Maastaveto 275kg x3 sarjaennätys ja palautuminen raskaista painoista & sarjoista osa 3

23.09.2023 - 10:31

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Juurikin varmaan tuon takia että käytin 25kg painoja enkä 20kg joita olen nyt tottunut käyttämään niin treeni rakentui sihen kun se rakentui. Olen nyt tottunut tekemään nousut 100kg, 140kg, 180kg, 220kg minkä jälkeen joko 240kg 250kg tai suoraan 260kg. Kuitenkin nyt painot lähtivät tosiaan 120kg minkä jälkeen tein 170kg painoilla. Tämän jäkeen päätin että 220kg nuosu on tässä kohdassa hieman liikaa kun haluan enemmän toistoja alle niimpä päädyin sitten tekemään 200kg painoilla ja tämän jälkeen 220kg painoilla.

Tällä muutoksella että nousin 170kg painoista 200kg enkä suoraan 220kg sain juurikin yhden sarjan enemmän alle. Jos olisin mennyt suoraan 170kg painoista 220kg painoihin niin se olisi kyllä toiminut mutta kun olen nyt tottunut tekemään maastavetoa 20kg kiekoilla niin tuolloin olen saanut enemmän sarjoja alle. Myöskin tämä enemmän sarjoja tyyli on toiminut kyykyssä niin miksi se ei toimisi myös maastavedossa? Jos palataan vuosia vuosia taakse päin niin tuolloin tein juuri sen virheen monesti että yritin nousta painoissa liian nopeasti ylös.

Kun 220kg painojen jälkeen nuosin 250kg painoihin niin tässä kohtaan myös aloin lyömään lukkoon suunnitelmaani. Kuitenkin ennen kuin löin lukkoon suunnitelmani niin nostin 250kg kahdesti jotta näin mikä päivän kuntoni on eli kuinka 250kg nousee ylös. Ihan vain sen takia että en nyt ihan turhaan ala miettimään ja suunnittelemaan liian suuria painoja. Täytyy sanoa että kyllä siinä oli erilaisia suunnitelmia vielä tuonkin jälkeen kun olin 250kg nostanut ylös mutta se suunnitelma mitä siinä oikeasti aloin miettimään niin piti.

Päädyin 275kg painoihin ihan sen takia että en ole noilla painoilla oikein montaakaan kertaa tehnyt. Yleensä painot ovat joko 270kg tai 280kg joilla olen tehnyt tai yrittänyt tehdä. Myöskin ajattelin kolmea toistoa mikä ei olisi välttämättä onnistunut 280kg painoilla ja sitten kun päädyin myöskin tekemään 275kg painoilla niin siihen tuo kolme toistoa kuullosti hyvälle. Olinhan juuri edellisellä viikolla tehnyt 280kg painoilla kaksi toistoa niin pienemmillä painoilla kyllä saa yhden enemmän?

Lisää asiaa palautumisesta raskaista painoista & sarjoista osa 3

Niin nyt olen tässä jo kirjoittanut palautumiseen liittyvistä asioista pari kertaa joita ovat syöminen sekä venyttely ja liikkuvuusharjoitteet. Tällä kertaa vuorossa on sitten hierontapyssy sekä rullaaminen. Yhdessä välissä rullasin treenin päätteeksi salilla jokaisen treenin jälkeen. Huomasin tuolloin että se edesauttoi paljon palautumisessa. Sitten kun yritin vaihtaa tuon rullaamisen salilla tehtynä kotiin siihen samalle kohtaan kun tein iltapalaa niin se kyllä jäi. En vain saanut sitten itsestäni irti sitä motivaatiota minkä sain salilla kun rullasin treenin jälkeen.

Kyllä sitä aina sitten välillä tuli hieman rullattua mutta ei se ollut yhtä tehokasta kuin mitä salilla treenin jälkeen. Tuon jälkeen hommasinkin sitten hierotapyssyn kun olin alkanut käymään aktiivisessa hieronnassa. Nyt voi myöskin todeta että hierontapyssyn käyttäminen on jatkunut aktiivisena siitä hetkestä lähtien kun hierontapyssyn hankin. Ei siis käynyt sitä normaalia että hetken aikaa oston jälkeen hierontapyssyä käytetään minkä jälkeen se jää kaappiin pölyttymään.

Se täytyy kyllä sanoa että ihan alkuvaiheisiin niin hierontapyssyn käyttäminen on vähentynyt mutta aktiivisessa käytössä se silti on. Hierontapyssy on kulkeutunut myöskin jokaisella kerralla Vammalaan mukaan kun olen siellä pidempiä ajanjaksoja ollut. Huomasin myöskin että hierontapyssyn käyttäminen laskettelun jälkeen on ollut vain positiivista. Myöskin olen huomannut ja tajunnut sen asian että jos minulla olisi ollut hierontapyssy silloin kun kävin aktiivisesti juoksemassa niin asiat olisivat olleet paremmin. En ole nyt hirveästi käynyt juoksemassa mutta kun olen niin olen huomannut sen että hierontapyssystä on ollut suuri apu palautumiseen.

Käytän hierontapyssyä välillä myös hieman ennen kuin lähden salille. Pyssytän tuolloin juurikin niitä paikkoja joita olen tuolloin treenaamassa. Olen tämän huomannut auttavan että kroppa on paremmin hereillä kun aloitan treenaamisen. En ole huomannut mitään väsymistä tai negatiivista hierontapyssyn käyttämisessä ennen treeniä. Hierontapyssyn vaikutus kun ei ole oikean hieronnan veroinen sekä hierontapyssyn käyttäminen ennen treeniä on ollut nopeaa eikä sellaista kuin treenin jälkeen.

Extrana voisi vielä mainita palautumiseen liittyen että menen aikaisemmin nukkumaan ja nukun normaalia enemmän silloin kun tunnen että treeni on ottanut kovemmin kuin normaalisti. Onneksi näitä ei tapahdu useasti mutta aina silloin tällöin huomaan että minun on parempi mennä nukkumaan vaan aikaisemmin ja nukkua hieman pidempään. Varsinkin jos olen tehnyt kovia ja tai pitkiä maastaveto tai kyykky treenejä niin silloin extra tunti tai enemmän nukkumista tekee vain hyvää.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.