Lisää kokemuksia lisäravinteista ja vitamiineistä

10.12.2023 - 17:42

Jatketaan hieman vielä lisäravinteista ja vitamiineista joista tuossa eilen hieman kirjoittelin "Lisäravinteet hyötyä vai rahan haaskausta? Omat kokemukseni eri lisäravinteista". Aloitetaan vaihteeksi aminohapoista. Itse olen käyttänyt aminohappoja treenijuomana jo vuosia ja eritoten dieetillä olen huomannut niiden vaikutuksen. Normaalisti aminohapot kyllä hieman tuntuvat sille että makeuttaisin vain veden paremman makuiseksi. Kuitenkin olen nyt tottunut aminohappoja juomaan treenin aikana mutta mitään sen kummallisempaa vaikutusta en kyllä osaa sanoa. Dieetillä kun normaalisti muutenkin syö vähän niin kyllä silloin huomaan että aminohapot auttavat jaksamaan treenin aikana hieman paremmin.

Menen sitten itse aiheeseen mistä ajattelin antaa omia kokemuksiani aminohappojen suhteen kun ne ovat nyt olleet pinnalla erilaisten aminohappojuomien. Olen muutamia aminohappojuomia juonut vuosien varrella. Ne ovat kyllä ihan hyvän makuisia ja varmaan parempia maun suhteen kuin jauheet. Kuitenkin itse suosin jauheita sillä pidemmässä juoksussa aminohappojuomat tulevat erittäin kalliiksi. 

Yhdellä aminohappo purkilla saa noin 30 annosta tehtyä ja kun ostokset ajoittaa tarjouksiin kuten itse teen niin niitä saa todella edullisesti. Vastaavasti valmiit aminohappojuomat maksavat sen joku 2-3€ kappale? Siinä missä nyt maksoin noin 20€ aminohappopurkista millä saan noin 30 annosta niin sillä saa noin 10 purkkia valmista aminohappojuomaa. Tietenkin tässäkin voi sanoa samaa että ostaa silloin kun ne ovat tarjouksessa? Kuitenkin niitä aikoja kun vielä nuo valmis valmisteet olivat itsellä niin sanotusti ajan hermoilla vaikka niitä en ostanut niin yleensä tarjoukset eivät niitä koskeneet. Asiat voivat olla nykyään eri koska kilpailu on kovempaa ja tuntuu sille että nykyään valmis aminohappojuomia on ihan liikaa.

Itse suosin aminohappoja jauheina sillä ne ovat yleisesti paljon halvempia sekä niistä ei kerry tölkkejä. Myöskin salille on paljon helpompi ottaa shakeriin aminohappoja jauheena ja mahdollisesti se purkki mukaan salikassiin toisin kuin kasa muutamia tölkkejä mukaan salille. Toisaalta jos se yksi tölkki riittää niin mikäs siinä?

Seuraavaksi lisää vielä pre-workouteista kun viimeksi sanoin niiden olevan käytännössä turhia. Niin ne kyllä ovatkin sillä käytännössä kahvi tai espresso ajaa samalla tavalla asiansa jos sitä kofeiinia kaipaa. Tietenkin pre-workouteissa on myös muita piristäviä ja vaikuttavia asioita kuin kofeiini niin siitä sitä maksat mutta kannattaa nyt miettiä että onko siitä sinulle hyötyä? Pre-workoutit ja varsinkin hyvät sellaiset missä on kaiken maailman erilaisia asioita vai maksaa. Käytännössä se on vain markkinointia eli rahastusta.

Varsinkaan mitä salilla näkee miten suurin osa treenaa ja varsinkin niistä teineistä joihin markkinointi on iskenyt niin sanon kyllä että ne rahat menevät ihan hukkaan. Itse olen nyt pre-workouteissa hakenut vain hyviä tarjouksia ja katsonut että en itse tuhlaa niihin yhtään sen enempää kuin on tarvis. Tämän johdosta en ole ostanut aikoihin enää yhtään pre-workouttia minkä hinnaksi olisi muodostunut yli 20€. Olenkin nyt viime vuosina jo pitkään ostanut Fitnesstukusta Off the Hook pre-workouttia silloin kun sitä on saanut kaksi yhden hinnalla. Tällöin yhden purkin hinnaksi on tullut noin 15€ mikä ei ole paljoa. Off the Hook on ravintosisältöön nähden ihan riittävä pre-workout minulle sillä vaikka tiedän "parempia" niin en vain raaski ostaa niiitä.

Varsinkin kun kaveri on tilannut minulle Saksasta sellaisia pre-workoutteja joita Suomesta ei saa niin niissä olen tuntenut sitä samaa kihelmöintiä ja muita sivuvaikutuksia joita sain vuosia vuosia sitten kun aloin käyttämään pre-workoutteja. Noita kihelmöintejä sekä muita sivuvaikutuksia en ole enää saanut aikoihin ja siksi pidänkin vuodessa aina silloin tällöin ajan jaksoja jolloin en niitä käytä. Myöskään annos kokoja en ole suurentanut vaikka siihen kylkeen joskus espressoja olenkin tehnyt. Juon kuitenkin päivän aikana neljä kuppia kahvia normaalisti: kaksi kuppia aamulla ja kaksi kuppia päivällä. Joskus mietin että vaikuttaako nuo mihinkään kun en tunne mitään vaikutusta mutta silloin kun olen jättänyt joko aamun tai iltapäivän kahvit väliin niin huomaan eron.

 

Sitten vielä vitamiineista. Se oli yksi tärkeimmistä asioista mitä huomasin kun aloin käyttämään vitamiineja. En tiedä miksi siinä kesti niin kauan aikaa aloittaa niitä käyttämään kun alkoi. Ajattelin aluksi että ne ovat vain rahan tuhlausta ja että saisin vitamiineja sun muita ruuan mukanan. Kuitenkin kun aloin tutkimaan mitä vitameeja alan ostamaan niin siinä samalla sitten huomasin päiväkohtaiset tarpeet. Monet kysyvät nykyään minulta miksi ostan vitamiineja sillä kysyjä itse saa mukamas kaiken ruuasta. 

Vastaan siihen vain että en kyllä saa tarvittavaa määrää kaikkia vitamiineja päivittäin ja oikeasti ne määrät ovat suuria mitä päivittäin ihminen tarvitsisi. No kai ne ihmiset sitten oikeasti syövät päivittäin koko ruokakolmion sitten läpi päivittäin. En kyllä usko siihen että ne saavat tarvittavat vitamiini määrät ruuasta. No kuitenkin alkuun ostin vitamiineja erikseen yhdessä mm. omega 3, msm, raudan, magneesiumin ja kalsiumin kanssa mutta tänä vuonna päädyin multivitameehin.

Multivitamiini on siinä mielessä hyvä että siinä on kaikkea. Kaikkea jopa sellaista mitä en aikoinaan erillisinä ostanut ja ottanut eli siinä mielessä saan laajemmin vitamiineja multivitamiineistä. Kuitenkin päivä kohtaiset arvot ovat oikeasti paljon suuremmat mitä multivitamiinit tarjoavat minkä puolesta yksittäiset vitamiinit ovat siinä mielessä parempia että niistä saa tarvittavan määrän. Kuitenkin tässä päästään taas sitten siihen että niitä erilaisia purkkeja pitää ostaa niin paljon enemmän mistä vielä hinta nousee vaan niin paljon multivitamiinia suuremmaksi.

Itse siirryin nyt tämän vuoden lopulla multivitamiinin käyttäjäksi kahdesta syystä jotka tuossa jo mainitsin. Ensimmäinen oli että sain enemmän erilaisia vitamiineja ja toinen oli että säästin rahaa kun sain yhden purkin edestä erilaisia vitamiineja joita muuten olisin joutunut ostamaan monia. Tässä tein kyllä ostohetkellä tutkimusta ja vertailin erilaisia ratkaisuita ihan vain lukemalla purkkien selosteet. Jos päädyt mihin tahansa ratkaisuun niin:

 • Kannattaa katsoa mitä purkki sisältää
  • Mikä on päivän oikea tarve ja mitä purkin päiväkohtainen annos on
  • Paljonko purkissa on pillereitä ja mikä on päivän annoskoko eli paljonko oikesati purkissa riittää annoksia
 • Jos ostaa multivitamiinia niin kuinka paljon se sisältää ja mitä
  • Kannattaako silti ostaa jotain omana purkkina 
 • Suosittelen ostamaan kerralla vähintään puolen vuoden annoksia
  • Laske purkeista oikeat annos koot ja laske kaikkille purkeille samat annos määrät

Itse ostin ja laskin annos koot kaikille vitamiineille, mineraaleille ja muille pillereille vuodeksi kun tein ostokset. Tarkistin mitä minulla oli vielä varastossa minkä lisäksi laskin jokaisen purkin riittävyyden vuodeksi.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.