Kyykky kulkenut paremmin joululoman jälkeen ja sain uuden sarjaennätyksen 220kg x3

13.02.2020 - 14:10

Kyykky on ollut minulle jo vuosikausia se liike minkä tasoa olen halunnut nostaa niin maksimipainojen kuin sarjapainojen osalta. Ongelmaksi on muodostunut se, että olen tehnyt kyykkyä kaksi kertaa viikossa ja lähes aina yrittänyt tehdä samoilla painoilla kuin edellisessä treenissä vaikka päivän kunto ei ihan olisikaan se. Kyykyssä on ollut jostain syystä sellainen ero penkkiin ja maastavetoon verrattuna, että kyseisissä liikkeissä olen tehnyt välillä erilaisia treenejä joko painojen tai tyylin suhteen. Jostain kumman syystä kyykyssä en ole hirveästi näin tehnyt vaan aina hakannut sitä samaa tai lähelle samaa.

Yksittäisiä kertoja olen kyllä tehnyt box kyykkyä, mutta nämäkin ovat olleet enemmänkin yksittäisiä kertoja kuin mitään jatkuvaa trendiä. Box kyykky on siinä mielessä erilaista kuin normaali kyykky, että ala-asennossa vauhti pysähtyy täysin ja nosto osuus tapahtuu käytännössä alusta eikä suoran liikkeestä. Box kyykyn etu on myös se, että jokainen toisto menee yhtä alas ja kyykyn tekemisessä joutuu keskittymään alaspäin menemiseen jotta boxille ei tömähdä alas vaan "istuminen" boxille on kontrolloitu. Jostain syystä välillä tuntuu sille, että box kyykky tuntuu olevan helpompaa kuin normaali kyykky, mutta se voi myöskin olla vain henkinen asia välillä: Ehkä boxilta on välillä helpompi lähteä nostamaan itseään ylös kuin että se tapahtuisi normaalisti liikkeestä?

Mitä nyt sitten tapahtui joululoman jälkeen tai aikana kyykyssä? Joululoman aikana pidin tarkoituksella parin viikon tauon kyykkämäisestä sillä en ottanut reissuun mukaan kyykkykenkiä vaan päätin pitää kyykystä taukoa. Osittain tämä johtui juurikin tuosta kenkien jättämisestä reissusta pois, mutta kyllä se pääsyy oli se, että keskityin tekemään kahden viikon aikana hack-kyykkyä. Normaalisti kun en pääse tekemään hack-kyykkyä ja nyt kun siihen oli mahdollisuus niin päätin keskittyä parin viikon aikana vallan hack-kyykyn tekemiseen sillä normaalin kyykyn ja hack-kyykyn tekeminen samassa treenissä on todella raskasta ja ne syövät toistensa voimia ja painoja.

Tämän vuoden puolella vielä tammikuun ensimmäisinä viikkoina kun palasin arkeen niin tein kyykkyä viikossa vain kerran. Huomasin heti ensimmäisellä kerralla tammikuussa, että kyykky meni todella hyvin vaikka minulla oli reilun parin viikon tauko kyykkäämisestä. Tämä sama trendi jatkui läpi tammikuun ja huomasin pystyväni tekeväni todella usein 200kg alkavia toistoja useammin kuin viime vuoden puolella. Kuitenkaan minulla ei ollut mitään pakkomiellettä 200kg painoihin koko aikaa vaan välillä tein tarkoituksella 140 - 160kg painoilla.

Kun aloin saamaan kyykyssä esimerkiksi 200kg painoilla viiden toiston sarjoja useammin niin se ruokki samalla tekemään välillä 210kg painoilla. Sain tehtyä tuossa viikko pari sitten 210kg painoilla kolme kertaa kolmen toiston treenin mikä taisi olla jonkin sortin ennätys tai sitten sivusin sitä. Olen kuitenkin viimeisien neljän viikon aikana tehnyt pari "kovaa" kyykkyä treeniä viikkoon ja ainakin toistaiseksi olen siihen pystynyt enemmän tai vähemmän. Tuossa viime viikon lauantaina kyllä huomasin, että 200kg painot tuntuivat todella raskaille, mutta siitä huolimatta sain tehtyä 200kg painoilla kolme kertaa kolmosen. Tuossa treenissä myös tajusin, että se oli vain päästä kiinni sillä jo ensimmäinen toisto tuntui sille, että eihän tästä tule yhtään mitään. Päätin vain jostain kumman syystä jatkaa ja sain tehtyä kolme toistoa mitä seurasi kaksi sarjaa vielä lisää. Samalla kyllä tajusin, että vastaavat tapaukset viime vuoden puolella päätyivät siihen yhteen toistoon minkä jälkeen lopetin kyykkäämisen tai vähensin painoja.

Kyykätessä moni asia on päästä kiinni ja sitä mitä päässä liikkuu treenin aikana. Tietenkin pitää tunnustella päivän kuntoa, mutta suurin osa onnistumisista tulee siitä, että uskaltaa ja päättää vain tehdä. Osittain olen jo pitkään nähnyt videolta omia kyykkyjä ja ne ovat näyttäneet paljon helpommilta miltä ne ovat tuntuneet. Ehkä tämä on nyt viimein johtanut siihen, että uskallan tehdä enemmän toistoja ja sarjoja vaikka tuntemus olisi toisin. Tämä kaikki johti nyt siihen, että nyt keskiviikkona nousin 220kg painoihin kun 200kg tuli kevyen oloisesti. Lähdin tekemään 220kg painoilla yhtä toistoa mikä lopulta päätyi kolmeen toistoon.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.

Lauantaina kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla poikkeuksellisesti rinta- & olkapäätreenin. Tämä oli poikkeuksellinen kahdestakin syystä. Ensinnäkin yleisesti teen lauantaisin jalkatreenin ja toiseksi olen treenannut Tampereen Loaded:lla vain jalkatreenejä sekä selkätreenejä. Siis oikeasti olen käynyt useita kertoja tekemässä Tampereen Loaded:lla treenejä ja olen tehnyt siellä vain joko selkä- tai jalkatreenin. Keskiviikkona kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla jalkatreenin kyykyllä, torstaina tein selkätreenin maastavedolla Vammalassa sekä perjantaina kävin Ellivuoressa laskettelemassa. 

Sunnuntai on juuri vaihtumassa maanantaihin kun aloin kirjoittamaan tätä kirjoitusta mitä olen tässä nyt jo suunnitellut kirjoittavani monet illat kuitenkaan saamatta sitä aikaiseksi. Eräällä tapaa tämä tulee olemaan saman asian kirjoittamista mistä olen jo kirjoittanut niin moneen kertaan mutta tämä viikko osoitti jälleen kerran sen että tästä vain pitää kirjoittaa lisää. En tule tällä kirjoittamisella saamaan asiaan mitään korjausta vaikka kyllä haluaisinkin mutta kuitenkin haluan täällä nyt taas purkaa ajatuksiani koska olen näistä asioista jo niin moneen kertaan ja vuoteen puhunut.