Maastavetoa ja lohko maastavetoa PTVGYM:llä

10.02.2024 - 11:11

Eilen kun tulin PTVGYM:ltä niin jollain Audilla oli taas kiire mutta eipä se yllätä. Ensiksi hän meni minun ohi työmaa-alueella missä oli 30km/h rajoitus ajamalla 60-70km/h. Eipä mennyt kauaa kun kuitenkin pian ajoin hänen perässään kun hän joutuin ajamaan jonkun perässä hiljaa. Eipä siis auttanut hänen ylinopeutensa yhtään mitään. Lopulta hän sitten kääntyi samasta risteyksestä kun minä ja tuli samaan parkkihalliin.

Hänellä oli siinä niin kiire kokoajan että kun hän kääntyi tuolle tielle mistä mennään parkkihalliin niin hänen renkaansa osuivat kanttikiveen. Hyvä yrittää rikkoa renkaat samalla kun on niin jumalaton kiire. Hän ei edes jaksanut odottaa sitä että parkkihallin ovi aukeaa kunnolla vaan lähes ajoi siitä läpi. Lopuksi hänen ei saanut edes autoa ruutuun vaan se oli siinä poikittain siten että oikea takarengas oli ruudun päällä ja auton perä toisen ruudun päällä.

Muutenkin näen niin usein että tietyt autot parkkihallissa ovat poikittain tai ajettu osittain ruudun yli. Tämä ei ole yksinoikeus tuolla omalla parkkihallissa vaan tätä näkee niin usein Isossa Omenassa kuin työpaikan parkkipaikalla. Tuo on niin ärsyttävää sillä siihen viereisiin ruutuun ei voi silloin ajaa tai sitten sitä pelkää että oma auto saa osumaa. Kaikista eniten ihmettelen sitä että omaan ruutuun omassa parkkihallissa ajetaan miten sattuu. Miten voi olla niin kova kiire sinne sohvalle katsomaan televisiota?

Voi myös olla että se on tuo suomalainen MINÄ KULTTUURI. Kunhan vain minä ja muilla ei ole väliä. Näen tätä MINÄ KULTTUURIA päivittäin niin paljon ja ihmettelen vain että miksi ihmiset eivät ota toisia ihmisiä huomioon yhtään? No toisaalta eihän toisilla ihmisillä ole väliä kunhan vain MINÄ.

Sitten jälleen kerran pienen avautumisen jälkeen itse treeniin. Olen nyt neljän viikon ajan käynyt hieronnassa ja jokaisella kerralla on avattu vuorollaan lihasryhmä. Se alkoi neljä viikkoa sitten selästä mitä seurasi rinta ja kädet. Tämän jälkeen vuorossa oli etureidet sekä sääret ja nyt tällä viikolla oli sitten kauan odottamani takareidet ja pohkeet. Tässä prosessissa oli osittain yllätyksiä suuntaansa jos toiseen eli nyt esimerkiksi niska ja hartiat eivät olleet pahasti jumissa mutta sitä vastoin alaselkä oli sellaisessa kunnossa ettei se oikein ole ollut. Yleisesti muuten mitään ihmeellisyyksiä ei niinkään ollut vaan paikka kun paikka niin oli jumissa.

Nyt tällä viikolla kun hierottiin takareidet ja pohkeet niin tämä perjantain treeni oli ensimmäinen maastaveto treeni hieronnan jälkeen. Tätä ennen olin tehnyt kyykky treenin missä huomasin kyllä että kroppa ei ollut oikein valmis ja täytyy kyllä sanoa että huomasin nyt eilen että myöskään kroppa ei ollut oikein valmis maastavetoon. Toisaalta tämän vuoden aikana maastaveto on ollut se liike penkki, kyykky ja maastavedosta mikä ei ole oikein tuntunut kulkevan.

Tästä johtuen sitten kun huomasin ensimmäisen sarjan 250kg kaksi toistoa menevän raskaasti niin päätin että en lisää painoja yhtään enempää. Päätin sitten samalla että teen tänään 250kg viisi kahden toiston sarjaa. Tämä idea tuli tämän viikon maanantaista jolloin tein räkkivedossa viisi kahden toiston sarjaa 250kg painoilla kun ajattelin hieman säästellä silloin. Tälläkin kertaa ajattelin tehdä asioita eritavalla kuin normaalisti. Normaali minä olisi lisännyt painoja 260kg tai 270kg ja hakannut sen yhden pari ykköstä maksimissaan ja kironnut kun mikään ei suju.

Nyt päätin sitten tehdä viisi kahden toiston sarjaa 250kg painoilla ja saattaa olla että tämä oli ensimmäinen kerta ikinä kun tein viisi kahden toiston sarjaa 250kg painoilla. Olen kyllä tehnyt ainakin kolme kahden toiston sarjaa 250kg painoilla ja suuremmillakin mutta muistaakseni ikinä viittä. Täytyy sanoa että oli ihan mukana ja erilaista tehdä tämänkaltaista treeniä ja huomata myöskin se että jokainen sarja oli erilainen. Saatoin siinä sitten vaihdella ja kokeilla erilaista tekniikkaa minkä huomasin siinä että kolmas sarja oli se kaikkein vaikein ja pahin. Täytyy kyllä sanoa että kolmannen sarjan jälkeen mietin hetken aikaa että jaksanko edes tehdä vielä kaksi sarjaa.

Pidin ennen neljättä sarjaa hieman pidemmän tauon kun tulin siinä puhuneeksi muutaman tutun kanssa pitkästä aikaa. Myöskin otin erilaisen tekniikan neljänteen sarjaan kuin millä tein kolmannen sarjan. Huomasin heti että neljäs sekä sitten viides sarja meni helpommin ja paremmin kuin se kolmas sarja eli siinä tein vain väärin asioita. Maastaveto on penkin ja varsinkin kyykyn kanssa sellaisia liikkeitä että tekniikka ja asento vaikuttaa niin radikaalisti toiston saamiseen. Huonolla asennolla tai tekniikalla sama paino voi tuntua helpolle tai tehdä siitä vaikean.

Myöskin kun tein viisi kahden toiston sarjaa niin samalla sitten treenasin 250kg painoilla viisi kertaa maastavedon aloittamista. Hieman samaa kuin mitä olen tehnyt kyykyssä pitkään. Ennemmin lyhyempiä sarjoja milloin myöskin saan useampia liikkeen aloituksia kuin tehdä vähemmän mutta pidempiä sarjoja. On ihan eri tehdä viisi kahden toiston sarjaa kuin kaksi viiden toiston sarjaa. Kummassakin on puolensa ja kumpaakin kannattaa tehdä. Tosiaan lyhyempiä sarjoja tehdessä tulee myöskin treenattua liikkeen ja tekniikan löytämistä kun taas sitten pidemmillä sarjoilla pidempien sarjojen totuttelua eli kestävyyttä.

Maastavedon jälkeen tein sitten lohko maastavetoa pitkästä aikaa samassa treenissä. Yhdessä vaiheessa se oli minulle aika perus treeni että aluksi tein maastavetoa ja sitten lohko maastavetoa. Jossain vaiheessa se sitten jäi taas ja keskityin enemmän vaan normaaliin maastavetoon. Lohko maastavetossa tein sitten kahden toiston sarjoja per paino ja siirryin sitten aina suurempaan painoon. Lopulta päädyin tekmään 280kg painoilla kaksi toistoa.

Täytyy sanoa että jo 260kg kaksi toistoa tuntui raskaalle mutta siitä huolimatta otin 280kg painoilla kaksi toistoa. En sitten tiedä kuinka paljon 250kg viisi kahden toiston sarjaa maastavedossa vaikutti asiaan vaan oliko se vain se että maastaveto ja räkkivedot eivät ole oikein sujuneet tänä vuonna? No jokapauksessa olin todella tyytyväinen siihen että sain 280kg painoilla kaksi toistoa. Vielä enemmän tyytyväinen olin siihen että en tuntenut maastavedon ja lohko maastavedon jälkeen selässä yhtään mitään sellaista mitä sieltä ei pitäisikään tuntua.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.