Kyykky, penkki ja maastaveto ketjuilla pidemmillä sarjoilla PTVGYM:llä

15.08.2023 - 10:44

Toissa viikolla kun olin vielä lomalla niin tulin käyneeksi kotona muutaman päivän kun vettä sateli muutamia päiviä putkeen ja halusin tulla asentamaan NAD C298 päätevahvistimen sekä Musical Fidelity LX2-LPS riaa-korjaimen / phono päätteen. Valtaosa ajasta meni tuolloin NAD C298 päätevahvistimen kanssa tappeluun mistä tulikin kirjoitettua juttua mutta myös salilla tuli käytyä. Tällä kertaa treenit keskittyivät PTVGYM:llä käymiseen kun minulla on lähisali tämän kuukauden jäässä. Tämä myös nyt tarkoittaa sitä kun olen nyt lomilta jo palannut että seuraavat pari viikkoa käyn käytännössä vain PTVGYM:llä sekä muutaman kerran Vantaan Loaded:lla kun sinne pari kertaa on jäljellä.

Olin loman aikana maalla treenannut aikalailla eri tavalla mitä nyt ennen lomaa viimeisien kuukausien aikana. Olin vaihtanut lähelle maksimi painoja olleet lyhyemmät sarjat hieman pienempiin mutta silti ihan ok painoihin joilla hain erilaisia sarjaennätyksiä. Niimpä kun tulin käymään kesken kaiken PTVGYM:llä niin en oikein tiennyt miten tehdä treenejä? Jatkaisinko samaa kaavaa mitä maalla eli hieman pienemmillä painoilla pidempiä sarjoja vaiko palata "normaaliin" eli aikaan ennen lomaa?

Oikeastaan mitä tapahtui kaikissa kolmessa treenissä niin lopputulema oli aikalailla "hybridi". Eräällä tapaa hain pidempiä sarjoja mutta toisaalta en mennyt ehkä ihan niin paljon pienempiin painoihin että olisin saanut ihan niin pitkiä sarjoja joita olin nyt tottunut tekemään. Toisaalta kun tein kaikki kolme treeniä käyttäen ketjuja niin minulla oli kuitenkin kolmen viikon tauko ketjuista. Ketjut ovat aina oma lukunsa kun tekee penkkiä, kyykkyä tai maastavetoa ketjuilla. Kun ketjuilla on tottunut tekemään treenejä niin silloin siinä ei tule niin paljon yllätyksiä kuin siihen aikaan kun niillä aloin tekemään. Kuitenkin kun olin kolme viikkoa treenannut ilman ketjuja niin siinä tuli kuitenkin pieniä yllättäviä tekijöitä vastaan.

Ehkä oletin kun olin saanut hakattua erilaisia sarjaennätyksiä penkissä, kyykssä sekä maastavedossa että nyt automaattisesti se tarkoittaisi uusia komeita ennätyksiä penkissä, kyykyssä ja maastavedossa ketjujen kanssa. Näin ei kuitenkaan käynyt ja varsinkin penkkiin olin todella pettynyt. Varmaan oletin että eivät ne ketjut niin paljon paina mutta todellisuus oli toinen. Voi myös olla että kun olen treenannut ketjuilla niin en ole tehnyt hirveen pitkiä sarjoja muutenkaan. Olen oikeastaan tottunut tekemään ketjuilla yhden - viiden toiston sarjoja.

Voi siis olla että vaikka itse ketjut eivät tuoneet kolmen viikon tauon jälkeen mitään ihmeellisyyttä tottumukseen treenata ketjuilla vaan enemmänkin pidemmät sarjat toivat? Kyykyssä sain tehtyä kaksi viiden toiston sarjaa 180kg painoilla plus ketjut mikä oli nyt ensimmäinen kerta kun sain tehtyä viiden toiston sarjoja. Ennen lomaa tein kyllä itselleni kovan neljä kertaa neloisen mutta kuitenkin nuo olivat neljän toiston sarjoja. Tuolloin minulla oli vain alaselän kanssa hieman ongelmia niin jätin sarjat neljään toistoon vaikka tuolloin kyllä yritin hakea viittä toistoa.

Suurin ongelma olikin sitten penkki missä odotin saavani parempia tuloksia. Toisaalta kun ajattelee jälkikäteen mikä on helppoa niin sinällään tulokset ovat aikalailla mitä voisikin odottaa. Sain penkissä 140kg painoilla plus ketjut niin yhdeksän ja kahdeksan toistoa vaikka hain kymmentä toistoa. Olinhan nyt aikaisemmin saanut 140kg painoilla kaksikymmentä toistoa. Kuitenkin seuraavalla viikolla eli nyt edellisellä viikolla sain penkissä 150kg painoilla 13 toistoa mikä suhteutettuna tuohon 140kg plus ketjut niin on aikalailla samaa luokkaa.

Maastavedossa sain tehtyä 250kg painoilla plus ketjut niin neljä toistoa kun edellisellä viikolla olin saanut tehtyä samoilla 250kg painoilla ilman ketjuja kaksi kuuden toiston sarjaa. Toisaalta sanoisin että 250kg plus ketjut neljä toistoa on suhteessa paremmin kuin 250kg painoilla kuusi toistoa. Noita tuloksia on kuitenkin hyvin vaikea kerrata mitä tekee ketjuilla verrattuna ilman ketjuihin. Kuitenkin se antaa jotain osviittaa ja jos oikeasti nyt vertaa tuloskia keskenään niin kyllä ne aika tasapainossa on muutamia tuloksia lukuunottamatta. 

Päivät ovat erilaisia joten tulokset ovat myös erilaisia. Vaikka olinkin pettynyt joihin tuloksiin mitä PTVGYM:llä sain ketjujen kanssa niin silti jokainen treeni sisälsi kuitenkin sarjaennätyksen. Vaikka en saanut ihan niitä toisto määriä mitä halusin niin jopa puutteellinen sarja oli ennätys. Kun treenit ennen kesää olivat aikalailla samaa kaavaa niin silloin ei tule edes yritettyä hirveästi mitään ihmeellistä. Siksi nyt olenkin saanut tehtyä erilaisia sarjaennätyksiä kun niitä ei ole pahemmin nyt tullut edes yritettyä.

Toisaalta perusvoima on myös kehittynyt sillä ei nyt sarjaennätyksiäkään saada tehtyä ellei tässä ole kehitytty? Myöskin kun en nyt ole saamassa tehtyä ykkösmaksimeita niin nämä erilaiset sarjaennätykset ovat motivoineet minua ja olen taas saanut motivaatiota tehdä asioita hieman eri tavalla. Myöskin ajattelen näiden pidempien sarjojen vaikuttavan jossain kohtaan myös ykkösmaksimin saamiseen.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".

Eilen minulle tuli vastaan Instagramissa jonkun suomalaisen pt:n Akin video koskien onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun? Siinä käytiin läpi asioita penkkipunnerruksesta negatiivisessa muodossa niin hän ei tykkää penkkipunnerruksesta. Kutsutaan Akia nyt "Aki the PT" kun en sukunimeä muista niin hän kertoi alkuun rintalihasten säikeistä ja kuinka ne menevät ylhäältä alas, alhaalta ylös ja vielä poikittain ja penkkipunnerrus ei osu näihin kaikkiin säikeisiin. Tämän jälkeen hän keskittyi siihen kuinka olkapäät menevät rikki penkkipunnerruksessa ja kuinka käsipainopenkki tai peck-deck olisivat parempia liikkeitä.

Yllätin itseni tämän viikon keskiviikkona sekä torstaina siinä mielessä että tein viikon ensimmäisessä kyykky treenissä kyykkyä ilman vyötä ja tämän jälkeen torstaina viikon toisessa maastaveto treenissä maastavedon ilman vyötä. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vyötä? Yhdessä vaiheessa aloitin aina kyykky treenin ilman vyötä ja kun pääsin yli 100kg painoihin niin otin vyön käyttöön. Näistä ajoista on todella kauan ja tuolloin kyykkyni ei ollut teknisesti ja painollisesti sitä tasoa mitä se on tällä hetkellä. Muistan että tein tuossa lähisalilla joskus mutta siitäkin on jo aikaa niin kyykkyä sukkasilleen ilman vyötä jostain kumman syystä. Muutoin en ole pahemmin kyykkyä tehnyt ilman vyötä.

Eilen lauantaina poikkesin Turun PTVGYM:in kautta kun palasin kotiin. Tämä oli nyt toinen kerta ikinä ja ensimmäinen jalkatreeni Turun PTVGYM:llä. Ensimmäisen kerran kävin Turun PTVGYM:llä pari vuotta sitten jolloin tein maastaveto & selkätreenin. Tuolloin minulle jäi hyvä muistikuva Turun PTGYM:stä mutta miten asian laita oli nyt toisella kerralla? Kuitenkin viime kerrasta oli pari vuotta aikaa niin mielipiteet ja kokemukset ovat muuttuneet kun olen käynyt tällä välin Tampereen PTVGYM:llä, Roihupellon PTVGYM:llä sekä Vantaan Loaded:lla tällä välin. 

Pitihän nyt Tampereen Loaded:lla käydä kun olen Vammalassa käymässä ja minulla on muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä. Olin jo tätä aikaisemmin käynyt kaksi treeniä tekemässä Tampereella mutta päätin käydä vaihteeksi Tampereen PTVGYM:llä. Kun tulin Vammalaan niin ajattelin tulla Tampereen PTVGYM:in kautta kun se on paremmin siitä matkan varrella ja siistin ajassa sen vartin? Seuraavalla kerralla kun lähdin Tampereelle treenaamaan juhannus lauantaina niin ajattelin käydä myöskin Tampereen PTVGYM:llä ihan vain vaihtelun vuoksi.