Maastaveto alkoi taas sujua ja tuntua hyvälle pidemmän ajan jakson jälkeen

04.11.2023 - 17:21

Eilen perjantaina oli taas vuorossa maastaveto treeni PTVGYM:llä kun viime viikolla kyseinen treeni oli poikkeuksellisesti lauantaina. Viime viikon lauantaina tein maastavetoa ensimmäistä kertaa pariin viikkoon ja huomasin sen niin fyysisesti kuin henkisesti. Pidin maastavedosta ihan tietoisen tauon sillä olin jo pidempään tuntenut jotain alaselässä tai yläpakarassa mikä varsinkin maastavedossa huomasi niin sen jälkeen kuin sitä tehdessä.

Maastaveto on sellainen liike kyykyn kanssa että jos tuntuu sille että kroppa ei ole 100% kunnossa niin silloin siitä lähtee kyllä se tekeminen meininki eli omalta osaltani koko asian juttu. Kun tunnen ettei kroppa ole ihan 100% kunnossa niin silloin tiedän jo ainakin jollain tasolla että tänään ei sitten vedetä ihan sitä mitä voisi. Tämä myös sitten vaikuttaa myös pienemmillä painoilla tehtyihin asioihin kun henkinen olemus ei ole treenissä läsnä.

Tämän huomasin myös tämän viikon keskiviikkona kun minulla oli kyykky treeni ja henkinen puoli ei ollut mukana silloin kun sitä olisin halunnut sen olevan. Kaikki meni ihan hyvin alkuun ja kaikki tekeminen tuntui hyvälle ilman mitään kipujakaan. Kuitenkin sitten kun aloin pääsemään 180kg ja viimeistään 200kg painoihin niin huomasin heti että mieli ei ole tänään kohdallaan eikä myös kroppa. Tuntui että puhti oli pois, tekemisen into oli pois sekä henkisesti kaikki oli raskasta.

Viime viikon lauantaina kun tein maastavetoa ensimmäistä kertaa kahteen viikkoon niin tunsin sen fyysisesti sekä henkisesti etten ollut ihan valmis tekemään edes suhteellisen suurilla painoilla. Tappelin kuitenkin jotenkin 260kg pari toistoa mutta jo 200kg asti tekeminen oli fyyisesti ja henkisesti raskasta. Kuitenkin sitten eilen perjantaina kaikki oli toisin alusta loppuun saakka vaikka en voinutkaan olla ihan varma siitä.

Alkuun kaikki tuntui menevän hyvin ja paljon paremmin kuin viikko sitten. En kuitenkaan alkuun olettanut tämän tahdin ihan näin jatkuneen niin pitkään kun se jatkui. Ajattelin että kun pääsen yli 220kg painojen niin jotain tapahtuisi. Näin ei kuitenkaan tapahtunut eli niin fyysinen kuin henkinen puoli oli tällä kertaa läsnä aina sinne 280kg painoihin saakka joilla sitten lopettelin. Toisaalta 280kg on vain viisi kiloa ennätyksestäni enkä nyt muutenkaan lähiaikoina ole 280kg painoilla niin hirveästi tehnyt vaikka kesän aikaan ja tai jälkeen pari kertaa 280kg pari toistoa otin ensimmäistä kertaa ikinä.

Kun 260kg jälkeen nostin painot 280kg niin ajattelin aluksi että haen kahta toistoa, mutta sen jälkeen ajattelin että otan yhden toiston ja nostan painot 290kg. Lähdin siis tuossa vaiheessa rakentamaan treeniä niin että tekisin uuden ennätyksen 290kg. Kuitenkin sitten kun sain nostettua ensimmäisen toiston 280kg painoilla niin tajusin että ei kannata 290kg nostella tänään tai edes yrittää niin otin sitten toisen toiston. Näin ollen sain 280kg painoilla kahden toiston sarjan kolmatta kertaa ikinä mihin olin todella todella tyytyväinen.

Tämän jälkeen siinä sitten mietin ja pohdin mitä teen seuraavaksi? Lopetanko maastavedon tähän vai teenkö vielä 280kg painoilla lisää vai laskenko hieman painoja ja teen vielä yhden sarjan? Päätin lähteä hakemaan 280kg painoilla toista kahden toiston sarjaa vaikka ensimmäisen sarjan toinen nosto oli todella raskas. Halusin kuitenkin lähteä hakemaan hyvää yritystä sillä halusin enemmänkin henkistä valmistautumista 280kg painoihin joilla teen niin vähän oikeasti. Lopulta sain tehtyä yhden toiston mikä tuli hieman paremmin kuin ensimmäisen sarjan jälkimmäinen mutta ei kuitenkaan niin hyvin kuin olisin halunnut. Tämä oli merkki siihen että nyt oli parempi jättää tämä jälkimmäinen yhteen toistoon.

Tämä oli nyt ensimmäinen kerta kun tein treenin aikana ensimmäistä kertaa kolme toistoa 280kg painoilla. Samalla tämä oli nyt oikeasti ensimmäinen kerta pidempään aikaan kun tein maastavetoa vailla sen ihmeellisempää fyysesti tai henkistä heikkoutta eli tunsin olevani nyt iskussa vailla mitään kipuja. Kyllä se viime viikkoinen oli kuitenkin vähän aristelua ja alkukankeutta sillä ero viikon takaisella treenillä ja eilisellä treenillä oli valtava. Tuloksellisesti tämä treeni oli paljon parempi ja vielä suurempi voitto oli henkinen puoli ja huomata ettei tällä kertaa tuntunut mitään kipuja tai epävarmuutta missään. 

Eipä siihen mennyt taaskaan kovin kauaa aikaa kun oikeasti aloin kaipaamaan Vammalassa ja varsinkin Tampereella treenaamista. Tulin viime viikon lauantaina takaisin kahden viikon reissulta Vammalasta jolloin kävin tekemässä neljä treeniä myöskin Tampereen Loaded:lla. Ensimmäinen ilta Pitäjänmäen PTVGYM:llä meni hyvin kun näin pari tuttua pitkästä aikaa eikä mitään ihmeellisyyksiä ollut kun en käynyt wc:ssä. Lauantain oli muutenkin suhteellisen tyhjä eikä PTVGYM:llä ollut hirveästi treenaajia ja esimerkiksi vapaapaino alueet olivat aikalailla tyhjänä koko sen ajan mitä siellä olin.

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.