Kyykky, penkki ja maastaveto ketjuilla pidemmillä sarjoilla PTVGYM:llä

15.08.2023 - 10:44

Toissa viikolla kun olin vielä lomalla niin tulin käyneeksi kotona muutaman päivän kun vettä sateli muutamia päiviä putkeen ja halusin tulla asentamaan NAD C298 päätevahvistimen sekä Musical Fidelity LX2-LPS riaa-korjaimen / phono päätteen. Valtaosa ajasta meni tuolloin NAD C298 päätevahvistimen kanssa tappeluun mistä tulikin kirjoitettua juttua mutta myös salilla tuli käytyä. Tällä kertaa treenit keskittyivät PTVGYM:llä käymiseen kun minulla on lähisali tämän kuukauden jäässä. Tämä myös nyt tarkoittaa sitä kun olen nyt lomilta jo palannut että seuraavat pari viikkoa käyn käytännössä vain PTVGYM:llä sekä muutaman kerran Vantaan Loaded:lla kun sinne pari kertaa on jäljellä.

Olin loman aikana maalla treenannut aikalailla eri tavalla mitä nyt ennen lomaa viimeisien kuukausien aikana. Olin vaihtanut lähelle maksimi painoja olleet lyhyemmät sarjat hieman pienempiin mutta silti ihan ok painoihin joilla hain erilaisia sarjaennätyksiä. Niimpä kun tulin käymään kesken kaiken PTVGYM:llä niin en oikein tiennyt miten tehdä treenejä? Jatkaisinko samaa kaavaa mitä maalla eli hieman pienemmillä painoilla pidempiä sarjoja vaiko palata "normaaliin" eli aikaan ennen lomaa?

Oikeastaan mitä tapahtui kaikissa kolmessa treenissä niin lopputulema oli aikalailla "hybridi". Eräällä tapaa hain pidempiä sarjoja mutta toisaalta en mennyt ehkä ihan niin paljon pienempiin painoihin että olisin saanut ihan niin pitkiä sarjoja joita olin nyt tottunut tekemään. Toisaalta kun tein kaikki kolme treeniä käyttäen ketjuja niin minulla oli kuitenkin kolmen viikon tauko ketjuista. Ketjut ovat aina oma lukunsa kun tekee penkkiä, kyykkyä tai maastavetoa ketjuilla. Kun ketjuilla on tottunut tekemään treenejä niin silloin siinä ei tule niin paljon yllätyksiä kuin siihen aikaan kun niillä aloin tekemään. Kuitenkin kun olin kolme viikkoa treenannut ilman ketjuja niin siinä tuli kuitenkin pieniä yllättäviä tekijöitä vastaan.

Ehkä oletin kun olin saanut hakattua erilaisia sarjaennätyksiä penkissä, kyykssä sekä maastavedossa että nyt automaattisesti se tarkoittaisi uusia komeita ennätyksiä penkissä, kyykyssä ja maastavedossa ketjujen kanssa. Näin ei kuitenkaan käynyt ja varsinkin penkkiin olin todella pettynyt. Varmaan oletin että eivät ne ketjut niin paljon paina mutta todellisuus oli toinen. Voi myös olla että kun olen treenannut ketjuilla niin en ole tehnyt hirveen pitkiä sarjoja muutenkaan. Olen oikeastaan tottunut tekemään ketjuilla yhden - viiden toiston sarjoja.

Voi siis olla että vaikka itse ketjut eivät tuoneet kolmen viikon tauon jälkeen mitään ihmeellisyyttä tottumukseen treenata ketjuilla vaan enemmänkin pidemmät sarjat toivat? Kyykyssä sain tehtyä kaksi viiden toiston sarjaa 180kg painoilla plus ketjut mikä oli nyt ensimmäinen kerta kun sain tehtyä viiden toiston sarjoja. Ennen lomaa tein kyllä itselleni kovan neljä kertaa neloisen mutta kuitenkin nuo olivat neljän toiston sarjoja. Tuolloin minulla oli vain alaselän kanssa hieman ongelmia niin jätin sarjat neljään toistoon vaikka tuolloin kyllä yritin hakea viittä toistoa.

Suurin ongelma olikin sitten penkki missä odotin saavani parempia tuloksia. Toisaalta kun ajattelee jälkikäteen mikä on helppoa niin sinällään tulokset ovat aikalailla mitä voisikin odottaa. Sain penkissä 140kg painoilla plus ketjut niin yhdeksän ja kahdeksan toistoa vaikka hain kymmentä toistoa. Olinhan nyt aikaisemmin saanut 140kg painoilla kaksikymmentä toistoa. Kuitenkin seuraavalla viikolla eli nyt edellisellä viikolla sain penkissä 150kg painoilla 13 toistoa mikä suhteutettuna tuohon 140kg plus ketjut niin on aikalailla samaa luokkaa.

Maastavedossa sain tehtyä 250kg painoilla plus ketjut niin neljä toistoa kun edellisellä viikolla olin saanut tehtyä samoilla 250kg painoilla ilman ketjuja kaksi kuuden toiston sarjaa. Toisaalta sanoisin että 250kg plus ketjut neljä toistoa on suhteessa paremmin kuin 250kg painoilla kuusi toistoa. Noita tuloksia on kuitenkin hyvin vaikea kerrata mitä tekee ketjuilla verrattuna ilman ketjuihin. Kuitenkin se antaa jotain osviittaa ja jos oikeasti nyt vertaa tuloskia keskenään niin kyllä ne aika tasapainossa on muutamia tuloksia lukuunottamatta. 

Päivät ovat erilaisia joten tulokset ovat myös erilaisia. Vaikka olinkin pettynyt joihin tuloksiin mitä PTVGYM:llä sain ketjujen kanssa niin silti jokainen treeni sisälsi kuitenkin sarjaennätyksen. Vaikka en saanut ihan niitä toisto määriä mitä halusin niin jopa puutteellinen sarja oli ennätys. Kun treenit ennen kesää olivat aikalailla samaa kaavaa niin silloin ei tule edes yritettyä hirveästi mitään ihmeellistä. Siksi nyt olenkin saanut tehtyä erilaisia sarjaennätyksiä kun niitä ei ole pahemmin nyt tullut edes yritettyä.

Toisaalta perusvoima on myös kehittynyt sillä ei nyt sarjaennätyksiäkään saada tehtyä ellei tässä ole kehitytty? Myöskin kun en nyt ole saamassa tehtyä ykkösmaksimeita niin nämä erilaiset sarjaennätykset ovat motivoineet minua ja olen taas saanut motivaatiota tehdä asioita hieman eri tavalla. Myöskin ajattelen näiden pidempien sarjojen vaikuttavan jossain kohtaan myös ykkösmaksimin saamiseen.

Pidättäytydään vielä kolmannen kerran putkeen kyykyn parissa kun pari viimeistä kirjoitusta on liittynyt kyykkyyn Tampereen PTVGYM:in vierailun johdosta. Ensiksi kirjoitin PTVGYM Tampere kokemuksia ja sitten sen jälkeen itse jalkatreenistä Tampereen PTVGYM:llä. Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa hieman tekniikasta ja nimen omaan jalkojen leveydestä. Kyykkyyn liittyy niin monta muutakin isompaa ja pienempää asiaa mitkä vaikuttavat millaisilla painoilla voi treenata ja miten koko kyykky asentoon edes pääsee.

Eilen lauantaina tuli käytyä testaamassa ja treenaamassa Tampereen PTVGYM:llä. Kirjoittelin jo hieman PTVGYM Tampere kokemuksia ja nyt ajattelin kirjoittaa itse treenistä mikä normaaliin tapaan oli jalkatreeni. Normaaliin tapaan siksi että yleensä lauantaisin olen nyt tehnyt viikon toisen kyykky- / jalkatreenin ja muutenkin kun nyt olen käynyt varsinkin Tampereella treenaamassa niin treenit ovat olleet joko selkätreeni tai jalkatreeni.

Löysin itseni lauantai-iltana "viimein" Tampereen PTVGYM:ltä. Viimein siksi että minun oli tarkoitus mennä alunperin PTVGYM Tampereen avaisiin mihin en lopulta mennyt. Myöskin syys - lokakuussa minun oli tarkoitus tehdä Tampereen keikka testaamaan PTVGYM Tampere mutta tätäkään reissua ei tullut myöskään tehtyä. Lopulta päätin että kun tulen jouluksi Vammalaan niin silloin viimeistään käyn PTVGYM mutta nyt tuli jo tälläinen extempore käynti Vammalaan jo ennen joulua niin nyt oli hyvä hetki käydä testaamassa PTVGYM Tampere.

Eilen perjantaina tuli käytyä tekemässä maastaveto & selkätreeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Tämä oli nyt poikkeuksellisesti tämän viikon ensimmäinen ja viimeinen treeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Laitoin lähi ketjusalin jäädytykseen nyt joulukuuksi niin kävin siellä sitten treenaamassa torstaihin saakka ja nyt tänään lauantaina no se jää nyt yllätykseksi. Tämän kuun aikana olen kuitenkin niin paljon pois kotoa että katsoin että minun ei ole järkevä maksaa lähiketjusalin jäsenyyttä ja voin yhtä hyvin käydä tekemässä kaikki treenit sitten PTVGYM:llä.

Tässä on nyt noin puolitoista viikkoa tullut treenattua sen jälkeen kun minulla oli puolen toista viikon tauko treeneistä. Olimme töistä yhden viikon Pyhtäällä mökillä minkä jälkeen minulla oli pientä kröhää ja päätin olla menemättä pariin päivään treenaamaan. Tuon paluu viikon puolikkaan päätin ottaa kevyemmin kun ajattelin että en ehkä ole ihan vielä 100% kunnossa eikä nyt muutenkaan ole hyvä vetää itseänsä ihan piippuun ekoissa treeneissä. 

En tiedä kuinka paljon se vaikutti tällä viikolla asiaan että en ottanut ihan täysillä treenejä tällä viikolla jolloin en ajatellut treenejä tuloksellisesti. Tällä viikolla keskityin enemmänkin palaamaan treenien pariin puolen toista viikon tauon jälkeen ja päätarkoitus oli päästä enemmänkin kiinni treenaamiseen kuin miettiä mitä tuloksia sitä haetaan. Vaikka yritänkin olla keskittymättä treeneissä käytettäviin painoihin niin paljoa niin kyllä niitä tulee aina kuitenkin tavalla tai toisella mietittyä. Kuitenkin jokaisessa treenissä katson ja tunnustelen päivän kunnon minkä pohjalta rakentelen treeniä mutta tällä viikolla huomasin tietyllä tapaa rentouden. Rentouden siihen että en edes yrittänyt koviin tuloksiin.