Kyykkytreenin painojen nostaminen & treenin rakentaminen ja ketjukyykky sarjaennätys PTVGYM:llä

03.07.2023 - 10:53

Eilen lauantaina kävin tekemässä jalkatreenin normaaliin tapaan PTVGYM:llä. Oli kyllä mukavaa vaihtelua kun olin edellisenä päivänä oli perjantaina käynyt Vantaan Loaded:lla tekemässä maastaveto treenin ja nyt lauantaina PTVGYM:llä jalkatreenin. En taaskaan oikein tiennyt mitä odottaa treeniltä. Perjantaina maastaveto meni hyvin Vantaan Loaded:lla vaikka lopulta epäonnistuin saamaan 270kg plus ketjut. En oikein tiennyt miten edellisen päivän maastaveto vaikutti nyt kyykkyyn. Myöskään en halunnut asettaa itselleni suuria odotuksia perustuen perjantain maastaveto treenistä jotta en pettyisi niin paljoa. On eri pettyä treeniin kun asettaa odotuksia treeniä kohtaan ja pettyä vielä suuremmin.

Kuitenkin kun tässä on treeniä vuosia takana niin paljon niin tiedän tasoni oli kyseessä huono päivä, hyvä päivä tai loistava päivä. Tietenkin aina voi tulla yllätyksiä mutta suurinpiirtein tiedän kyllä miten treeni vuosi mennä ja kyllä hyvän päivän varalta henkinen puoli pitää olla kunnossa. Toisaalta siis jos en ole ennen treeniä henkisesti edes valmis isoihin painoihin niin tietyn tason jälkeen en kyllä pysty henkistä valmistautumista vaihtamaan kesken treenin. Jos siis haluan mennä suuriin suuriin painoihin treenissä niin kyllä minun on ollut niihin valmis henkisesti jo ennen treeniä.

Tietyllä tapaa tämän kyllä huomasi eilisestä treenistä sillä en ollut ihan henkisesti valmiina vielä suurempiin painoihin. Olin tyytyväinen siihen mitä sain aikaan mutta huomasin etten ollut valmis suurempiin painoihin kuin millä tein. Toisaalta päätin hyvissä ajoin että pidättäydyn nykyisissä painoissa ja teen mielummin useampia sarjoja kuin että nostaisin painoja ja saisin mahdollisesti yhden toiston. Sain kuitenkin nyt tehtyä kolme kahden toiston sarjaa ja mahdollisesti olisin voinut myös saada kolmen toiston sarjan tai sarjoja.

Menin kyykky treenin jälleen normaalilla tyylillä eli nousuilla millä olen nyt kyykky treenit mennyt mutta vähensin 60kg painoilla tehtyjä sarjojen määriä. Ajattelin sitten tehdä mahdollisesti enemmän sarjoja 100kg painoilla mitä olen paikoitellen tehnyt. Välillä teen enemmän sarjoja 60kg painoilla ja välillä vähemmän milloin teen enemmän sarjoja 100kg painoilla. Kuitenkin teen eniten toistoja ja sarjoja juurikin 60kg sekä 100kg painoilla sillä haluan saada tekniikan ja lämmittelyn kohdilleen. Tämän jälkeen seuraavaksi ja kolmanneksi eniten lämmittelyitä teen 140kg painoilla mikä toimii enemmänkin viimeisenä lämmittelynä ja oikeastaan tässä kohtaan minun pitäisi tietää päivän kuntoa.

Kun teen treeniä ketjuilla niin laitan ketjut 140kg painojen kanssa kunhan olen tehnyt 140kg normaalit toistot. 140kg painojen jälkeen nostan painot suoraan 180kg painoihin plus ketjut. Vielä silloin kun ketjukyykky oli minulle uutta niin menin aikalailla eri nousuilla. Tämän takia esimerkiksi 160kg painot plus ketjut on nykyään aika harvassa. Teen yleensä 140kg plus ketjut kaksi kahden toiston sarjaa tai kahden toiston sarjan ja yhden toiston minkä jälkeen nostan painot 180kg. Joskus myös käytin sellaista tyyliä että tein yhden kahden toiston sarjan 140kg plus ketjut minkä jälkeen tein 160kg plus ketjut kahden toiston sarjan minkä jälkeen menin 180kg painoihin.

Viimeistään tuo 180kg plus ketjut näyttää missä kunnossa olen ja mihin painoihin voisin päätyä. Normaalissa kyykyssä vastaava paino on nykyään 200kg kun ennen se oli 180kg. Olen vain huomannut sen jo pidempään että saatan vielä kyykätä niin helposti 180kg painoilla mutta heti kun tangossa on 200kg niin ongelmat alkavat. 180kg painoilla voi tulla vaikka helppo kolme toistoa mutta 200kg painoilla sitten voi tulla hikinen ykkönen. Ketjujen kanssa 180kg plus ketjut voi tuntua jo niin raskaalle että huh huh mutta kyllä se vähintään kerran pari tulee vähintään hikisesti.

Päädyin tällä kertaa tekemään 210kg painoilla plus ketjut suoraan kaksi toistoa mikä todellakaan ei ole joka päiväistä. Ensimmäisellä kerralla tuntui jopa sille että olisi voinut tehdä jopa kolme toistoa. Kutenkin olin vielä tässä vaiheessa epävarma painojen noston suhteen minkä normaalisti olisin tehnyt. Ajattelin nostaa painot 215kg plus ketjut mikä on nykyinen ketjukyykky ennätys mutta en ollut kuitenkaan varma päivän kunnosta. Myöskin halusin tehdä tällä kertaa enemmän kuin vain yhden toiston niimpä päädyin tekemään toistamiseen 210kg plus ketjut kahden toiston sarjan.

Kun olin tehnyt kaksi kahden toiston sarjaa 210kg plus ketjut niin mietin vieläkin painojen nostamista 215kg plus ketjut. Aloin kuitenkin tulemaan vieläkin epävarmemmaksi jaksamiseni suhteen sillä olinhan tehnyt jo kaksi sarjaa 210kg plus ketjut. Lopulta kuitenkin päätin että nyt on vain parempi tehdä kolmas kahden toiston sarja 210kg painoilla plus ketjut niin saapahan uuden hyvän sarjaennätyksen.

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.