Kyykky ja maastaveto hieman liian kapealla otteella johtaa selän kaareutumiseen / notkistumiseen

16.11.2016 - 12:06

Kokeilin tällä viikolla tiistaina kyykyssä sekä torstaina maastavedossa vyön laittamista hieman korkeammalle. Syy tähän oli se, että halusin kokeilla vaikutuksia. Minulla on ollut ainakin kyykyssä ongelmana selän lähteminen notkistumaan mitä alemmaksi olen mennyt. Tietenin tähän on vaikuttanut monet tekijät eikä vyön asennolla ole ollut tässä sen ihmeellistä vaikutusta. Salivyö vyö auttaa liikkeiden tekemistä mutta se ei korjaa tekniikka virheitä. Vaikka käyttäisi vyötä niin se ei korjaa tekniikka virheitä eikä vyö merkitse aina suurempia painoja. Itse olen käyttänyt vyötä jo vuosikausia lähinnä sen takia ettei kyykyssä tai maastavedossa tulisi mitään ihmeellistä selkään. Samalla kun olen käyttänyt vyötä vuosien ajan niin olen myöskin tottunut käyttämään sitä ja samalla ajatus ilman vyöstä tekemistä on jäänyt. Nykyään otan jokaiseen kyykky ja maastaveto sarjaan vyön oli painoja sitten vähän tai paljon.

Mutta palatakseni ainakin minulla olevaan ongelmaan eli selän notkistumiseen / kaarevuuteen lähinnä kyykyssä sekä myöskin mahdollisesti maastavedossa. Kyykyssä sekä maastavedossa olen halunnut tehdä mahdollisimman kapealla otteella liikkeitä. Niin niitä olenkin tehnytkin, mutta jälkeen päin videolta katsottuna olen huomannut sen olevan väärä tyyli ainakin itselleni. Kun olen tehnyt kyykkyä kapealla otteella niin mitä alemmaksi olen mennyt niin sitä enemmän selkä on lähtenyt notkistumaan eteenpäin. Tämän viikon torstain perusteella maastavedossa on sama ongelma eli kun tein kapealla otteella maastavetoa niin en saanut selkää niin suoraksi kun olisin halunnut. Itse uskon tämän johtuneen juurikin kapeasta asennosta enkä siitä, että vyö oli tällä kertaa korkeammalla. Tämän viikon tiistain kyykyt menivät kyllä hyvin, mutta en mennyt tällä kertaa ihan niin alas jotta selän mutkistuminen olisi alkanut. Olisikin pitänyt siis tehdä oikein syväkyykkyjä jotta asiaan olisi saanut jotain varmistusta.

Kokeilin tällä kertaa vyötä korkeammalla ihan siitä johtuen, että juuri ainakin kyykyssä selkä on lähtenyt mutkistumaan heti vyön jälkeen. Halusin tällä vyön ylöspäin laittamisella katsoa sitä asiaa auttaisiko vyö paremmin siinä kohdassa mistä se on lähtenyt mutkistumaan? Tällä kertaa omaan silmääni kyykyt näyttivät hyviltä mutta tosiaan en mennyt ihan niin alas kuin silloin milloin olen ongelmat havainnut. Muutenkaan en ole koko kyykky tekniikkaani tyytyväinen tai sitten en ole vain tyytyväinen siihen millä painoilla saan maksimi kyykkyjä tehtyä.

Tällä viikolla maastavedot tuntuivat tulevan ihan hyvin paitsi 240kg nostaminen mikä oli loppuun asti tiukkaa. Luulin kaiken menevän ihan hyvin kun en tuntenut mitään ihmeellistä selässä ja lähes kaikki ykköset tulivat hyvin. Treenin päätyttyä ja kotona katsellessani tekemisiä huomasin kuinka asiat oikeasti olivat. Oikeastana kaikki toistot 200kg asti eli kaikki mitkä kuvasin meni päin helvettiä. MIssään toistossa selkä ei mennyt sillain kun olisin sen halunnut menevän. Aluksi mietin vyön asennon olevan huonompi ylempänä missä olen sitä käyttänyt mutta lopulta tulin siihen tulokseen, että jalkojen asento oli liian kapea. Samaa kun on tapahtunut kyykyssä niin sama pätee myöskin maastavetoon. Käytin nimittäin kapeampaa otetta kuin tyyliin oma hartiaväli sillä otin tangon merkkien kohdilta otteen mikä oli kapea. Olisi pitänyt vain käyttää sitä leveämpää otetta mutta rauta tuntui nousevan tuolla kapealla otteella alusta asti niin en viitsinyt otteeseen sitten koskea. Otteen vaihtaminen kesken tekemisen on mielestäni yksi suurimmista virheistä ainakin tuossa kohtaan kun on jo tehnyt enemmän kuin sarjan tai pari. Ote pitää mielestäni saada paikoilleen parin ensimmäisen sarjan aikana tai ainakin siinä vaiheessa kun siirrytään kunnon työsarjoihin. Ottaa sitten vaikka enemmän lämmittelysarjoja sen mukaan että saa asennon kohdilleen kuin alkaa testaamaan erilaisia asentoja suuremmilla painoilla.

Torstaiaamuna rintatreeni pidemmillä sarjoilla ja pienemmillä painoilla ja illalla maastavetoa & soutuja

Päätin tehdä torstainaamuna rintatreenin pienemmillä painoilla ja pidemmillä sarjoilla kun maanantaina tuli käytettyä rintatreenissä isompia painoja. Se hyvä puoli on siinä jos treeniviikko sisältää kaksi treeniä lihasryhmään niin molemmat treenit voivat olla hyvinkin erilaisia. Muutoin tekeminen meneekin hyvin helposti ja nopeasti tylsäksi tekemällä hyvin samankaltaisia treenejä. Toisaalta jos treeni keskittyy enemmän voimaan niin tällöin molemmat treenit kannattaa suunnitella voimapainotteisiin liikkeisiin. Kun taas haetaan enemmän sitä bodybuildingia niin tällöin omasta mielestäni treenit voivat sisältää hyvinkin erilaisia harjoitteita. Oma mielipide onkin jos viikko sisältää kaksi samanlihasryhmän treeniä, että treenit ovat erilaisia toisistaan.

Torstaiaamun rintatreeni alkoi penkillä mitä tein nyt smith-laitteessa pitkästä aikaa. Olikohan viimeksi kesällä Ruotsissa kun tein penkkin smith-laitteessa mutta tällöin tein pysäytyspenkkiä suurilla painoilla. Tällä kertaa otin painoksi 90kg jolla tein kolme viidentoista toiston sarjaa tekniikka edellä. Keskityin alasvientiin mutta yritin pitää myöskin ylösviennin rauhallisena aina siihen saakka kunnes aloin väsymään. Aluksi rauhallisia toistoa aina siihen saakka kunnes alkoi painamaan niin sitten lisäsin hieman tempoa. Vaikka lisäsin tempoa niin yritin silti säilyttää tekniikan mahdollisimman hyvänä.

Rintatreeni

  • Penkki smith
  • VInopenkkilaite
  • VIpunostot vinopenkissä

Illalla oli vuorossa sitten maastavetoa taas ja kerroinkin jo miten siinä yleisesti meni. Illan treenissä kului vaihteeksi aikaa paljon siihen nähden, että vuorossa oli tuplatreenipäivä. Viimeaikoina kun olen pitänyt treenit kuitenkin ajallisesti maltillisina. Maastavetoon kun sain kulutettua aikaa joku 30 - 45 minuuttia pelkästään sillä maastavetoon ja tämän t-soutuun oli kulunut yhteensä tunti aikaa. T-soudussakin käytin enemmän ryskäämis tyyliä kuin tekniikka edellä tekemistä. Katsoin kuitenkin sen, että tuo "ryskääminen" meni selkään eikä esimerkiksi mihinkään käsille.

Selkätreeni

  • Maastaveto
  • T-soutu
  • Kulmasoutu käsipainoilla
  • Pullover
  • Lat rope yankers

Again morning #workout behind. #gymselfie #gym #gymlife #morningworkout #brachial #gazoz #beats #trance

Kuva, jonka Tuomas Välimaa (@tvalimaa) julkaisi

Perjantaiaamuna käsitreeni Citycenterissä ja illalla olkapäätreeni

Perjantain molemmat treenit tuli tehtyä minulle aika perus asioilla. Aamulla käsitreenissä tein normaaleita suoria sarjoja sekä supersarjoja ja illalla olkapäätreenissä tein pelkästään suoria sarjoja. Perjantaina kun olin julkisilla liikenteessä töihin niin olin päättänyt mennä ennen töitä Citycenteriin tekemään aamun treenin kun kuitenkin keskustaan menin. Vastaavasti menin sitten heti töiden jälkeen Länärille treenaan olkapäät ja yllätyin kuinka vähän treenaajia salilla oli puoli kuuden aikaan. Hyvä vain sillä sain tehdä rauhassa treenin siten miten halusin ja ilman mitään odotuksia.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.