Miksi en suosi bluetooth kaiuttimia

11.03.2021 - 23:37

Minulla on ollut nyt Roon noin kolmenkymmenen päivän ajan koekuuntelussa 60 päivän Roon koekuuntelusta minkä edun viimein hyödynsin. Minulla on ollut lähes tulkoon vuoden verran Roon palveluun 60 päivän koekuuntelu mahdollisuus minkä sain ostaessani Dragonfly Cobalt USB DAC kuulokevahvistimen. Roon ei ole yksinään musiikki suoratoistopalvelu vaan "lisäominaisuus" esimerkiksi Tidal suoratoistopalveluun mikä tarjoaa kattavammat tiedot artisteista, albumeista sekä kappaleista kuin itse Tidal, omasta mielestäni paljon paremman ja helpommin käyttöliittymän sekä paremman useamman laitteen hallinnan.

Olen kirjoitellut omia Roon kokemuksia parin viikon käytön jäljiltä eikä ne ole tuon jälkeen oikein muuttuneet. Olen ollut erittäin tyytyväinen Roon palveluun ja näillä näkymin olen jatkamassa Roon palvelun käyttöä 60 päivän koekuuntelun jälkeen. Se mitä asiaa käsittelen tällä kertaa liittyy Roon palvelun parempaan useamman laitteen hallintaan kuin itse Tidal palvelu. Minulla on makuuhuoneessa nykyisin Sonos Beam soundbar, keittiössä Sonos One kaiutin ja olohuoneessa Denon vahvistin mihin on kytketty kaiuttimet. Kaikkia näitä kolmea asiaa yhdistää Airplay-tuki millä kaikki laitteet saa yhdistettyä niin suoraan Tidal palveluun kuin Roon palveluun.

Tidalin äppsillä äänen voi siirtää ulkoisille kaiuttimille Airplay toiminnon avulla mutta hallinta jatkuu sillä kyseillä laitteella millä musiikki on laitettu päälle. Kun Tidalin laittaa päälle Ipädillä ja siirtää musiikin kuulumaan Airplayn avulla esimerkiksi Sonos One kaiuttimeen niin hallinta tapahtuu vain kyseisellä Ipädillä. Roon palvelussa asia on toisin eikä sillä ole väliä millä laitteella olen laittanut musiikin soimaan mihinkin laitteeseen sillä kaikilla Roon:iin yhdistetyillä laitteilla voi hallita kaikkia äänilähteitä mitkä ovat yhdistetty Roon:iin. Jos laitan esimerkiksi töitä tehdessä musiikin soimaan keittiön Sonos One kaiuttimeen Macbook Pro:lla niin voin säätää äänenvoimakkuutta, vaihtaa kappaletta tai lopettaa musiikin soimisen Ipädillä toisessa huoneessa.

Roon usean äänilähteen valinta

Olenkin ollut hyvin kiitollinen Roon:in mahdollisuudesta hallita eri äänilähteitä riippumatta millä laitteella se on alunperin soimaan. Tämä on ollut hyvinkin käytännöllistä sillä kädessä oleva tai lähin laite saattaa vaihtua kun on tarve säätää esimerkiksi äänenvoimakkuutta tai laittaa musiikki pauselle jos esimerkiksi puhelin soi. Usean laitteen kätevän hallinnan lisäksi Roon myöskin muistaa eri laitteiden viimeisimmän soitetun kappaleen ja nykyisen soittolistan. Tietenkään itse Roon ei osaa synkronoida minkä aristin, kappaleen tai albumin sivulla olet milläkin laitteella. Tämä ominaisuus olisi todella mukava lisä, että nykyisen paikan saisi synkronoitua laitteiden välillä.

Se mikä tekee Roon:in useamman laitteen ja äänivalinnan hallitsemisesta vielä helpompaa niin kun laitan musiikin soimaan esimerkiksi Denon vahvistimeen niin vahvistin menee automaattisesti auki. Näin on myös Sonos One kaiuttimen kuin Sonos Beam soundbarin kanssa eli laitteita ei tarvitse laittaa erikseen päälle vaan Airplayn avulla laite menee automaattisesti päälle. Juuri automaattisuuden takia vaihdoin aikoinaan JBL Extreme bluetooth kaiuttimen Sonos One kaiuttimeen sillä bluetooth kaiutin pitää laittaa aina päälle minkä jälkeen tehdä laite synkronointi toisin kuin Airplay-tuella oleva kaiutin. Kun vaihdoin JBL Extreme kaiuttimen Sonos One kaiuttimeen niin minulla selvästi nousi kynnys käyttää ulkoista kaiutinta paljon enemmän Ipädin ja Iphonen kanssa.

Minulla ei ole käytössäni yhtään Android laitetta joten sen puolen tuesta ja toimivuudesta eri kaiuttimien kanssa minulla ei ole kokemusta. Minulla on kotona käytössä Macbook Pro, pari Ipädiä sekä muutama Iphone minkä avulla hallitsen musiikin kuuntelua tai siirrän Youtuben tai Twitchin äänen parempaan äänenlähteeseen kuin laitteen oma kaiutin ellen käytä kuulokkeita. Kun minulla on käytössäni useampia laitteita joita käytän aktiivisesti niin bluetooth laitteiden synkronointi ei ole käynyt itselleni sen pahemmin mielessä. Nykyiset bluetooth kaiuttimet tukevat useampia laitteita mutta itse en ole niin hirveästi päässyt kokeilemaan miten se oikeasti toimii.

Näiden asioiden kannalta minulla on vahva ei bluetooth kaiuttimille varsinkin kotikäytössä eikä minulla ole nyt JBL Extremen aikana tai sen jälkeen kun myin sen niin ollut edes tarvetta kannettavalle kaiuttimelle. Muutoinkin JBL Extreme olisi ollut liian suuri mukaan otettavalle kaiuttimelle kokonsa puolensa. Nyt Sonos julkaisee uuden Sonos Roam kannettavan bluetooth missä on Airplay-tuki niin tämä olisi tietyllä tapaa minulle mutta kuitenkin suosin silti Sonos One kaiutinta sillä en tarvitse siirrettävää kaiutinta. s

No niin. Se tapahtui viimein kun tänään tuli Roon Labs vuoden lisenssin kuitti. Otin pari viikkoa sitten jälleen kerran Roon Labs palvelun kahden viikon testijakson käyttööni ties monennettako kertaa? Kaikki taisi alkaa siitä kun sain kolmen kuukauden Roon Labs testijakson Dragon Fly Cobaltin mukana. Tuon ensimmäisen kolmen kuukauden aikana käytin Roon Labs palvelua todella aktiivisesti ja lähestulkoon myöskin ostin palvelun tuolloin. Tuolloin hankintaa esti vain yksi kysymys, hinta.

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää.