Maastaveto epäonnistuminen ja uusi sarjaennätys 250kg painoilla

31.07.2023 - 10:36

Viime viikon maanantaina en oikein tiennyt mitä odottaa treeniltä ja miten edes tehdä treeniä. Olin kuitenkin edellisellä viikolla paukutellut erilaisia sarjaennätyksiä jokaisessa treenissä. Maanantaina en oikein tiennyt pitäisi yrittää jatkaa hyviä tuloksia kun niitä kerran tuli treenistä toiseen vai pitäisikö nyt pitää helpompaa jaksoa? Päädyin tuohon ensimmäiseen eli jatkaa hyviä tuloksia kun kerran rauta oli ollut kevyttä mutta onnistuisinko tuossa niin vain?

Vastaus oli että ei. Lähdin hyvin varhaisessa vaiheessa hakemaan treenin loppuun 280kg painoilla kahta toistoa mikä olisi ollut ensimmäistä kertaa ikinä. Olen vuosien saatossa 280kg nostanut maastavedossa monia kertoja mutta en ikinä yhtä toistoa enempää en edes kahta ykköstä mistään treenissä vaan se on ollut vain se yksi toistoa jos sitäkään. Kuten edellisellä kerralla PTVGYM:llä kun yritin 280kg niin se ei noussut ylös niin ei nytkään viime maanantaina. Olen siis kaksi kertaa peräjälkeen epäonnistunut 280kg nostamisessa.

Tunsin jo 260kg kohdalla että edes tuo 260kg ei noussut niin hyvin kuin edellisenä perjantaina jolloin sain viisi toistoa 260kg painoilla. Kuitenkin 260kg on alkanut tulemaan sellainen paino että saan sen treenissä kuin treenissä ylös vaikka olisikin hieman heikompi päivä. No okei, välillä olen saanut hikisesti 250kg kun sillä olen tehnyt ja tarkoitus on ollut mennä sen jälkeen 270kg painoihin. Kuitenkin 260kg tulee nykyään helpommin ja useammin kuin yhdessä vaiheessa.

Maanantaina 280kg jäi siis polviin ja kun perjantaina oli vuorossa viikon toinen maastaveto treeni niin osasin hieman odottaa heikompaa päivää. Tämän johdosta sitten unohdin heti yli 260kg painot ja mietin jotain muuta. Päädyin 250kg painoihin millä oli tarkoitus tehdä seitsemän toistoa. Olen joskus aikoinaan pitkän aikaa sitten tehnyt 250kg maastavedon sarjaennätyksekseni kolme kertaa viisi. Tuosta on oikeasti aikaa ja tuo on oikeasti sellainen sarja mitä en ole vain pystynyt edes tekemään uudestaan. Jopa yhden viiden toiston sarjan tekeminen 250kg on tuottanut ongelmia.

Päädyin siis hakemaan 250kg painoilla seitsemää toistoa ja olin todella pettynyt kun sain vain kuusi toistoa. Olin tuon sarjan jälkeen todella väsynyt ja kropassa oikeasti se tuntui todella paljon. Siinä sitten mietin pitkän aikaa teenkö toisen kuuden toiston sarjan 250kg painoilla? Tämän takia jätin sitten painot tankoon ja pidin vain pitkää palautumista. Siinä sitten kyllä päätin että pakko vain lähteä tekemään toistoa kuuden toiston sarjaa 250kg painoilla.

Kaksikymmentä minuutia myöhemmin aloinkin sitten tekemään sitä toista sarjaa. Kaksikymmentä minuuttia otti että olin valmis tekemään toista kuuden toiston sarjaa 250kg painoilla. Halusin olla oikeasti valmiina toiseen sarjaan sillä halusin saada kuusi toistoa sekä halusin pysyä ehjänä kun teen sen. Ei ole mitään järkeä alkaa hätiköimään tai pitämään jotain maksimissaan kymmenen minuutin taukoja vaan jos kropassa tuntuu sille että nyt on parempi pitää enemmän taukoa niin sitten pitää. Se olisi ollut eri asia jos salilla olisi ollut treenaajia jotka olisivat olleet tulossa maastavetämään. En silloin kyllä ihan varaa paikkoja puoleksi tuntia että pidän vain tässä taukoa. Silloin olisin ihan hyvin voinut jättää maastavedon yhteen kuuden toiston sarjaan 250kg painoilla. 

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.