Mäkijuoksua ja kyykky treeniä ketjuilla

12.06.2022 - 11:41

Lauantaina tuli puolen päivän aikaan mentyä juoksemaan mäkeä ja illalla oli vuorossa sitten kyykky treeniä PTVGYM:llä ketjuilla. En tiedä oliko tuossa järkeä mennä ensiksi juoksemaan mäkeä ja sitten hieman yli kuuden tunnin jälkeen mennä tekemään kyykky treeniä? No ainakin tuossa välissä oli hieman yli kuusi tuntia aikaa palautua mutta en kyllä taida tehdä kyseisellä tavalla enää varsinkaan jos haluan tehdä kyykyssä suurilla painoilla. Tuo kyllä toimii jos kyykyssä käytetyt painot eivät olisi sitä luokkaa mihin eilenkin menin.

Mäkijuoksu ei ollut tämän vuoden ensimmäinen sillä kävin tuossa yksi aamu juoksemassa mäkeä ihan extramporeen. Tein silloin ja tälläkin kertaa samalla kaavalla eli ensiksi pari kävelyä / pienellä hölkällä mäkeä ylös minkä jälkeen kuusi kunnon vetoa. Näin aloitin myöskin viime vuonna kun aloitin aktiivisesti juoksemaan mäkeä. Siinä meni monta kertaa kunnes nostin pikkuhiljaa vetojen määrän ensiksi kuudesta kahdeksaan ja sitten kymmeneen. Kannattaa siis aloittaa vähäisillä määrillä sillä eilenkin aloin väsymään todella paljon neljän vedon jälkeen. Ellei nyt halua pitää todella pitkiä palautuksia vetojen välillä. Viime vuonna kun olin paremmassa mäkijuoksu kunnossa niin nuo vedot pystyi alusta loppuun menemään lähes samoilla palautuksilla.

Taisin vetää eilisen liian vähäisellä juomisella sillä kun lähdin salille niin huomasin etten ole juonut tarpeeksi. Myöskin kun aloitin jalkatreenin lämmittelyn jalkaprässissä niin jokaisen sarjan jälkeen piti juoda kamalasti vettä. Olin myöskin kokoajan sarja toisen jälkeen todella puhki. Siinä lämmittelyä tehdessä mietin vain miten jaksa sitten kyykätä? Onneksi siinä vaiheessa kun aloitin kyykkäämään niin asiat oli toisin. Myöskin tein jalkaprässissä lämmittelyjä 10-toiston sarjoilla kun taas kyykyssä tein yhtä - kahta toistoa.

Alkuun kaikki sujui hyvin ja helposti mutta sitten kun pääsin 140kg painoihin niin huomasin ettei kyykkääminen oli yhtä helppoa kuin mitä se on ollut. Vaikka 140kg tuntui hieman vaikealle ja 140kg plus ketjut vieläkin raskaammalle niin vedin "normaaliin" tapaan 180kg plus ketjut. Siinä samassa sitten juuri ennen kun tein ensimmäisen 180kg plus ketjut niin tunsin, että minun pitää varmaan käydä wc:n puolella. En vielä tuossa vaiheessa mennyt mutta tuon ensimmäisen 180kg + ketjut noston jälkeen menin. Löysänähän sieltä kaikki tuli alas mitä ei ole nyt pitkään aikaan käynyt treenin aikana. Yhdessä vaiheessa noita tapahtui useasti mutta jo paljon aikaisemmin. Tuon wc:ssä käynnin jälkeen olikin sitten hauska palata takaisin kyykkäämään suoraan 180kg + ketjut toista kertaa.

En tiedä tarkalleen miksi vatsa alkoi temppuilemaan ensimmäistä kertaa aikoihin mutta minulla on syitä tiedossa miksi näin tapahtui. Luulen että suurin syy oli lämmin keli sekä heikosti tehty tankkaus päivän aikana. Osa syy voi olla mäkijuoksu mutta se oli syy ainakin heikkoon kyykky treeniin. Myöskin söin päivällä pari classic jäätelöpuikkoa päivän aikana ja luulen juuri niiden tulleen alas. Näin ollen en tule syömään yhtään jäätelöä päivän aikana kun menen salille ettei näin tule käymään. Myöskin minun pitää keskittyä enemmän nesteytykseen päivän aikana ja eritoten viikonloppuna jolloin rutiinit eroavat normaalisti.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.