Mäkijuoksu tehokas treeni kaiken tasoisille

03.07.2021 - 14:04

Mäkijuoksu tai mäkitreeni on yksi parhaimmista treenimuodoista mitä tiedän. Se on yllättävän monipuolinen ja sopii kaiken tasoisille. Ainoa suurempi ongelma on löytää ja tietää sopiva mäki juuri sinulle sillä mäkitreeni / mäkijuoksu vaatii mäen ja juuri sinulle oikeanlaisen mäen. Liian pieni mäki on turhan helppo eikä siinä saa sopivaa vastusta ja vastuksen hakeminen alkaa pohjautumaan kertoihin kun itse mitä siinä voi tehdä. Vaikea mäki puolestaan voi sinällään olla hyvä jos siinä on myös helpompia kohtia. Itse olen käyttänyt nyt viime aikoina paria mäkeä mitkä ovat itselleni ihan tarpeeksi hyviä mutta toivoisin silti hieman erilaista.

Mitä kannattaa ottaa huomioon mäkijuoksussa?

Mäkijuokseminen on yllättävän raskasta ja rasittavaa jaloille jälkikäteen. Et välttämättä huomaa kuinka raskasta mäkijuoksu on kropalle kun on mäessä juoksemassa vaan kaikki kivut ja palautuminen iskee vasta seuraavana päivänä. Näin tapahtuu ainakin itselläni sillä vedän vetoja yleisesti niin täysillä kun voin mikä merkitsee päkijäjuoksua. Päkijäjuoksu on todella raskasta jaloille ja varsinkin kun en ole itse mikään juoksijan rakenteen omaava. Myöskin kengät kannattaa olla kevyet eikä taskuissa kannata pitää mitään ylimääräistä sillä kaikki ylimääräinen paino on vain hidasteeksi. Tämän johdosta olen oikeastaan itse hankkinut mäkijuoksua varten Asics:n "kisakengät" mitkä ovat Asics:en kevyimmät lenkkikengät.

Miten mäkijuoksu kannattaa aloittaa mielestäni?

Mäkijuoksu kannattaa aloittaa aluksi ihan vain kävelemällä minkä jälkeen pikkuhiljaa lisätä vauhtia. Kannattaa myös muistaa ettei mäessä tarvitse olla kauaa ja esimerkiksi joku 10 ylös menoa on jo ihan tarpeeksi. Ei kannata yrittää tehdä ihan loppuun saakka vaan ennemminkin hieman jättää seuraavaan kertaan oli se sitten vetoja tai vauhtia. Mäkijuoksussa kannattaa olla tietynlainen progressio mitä yrittää aina parantaa. Esimerkiksi helpoin on aina lisätä vetojen määrää tai tyyliä tehdä sitä.

Miten mäessä voi treenata

Mäkijuoksu tai mäkitreeni on siitä hyvä treenimuoto, että siinä voi tehdä kaikenlaisia asioita eikä siinä ole yhtä tai kahta oikeaa tapaa. Voit kävellä mäkeä ylös alas ihan non-stoppina, voit juosta sprinttejä, voit juosta normaalisti tai voit hyppiä tasajalkaa. Mahdollisuuksia on monia ja kaikessa voi ottaa hyvin huomioon oman tason. Voit tehdä koko mäkeä, puolimäkeä tai 1/3 osaa mäkeä riippuen millaisessa mäessä teet mäkijuoksua. Voit aloittaa mäen keskeltä tia alhaalta. Voit juosta mäen päälle tai puoliväliin. Ihan miltä sinusta itsestä tuntuu ja mikä on tasosi.

Itse aloitin mäkijuoksun pitkästä aikaa ihan vain kävelemällä mäkeä ylös neljä kertaa minkä jälkeen juoksin kevyesti neljä - viisi kertaa mäen ylös. Seuraavassa treenissä kävelin mäen ylös pari kertaa ja juoksin mäen ylös kuusi kertaa muistaakseni. Tuosta en enää muista miten jatkoin mutta käytännössä minulla oli eräänlainen progressio edetä eli tehdä enemmän tai paremmin kuin viime kerralla. Kuitenkaan tämä progressio ei jatkunu treeni toisensa jälkeen kun kävin joka aamu mäessä. Aloin huomaamaan että joka kerta mäessä teki tehtävänsä ja jalkani alkoivat olemaan huonommassa kunnossa päivä toisensa jälkeen.

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Juoksu- ja kävelykenkiin ei ole tullut viime vuosina enää tullut panostettua niin kuin "aktiivi" juoksu aikana. Minulla oli ennen kuin nyt pari viikkoa sitten ostin uudet kengät niin käytössäni kahdet parit Asics Pulse 5 kenkiä mitkä tuli ostettua kauan sitten. Kyseiset kengät on tullu ostettua ennen viimeisintä puolimaratonia mikä sekin tapahtui 2015 joten siitä on aika. Myös kenkien malli Asics Pulse 5 kertoo että kengät ovat vanhat sillä Asics Pulse kengät menevät nyt Asics Pulse 14 numerossa.