Kyykkääminen sujuu pitkästä aikaa kun sain henkisen puolen kuntoon

15.05.2022 - 12:31

Kyykkääminen on ollut minulle aina yksi mieluisin liike kuntosalilla maastavedon kanssa vaikka se on ollut ja on minulle vaikein liike. Jo ensimmäisistä treeneistä vuosia vuosia sitten kun aloin käymään kuntosalilla niin kyykky on kuulunut minulla jalkatreeneihin. En ole osannut treenata jalkatreenejä ilman kyykkyä ja ihmettelen treenaajia jotka eivät kyykkää jalkatreeneissä. Alkuaikoina kyykkäsin vapaalla tangolla sekä yhdessä vaiheessa paljon smith-laitteessa kun tunsin sen tuntuvan paremmin itselleni. Kuitenkin jonkun ajan päästä siirryin smith-laitteesta takaisin vapaalla tangolla kyykkäämiseen ja paluu ei enää ollut.

Vuosia sitten tein sen virheen, että halusin nousta kyykyssä suurempiin painoihin niin nostin helposti treeneissä painoja hieman liian suuriin itselleni minkä johdosta kyykyn tekniikka kärsi. Näen tätä asiaa niin monella kuntosalilla ja varsinkin miespuolisilla treenaajilla. Kyykky näyttää kauhealle tai siis lähinnä niiauksille ja kun luulisi treenaajan tajuavan laskea painoja niin niitä nostetaankin suurempiin milloin niinauksetkin näyttävät vielä kamalemmilta. Itse pääsin kyllä alas mutta välillä painot voittavat tekniikan jolloin perse alkoi jäämään hieman liian ylös ja tämä alkoi toistua treenistä treeniin.

Muutama vuosi sitten aloitin kyykyn alusta. Treenasin aina 60 - 80kg painoista keskittyen tekniikkaan enkä keskittynyt nousemaan painoissa vaan halusin keskittyä luotettavaan tekniikkaan. Pienen ajan päästä olin päässyt 60 - 80kg painoista pikkuhiljaa 100 - 120kg painojen kautta suurempiin. Jossain vaiheessa pääsin takaisin takaisin 200kg painoihin ja sitä kautta 210kg, 220kg sekä 250kg ennätykseen. En muista kyllä yhtään kauanko tuo vei aikaa mutta mielestäni hinkkasin pitkään 80 - 120kg painoilla ennen kuin lähdin tekemään edes 140 - 160kg painoilla.

Tuon 250kg ennätyksen jälkeen kyykkääminen taas meni vaikeaksi. En tiedä tarkalleen mitä aloin tekemään väärin vai oliko tuon 250kg saaminen sellainen tulos että se riitti vähäksi aikaa? Kuitenkin viime kesänä kyykkäsin pitkästä 230kg painoilla sekä taisin saada myös seuraavassa treenissä 230kg painoilla kolme toistoa. Tuo oli ensimmäistä kertaa noin suurilla painoilla sitten 250kg ennätyksen ja samalla tuon jälkeen kyykky alkoi jälleen sakkaamaan. Tällä kertaa syy oli kuitenkin dieetti mikä verotti kaikkia tuloksia.

Nyt kuitenkin tänä vuonna kun olen löytänyt jälleen pitkästä aikaa kuntosalille hyvän motivaation ja tekemisen meiningin niin viime aikoina kyykky on alkanut jälleen luistamaan. Olen tänä vuonna keskittynyt enemmän tekniikkaan tehden 1 - 3 toiston "sarjoja" enkä niinkään pitkiä sarjoja. Alkuvuonna keskityin kyllä myöskin pitkiin sarjoihin tehden 10, 15 sekä 20 toiston sarjoja mutta myös tuolloin tein yhden toiston "kovia" nostoja. Tuo on tuottanut tulosta ja olenkin päässyt 150 - 170kg painoista nyt 180kg - 200kg painoihin tekemään pysäytyksellä.

Sain ensimmäisen kerran kyykättyä tänä vuonna 200kg minkä jälkeen meni hetki kun sain 205kg. Seuraavassa treenissä menikin 210kg ja seuraavassa 215kg eli sain kolmessa perättäisessä treenissä kyykättyä enemmän ja enemmän. Nuo toistot olivat ihan normaaleja ilman mitään pysäytystä ja tuon 215kg jälkeen muutin tekemisiä ja aloin "pysäyttämään" toistoja. Ei nuo pysäytykset kyllä ihan videoilla ole näyttäneet sille miltä ne tuntuu mutta se riittää itselleni että tunnen pysäytyksen. Yhdessä treenissä tuli tehtyä 180kg painoilla viisi ykköstä mitä seurasi PTVGYM:llä 180kg plus ketjut kolme ykköstä. Sitten tein treenin 200kg painoilla kolme ykköstä pysäytyksellä mitä seurasi PTVGYM:llä 180kg plus ketjut kolme ykköstä.

Tuo on nyt tuottanut tulosta, että pysäytän toistot alhaalla ja haen enemmän varmuutta tekemiseen. Painot eivät ole nyt etukäteen mietittyjä vaan teen ihan sellaisilla painoilla mitä päivän kunto tuo tullessaan. Olen myöskin taas alkanut tekemään jalkaprässiä ennen kyykkyä mikä toimi myös tuolloin kun kyykkäsin 250kg ennätyksen mutta minkä pikkuhiljaa jätin pois, mutta samalla myös kyykkäämiseni kärsi. En tiedä onko tuo syy ja seuraus asiaan mutta minun on parempi tehdä jalkaprässiä ennen kyykkyä niin kyykky sujuu. Jalkaprässiä teen ihan että laitan yhdet kiekot per puoli 20kg tai 25kg ja teen niillä yhdeksän normaalia toistoa ja viimeisen pysäytyksellä eli yhteensä kymmenen toistoa. Menen aina johonkin 200kg - 250kg painoihin saakka tehden tuon saman yhdeksän normaalia toistoa ja yhden pysätyksellä. Jos 200 - 250kg jalkaprässi tuolla tyylillä tuntuu raskaalle niin miten sitten kyykky sujuisi yhtään sen paremmin? 

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.