Miksi ihmisillä on niin jumalaton kiire kuntosalilla?

26.08.2023 - 10:47

Nyt on kulunut pari viikkoa kun palasin kesäloman jäljiltä kotiin ja palannut niin sanotusti arkeen. Toisaalta en ole nyt vielä ihan arjessa arjessa kun lähisalin salikortti on jäässä ja olen käynyt päivittäin PTVGYM:llä. PTVGYM:in lisäksi olen käynyt pari kertaa Vantaan Loaded:lle minne minulla oli kymmenen kerran kortista jäljellä pari kertaa eli se on nyt myös käytetty loppuun ennen kuin kortti vanheni ensi kuun alkupuolella. Ennen tätä paria viikkoa niin treenasin maalla muutamaa poikkeusta lukuunottamatta jolloin olin käymässä kotona ja kävin tekemässä muutaman treenin PTVGYM:llä.

En ole tosiaan ollu kotona kuin parisen viikkoa ja käynyt PTVGYM:llä ja Vantaan Loaded:lla treenaamassa mutta siitä huolimatta olen huomannut eron ihmisten käyttäytymisen kuntosalilla. En sitten tiedä johtuuko se että ihmisillä on lomat loppunut ja arki alkanut mutta toisaalta ei maallakaan muutkaan olleet enää silloin lomalla kun itse olin. Ero on ollut selvästi kiire ja sitä kautta huolimattomuus.

Esimerkiksi eilen kun menin Vantaan Loaded:lle niin juuri kun olin päässyt ulko-ovesta sisälle niin portaista vastaan tuli ihminen treenaamasta suurinpiirtein juoksujalkaa. Oliko niin kamalaa olla salilla kun pitää juoksu jalkaa lähes lähteä pois? Muutenkin tuolla kerralla huomasi osasta ihmisiä että hirveällä kiireellä haettiin painoja ja yritettiin laittaa niitä pois. Ei nyt ihan silloin juoksujalkaa mutta huomasi että olemuksesta puuttui rauhallisuus sillä painoja ei meinattu saada pois laitteesta ja painoja tippui lattialle. 

Suurimmat kiireys huolimattomuudet on kuitenkin tapahtanut PTVGYM:llä missä ei ollut kaukana ettei joku nuorempi jamppa tappanut itseään. Smith-laitteessa hän teki vinopenkkiä lähelle 100kg yhteispainoilla ja eipä mennyt kauaakaan kun hän oli jotenkin "lukinnut" smith-laitteen ja nuossut ylös penkistä niin smith-laitteen tanko veti itsensä alas että omat korvani melkein hajosi siihen kilinään ja kolinaan. Ei voi oikeasti olla niin jumalaton kiire että laitteita ei voi laittaa turvalliseen asentoon ja vielä tarkistaa että se on oikeasti tukevasti tai kiinni lukituksessa?

Toinen tapaus PTVGYM:ltä tapahtui tällä viikolla maanantaina kun olin tekemässä maastavetoa ja siinä minun edessä joku nuorempi kyykkäsi. Ihmettelin siinä alkuun kun hän kyykkäsi voimannosto tangolla. En sitten tiedä tajusiko hän asian sitten muutamien sarjojen jälkeen vai mitä hän teki? Hän nimittäin tyhjensi tangon niin luulin että hän sitten lopetti tekemisen mutta ei kun hän lähti hirveellä vauhdilla tangon kanssa ylittämään turvarautoja mitkä olivat kiinni räkissä. Siinä sitten tietääkin mitä siinä meinasi käydä ja oli kyllä todella lähellä. Kiireellä lähteä ylittämään turvarautoja räkissä tanko kädessä kun ei voi pakittaa räkistä niin kuin normaali ihminen? 

Hänen toinen jalkansa osui siihen turvarautaan räkissä ja hän meinasi mennä turvalleen maahan tanko kädessä. Onneksi hän sai sitten jotenkin pidettyä tasapainon ettei hän kaatunut lattialle naamalleen ja tanko perässä osuen mahdollisesti päähän. No hän sitten tuli siihen minun taakse vaihtamaan lopulta tankoa sillä hän otti normaalin powerbar tangon. Sitä en sitten katsonut enää meniköhän räkkiin ihan normaalisti sieltä räkin takaa vai hyppiköhän edelleen turvarautojen yli?

Miksi kuntosalilla pitää olla niin jumalaton kiire ja tehdä asiat niin holtittomasti? Se että siellä oikeasti voi käydä pahasti on niin suuri mutta kun ihmiset eivät vain tajua sitä. Kiire minulla on niin kiire. Pakko kerkiä tekemään tämä treeni nyt tässä nopeasssa ajassa ja sitten nopeasti pois salilta. Oikeasti niin kiire tai huolimaton ei voi olla että tangon vaihtamiset, painojen tai laitteen laittaminen lukkoasentoon laittaminen on niin hätiköytyä että siinä loukkaa itsensä. 

No olen kyllä nähnyt vuosien varrella niitäkin ihmisiä jotka ovat tulleet samaan aikaan salille kuin minä ja suurinpiirtein juosseet pukuhuoneeseen. Tämä sama juokseminen ja kiirehtiminen on sitten jatkunut salilla missä tehdään nopeasti liike ja juostaan seuraavalle laitteelle. Sitten kun on juostu muutaman laitteen välillä ja tehty treeni niin sitten juostaan takaisin pukuhuoneeseen. Vai onko tämä sitten sitä hyötyliikuntaa?

Itse päätin vuosia vuosia sitten että jos minulla on kiire ja joudun treenaamaan kelloa vastaan niin en edes mene kuntosalilla. Jätän mielelläni menemättä kuntosalille jos minulla on niin kiire että joudun katsomaan kelloa. Teen mielummin ihan jotain muuta kuten menen lenkille ja teen vaikka pidemmän lenkin. Itselleni kiirehtiminen kuntosalilla ei vain sovi sillä silloin lämmittelyt ja palautukset kärsivät milloin loukkaantumisherkkyys kasvaa. Liian useasti olen nyt tänä vuonna kuullut kuinka tultiin salille ja kiireessä treenattiin. Siinä meni sitten selästä jotain paskaksi mikä estää tiettyjen treenien tekemisen. 

Itse teen myös nykyään vähemmän kuin yritän tehdä kaikkea. Nuorempana minulla oli tapana tehdä sitä tätä ja tota treenissä kuin treenissä ja silloin tuli jopa venytettyä treeniä ihan vain sen takia että tehtiin vielä tota. Nykyään keskityn pääliikkeeseen minkä jälkeen katson kelloa kun haluan nyt vain tietää kauanko siinä kesti yhteensä ja mitä kello on kun saan tehtyä ensimmäisen liikkeen. Tämän jälkeen meen ihan fiiliksen ja päivän kunnon mukaan seuraavat tekemiseni. Välillä se voi olla yksi - kaksi liikettä ja välillä kolme - neljä. Se riippuu ihan mitä liikkeitä teen ja miten tykkään ne siinä treenissä tehdä.

Minulla ei ole enää tuota nuorempana käytettyä tapaa että minun pitää vielä tehdä sitä ja tätä ja olenko nyt tehnyt sen? Välillä jätän ihan suosiolla sellaisia liikkeitä jopa väliin mitä olin ajatellut tekeväni. Kaikki riippuu mikä on fiilikseni eikä sillä ole niinkään väliä mitä kello on ja kauanko olen ollut salilla. No tietenkin niillä saleilla joilla on aukioloajat niin pitää nyt katsoa kelloa mutta en silloinkaan mieti että mitä olen ja mitä pitää tehdä. Sen vain että ettei tule kiire lähteä ja siivota omia jälkiään.

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.