Kyykyssä uusi kymmenen toiston sarjaennätys

31.07.2023 - 10:00

Pari viikkoa sitten sain kyykssä ensimmäistä kertaa ikinä 180kg painoilla kymmenen toistoa. Sitä ennen edellinen kymmenen toiston sarjaennätys oli 170kg painoilla mutta tuosta treenistä oli jo aikaa todella kauan. En ole vain tehnyt yli viiden toiston sarjoja kyykyssä pitkiin aikoihin kun olen keskittynyt enemmän tekniikkaan ja totuttelemaan isompiin painoihin. Tajusin tuossa puolitoista vuotta tai kaksi vuotta sitten että minun on parempi keskittyä tekniikkaan ja lyhyempiin yhden - viiden toiston sarjoihin kuin pidempiin yli viiden toiston sarjoihin.

Miksi aloin keskittymään lyhyempiin sarjoihin? Ihan vain sen takia että huomasin sen asian kun tein pidempiä yli viiden toiston sarjoja niin mitä pidemmän sarjan tein niin sitä enemmän keskityin käyttämään tempoa. Tämä puolestaan vaikutti siihen että tekniikka alkoi kärsimään siinä viidennen toiston kohdalla. Tein tuolloin kyllä enemmän seitsemän - kymmenen toiston sarjoja mutta tunsin sen jo tehdessä ja näin sen sitten myös videolta että siinä viiden toiston jälkeen tekniikka alkoi vain kärsiä.

Ratkaisuna oli tosiaan siirtyä käyttämään yhden - kolmen toiston sarjoja ja oikeasti keskittyä tekniikkaan. Samalla siirryin myös saamaan suurempia painoja ja useammin kakkosella alkavia painoja. Yksi ongelma oli myös se että tein liian vähän kakkosella alkavilla lukemilla mikä on vieläkin ongelma. Heti kun kyykyssä painot alkavat kakkosella niin ongelmat alkavat kuten nyt viime aikoina olen myös huomannut.

Tosiaan parisen viikkoa sitten tein 180kg painoilla kymmenen toistoa ja otin myös spotterin siihen varmistamaan. Ihan samalla tavalla tein aikoinaan 170kg kohdalla. Kuitenkin nyt viime viikon keskiviikkona lähdin tekemään 185kg painoilla kymmentä toistoa ja tällä kertaa ilman spotteria. Siinä viime aikoina ennen tuota keskiviikon treeniä olin saanut ihan hyviä sarjoja 205kg sekä 200kg painoilla niin ajattelin sitten korottaa kymmenen toiston sarjaennätyksen painoja. Tällä kertaa lähdin maltillisella 5k korotuksella enkä normaaliin tapaan esim 10kg tai 20kg:n.

Kaikki sujui ihan hyvin aina kahdeksanteen - yhdeksänteen toistoon asti kunnes alkoi tulemaan jotain huimauksen tunnetta sekä jalat tuntuivat alkavan tärisemään. Siinä sitten kun sain yhdeksän tehtyä niin kymmenes oli vain pakko runtata nopeasti niin kuin se sitten tuli. Olin todella tyytyväinen tuohon 185kg painoilla tehtyyn kymmeneen toistoon sillä olihan sen tehty ilman spotteria.

Perjantaina tuli tehtyä maastavedossa 250kg painoilla uusi sarjaennätys kun sain ensimmäistä kertaa ikinä kuusi toistoa ja tein sen kahdesti. Tuon treenin jälkeen alaselässä tuntui jotain pientä ettei se olisi oikein palautunut. Lauantaina oli kuitenkin vuorossa jalkatreeni ja kyykky niimpä aloitin perjantain maastavedon palautumisen jo sieltä treenistä. Treenin ja maastavedon päätteeksi tein jonkin verran roikkumista leuanveto tangossa sekä muita venyttelyä alaselälle. Tämän jälkeen kuntosalilta päästyäni hierontapyssyä tuli käytettyä samana iltana sekä seuraavana aamuna todella paljon.

Lauantaina vielä ennen kuntosalille lähtöä niin hierontapyssy oli kovalla käytöllä ja kaikki tuntui olevan ihan ok. Tiesin kuitenkin että paikat eivät ole ihan palautuneet sillä tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun tunsin sen etten ole oikein vielä palautunut maastavetotreenistä. Niimpä lauantai-iltana kun aloin tekemään kyykkyä niin otin sen rauhallisesti ja pidin myös hieman pidempiä taukoja jopa pienemmillä painoilla.

Jokaisen sarjan kohdalla katsoin ja tunnustelin miten se alaselkä jakselee ja tein sen mukaan päätökset painoista ja toistomääristä mihin menen. Päädyin lopulta hakemaan 200kg painoilla kymmentä toistoa vaikka tiesin sen olevan utopiaa. Lopulta sain hikisen viiden toiston sarjan mikä tuntui todella raskaalle ja mihin lopulta olin pettynyt. Kuitenkaan tuo ei tuntunut alaselässä yhtään sen pahemmalta kuin mikään muukaan sarja ennen tuota niimpä päätin nyt sitten tehdä toisen viiden toiston sarjan 200kg painoilla.

200kg painoilla kaksi viiden toiston sarjaa tuli siis tehtyä ja olin vielä kuntosalilla ollessa tuohon pettynyt. Jos vertaa yleisesti nyt vaikka viimeisen parin vuoden kyykky treenejä niin sillä tasolla tuo oli todella hyvä suoritus sillä viisi toistoa 200kg painoilla ei ole kuitenkaan minulla jokapäiväistä. Kuitenkin viime aikojen treenit sekä mitä muuten olen saanut tuloksia tehtyä niin on vain laittanut odotus tason niin korkealle että olin tuohon 200kg painoilla viiden toiston sarjoihin pettynyt.

Tämän viikon maanantaina tuli käytyä toista kertaa ikinä Tampereen PTVGYM:llä jossa tuli tehtyä ensimmäistä kertaa maastavetoa sekä selkätreeni. Minulla on vielä Tampereen Loaded:lla muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä mutta ajattelin poiketa vaihteeksi Tampereen PTVGYM:lle kun en ole siellä kuin kerran aikaisemmin käynyt. Myöskin Tampereen PTVGYM:lle oli Helsingistä tullessa hieman helpompi tulla ja aikaakin säästyi hieman. Myöskin minulla oli tarkoitus tehdä maastavetoa sekä halusin katsoa Tampereen PTVGYM:n selkälaitteet läpi kun en ollut aikaisemmin tehnyt selkätreeniä siellä.

Piti jo kirjoitella viime viikonloppuna mutta en kerinnyt enkä myöskään jaksanut alkaa kirjoittelemaan. Viime viikolla minun oli alunperin tarkoitus käydä Pitäjänmäen PTVGYM:llä neljä kertaa mutta päädyin käymään kolme. Viime viikon keskiviikkona minun oli tarkoitus käydä tekemässä viikon ensimmäinen kyykky- / jalkatreeni PTVGYM:llä mutta päädyin lopulta menemään tekemään sen treenin toiselle lähisalille. Päätin lopulta mennä lähisalille kahdesta eri syystä jotka olivat että halusin hieman löysäillä kun ei tuntunut hyvälle päivälle ja muistaakseni toinen syy taisi olla yleisurheilun EM-kisojen viimeinen kisapäivä?

Kuudes sunnuntaina mutta tällä kertaa en lähtenyt tekemään pidempää kymmenen kilometrin juoksua mitä olen viimeisen viiden viikon sunnuntaisin tehnyt. Tällä kertaa halusin palautua niin treeneistä kuin hieronnasta sekä keskittyä tulevaan hierontaan. Jos palataan ajassa taaksepäin toissa viikolle niin silloin minulla oli hieronta ja tunsin että takareidet sekä pohkeet olisi ollut hyvä hieroa tuolloin. Kuitenkin pidättäydyin suunnitelmissa ottaa tuolloin hieronnassa rinnan sekä kädet. 

Tätä asiaa olen monesti täällä kirjoitellut ja salilla useiden ihmisten kanssa puhunut että kun syön puhtaasti läpi viikon niin jaksan paremmin treenata. Syön käytännössä koko viikon puhtaasti maanantaista sunnuntaihin paitsi sitten perjantaina ja tai lauantai-iltana syön jotain "parempaa" tai muuten ohi. Tietenkin sitten on myöskin päiviä ja ajanjaksoja kun myös muina päivinä tulee syötyä jotain "hyvää" tai ohi ruokavalion mutta sekin tapahtuu vain vasta treenin jälkeen. Kun syön ennen treeniä vain puhdasta ruokaa niin saan pidettyä energia tason ja jaksamisen hyvänä treeniin asti ja sitten treenin jälkeen kun on väsynyt niin silloin voi tarvittaessa herkutella jos haluaa.

Kyykky treenit on nyt kulkenut hyvin viimeisien kuukausien ajan ja jopa myöskin nyt ihan lähiaikoina vaikka varsinkin maastaveto on yskinyt. Tein kyykky treeneihin pari muutosta jotka näyttävät tuottavan hedelmää. Pienten muutoksien ansiosta sainkin tehtyä muutama viikko sitten uuden kyykky ennätyksen sekä myöskin uuden ketju kyykky ennätyksen. Nämä pienet muutokset kyykky treeneissä oli jalka otteen kaventaminen sekä lämmittely painoissa suuremmat hypyt seuraaviin painoihin ja hieman vähemmän toistoja.

Viime viikon lauantaina Tampereen Loaded:lla sain tehtyä uuden normaalin kyykyn uuden ennätyksen 255kg mikä oli 5kg enemmän kuin edellinen ennätykseni. Siihen meni yllättävän kauan aikaa vaikka olen viimeisen parin vuoden aikana ollut lähellä. Tuosta tasan viikko eli eilen lauantaina menin normaaliin tapaan tekemään kyykky treenin Pitäjänmäen PTVGYM:lle. Minulla ei ollut mitään odotuksia treenin suhteen enkä ajatellut yhtään sitä että olin viikko sitten tehnyt uuden kyykky ennätyksen. Ainoa asia mitä halusin toistaa tuosta viikon takaisesta treenistä oli asento ja henkinen kantti lähteä tekemään kyykkyä suuremmillakin painoilla.