Mitä tehdä kun huomaa ettei treeni kulje toivotulla tavalla?

12.11.2023 - 13:20

Mitä tehdä kun treeni ei kulje tai treeni kulkee samaa kaavoja pitkin treenistä toiseen? Tätä asiaa olen joutunut itseltäni kysymään liian monta kertaa vuosien saatossa. Onneksi nykyään osaan reagoida siihen oikeammalla tavalla kuin ennen. Täytyy kyllä sanoa että kokemus on auttanut asiaa monessa suhteessa sillä vuosien varrella on tullut tehtyä liian usein niitä huonoja ratkaisuja eikä parempia. Huonojen ratkaisujen seuraukset eivät ole kuitenkaan ollut omassa tapauksessani loukkaantumiset mitä ne voisi pahimmassa tapauksessa olla. Itse olen vain hieman liian useasti hakannut päätä seinään hieman liian kauan kun olen ajatellut että kyllä se kurssi tästä muuttuu.

Näihin asioihin olen taas hieman joutunut omalla osaltani parin kolmen viikon aikana kun omasta mielestäni treeni ei nyt kulje niin kuin sen haluaisin kulkevan. Tähän liittyen tein kesällä myös muutoksia kun aloin keskittymään pidempien sarjojen tekemiseen treeneissä enkä vain saamaan mahdollisimman suurilla painoilla mahdollisimman montaa toistoa. Kuitenkin tuossa treeni tavassa mitä käytin ennen kesää niin käytin sentään erilaisia painoja ja toisto määriä sillä olen huomannut sen että mitä järkeä tehdä sitä samaa?

Tällä saman tekemisellä tarkoitan lähinnä sitä että jos kyykkäsin viime viikolla 220kg painoilla kolme kolmesta niin jos tällä kertaa tuntuu että rahkeet ovat maksimissaan samaan niin miksi yrittäisin samaa kolme kertaa kolmosta tälläkin kertaa? Voisin nyt tehdä 200kg tai 210kg painoilla pidempiä sarjoja. Tällä tavoin olen treenejä rakentanut kun tiedän kokemuksesta millaisilla painoilla saan yleisesti minkäkin pituisia sarjoja niin on vain parempi ettei hakkaa samankaltaisia treenejä viikosta toiseen. Tätä minulle välillä kyllä tapahtui mutta kun välillä sitä huomasin asian jo aikaisemmin treenin aikana niin tein suunnitelma muutoksia hyvissä ajoin.

Kesällä suurin muutos oli alkaa tekemään pienemmillä painoilla pidempiä sarjoja kyykyssä, maastavedossa sekä kyykyssä. Tämä oli todella suuri muutos koko treenaamiseeni minkä avulla sain tehtyä todella paljon erilaisia sarjaennätyksiä kun niitä pidempiä sarjoja en oikein ollut tehnyt aikoihin. Niistä ajoista kun pidempiä sarjoja olen tehnyt niin maksimi voimat on kuitenkin kasvaneet minkä johdosta suuremmilla painoilla saan tehtyä pidempiä sarjoja.

Kuitenkin kaikki uusi ja varsinkin ennätysten saaminen suurinpiirtein treenistä treeniin niin loppuu aikanaan ja tällä hetkellä on sellainen aika ettei mikään tunnu sujuvan. Olen siis pettynyt valtaosaan treenejä kun ennätykset eivät enää pauku. Toisaalta ei ole kyllä ihme että ennätyksien hakkaaminen päättyi sillä kaikella on rajansa ja sitten kun näin käy niin tuntuu sille ettei mikään enää suju. Taisin vain saada tulokseni sellaisiin lukemiin että oma odotukseni treenejä kohtaan vaan kasvoi ja tuntuu sille että odotan ainakin toistavani niitä toistomääriä mitä kesällä sain parhaimmillani tehtyä.

Tämä viikko on hyvä esimerkki siitä kuinka olen kehittynyt opettelemaan kuntoani ja miettimään mitä todella kannattaa tehdä. Keskiviikkona tein kyykky treeniä ja 180kg painoilla kyykky tuntui jo paivan. Halusin kuitenkin kyykätä 200kg painoilla millä lopulta tein kaksi viiden toiston sarjaa. Kuitenkin vanha minä olisi tehnyt vain yhden tai kaksi toistoa 200kg painoilla minkä jälkeen olisin nostanut painot 210kg tai 220kg painoihin ja saanut sen maksimi pari toistoa. Nyt kun päätin hyvissä ajoin että teen maksimissaan 200kg painoilla niin sain tehtyä kaksi viiden toiston sarjaa kun vielä viime viikolla sain 200kg painoilla kaksi toistoa.

Perjantaina oli vuorossa maastaveto treeni ja kun edellisellä kerralla olin saanut tehtyä kolme toistoa 280kg painoilla yhden treenin aikana ensimmäistä kertaa ikinä niin odotukseni olivat korkealla. Kuitenkin päätin sitten hyvissä ajoin että nostan 260kg painoilla yhden toiston ja sen jälkeen teen vielä korotuksen. Tuota korotusta mietin pitkään ja päädyin nostamaan "vain" 10kg:llä eli 270kg painoihin. 270kg painoilla sain sitten tehtyä kahden toiston sarjan mikä tuli jopa heikommin kuin viikko sitten 280kg painoilla kaksi toistoa. Vanha minä olisi kyllä lähtenyt 280kg painoihin tuon 260kg noston jälkeen.

Lauantaina oli vuorossa kyykky treeni ketjuilla ja normaalisti olisin mennyt vähintään 180kg painoihin plus ketjut mutta tällä kertaa päätin tehdä 160kg painoilla plus ketjut hieman pidempiä sarjoja. Päädyin tekemään kolme viiden toiston sarjaa mitkä tuntuivat todella raskaille. Hain kyllä pidempiä sarjoja sillä halusin tehdä seitsemän toiston sarjoja. Kuitenkin jos treeni olisi noudattanut normaalia kaavaani niin olisin mennyt ihan normaalisti 180kg painoihin plus ketjut mikä olisi tiennyt todella huonoa treeniä.

Tässä oli nyt tältä viikolta muutama esimerkki että tein päätöksiä ja muuten suunnitelmia kesken treenin. Näin en ole aina tehnyt vaan olen sortunut hakkaamaan samoilla painoilla samoja toistomääriä tai jopa lyhyempiä sarjoja kun olen halunnut tehdä niillä tietyillä painoilla. Kuitenkin kaikki treenit viimeisien vuosien aikana olen kyllä mennyt päivän kuntoa kuunnellen mutta nyt kesän jälkeen olen rohkeammin pidättäytynyt myös pienemmissä painoissa ja tehnyt pidempiä sarjoja. 

Mielestäni vaihtevaisuus ja se ettei tee aina niillä samoilla painoilla saman verran toistoja on avain jaksamiseen sekä motivaation ylläpitämiseen. Myöskin sarjojen vaihtaminen on tärkeää enkä ole oikein koskaan tehnyt sitä perus kolme kertaa x tyyliä mitä näkee ja keulee salille lähes kaikkien tekevän. Miksi aina täytyy tehdä se kolme työsarjaa? Eikö voisi tehdä kaksi, neljä, viisi tai jopa enemmän? Varsinkin jotain taljaliikkeitä tykkään tehdä enemmän viiden - kymmenen sarjoilla sillä mielestäni kolme sarjaa on liian vähän. 

Tämän viikon maanantaina tuli käytyä toista kertaa ikinä Tampereen PTVGYM:llä jossa tuli tehtyä ensimmäistä kertaa maastavetoa sekä selkätreeni. Minulla on vielä Tampereen Loaded:lla muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä mutta ajattelin poiketa vaihteeksi Tampereen PTVGYM:lle kun en ole siellä kuin kerran aikaisemmin käynyt. Myöskin Tampereen PTVGYM:lle oli Helsingistä tullessa hieman helpompi tulla ja aikaakin säästyi hieman. Myöskin minulla oli tarkoitus tehdä maastavetoa sekä halusin katsoa Tampereen PTVGYM:n selkälaitteet läpi kun en ollut aikaisemmin tehnyt selkätreeniä siellä.

Piti jo kirjoitella viime viikonloppuna mutta en kerinnyt enkä myöskään jaksanut alkaa kirjoittelemaan. Viime viikolla minun oli alunperin tarkoitus käydä Pitäjänmäen PTVGYM:llä neljä kertaa mutta päädyin käymään kolme. Viime viikon keskiviikkona minun oli tarkoitus käydä tekemässä viikon ensimmäinen kyykky- / jalkatreeni PTVGYM:llä mutta päädyin lopulta menemään tekemään sen treenin toiselle lähisalille. Päätin lopulta mennä lähisalille kahdesta eri syystä jotka olivat että halusin hieman löysäillä kun ei tuntunut hyvälle päivälle ja muistaakseni toinen syy taisi olla yleisurheilun EM-kisojen viimeinen kisapäivä?

Kuudes sunnuntaina mutta tällä kertaa en lähtenyt tekemään pidempää kymmenen kilometrin juoksua mitä olen viimeisen viiden viikon sunnuntaisin tehnyt. Tällä kertaa halusin palautua niin treeneistä kuin hieronnasta sekä keskittyä tulevaan hierontaan. Jos palataan ajassa taaksepäin toissa viikolle niin silloin minulla oli hieronta ja tunsin että takareidet sekä pohkeet olisi ollut hyvä hieroa tuolloin. Kuitenkin pidättäydyin suunnitelmissa ottaa tuolloin hieronnassa rinnan sekä kädet. 

Tätä asiaa olen monesti täällä kirjoitellut ja salilla useiden ihmisten kanssa puhunut että kun syön puhtaasti läpi viikon niin jaksan paremmin treenata. Syön käytännössä koko viikon puhtaasti maanantaista sunnuntaihin paitsi sitten perjantaina ja tai lauantai-iltana syön jotain "parempaa" tai muuten ohi. Tietenkin sitten on myöskin päiviä ja ajanjaksoja kun myös muina päivinä tulee syötyä jotain "hyvää" tai ohi ruokavalion mutta sekin tapahtuu vain vasta treenin jälkeen. Kun syön ennen treeniä vain puhdasta ruokaa niin saan pidettyä energia tason ja jaksamisen hyvänä treeniin asti ja sitten treenin jälkeen kun on väsynyt niin silloin voi tarvittaessa herkutella jos haluaa.

Kyykky treenit on nyt kulkenut hyvin viimeisien kuukausien ajan ja jopa myöskin nyt ihan lähiaikoina vaikka varsinkin maastaveto on yskinyt. Tein kyykky treeneihin pari muutosta jotka näyttävät tuottavan hedelmää. Pienten muutoksien ansiosta sainkin tehtyä muutama viikko sitten uuden kyykky ennätyksen sekä myöskin uuden ketju kyykky ennätyksen. Nämä pienet muutokset kyykky treeneissä oli jalka otteen kaventaminen sekä lämmittely painoissa suuremmat hypyt seuraaviin painoihin ja hieman vähemmän toistoja.

Viime viikon lauantaina Tampereen Loaded:lla sain tehtyä uuden normaalin kyykyn uuden ennätyksen 255kg mikä oli 5kg enemmän kuin edellinen ennätykseni. Siihen meni yllättävän kauan aikaa vaikka olen viimeisen parin vuoden aikana ollut lähellä. Tuosta tasan viikko eli eilen lauantaina menin normaaliin tapaan tekemään kyykky treenin Pitäjänmäen PTVGYM:lle. Minulla ei ollut mitään odotuksia treenin suhteen enkä ajatellut yhtään sitä että olin viikko sitten tehnyt uuden kyykky ennätyksen. Ainoa asia mitä halusin toistaa tuosta viikon takaisesta treenistä oli asento ja henkinen kantti lähteä tekemään kyykkyä suuremmillakin painoilla.