Kyykyssä uusi kymmenen toiston sarjaennätys

31.07.2023 - 10:00

Pari viikkoa sitten sain kyykssä ensimmäistä kertaa ikinä 180kg painoilla kymmenen toistoa. Sitä ennen edellinen kymmenen toiston sarjaennätys oli 170kg painoilla mutta tuosta treenistä oli jo aikaa todella kauan. En ole vain tehnyt yli viiden toiston sarjoja kyykyssä pitkiin aikoihin kun olen keskittynyt enemmän tekniikkaan ja totuttelemaan isompiin painoihin. Tajusin tuossa puolitoista vuotta tai kaksi vuotta sitten että minun on parempi keskittyä tekniikkaan ja lyhyempiin yhden - viiden toiston sarjoihin kuin pidempiin yli viiden toiston sarjoihin.

Miksi aloin keskittymään lyhyempiin sarjoihin? Ihan vain sen takia että huomasin sen asian kun tein pidempiä yli viiden toiston sarjoja niin mitä pidemmän sarjan tein niin sitä enemmän keskityin käyttämään tempoa. Tämä puolestaan vaikutti siihen että tekniikka alkoi kärsimään siinä viidennen toiston kohdalla. Tein tuolloin kyllä enemmän seitsemän - kymmenen toiston sarjoja mutta tunsin sen jo tehdessä ja näin sen sitten myös videolta että siinä viiden toiston jälkeen tekniikka alkoi vain kärsiä.

Ratkaisuna oli tosiaan siirtyä käyttämään yhden - kolmen toiston sarjoja ja oikeasti keskittyä tekniikkaan. Samalla siirryin myös saamaan suurempia painoja ja useammin kakkosella alkavia painoja. Yksi ongelma oli myös se että tein liian vähän kakkosella alkavilla lukemilla mikä on vieläkin ongelma. Heti kun kyykyssä painot alkavat kakkosella niin ongelmat alkavat kuten nyt viime aikoina olen myös huomannut.

Tosiaan parisen viikkoa sitten tein 180kg painoilla kymmenen toistoa ja otin myös spotterin siihen varmistamaan. Ihan samalla tavalla tein aikoinaan 170kg kohdalla. Kuitenkin nyt viime viikon keskiviikkona lähdin tekemään 185kg painoilla kymmentä toistoa ja tällä kertaa ilman spotteria. Siinä viime aikoina ennen tuota keskiviikon treeniä olin saanut ihan hyviä sarjoja 205kg sekä 200kg painoilla niin ajattelin sitten korottaa kymmenen toiston sarjaennätyksen painoja. Tällä kertaa lähdin maltillisella 5k korotuksella enkä normaaliin tapaan esim 10kg tai 20kg:n.

Kaikki sujui ihan hyvin aina kahdeksanteen - yhdeksänteen toistoon asti kunnes alkoi tulemaan jotain huimauksen tunnetta sekä jalat tuntuivat alkavan tärisemään. Siinä sitten kun sain yhdeksän tehtyä niin kymmenes oli vain pakko runtata nopeasti niin kuin se sitten tuli. Olin todella tyytyväinen tuohon 185kg painoilla tehtyyn kymmeneen toistoon sillä olihan sen tehty ilman spotteria.

Perjantaina tuli tehtyä maastavedossa 250kg painoilla uusi sarjaennätys kun sain ensimmäistä kertaa ikinä kuusi toistoa ja tein sen kahdesti. Tuon treenin jälkeen alaselässä tuntui jotain pientä ettei se olisi oikein palautunut. Lauantaina oli kuitenkin vuorossa jalkatreeni ja kyykky niimpä aloitin perjantain maastavedon palautumisen jo sieltä treenistä. Treenin ja maastavedon päätteeksi tein jonkin verran roikkumista leuanveto tangossa sekä muita venyttelyä alaselälle. Tämän jälkeen kuntosalilta päästyäni hierontapyssyä tuli käytettyä samana iltana sekä seuraavana aamuna todella paljon.

Lauantaina vielä ennen kuntosalille lähtöä niin hierontapyssy oli kovalla käytöllä ja kaikki tuntui olevan ihan ok. Tiesin kuitenkin että paikat eivät ole ihan palautuneet sillä tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun tunsin sen etten ole oikein vielä palautunut maastavetotreenistä. Niimpä lauantai-iltana kun aloin tekemään kyykkyä niin otin sen rauhallisesti ja pidin myös hieman pidempiä taukoja jopa pienemmillä painoilla.

Jokaisen sarjan kohdalla katsoin ja tunnustelin miten se alaselkä jakselee ja tein sen mukaan päätökset painoista ja toistomääristä mihin menen. Päädyin lopulta hakemaan 200kg painoilla kymmentä toistoa vaikka tiesin sen olevan utopiaa. Lopulta sain hikisen viiden toiston sarjan mikä tuntui todella raskaalle ja mihin lopulta olin pettynyt. Kuitenkaan tuo ei tuntunut alaselässä yhtään sen pahemmalta kuin mikään muukaan sarja ennen tuota niimpä päätin nyt sitten tehdä toisen viiden toiston sarjan 200kg painoilla.

200kg painoilla kaksi viiden toiston sarjaa tuli siis tehtyä ja olin vielä kuntosalilla ollessa tuohon pettynyt. Jos vertaa yleisesti nyt vaikka viimeisen parin vuoden kyykky treenejä niin sillä tasolla tuo oli todella hyvä suoritus sillä viisi toistoa 200kg painoilla ei ole kuitenkaan minulla jokapäiväistä. Kuitenkin viime aikojen treenit sekä mitä muuten olen saanut tuloksia tehtyä niin on vain laittanut odotus tason niin korkealle että olin tuohon 200kg painoilla viiden toiston sarjoihin pettynyt.

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.