Kysymys: Kuinka ihmiset uskaltavat ajaa ilman valoja pimeässä?

21.10.2023 - 09:34

Asia minkä nopeasti huomasin sen jälkeen kun aloin käymään Pitäjänmäen PTVGYM:lle aktiivisesti hieman yli puolitoista vuotta sitten? Pimeämpinä vuoden aikoina huomaa sen että jotkut ihmiset ajavat ilman valoja pimeässä. Tätät asiaa ei huomaa valoisempina ajankohtina mutta esimeriksi taas eilen Hehä 2:lla yksi vanha pieni auto ajoi ilman etuvaloja ja tullessani yksi pakettiauto ajoi Turunväylää Kehä 2:lla ainakin ilman takavaloja sekä pakettiauto oli vielä tumma eli vielä vaikeammin huomattavissa.

Tätä samaa on tullut nähtyä hieman yli puolitoista vuotta päivittäin. Iltaisin kun ajan Pitäjänmäen PTVGYM:lle niin joko mennessä tai tullessa Kehä 2:lla tai Turunväylällä joku idiootti ajaa pimeällä autolla. Kyllä näitä autoilijoita on tullut nähtyä vuosien saatossa aina silloin tällöin ympäriä Suomea mutta nyt tämä näky on ollut päivittäistä. Varsinkin tullessa PTVGYM:ltä kotiin niin se on vieläkin vaarallisempaa kun ajan kuitenkin treenin jälkeen väsyneenä eli ajaessa pitää oikeasti olla kunnolla tarkkana. Sillä oikeasti tuollaista pimeää autoa on todella vaikea havaita.

Onneksi kuitenkin Turunväylä sekä Kehä 2 on täysin valaistu ja ehkä siksi nämä pimeällä autolla ajavat autoilijat ovat liikkeellä kun reitti on valaistu. Ehkeivät he sitten lähtisi liikenteeseen jos itse ajoreitti olisi pimeä?

PTVGYM:llä tuli tehtyä rinta- & olkapäätreeni vaikka normaalisti minun olisi pitänyt tehdä selkätreeni. Kuitenkin viime viikolla tein poikkeuksellisesti kolme selkätreeni ja halusin vielä hieman säästellä alaselkää niin päädyin tekemään rinta- & olkapäätreenin. Toisaalta myöskin halusin tehdä olkapäitä sillä ne jäivät viime viikolla hieman vieläkin vähemmälle ja toisekseen halusin tehdä olkapäätreeniä juurikin PTVGYM:llä. PTVGYM:llä olen meinaan juurikin innostunut taas tekemään olkapäätreenejä mitkä muutoin ovat kyllä jääneet vähän sivuosaan.

Pitäjänmäen PTVGYM:llä on minulle itselleni hyvät ja mukavat laitteet olkapäätreeneihin kuten pystypunnerrus seisten (viikinkipunnerrus), pystypunnerrus viistosti sekä vipunosto sivulle laite. Juurikin näiden kolmen laitteen ansiosta olen alkanut tykätä tehdä olkapäätreenejä mitkä olen tehnyt rinta- tai penkki treenin yhteydessä. Joko siis teen pelkästään penkin ennen olkapäätreeniä tai sitten teen vielä penkin lisäksi jotain muita rintaliikkeitä kuten tällä kertaa rintaprässiä. Näistä tämän tyyppisistä treeneistä voisi paremmin kuvailla sitten varmaan punnerrustreeni?

Ai niin ja kaikki punnerrusliikkeet tulee tehtyä pysäytyksellä alhaalla. Alhaalla pidän pysäytyksen minkä itse ainakin huomaan ja tunnen mutta mitä videolla ei aina ei edes huomaa. Tällä tavalla saan pidettyä liikkeissä kontrollin että minä vien painoja eikä että painot vievät minua. Usein näkee juuri toisinpäin näissä kyseisissä liikkeissä että tehdään tempo edellä jotta liikkeisiin saadaan isoja painoja. Penkissä tämä näkyy persepumppauksena kuten myöskin viikinkipunnerruksessa missä näkee kun jaloilla otetaan vauhtia polvien avulla. Viikinkipunnerruksessa monella polvet ja jalat liikkuvat enemmän ja nopeammin kuin itse viikinkipunnerruslaite.

Pysätystekniikka ottaa aluksi aikansa oppia tekemään sillä ja kehitys voi tuntua vaikealta mutta kun siihen tottuu niin kyllä ne painotkin alkavat kasvaa. Pysätyksellä tehtäessä painot liikkeissä on paljon maltillisemmat mikä monelle ottaa egon päälle. Itse kuitenkin teen mieluusti pienemmillä painoilla kontrolloituja toistoja mitkä oikeasti alkavat polttamaan olkapäissä kun nopeita riuhtaisuja mitkä eivät tee joko mitään tai sitten hyvälle tuurilla niistä voi saada pumppia. Kuitenkaan en halua pystypunnerusliikkeessä tehdä myöskin reisiä kun jaloille minulla on ihan oma päivä milloin haluan tehdä oikeaa kyykkyä.

Pidättäytydään vielä kolmannen kerran putkeen kyykyn parissa kun pari viimeistä kirjoitusta on liittynyt kyykkyyn Tampereen PTVGYM:in vierailun johdosta. Ensiksi kirjoitin PTVGYM Tampere kokemuksia ja sitten sen jälkeen itse jalkatreenistä Tampereen PTVGYM:llä. Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa hieman tekniikasta ja nimen omaan jalkojen leveydestä. Kyykkyyn liittyy niin monta muutakin isompaa ja pienempää asiaa mitkä vaikuttavat millaisilla painoilla voi treenata ja miten koko kyykky asentoon edes pääsee.

Eilen lauantaina tuli käytyä testaamassa ja treenaamassa Tampereen PTVGYM:llä. Kirjoittelin jo hieman PTVGYM Tampere kokemuksia ja nyt ajattelin kirjoittaa itse treenistä mikä normaaliin tapaan oli jalkatreeni. Normaaliin tapaan siksi että yleensä lauantaisin olen nyt tehnyt viikon toisen kyykky- / jalkatreenin ja muutenkin kun nyt olen käynyt varsinkin Tampereella treenaamassa niin treenit ovat olleet joko selkätreeni tai jalkatreeni.

Löysin itseni lauantai-iltana "viimein" Tampereen PTVGYM:ltä. Viimein siksi että minun oli tarkoitus mennä alunperin PTVGYM Tampereen avaisiin mihin en lopulta mennyt. Myöskin syys - lokakuussa minun oli tarkoitus tehdä Tampereen keikka testaamaan PTVGYM Tampere mutta tätäkään reissua ei tullut myöskään tehtyä. Lopulta päätin että kun tulen jouluksi Vammalaan niin silloin viimeistään käyn PTVGYM mutta nyt tuli jo tälläinen extempore käynti Vammalaan jo ennen joulua niin nyt oli hyvä hetki käydä testaamassa PTVGYM Tampere.

Eilen perjantaina tuli käytyä tekemässä maastaveto & selkätreeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Tämä oli nyt poikkeuksellisesti tämän viikon ensimmäinen ja viimeinen treeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Laitoin lähi ketjusalin jäädytykseen nyt joulukuuksi niin kävin siellä sitten treenaamassa torstaihin saakka ja nyt tänään lauantaina no se jää nyt yllätykseksi. Tämän kuun aikana olen kuitenkin niin paljon pois kotoa että katsoin että minun ei ole järkevä maksaa lähiketjusalin jäsenyyttä ja voin yhtä hyvin käydä tekemässä kaikki treenit sitten PTVGYM:llä.

Tässä on nyt noin puolitoista viikkoa tullut treenattua sen jälkeen kun minulla oli puolen toista viikon tauko treeneistä. Olimme töistä yhden viikon Pyhtäällä mökillä minkä jälkeen minulla oli pientä kröhää ja päätin olla menemättä pariin päivään treenaamaan. Tuon paluu viikon puolikkaan päätin ottaa kevyemmin kun ajattelin että en ehkä ole ihan vielä 100% kunnossa eikä nyt muutenkaan ole hyvä vetää itseänsä ihan piippuun ekoissa treeneissä. 

En tiedä kuinka paljon se vaikutti tällä viikolla asiaan että en ottanut ihan täysillä treenejä tällä viikolla jolloin en ajatellut treenejä tuloksellisesti. Tällä viikolla keskityin enemmänkin palaamaan treenien pariin puolen toista viikon tauon jälkeen ja päätarkoitus oli päästä enemmänkin kiinni treenaamiseen kuin miettiä mitä tuloksia sitä haetaan. Vaikka yritänkin olla keskittymättä treeneissä käytettäviin painoihin niin paljoa niin kyllä niitä tulee aina kuitenkin tavalla tai toisella mietittyä. Kuitenkin jokaisessa treenissä katson ja tunnustelen päivän kunnon minkä pohjalta rakentelen treeniä mutta tällä viikolla huomasin tietyllä tapaa rentouden. Rentouden siihen että en edes yrittänyt koviin tuloksiin.