Maastaveto 260kg 2x3 uusi sarjaennätys ja maastavedon tekniikka muutokset

03.07.2023 - 10:53

Niinhän se sitten meni kuin mitä ei pitänyt. Lähdin maalle pariksi viikoksi ja ajattelin sitten siinä että nyt voisin ottaa rauhallisemmin treenien osalta kun viimeiset kuusi - seitsemän viikkoa on paukutettu. Olen tehnyt joko erilaisia ykkös maksimi ennätyksiä kuten deficit maastaveto, ketjukyykky, boxi kyykky tai lohko maastaveto sekä erilaisia sarjaennätyksiä. Nyt kun lähdin maalle niin ajattelin että voisin ottaa rauhallisemmin kun olen eri ympäristössä ja muutenkin. Näin ei kuitenkaan käynyt mutta en myöskään suunnitellut tätä eli tämä tuli aikalailla yllättäen.

Maanantaina treenit alkoivat maalla maastavedolla enkä oikein kyllä tiennyt mitä odottaa ja miten treeni tulee menemään. Vielä treenin alussa suunnittelin että en nyt mitään ihan maksimipainoja tankoon tule laittamaan mutta suhteellisen suuria siihen voi jos sille tuntuu. Etenin ihan normaalisti miten maastavedossa etenin kunnes pääsin sellaisiin painoihin minkä jälkeen piti alkaa jo hieman miettimään. Minulla oli siinä pari suunnitelmaa 220kg jälkeen mennä 240kg jälkeen 260kg tai 220kg jälkeen mennä 250kg minkä jälkeen 270kg. Kuitenkin halusin ottaa hieman rauhallisemmin tänään ja viime aikoina oli tuota 270kg ihan tarpeeksi nostellut niin päädyin menemään 240kg minkä jälkeen 260kg mikä oli sitten päivän maksimi.

Kun pääsin 260kg niin kaikki oli mennyt tällä erää suunnitellusti mutta 260kg:ssa en ollutkaan sitten suunnitellut mitään. Tuohon asti olin muuten mennyt kahden toiston sarjoilla mutta tässä kohtaan en sitten tiennyt mitä tehdä. En sitten tiedä miksi päädyin tekemään kolmen toiston sarjan 260kg:lla. Se vain tuntui menevän hyvin ja vielä tuo kolmas toisto tuntui tulevan hyvin. Jos olisin tehnyt neljännen toiston niin se olisi ollut ennätys mutta jotenkin jo kolmas tuntui että se alkoi olemaan rajoilla. Ei niin rajoilla että sitä piti oikein pinnistää mutta kuitenkin niin että tuntui sille että pian tekniikka pettää. Kuitenkaan videolta näin ei näkynyt eli olisin ihan hyvin voinut lähteä kyllä hakemaan neljättä ja mahdollisesti viidettä toistoa.

Pienen mietinnän jälkeen aloin sitten miettimään mitä teen seuraavaksi? Lopetanko tähän, teenkö toisen samanlaisen vai peräti nostan painoja? Kuitenkin päätin hyvin nopeasti että tänään ei nosteta painoja sen enempää että lähden hakemaan vain toisto kolmosta 260kg painoilla. Se olisi kuitenkin sarjaennätys. Niimpä lähdin lopulta tekemään toista kolmosta ja ennen kuin tartuin tankoon ja lähdin hakemaan toistoja niin siinä vaiheessa kyllä kroppa kävi kierroksilla. Huomasin jo pidempään että kroppa tärisi hieman enkä ollut ihan niin rento kuin olisin halunnut ennen toista 260kg kolmen toiston sarjaa. Ensimmäisessä sarjassa en käyttänyt ammoniakkia mutta toisessa piti sillä halusin tasapainottaa tuota kropan tärinää ja halusin rauhoittua. Hyvin se sieltä sitten lopulta tuli ja jopa niin hyvin että aloin miettimään kolmannen 260kg kolmen toiston tekemistä. Kuitenkin päätin lopettaa tuohon kahteen sarjaan sillä olihan se jo ennätys ja nyt olisi kuitenkin pitänyt ottaa rauhallisemmin.

Maastavedon tekniikka muutokset

Olen tässä vuosien varrella tehnyt erilaisia tekniikka muutoksia ja ne näyttävät tuottaneen positiivisia asioita maastaveto treenien suhteen. Ensimmäinen muutos tapahtui vuosia sitten kun vasen käsi sanoi hieman poks maastavetoa tehdessä. Tuohon asti olin tehnyt maastavetoa ilman mitään remmejä ristikkäisotteella mutta tuon tapahtuman jälkeen siirryn vallan myötäotteeseen. Samalla ostin ensimmäiset kasiremmit ja aloin tekemään maastavetoa remmeillä. Tuo otti hetken aikaa kun aloin tottumaan remmeihin sekä myötäotteeseen mutta lopulta tuo on ollut turvallisempi tapa tehdä maastavetoa.

Seuraava muutos minkä tein oli vaihtaa normaali puristusote apinaotteeksi. En muista missä vaiheessa tämän muutoksen tein mutta tuo tapahtui kasiremmien jälkeen jossain kohtaan. En muista kenen Youtube videota katsoin mutta siinä joku mainosti apinaotetta maastavedon tekemiseen niin minipähän sitten aloin sitä kokeilemaan. Tässä vaiheessa se oli jo hyvä kokeilla sillä käytin jo kasiremmejä sekä olin vaihtanut ja tehnyt maastavetoa jonkin aikaa jo myötäotteella. Kuitenkaan tässä nuo kaksi tekniikan vaihdosta ei tapahtunut heti vaan tuohon väliin jäi aika jolloin tein normaalilla myötäotteella. Sen muistan että alkuun kun aloin käyttämään apinaotetta maastavedossa niin kuitenkin ihan päivän maksimipainot 260kg / 270kg luokkaa otin vielä normaalilla otteella ja vasta ajan kanssa aloin ottamaan kaikki toistot apinaotteella.

Viime vuonna aloin keskittymään käyttämään enemmän jalkoja maastavedossa. Huomasin kyllä aina ja se oli oma tyylini aina niin "runtata" maastaveto vain selällä. Tämän huomasi jokaisesta suuremmasta nostosta ja etenkin jostain ennätyksistä tai joka päivän kunnon maksimeista. Ensiksi jalat suoristuivat minkä jälkeen runttasin painon selällä vain ylös. Eräällä tapaa nostot näyttivät suorin jaloin maastavedolta vaikka alkuasento olikin ihan normaali maastaveto asento. Viime vuonna yleisesti oma kyykky kehittyi tasaisemmaksi eikä treenien tulokset vaihdelleet niin rajusti mitä ne on nyt viime vuosina vaihdelleet. Välillä kun kyykkäsin yli 200kg niin seuraavassa treenissä menikin sitten hyvä jos 170kg tyyliin mutta viime vuonna treeni kuin treeni niin olin 200kg kunnossa. 200kg olisi tullut treenissä kuin treenissä vähintään sen kerran vaikka jokaisessa treenissä en sitä 200kg nostanut.

Tämän johdosta kun kyykky yleisesti parani niin otin myös enemmän jalkoja käyttöön maastavedossa. Aloin myös tekemään pitkästä aikaa enemmän decifit maastavetoa mihin syystä tai toisesta tuli pienoinen tauko sillä yhdessä vaiheessa tein enemmän decifit maastavetoa ja silloin myös yleinen maastavetoni oli paremmassa kunnossa. Jotenkin kun teen deicift maastavetoa niin otan sen teknisesti varmemmin ja käytän jalkoja enemmän sillä perse menee enemmän alas. Normaalissa maastavedossa vaikka yritin pitää persettä alempana niin hätiköin tai jotain kun se perse vaan pysy liian ylhäällä. Kun perse pysyi ylempänä niin selkä tekee enemmän työtä ja nyt kun keskityin lähtemään alempaa niin silloin myös jalat tekevät enemmän työtä. Tähän siis keskityin että vien itseni vain alemmaksi ja työnnän polvia ulospäin ja keskityn käyttämään jalkoja niin paljon kuin mahdollista.

Tämä on tuottanut siinä mielessä hyviä tuloksia ja parempia treenejä että kun vedän itselleni suurilla painoilla tai sellaisilla mitkä nyt jäävät nousematta niin rasitan vähemmän selkää. Siinä kun runttasin käytännössä selällä maastavedon ylös niin selkähän siinä vain kärsii ja puutuu. Tämän johdosta monesti selässä tuntui jopa pienemmätkin rykäisyt ja sellaista painetta tai muuta tuntoa selkään tuli. Nyt kun teen enemmän jaloilla niin tämä on lähtenyt pois ja vaikka tekisin itselleni isoilla painoilla niin selässä se ei tunnu tai jos tuntuu niin ei lähellekkään samalla tavalla. Myöskin nyt kun olen siirtynyt isompiin ja isompiin painoihin taas ja myöskin epäonnistun niin nämä yritykset eivät myöskään tunnu siellä selässä niin kuin ennen.

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.