä enemmän viiden - kymmenen sarjoilla sillä mielestäni kolme sarjaa on liian vähän. 

Pidättäytydään vielä kolmannen kerran putkeen kyykyn parissa kun pari viimeistä kirjoitusta on liittynyt kyykkyyn Tampereen PTVGYM:in vierailun johdosta. Ensiksi kirjoitin PTVGYM Tampere kokemuksia ja sitten sen jälkeen itse jalkatreenistä Tampereen PTVGYM:llä. Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa hieman tekniikasta ja nimen omaan jalkojen leveydestä. Kyykkyyn liittyy niin monta muutakin isompaa ja pienempää asiaa mitkä vaikuttavat millaisilla painoilla voi treenata ja miten koko kyykky asentoon edes pääsee.

Eilen lauantaina tuli käytyä testaamassa ja treenaamassa Tampereen PTVGYM:llä. Kirjoittelin jo hieman PTVGYM Tampere kokemuksia ja nyt ajattelin kirjoittaa itse treenistä mikä normaaliin tapaan oli jalkatreeni. Normaaliin tapaan siksi että yleensä lauantaisin olen nyt tehnyt viikon toisen kyykky- / jalkatreenin ja muutenkin kun nyt olen käynyt varsinkin Tampereella treenaamassa niin treenit ovat olleet joko selkätreeni tai jalkatreeni.

Löysin itseni lauantai-iltana "viimein" Tampereen PTVGYM:ltä. Viimein siksi että minun oli tarkoitus mennä alunperin PTVGYM Tampereen avaisiin mihin en lopulta mennyt. Myöskin syys - lokakuussa minun oli tarkoitus tehdä Tampereen keikka testaamaan PTVGYM Tampere mutta tätäkään reissua ei tullut myöskään tehtyä. Lopulta päätin että kun tulen jouluksi Vammalaan niin silloin viimeistään käyn PTVGYM mutta nyt tuli jo tälläinen extempore käynti Vammalaan jo ennen joulua niin nyt oli hyvä hetki käydä testaamassa PTVGYM Tampere.

Eilen perjantaina tuli käytyä tekemässä maastaveto & selkätreeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Tämä oli nyt poikkeuksellisesti tämän viikon ensimmäinen ja viimeinen treeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Laitoin lähi ketjusalin jäädytykseen nyt joulukuuksi niin kävin siellä sitten treenaamassa torstaihin saakka ja nyt tänään lauantaina no se jää nyt yllätykseksi. Tämän kuun aikana olen kuitenkin niin paljon pois kotoa että katsoin että minun ei ole järkevä maksaa lähiketjusalin jäsenyyttä ja voin yhtä hyvin käydä tekemässä kaikki treenit sitten PTVGYM:llä.

Tässä on nyt noin puolitoista viikkoa tullut treenattua sen jälkeen kun minulla oli puolen toista viikon tauko treeneistä. Olimme töistä yhden viikon Pyhtäällä mökillä minkä jälkeen minulla oli pientä kröhää ja päätin olla menemättä pariin päivään treenaamaan. Tuon paluu viikon puolikkaan päätin ottaa kevyemmin kun ajattelin että en ehkä ole ihan vielä 100% kunnossa eikä nyt muutenkaan ole hyvä vetää itseänsä ihan piippuun ekoissa treeneissä. 

En tiedä kuinka paljon se vaikutti tällä viikolla asiaan että en ottanut ihan täysillä treenejä tällä viikolla jolloin en ajatellut treenejä tuloksellisesti. Tällä viikolla keskityin enemmänkin palaamaan treenien pariin puolen toista viikon tauon jälkeen ja päätarkoitus oli päästä enemmänkin kiinni treenaamiseen kuin miettiä mitä tuloksia sitä haetaan. Vaikka yritänkin olla keskittymättä treeneissä käytettäviin painoihin niin paljoa niin kyllä niitä tulee aina kuitenkin tavalla tai toisella mietittyä. Kuitenkin jokaisessa treenissä katson ja tunnustelen päivän kunnon minkä pohjalta rakentelen treeniä mutta tällä viikolla huomasin tietyllä tapaa rentouden. Rentouden siihen että en edes yrittänyt koviin tuloksiin.