Miksi ihmisillä on niin jumalaton kiire kuntosalilla?

26.08.2023 - 10:47

Nyt on kulunut pari viikkoa kun palasin kesäloman jäljiltä kotiin ja palannut niin sanotusti arkeen. Toisaalta en ole nyt vielä ihan arjessa arjessa kun lähisalin salikortti on jäässä ja olen käynyt päivittäin PTVGYM:llä. PTVGYM:in lisäksi olen käynyt pari kertaa Vantaan Loaded:lle minne minulla oli kymmenen kerran kortista jäljellä pari kertaa eli se on nyt myös käytetty loppuun ennen kuin kortti vanheni ensi kuun alkupuolella. Ennen tätä paria viikkoa niin treenasin maalla muutamaa poikkeusta lukuunottamatta jolloin olin käymässä kotona ja kävin tekemässä muutaman treenin PTVGYM:llä.

En ole tosiaan ollu kotona kuin parisen viikkoa ja käynyt PTVGYM:llä ja Vantaan Loaded:lla treenaamassa mutta siitä huolimatta olen huomannut eron ihmisten käyttäytymisen kuntosalilla. En sitten tiedä johtuuko se että ihmisillä on lomat loppunut ja arki alkanut mutta toisaalta ei maallakaan muutkaan olleet enää silloin lomalla kun itse olin. Ero on ollut selvästi kiire ja sitä kautta huolimattomuus.

Esimerkiksi eilen kun menin Vantaan Loaded:lle niin juuri kun olin päässyt ulko-ovesta sisälle niin portaista vastaan tuli ihminen treenaamasta suurinpiirtein juoksujalkaa. Oliko niin kamalaa olla salilla kun pitää juoksu jalkaa lähes lähteä pois? Muutenkin tuolla kerralla huomasi osasta ihmisiä että hirveällä kiireellä haettiin painoja ja yritettiin laittaa niitä pois. Ei nyt ihan silloin juoksujalkaa mutta huomasi että olemuksesta puuttui rauhallisuus sillä painoja ei meinattu saada pois laitteesta ja painoja tippui lattialle. 

Suurimmat kiireys huolimattomuudet on kuitenkin tapahtanut PTVGYM:llä missä ei ollut kaukana ettei joku nuorempi jamppa tappanut itseään. Smith-laitteessa hän teki vinopenkkiä lähelle 100kg yhteispainoilla ja eipä mennyt kauaakaan kun hän oli jotenkin "lukinnut" smith-laitteen ja nuossut ylös penkistä niin smith-laitteen tanko veti itsensä alas että omat korvani melkein hajosi siihen kilinään ja kolinaan. Ei voi oikeasti olla niin jumalaton kiire että laitteita ei voi laittaa turvalliseen asentoon ja vielä tarkistaa että se on oikeasti tukevasti tai kiinni lukituksessa?

Toinen tapaus PTVGYM:ltä tapahtui tällä viikolla maanantaina kun olin tekemässä maastavetoa ja siinä minun edessä joku nuorempi kyykkäsi. Ihmettelin siinä alkuun kun hän kyykkäsi voimannosto tangolla. En sitten tiedä tajusiko hän asian sitten muutamien sarjojen jälkeen vai mitä hän teki? Hän nimittäin tyhjensi tangon niin luulin että hän sitten lopetti tekemisen mutta ei kun hän lähti hirveellä vauhdilla tangon kanssa ylittämään turvarautoja mitkä olivat kiinni räkissä. Siinä sitten tietääkin mitä siinä meinasi käydä ja oli kyllä todella lähellä. Kiireellä lähteä ylittämään turvarautoja räkissä tanko kädessä kun ei voi pakittaa räkistä niin kuin normaali ihminen? 

Hänen toinen jalkansa osui siihen turvarautaan räkissä ja hän meinasi mennä turvalleen maahan tanko kädessä. Onneksi hän sai sitten jotenkin pidettyä tasapainon ettei hän kaatunut lattialle naamalleen ja tanko perässä osuen mahdollisesti päähän. No hän sitten tuli siihen minun taakse vaihtamaan lopulta tankoa sillä hän otti normaalin powerbar tangon. Sitä en sitten katsonut enää meniköhän räkkiin ihan normaalisti sieltä räkin takaa vai hyppiköhän edelleen turvarautojen yli?

Miksi kuntosalilla pitää olla niin jumalaton kiire ja tehdä asiat niin holtittomasti? Se että siellä oikeasti voi käydä pahasti on niin suuri mutta kun ihmiset eivät vain tajua sitä. Kiire minulla on niin kiire. Pakko kerkiä tekemään tämä treeni nyt tässä nopeasssa ajassa ja sitten nopeasti pois salilta. Oikeasti niin kiire tai huolimaton ei voi olla että tangon vaihtamiset, painojen tai laitteen laittaminen lukkoasentoon laittaminen on niin hätiköytyä että siinä loukkaa itsensä. 

No olen kyllä nähnyt vuosien varrella niitäkin ihmisiä jotka ovat tulleet samaan aikaan salille kuin minä ja suurinpiirtein juosseet pukuhuoneeseen. Tämä sama juokseminen ja kiirehtiminen on sitten jatkunut salilla missä tehdään nopeasti liike ja juostaan seuraavalle laitteelle. Sitten kun on juostu muutaman laitteen välillä ja tehty treeni niin sitten juostaan takaisin pukuhuoneeseen. Vai onko tämä sitten sitä hyötyliikuntaa?

Itse päätin vuosia vuosia sitten että jos minulla on kiire ja joudun treenaamaan kelloa vastaan niin en edes mene kuntosalilla. Jätän mielelläni menemättä kuntosalille jos minulla on niin kiire että joudun katsomaan kelloa. Teen mielummin ihan jotain muuta kuten menen lenkille ja teen vaikka pidemmän lenkin. Itselleni kiirehtiminen kuntosalilla ei vain sovi sillä silloin lämmittelyt ja palautukset kärsivät milloin loukkaantumisherkkyys kasvaa. Liian useasti olen nyt tänä vuonna kuullut kuinka tultiin salille ja kiireessä treenattiin. Siinä meni sitten selästä jotain paskaksi mikä estää tiettyjen treenien tekemisen. 

Itse teen myös nykyään vähemmän kuin yritän tehdä kaikkea. Nuorempana minulla oli tapana tehdä sitä tätä ja tota treenissä kuin treenissä ja silloin tuli jopa venytettyä treeniä ihan vain sen takia että tehtiin vielä tota. Nykyään keskityn pääliikkeeseen minkä jälkeen katson kelloa kun haluan nyt vain tietää kauanko siinä kesti yhteensä ja mitä kello on kun saan tehtyä ensimmäisen liikkeen. Tämän jälkeen meen ihan fiiliksen ja päivän kunnon mukaan seuraavat tekemiseni. Välillä se voi olla yksi - kaksi liikettä ja välillä kolme - neljä. Se riippuu ihan mitä liikkeitä teen ja miten tykkään ne siinä treenissä tehdä.

Minulla ei ole enää tuota nuorempana käytettyä tapaa että minun pitää vielä tehdä sitä ja tätä ja olenko nyt tehnyt sen? Välillä jätän ihan suosiolla sellaisia liikkeitä jopa väliin mitä olin ajatellut tekeväni. Kaikki riippuu mikä on fiilikseni eikä sillä ole niinkään väliä mitä kello on ja kauanko olen ollut salilla. No tietenkin niillä saleilla joilla on aukioloajat niin pitää nyt katsoa kelloa mutta en silloinkaan mieti että mitä olen ja mitä pitää tehdä. Sen vain että ettei tule kiire lähteä ja siivota omia jälkiään.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".

Eilen minulle tuli vastaan Instagramissa jonkun suomalaisen pt:n Akin video koskien onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun? Siinä käytiin läpi asioita penkkipunnerruksesta negatiivisessa muodossa niin hän ei tykkää penkkipunnerruksesta. Kutsutaan Akia nyt "Aki the PT" kun en sukunimeä muista niin hän kertoi alkuun rintalihasten säikeistä ja kuinka ne menevät ylhäältä alas, alhaalta ylös ja vielä poikittain ja penkkipunnerrus ei osu näihin kaikkiin säikeisiin. Tämän jälkeen hän keskittyi siihen kuinka olkapäät menevät rikki penkkipunnerruksessa ja kuinka käsipainopenkki tai peck-deck olisivat parempia liikkeitä.

Yllätin itseni tämän viikon keskiviikkona sekä torstaina siinä mielessä että tein viikon ensimmäisessä kyykky treenissä kyykkyä ilman vyötä ja tämän jälkeen torstaina viikon toisessa maastaveto treenissä maastavedon ilman vyötä. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vyötä? Yhdessä vaiheessa aloitin aina kyykky treenin ilman vyötä ja kun pääsin yli 100kg painoihin niin otin vyön käyttöön. Näistä ajoista on todella kauan ja tuolloin kyykkyni ei ollut teknisesti ja painollisesti sitä tasoa mitä se on tällä hetkellä. Muistan että tein tuossa lähisalilla joskus mutta siitäkin on jo aikaa niin kyykkyä sukkasilleen ilman vyötä jostain kumman syystä. Muutoin en ole pahemmin kyykkyä tehnyt ilman vyötä.

Eilen lauantaina poikkesin Turun PTVGYM:in kautta kun palasin kotiin. Tämä oli nyt toinen kerta ikinä ja ensimmäinen jalkatreeni Turun PTVGYM:llä. Ensimmäisen kerran kävin Turun PTVGYM:llä pari vuotta sitten jolloin tein maastaveto & selkätreenin. Tuolloin minulle jäi hyvä muistikuva Turun PTGYM:stä mutta miten asian laita oli nyt toisella kerralla? Kuitenkin viime kerrasta oli pari vuotta aikaa niin mielipiteet ja kokemukset ovat muuttuneet kun olen käynyt tällä välin Tampereen PTVGYM:llä, Roihupellon PTVGYM:llä sekä Vantaan Loaded:lla tällä välin. 

Pitihän nyt Tampereen Loaded:lla käydä kun olen Vammalassa käymässä ja minulla on muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä. Olin jo tätä aikaisemmin käynyt kaksi treeniä tekemässä Tampereella mutta päätin käydä vaihteeksi Tampereen PTVGYM:llä. Kun tulin Vammalaan niin ajattelin tulla Tampereen PTVGYM:in kautta kun se on paremmin siitä matkan varrella ja siistin ajassa sen vartin? Seuraavalla kerralla kun lähdin Tampereelle treenaamaan juhannus lauantaina niin ajattelin käydä myöskin Tampereen PTVGYM:llä ihan vain vaihtelun vuoksi.