Kyykkyä ja maastavetoa ilman vyötä

05.07.2024 - 17:17

Yllätin itseni tämän viikon keskiviikkona sekä torstaina siinä mielessä että tein viikon ensimmäisessä kyykky treenissä kyykkyä ilman vyötä ja tämän jälkeen torstaina viikon toisessa maastaveto treenissä maastavedon ilman vyötä. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vyötä? Yhdessä vaiheessa aloitin aina kyykky treenin ilman vyötä ja kun pääsin yli 100kg painoihin niin otin vyön käyttöön. Näistä ajoista on todella kauan ja tuolloin kyykkyni ei ollut teknisesti ja painollisesti sitä tasoa mitä se on tällä hetkellä. Muistan että tein tuossa lähisalilla joskus mutta siitäkin on jo aikaa niin kyykkyä sukkasilleen ilman vyötä jostain kumman syystä. Muutoin en ole pahemmin kyykkyä tehnyt ilman vyötä.

Mitä puolestaan maastavetoon tulee ilman vyötä niin sitä olen kylläkin tehnyt ja teen lämmittelyt siihen 180kg asti ilman vyötä. Muistan että ainakin kerran tein Vantaan Loaded:lla maastaveto treenin ilman vyötä ihan extemporeen minkä jälkeen ehkä taisin tehdä muutamia treenejä maaastavetoa ilman vyötä tai sitten en. Tuo yksi kerta nyt ainakin muistu mieleen kun se oli muutenkin sellainen hyvä treeni ja vielä kun se tapahtui Vantaan Loaded:lla missä en nyt kuitenkaan ole käynyt ihan niin monesti.

Varsinkin kyykyssä minulle on tullut sellainen henkinen lukko että en oikein tee kyykkyä edes pienemmillä painoilla ilman vyötä mutta nyt keskiviikon jälkeen voi vain ihmetellä että miksi? Maastavedossa olen kyllä tehnyt treenejä ilman vyötä vuosien saatossa enemmän mutta jostain syystä palaan aina sitten käyttämään vyötä. Keskiviikkona kyllä huomasin heti sen kun tein ensimmäistä toistoa 60kg painoilla että se alas meno hieman mietitytti vaikka selässä olikin vain 60kg mutta heti tuon ensimmäisen sarjan jälkeen kaikki meni hyvin.

Oikeastaan keskiviikkona alkuperäinen tarkoitus oli tehdä kyykkyä ilman vyötä sekä sukkasilla. Kuitenkin siinä sitten päätin että parempi käyttää vaan kyykky kenkiä sillä muuten kyykkyni kaatuvat eteenpäin ja kyykky kenkien korko auttaa siihen. Sukkien kanssa kyykyt voivat jäädä helposti sitten liian ylös kun liikkuvuuskin on mitä on. No kuitenkin päädyin tekemään ilman vyötä mikä sekin oli jo edistystä. Siinä sitten muutamalle sanoinkin että tänään ei mennä suuriin painoihin mutta mitä vielä. Päädyin sitten tekemään 200kg painoilla kyykkyä ilman vyötä.

Täytyy kyllä sanoa että se oli henkistä vain että en meinannut uskaltaa mennä alas ilman vyötä. Tietenkin aina kun nostin painoja niin siinä mietti ja katsoi hieman että tekniikka ei lähtenyt pahemmin hajoamaan. Katsoin jokaisen sarjan ja toiston jälkeenpäin ennen kuin tein päätöksen nostaa painoja. Tällä kertaa jopa yritin oikeasti mennä alas ja pitää tekniikan kasassa kuin lähteä hakemaan isoja painoja. No siihen voi olla tyytyväinen että 200kg tuli ja tämä oli nyt ensimmäinen kerta ikinä kun sain kyykättyä 200kg ilman vyötä. Johtuen siitä että en ole tosiaan kyykännyt ilman vyötä aikoihin.

Torstaina kun oli maastaveto treeni ja se oli viikon toinen maastaveto treeni niin päätin sitten keskiviikkoiseen tapaan että teen treenin ilman vyötä. Lähinnä päätin sen juurikin tuon edellisen päivän takia enkä vain siksi että en ollut tehnyt maastaveto ilman vyötä taas aikoihin. Päädyin nousemaan aina 260kg painoihin joilla sen tehtyä kahden toiston sarjan. Tämä meni paremmin kuin maanantaina viikon ensimmäinen maastaveto treeni missä sain tehtyä 260kg painoillla yhden toiston vaikka käytinkin vyötä.

Maastaveto treeneissä olen mennyt nyt jo viikkoja sukkasilleen / "kerhotossuilla" eli olen jättänyt kengät maastavedossa kokonaan pois. En nyt sitten tiedä vaikuttaako tämä tuloksiin miten kun en edes tiedä oikein mikä on sukkasilteen tehty maastaveto ennätys? Se on joko 260kg tai 270kg kun taas maastaveto ilman vöytä ennätys on 280kg. Aloitin tosiaan tekemään sukkasillaan maastavetoa viikkoja takaperin minkä johdosta sain sitten idean ostaa "kerhotossut". Sukkaset meinaan alkaa luistamaan varsinkin maastaveto alustoilla enkä muutenkaan oikein tykkää olla ihan sukkasillaan salilla niin siksi "kerhotossut" ovat oiva ratkaisu.

Maastavetossa ei siis mitään ihmeellisyyksiä ollut kun tein maastavetoa ilman vyötä. Sain tosiaan tehtyä 260kg kaksi toistoa mikä oli toisto enemmän kuin maanantaina. Tämän jälkeen pohdin ja mietin mitä tekisin seuraavaksi? Ajattelin aluksi että teen toisen kahden toiston sarjan 260kg painoilla mutta sitten muutin mieleni ja aloin tekemään lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että tulin siihen tulokseen että tein jo maastaveto maanantaina ja mielummin teen lohko maastavetoa sillä en ollut tehnyt sitä aikoihin.

Samalla tämä oli nyt ensimmäinen kerta kun tein lohko maastavetoa ilman vyötä ja huomasin sen tekemisessäni ensimmäisestä sarjasta aina viimeiseen sarjaan. En meinaan alkanut vaan tuosta vain nostamaan tankoa lohkoilta vaan siitä mietin aina että mites se selkä? Muutenkin räkkivedot ja lohko maastavedot ovat minulle raskaampia liikkeitä kuin maastaveto johtuen siitä että nosto alkaa ylempää. En ole ikinä oikein tykännyt räkkivedoista ja aina kun pääsen sinne 300kg painoihin niin tuntuu vain että se on riuhtomista. Lohko maastaveto tuntuu luotevammalta mutta jotenkin nyt kun tein ensimmäistä kertaa sitä niin siinä tuli vain ajatuksia. Myöskin kun en ollut tehnyt lohko maastavetoa aikoihin niin se oli myös sellainen pieni muuttuja siinä.

Loppujen lopuksi niin kyykky kuin maastaveto ei kärsinyt sen takia että tein niitä ilman vyötä. Ei niin teknisesti kuin myöskään painollisesti. Käytännössä kun katsoin toistot videolta niin ne näyttivät aikalailla samalle kuin vyön kanssa eikä painoissaakaan mitään vikaa ollut kun sain kyykättyä 200kg ja maastavedossa tuli kaksi toisto 260kg sekä vielä lohkoilta toinen samanlainen. Nämä treenit vain nyt kyllä motivoi minua siihen että voisin nyt kesä ajan alkaa tekemään kyykkyä ja maastavetoa enemmänkin ilman vyötä ja ottaa vaikka painoja pois ja keskittyä enemmän tekniikkaan. Joskus tuntuu sille että vyö olisi enemmänkin tiellä etten pääse kunnolla asentoihin niin nyt jos vaikka saisi kyykkyäkin alemmaksi ilman vyötä.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".

Eilen minulle tuli vastaan Instagramissa jonkun suomalaisen pt:n Akin video koskien onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun? Siinä käytiin läpi asioita penkkipunnerruksesta negatiivisessa muodossa niin hän ei tykkää penkkipunnerruksesta. Kutsutaan Akia nyt "Aki the PT" kun en sukunimeä muista niin hän kertoi alkuun rintalihasten säikeistä ja kuinka ne menevät ylhäältä alas, alhaalta ylös ja vielä poikittain ja penkkipunnerrus ei osu näihin kaikkiin säikeisiin. Tämän jälkeen hän keskittyi siihen kuinka olkapäät menevät rikki penkkipunnerruksessa ja kuinka käsipainopenkki tai peck-deck olisivat parempia liikkeitä.

Eilen lauantaina poikkesin Turun PTVGYM:in kautta kun palasin kotiin. Tämä oli nyt toinen kerta ikinä ja ensimmäinen jalkatreeni Turun PTVGYM:llä. Ensimmäisen kerran kävin Turun PTVGYM:llä pari vuotta sitten jolloin tein maastaveto & selkätreenin. Tuolloin minulle jäi hyvä muistikuva Turun PTGYM:stä mutta miten asian laita oli nyt toisella kerralla? Kuitenkin viime kerrasta oli pari vuotta aikaa niin mielipiteet ja kokemukset ovat muuttuneet kun olen käynyt tällä välin Tampereen PTVGYM:llä, Roihupellon PTVGYM:llä sekä Vantaan Loaded:lla tällä välin. 

Pitihän nyt Tampereen Loaded:lla käydä kun olen Vammalassa käymässä ja minulla on muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä. Olin jo tätä aikaisemmin käynyt kaksi treeniä tekemässä Tampereella mutta päätin käydä vaihteeksi Tampereen PTVGYM:llä. Kun tulin Vammalaan niin ajattelin tulla Tampereen PTVGYM:in kautta kun se on paremmin siitä matkan varrella ja siistin ajassa sen vartin? Seuraavalla kerralla kun lähdin Tampereelle treenaamaan juhannus lauantaina niin ajattelin käydä myöskin Tampereen PTVGYM:llä ihan vain vaihtelun vuoksi.

Lauantaina kävin tekemässä kyykky- & jalkatreenin Tampereen PTVGYM:llä hieman extemporeen ja itselleni poikkeuksellisen aikaisin. Tulin hyvin nopeasti siihen lopputulokseen että en jaksa täällä Vammalassa mennä paikalliselle kuntosalille tekemään jalkatreeniä kun se ei oikein keskiviikkonakaan sujunut. Toisekseen minulla oli vain aikaa niin miksi en sitten lähtenyt Tampereelle treenaamaan? Tällä kertaa myöskin halusin käydä vaihteeksi Tampereen PTVGYM:llä vaikka minulla on vielä muutama kerta 10-korttia jäljellä Tampereen Loaded:lle.