Kyykyssä uusi kymmenen toiston sarjaennätys

31.07.2023 - 10:00

Pari viikkoa sitten sain kyykssä ensimmäistä kertaa ikinä 180kg painoilla kymmenen toistoa. Sitä ennen edellinen kymmenen toiston sarjaennätys oli 170kg painoilla mutta tuosta treenistä oli jo aikaa todella kauan. En ole vain tehnyt yli viiden toiston sarjoja kyykyssä pitkiin aikoihin kun olen keskittynyt enemmän tekniikkaan ja totuttelemaan isompiin painoihin. Tajusin tuossa puolitoista vuotta tai kaksi vuotta sitten että minun on parempi keskittyä tekniikkaan ja lyhyempiin yhden - viiden toiston sarjoihin kuin pidempiin yli viiden toiston sarjoihin.

Miksi aloin keskittymään lyhyempiin sarjoihin? Ihan vain sen takia että huomasin sen asian kun tein pidempiä yli viiden toiston sarjoja niin mitä pidemmän sarjan tein niin sitä enemmän keskityin käyttämään tempoa. Tämä puolestaan vaikutti siihen että tekniikka alkoi kärsimään siinä viidennen toiston kohdalla. Tein tuolloin kyllä enemmän seitsemän - kymmenen toiston sarjoja mutta tunsin sen jo tehdessä ja näin sen sitten myös videolta että siinä viiden toiston jälkeen tekniikka alkoi vain kärsiä.

Ratkaisuna oli tosiaan siirtyä käyttämään yhden - kolmen toiston sarjoja ja oikeasti keskittyä tekniikkaan. Samalla siirryin myös saamaan suurempia painoja ja useammin kakkosella alkavia painoja. Yksi ongelma oli myös se että tein liian vähän kakkosella alkavilla lukemilla mikä on vieläkin ongelma. Heti kun kyykyssä painot alkavat kakkosella niin ongelmat alkavat kuten nyt viime aikoina olen myös huomannut.

Tosiaan parisen viikkoa sitten tein 180kg painoilla kymmenen toistoa ja otin myös spotterin siihen varmistamaan. Ihan samalla tavalla tein aikoinaan 170kg kohdalla. Kuitenkin nyt viime viikon keskiviikkona lähdin tekemään 185kg painoilla kymmentä toistoa ja tällä kertaa ilman spotteria. Siinä viime aikoina ennen tuota keskiviikon treeniä olin saanut ihan hyviä sarjoja 205kg sekä 200kg painoilla niin ajattelin sitten korottaa kymmenen toiston sarjaennätyksen painoja. Tällä kertaa lähdin maltillisella 5k korotuksella enkä normaaliin tapaan esim 10kg tai 20kg:n.

Kaikki sujui ihan hyvin aina kahdeksanteen - yhdeksänteen toistoon asti kunnes alkoi tulemaan jotain huimauksen tunnetta sekä jalat tuntuivat alkavan tärisemään. Siinä sitten kun sain yhdeksän tehtyä niin kymmenes oli vain pakko runtata nopeasti niin kuin se sitten tuli. Olin todella tyytyväinen tuohon 185kg painoilla tehtyyn kymmeneen toistoon sillä olihan sen tehty ilman spotteria.

Perjantaina tuli tehtyä maastavedossa 250kg painoilla uusi sarjaennätys kun sain ensimmäistä kertaa ikinä kuusi toistoa ja tein sen kahdesti. Tuon treenin jälkeen alaselässä tuntui jotain pientä ettei se olisi oikein palautunut. Lauantaina oli kuitenkin vuorossa jalkatreeni ja kyykky niimpä aloitin perjantain maastavedon palautumisen jo sieltä treenistä. Treenin ja maastavedon päätteeksi tein jonkin verran roikkumista leuanveto tangossa sekä muita venyttelyä alaselälle. Tämän jälkeen kuntosalilta päästyäni hierontapyssyä tuli käytettyä samana iltana sekä seuraavana aamuna todella paljon.

Lauantaina vielä ennen kuntosalille lähtöä niin hierontapyssy oli kovalla käytöllä ja kaikki tuntui olevan ihan ok. Tiesin kuitenkin että paikat eivät ole ihan palautuneet sillä tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun tunsin sen etten ole oikein vielä palautunut maastavetotreenistä. Niimpä lauantai-iltana kun aloin tekemään kyykkyä niin otin sen rauhallisesti ja pidin myös hieman pidempiä taukoja jopa pienemmillä painoilla.

Jokaisen sarjan kohdalla katsoin ja tunnustelin miten se alaselkä jakselee ja tein sen mukaan päätökset painoista ja toistomääristä mihin menen. Päädyin lopulta hakemaan 200kg painoilla kymmentä toistoa vaikka tiesin sen olevan utopiaa. Lopulta sain hikisen viiden toiston sarjan mikä tuntui todella raskaalle ja mihin lopulta olin pettynyt. Kuitenkaan tuo ei tuntunut alaselässä yhtään sen pahemmalta kuin mikään muukaan sarja ennen tuota niimpä päätin nyt sitten tehdä toisen viiden toiston sarjan 200kg painoilla.

200kg painoilla kaksi viiden toiston sarjaa tuli siis tehtyä ja olin vielä kuntosalilla ollessa tuohon pettynyt. Jos vertaa yleisesti nyt vaikka viimeisen parin vuoden kyykky treenejä niin sillä tasolla tuo oli todella hyvä suoritus sillä viisi toistoa 200kg painoilla ei ole kuitenkaan minulla jokapäiväistä. Kuitenkin viime aikojen treenit sekä mitä muuten olen saanut tuloksia tehtyä niin on vain laittanut odotus tason niin korkealle että olin tuohon 200kg painoilla viiden toiston sarjoihin pettynyt.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".

Eilen minulle tuli vastaan Instagramissa jonkun suomalaisen pt:n Akin video koskien onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun? Siinä käytiin läpi asioita penkkipunnerruksesta negatiivisessa muodossa niin hän ei tykkää penkkipunnerruksesta. Kutsutaan Akia nyt "Aki the PT" kun en sukunimeä muista niin hän kertoi alkuun rintalihasten säikeistä ja kuinka ne menevät ylhäältä alas, alhaalta ylös ja vielä poikittain ja penkkipunnerrus ei osu näihin kaikkiin säikeisiin. Tämän jälkeen hän keskittyi siihen kuinka olkapäät menevät rikki penkkipunnerruksessa ja kuinka käsipainopenkki tai peck-deck olisivat parempia liikkeitä.

Yllätin itseni tämän viikon keskiviikkona sekä torstaina siinä mielessä että tein viikon ensimmäisessä kyykky treenissä kyykkyä ilman vyötä ja tämän jälkeen torstaina viikon toisessa maastaveto treenissä maastavedon ilman vyötä. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vyötä? Yhdessä vaiheessa aloitin aina kyykky treenin ilman vyötä ja kun pääsin yli 100kg painoihin niin otin vyön käyttöön. Näistä ajoista on todella kauan ja tuolloin kyykkyni ei ollut teknisesti ja painollisesti sitä tasoa mitä se on tällä hetkellä. Muistan että tein tuossa lähisalilla joskus mutta siitäkin on jo aikaa niin kyykkyä sukkasilleen ilman vyötä jostain kumman syystä. Muutoin en ole pahemmin kyykkyä tehnyt ilman vyötä.

Eilen lauantaina poikkesin Turun PTVGYM:in kautta kun palasin kotiin. Tämä oli nyt toinen kerta ikinä ja ensimmäinen jalkatreeni Turun PTVGYM:llä. Ensimmäisen kerran kävin Turun PTVGYM:llä pari vuotta sitten jolloin tein maastaveto & selkätreenin. Tuolloin minulle jäi hyvä muistikuva Turun PTGYM:stä mutta miten asian laita oli nyt toisella kerralla? Kuitenkin viime kerrasta oli pari vuotta aikaa niin mielipiteet ja kokemukset ovat muuttuneet kun olen käynyt tällä välin Tampereen PTVGYM:llä, Roihupellon PTVGYM:llä sekä Vantaan Loaded:lla tällä välin. 

Pitihän nyt Tampereen Loaded:lla käydä kun olen Vammalassa käymässä ja minulla on muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä. Olin jo tätä aikaisemmin käynyt kaksi treeniä tekemässä Tampereella mutta päätin käydä vaihteeksi Tampereen PTVGYM:llä. Kun tulin Vammalaan niin ajattelin tulla Tampereen PTVGYM:in kautta kun se on paremmin siitä matkan varrella ja siistin ajassa sen vartin? Seuraavalla kerralla kun lähdin Tampereelle treenaamaan juhannus lauantaina niin ajattelin käydä myöskin Tampereen PTVGYM:llä ihan vain vaihtelun vuoksi.