Kimber Kable 8PR kaiutinjohto

16.08.2020 - 10:48

Olin jo pidempään miettinyt uusien kaiutinjohtojen hankkimista Q Acoustics Concept 40 kaiuttimiin jotka toimivat toimivat minulla pääkaiuttimina. Minulla on ollut "vain" normaalit kupari kauitinjohdot kaikissa kaiuttimissa siitä lähtien kun hankin ensimmäiset kaiuttimeni vuonna 2006. Ensimmäisinä pääkauittimina toimivat Wharfedale Diamond 9.1 mitkä päivitin muutaman vuoden jälkeen Wharfedale Diamond 9.5 lattiakauittimiin joilla meninkin aina 2016 vuoteen jolloin ostin itselleni Q Acoustics Concept 40 lattiakaiuttimet. Vuosien saatossa kaiuttimet ovat siis vaihtuneet mutta johdot ovat olleet samat aina vuodesta 2006 lähtien.

Idea kaiutinjohtojen päivittämisestä alkoi parisen vuotta sitten kun aloin miettimään kuinka paljon kaiutinjohdot vaikuttavat kaiuttimen äänenlaatuun. Tuolloin aloin tutkimaan asiaa ja sain hieman ristiriitaisia vastauksia. Toiset sanoivat johtojen vaikuttavan äänenlaatuun ja toiset sanoivat etteivät johdot vaikuta niin paljon asiaan. Sitten seuraava kysymys oli se kuinka paljon ja millaiset johdot kannattaisi hankkia? Tässä asiassa kuitenkin lähes kaikki olivat samaa mieltä, että tietyn hinnan jälkeen johdoilla ei ole niinkään väliä vaan kalliimpia johtoja on vain olemassa vain että on kalliimpia johtoja olemassa.

Olikohan se viime vuoden Hifimessuilla kun olin jo lähes ostamassa uudet kaiutinjohdot? Olin jo ennen Hifimessuja katsonut kauitinjohtoja hieman ja miettinyt hieman vaihtoehtoja. Yksi vaihtoehto minkä huomasin oli HfiStudiolla myynnissä olevat ATLAS EQUATOR kauitinjohdotATLAS EQUATOR kaiutinkaapeli 3 M oli jo viime vuoden kesästä alkaen -50% alennuksessa mitä se näyttää vieläkin olevan ja olin jo lähes ostamassa kyseisen kaiutinjohdon Hifimessuilta. Tulin kuitenkin siihen tulokseen Hifimessuilla olessani, että haluan kyllä ottaa kaiutinjohdot kotiin koekuunteluun ennen kuin teen ostopäätöksen.

q acoustics concept serie

Vaikka ATLAS EQUATOR onkin saanut Whathifiltä 4 tähteä niin tämä ei kerro sitä asiaa miten kaiutinjohdot toimivat sinun kaiuttimissa tai saati sinun huoneessa missä kaiuttimet sijaitsevat. Sitten kun alkaa vertaamaan enemmän kautinjohtoja keskenään niin aika useat niistä johdoista joita ajattelin sai hyviä 4 tai 5 tähden. Tuosta onkin sitten aika vaikea lähteä arvioiden perustella ostamaan johtoa sillä se on enemmän hakuammuntaa. En sano sitä, että ATLAS EQUATOR olisi huono kaiutinjohto, mutta en vain lähtenyt ostamaan sitä sokkona. Tämän johdosta nyt kesälomalla päätinkin käydä Tampereen Hifihuoneella ja kysyä asiantuntijalta mitkä johdot sopisivat Q Acoustics Concept 40 kaiuttimiin. Aika lailla sain vastauksena sitä mitä olin itse myöskin miettinyt ja tämän johdosta otin Kimber Kable 8PR & Kimber Kable 4TC kaiutinjohdot koekuunteluun.

Kimber Kable 8PR kaiutinjohto kokemuksia parin päivän käytön jälkeen

Kesäloman aikana sisustin hieman olohuonetta minkä lisäksi siirsin Audio Pro Sub Focus subwooferin toiseen paikkaan. Olohuoneen "pitkälle" pitkälle seinälle tuli laitettua kolme taulua ja subwoofer siirtyi edestä sohvan taakse jolloin sain enemmän tilaa etukaiuttimen ja sohvan väliin. Taulujen lisäksi olin suunnitellut akustiikkalevyn ostamista mutta pidemmän pohdiskelun jälkeen päädyin olla niitä ostamatta. Ensinnäkin akustiikkalevyt olisivat näkyvillä niin niiden pitäisi olla todella hyvännäköisiä ja toisekseen olisin halunnut laittaa ne kiinni seinään taulukoukuilla enkä liimalla tai teipillä. Jo taulujen kiinni laittaminen näihin seiniin teki tiukkaa sillä taulukoukut eivät meinanneet mennä kiinni. Liima ja teippi olisivat helpompi vaihtoehto mutta niiden irroittaminen onkin sitten toinen asia.

Kimber Kable 8PR

Kun palasin lomalta kotiin niin heti samana päivänä laitoin Q Acoustics Concept 40 kaiuttimet kiinni uusilla Kimber Kable 8PR kaiutinjohdoilla. Minulla oli koekuuntelussa käytössäni 1.8m metriset Kimber Kable 8PR sekä Kimber Kable 4TC johdot niin joka tapauksessa jouduin palauttamaan molemmat johdot takaisin HifiHuoneelle sillä tarvitsin 3m johdot jotta sain ne oikein laitettua ja kaiuttimet omille paikoilleen. Koekuuntelussa minulla ei ollut siis kaiuttimet oikeilla paikoilla joten en voinut silloin tehdä vahvistimeen ihan oikeita kalibrointeja mitkä olisin voinut jättää käyttöön. Tämän johdosta kun sain asennettua johdot paikoilleen tein Denon X3600H vahvistimelle Audyssey kalibroinnin käyttäen Audyssey MultEQ Editor sovellusta.

Audyssey MultEQ Editor sovellus on App Store tai Google Play ostettava erillinen sovellus jolla pääsee muokkaamaan Denon vahvistimien kaiutin asetuksia. Audyssey MultEQ Editor sovelluksella on muutoinkin helpompi tehdä Denon vahvistimen Audyssey kalibrointi mutta suurempi syy on päästä muokkaamaan Audyssey asetuksia käsinAudyssey MultEQ Editor ei ole pakollinen sovellus mutta ainakin itse suosittelen sitä vaikka se maksaakin 20€ - 30€ välissä.

Audyssey MultEQ Editor

Kimber Kable 8PR kaiutinjohtojen, taulujen seinään laittamisen sekä pienten sisutus muutoksien johdosta Audyssey antoi eri tulokset kuin viimeksi. Tällä kertaa kuitenkin jätin valtaosan asetuksista niihin arvoihin jotka Audyssey minulle antoi kun viimeksi lähdin niitä suhteellisen paljon muokkaamaan. Muutin viimeksi kaiuttimien crossover asetuksia sekä hienosäädin kaiuttimien +- voluumeita hieman mutta tällä kertaa lisäsin vain Atmos kaiuttimiin lisää voluumia. Ajattelin nyt mennä ainakin hetken aikaa näillä säädöillä ja kuullostella miltä ääni kuullostaa. Toisaalta olen kyllä aika usein muutellut Audyssey asetuksia ihan vain kuullakseni mahdolliset erot säätöjen välillä. Audyssey kaiutin asetukset kun vaikuttavat kuuntelu kokemukseen.

Kimber Kable 8PR ero normaaliin kuparijohtoon verrattuna

Kesäloman aika tuli tilattua muutama vinyylilevy minkä lisäksi otin Tidal HIFI musiikkipalvelun taas käyttööni pienen tauon jälkeen. Minulla oli Tidal HIFI musiikkipalvelu koekäytössä kun hankin AudioQuest DragonFly Cobalt USB DAC kuulokevahvistimen ja kun tuo koeaika päättyi niin en uusinut Tidal palvelua. Kuitenkin nyt tuossa kesällä Tidal tarjosi HIFI palvelua käyttöön 3€ /kk kolmeksi kuukaudeksi niin se tarjous oli pakko käyttää. Näin ollen minulla oli tuoreita vinyyleitä sekä Tidal HIFI musiikkipalvelu käytössä kun pääsin jälleen uudestaan "koekuunteleen" uusia Kimber Kable 8PR kaiutinjohtoja.

Kun olin käytännössä neljä viikkoa poissa kotoa ja käytössäni oli Sonos Beam soundbar ja Kimber Kable 8PR sekä Kimber Kable 4TC koekuuntelu kesti vain pari iltaa niin nyt oikeasti vasta pääsen nauttimaan Kimber Kable 8PR kaiutinjohdoista. Sonos Bean soundbar on mielestäni hyvä ja antaa paremmat katselu / kuuntelukokemuksen kuin ilman mitään. Kuitenkin nyt kun olen ollut kotona pari päivää ja päässyt taas kuuntelemaan musiikkia ja katsomaan elokuvia ja televisiosarjoja Q Acoustics Concept 40 kauittimilla niin ero on silti selvä kaiuttimien hyväksi.

kimber kable 8pr

Kimber Kable 8PR kaiutinjohdot tuovat Q Acoustics Concept 40 kaiuttimiin enemmän bassoa sekä yleistä sointua verrattuna normaaliin kuparijohtoon. Myöskin yksi suurempi ero Kimber Kable 8PR ja normaalin kuparijohdon välillä on se, että yleistä äänenvoimakkuutta voi pitää alhaisempana. Minulla on yleisesti vahvistimen äänenvoimakkuus pienemmällä Kimber Kable 8 PR kaiutinjohdoilla kuin mitä se oli kuparijohdoilla. Kuitenkin ensimmäinen asia minkä huomasin koekuuntelussa pari viikkoa sitten ja minkä huomasin taas nyt Kimber Kable 8PR kaiutinjohdon hyväksi on basso. Q Acoustics Concept 40 kaiuttimissa basso toimii nyt paljon paremmin kuin normaalilla kuparijohdolla ja näin ollen tarve ylimääräisen subwooferin käytölle on pienempi. Toinen asia minkä kuulen musiikissa o selvempi sointu ja ääni kuulostaa selvemmälle ja syvemmälle.

Kimber Kable 8PR yhteenveto

Sitä olisiko minulle riittänyt hieman halvemmat kaiutinjohdot kuin Kimber Kable 8PR niin jäi nyt arvoitukseksi. Kimber Kable:lta olisi löytynyt myös halvemmat Kimber Kable 4PR joissa arvioiden mukaan 8PR verrattuna on heikompi basso. Sitten on myös tuo aikaisemmin yllämainittu ATLAS EQUATOR kauitinjohto mikä kanssa jää arvoitukseksi. Kuitenkaan en huomannut koekuuntelussa Kimber Kable 8PR ja hieman kalliimman Kimber Kable 4TC:n välillä oikeastaan minkäänlaista eroa. Toisaalta olin valmis maksamaan sen mitä Kimber Kable 8PR kaiutinjohdot maksoivat ja olen ainakin tällä hetkellä hyvin tyytyväinen siihen eroon mitä Kimber Kable 8PR tuo verrattuna normaaliin kuparijohtoon.

Kimber Kable 8PR

Näiden parin päivän kokemuksen sekä parin illan koekuuntelun perusteella normaalilla kuparijohdolla pärjää vallan mainiosti jos ei halua panostaa alussa kaiutinjohtoon ja itse kaiuttimet eivät ole hinnaltaan kalliimpia. Itse pärjäsin ihan hyvin lähes 14 vuotta normaalilla kuparijohdolla kunnes nyt viimein halusin hieman enemmän irti Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista. Q Acoustics Concept 40 kaiuttimet taisi olla vain lopulta syy hankkia parammat kaiutin johdot sillä kyseiset kaiuttimet ovat jo siinä hintaluokassa, että niihin kannattaa hankkia hieman kalliimpi kaiutinjohto.

Kimber Kable & kaiutinjohdot linkit

https://www.hifistudio.fi/fi/tuotteet/kaapelit/kaiutinkaapelit/atlas-equator-kaiutinkaapeli-3-m-tehdaspaketoituna/989000945

https://www.hifihuone.fi/tuotteet/kaapelit/kaiutinkaapelit-liittimilla/kimber-kable-4pr-24m-kaiutinjohtopr-2/

https://www.hifihuone.fi/tuotteet/kaapelit/kaiutinkaapelit-liittimilla/kimber-kable-8pr-24m-kaiutinjohtopr-2/

https://www.hifihuone.fi/tuotteet/kaapelit/kaiutinkaapelit-liittimilla/kimber-kable-4tc-24m-kaiutinjohtopr-2/

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.