Juoksuprojektin aloittaminen alkaa pikkuhiljaa ilman suurempia murehtimisia

23.05.2017 - 15:35

Viime viikon maanantaina en ollut ihan varma alkoiko minulla tuntumaan väsymystä vai odotanko treeneiltä aina vain niin paljon? Odotanko penkistä nousevan aina kun sitä yritän niin kevyesti 200kg? Kuitenkaan muutoin viikolla ei tuntunut tällä tavalla vastaavasti ellei sitten maastavetoa lasketa torstailta. No maastavedonkin odotukset saattoivat olla korkealla johtuen viime kerrasta jolloin nostin pitkästä aikaa 240kg. Vastaavasti keskiviikon ja lauantain jalkatreenit menivät siinä mielessä hyvin, että sain tehtyä kummassakin treenissä 100kg ja 120kg widowmakerin eli kahdenkymmenen toiston sarjat mitkä ei kyllä tulisi jos olisin väsynyt?

Kuitenkin viime viikolla tuli sitten hieman siinä mielessä säästeltyä etten ihan joka aamu lähtenyt juoksemaan tai mennyt uimaan. Viime viikon jalkatreenien osalta voisin kyllä sanoa, että mitään väsymystä ei ollut vaan pikemminkin maanantain rintatreenissä ja torstain selkätreenissä vain odotukset olivat jälleen kerran jossain korkeuksissa. Torstaina minulla oli jopa alkuperäinen suunnitelma jättää maastaveto kokonaan väliin ja keskittyä vain yläselkään mutta kuntosalille päästyäni aloin valmistautumaan heti maastavetoon. Jostain syystä en vain osaa olla pois tekemästä maastavetoa selkätreenissä jos kyseessä on viikon se selkätreeni. Kävin kuitenkin lauantaina tekemässä nopeahkon selkätreenin joka tuli hakattua lähes kokonaan taljoissa. Olen joskus tehnyt maastavetoa viikon aikana useamman kerran mutta yleisellä tasolla olen pitänyt maastavedon tekemisen kerran viikossa sillä viikon aikana pari kertaa maastavedon tekeminen on itselleni hieman liian raskasta.

Jos nyt unohtaa penkin ja maastavedon "epäonnistumiset" niin viikko meni kyllä ihan normaalisti eli ei mitään väsymistä kyllä ole. Enkä nyt tiedä voiko 200kg penkkiä ihan pienellä avustuksella ja maastavedossa 220kg painoilla 1, 3 ja 2 toiston "sarjoja" pitää nyt ihan niin epäonnistuneena. Kuitenkin yleisellä tasolla näissäkin treeneissä ne muut liikkeet olivat se juttu jolla treeni sitten rakennettiin.

Puolimaraton projektin aloittaminen pikkuhiljaa ilman suurempia murehtimisia

Sunnuntaina tuli pidettyä ihan täysi lepopäivä minkä jälkeen nyt maanantaina tuli aamulla käytyä aamulenkillä ja illalla tekemässä rintatreeni. Aamulenkit ovat vielä pysyneet siinä jossain 3.6km kun en ole viitsinyt niitä vielä nostaa. En näe tässä kohtaan vielä tarpeeksi nostaa lenkkien pituuksia siihen 5km - 7km luokkaan sillä tämä tulee automaattisesti sitten syömään kuntosalitreenejä joihin kuitenkin haluaa panostaa enemmän kuin juoksuun. Juoksun puolella minulla on kyllä tänä vuonna tarkoitus mennä juoksemaan puolimaraton mutta rakennan tämän projektin pikkuhiljaa enkä kiirehdi vielä sen suhteen.

Aamulenkki

Minulla on kuitenkin takana pari puolimaratonia joiden pohjalta rakennan tämän projektin. En ole nyt juossut paljon yhtään mutta mielestäni minulla on paljon paremmat lähtökohdat tänä vuonna kuin neljä tai kaksi vuotta sitten. Omasta mielestäni peruskunto on paljon parempi ja mielestäni minulle riittää vain se, että nostan juoksukunnon kun sen aika on. Tiedän omat reaaliteettini joten en nyt lähde hakemaan mitään uskomatonta mitä en tule saavuttamaan. Ainoa tavoite on päästä tietenkin alle kahden tunnin ja parantaa vanhaa ennätystäni. Tämän pohjalta tulen rakentamaan oman puolimaraton projektini kun tiedän realistiset tavoitteet ja kokemuksen millä minun kannattaisi sinne mennä.

Kaksi vuotta sitten huomasin sen, että vaikka juoksin yleisellä tasolla paljon niin keskimäärin juoksin liian lyhyitä matkoja. Tämä tuli huomattua puolimaratonin jossain 13km jälkeen kun kunto tuntui loppuvan. Tämän pohjalta en nyt juokse kamalasti lyhyitä matkoja ihan vain sen takia, että saisin yhteismäärää kasvatettua vaan pyrin pikkuhiljaa kasvattamaan juoksukuntoani minkä jälkeen alan juoksemaan 10km, 15km ja mahdolisesti 20km lenkkejä alle jotta saan tuntumaa pidemmistä lenkeistä. Ainakin pyrin tällä kertaa siihen, että saisin 15km lenkkejä alle enemmän kuin viimeksi minkä pohjalta olisi parempi lähteä. Juoksin viimeksi hirveästi 10km lenkkejä ja vaikka juoksukuntoni tuntui hyvälle niin väsymys sitten alkoi viimeistään siinä 15km nurkilla kun en ollut tottunut oikein juoksemaan noin pitkiä lenkkejä.

Aamulenkki

Samalla kun tulen pidentämään lenkkien pituuksia niin silloin minun pitää myöskin vaihtaa treenien tyyliä myöskin kuntosalin puolella. Eritoten jalkatreenien tekeminen pitää tehdä erilailla kuin normaalisti tai sitten vain ottaa jalkatreenin ja juoksun väliin palauttavaa aikaa. Juoksu vaikuttaa negatiivisesti jalkojen treenaamiseen vaikkakin on parempi yhtälö kuin juoksu jalkatreenin jälkeen. Olen joskus kyllä mennyt treenaamaan jalkatreenin lähes käytännössä 10km juoksulenkin jälkeen mutta tuolloin treenin aikana piti kyllä varoa. Kuitenkin jalkatreenin jälkeen juokseminen on hankalampi tapaus siinä mielessä, että jaloissa tuntuu jo ennen juoksemaan menemistä sekä reisissä tuntuu lähes jokainen juoksuaskel. Myöskin reidet tai jaloissa yleisesti jokin paikka voi ihan yhtäkkiä poksahtaa ilman varoittamista jos jalka joutuu liialliselle rasitukselle.

Kuitenkin juokseminen ja jalkatreenien tekeminen "samanaikaisesti" on mahdollista kunhan tekee jalkatreenit tietynlaisella tyylillä sekä juoksemisessa voi hieman joustaa. Jos tai kun juoksemisessa ei voi joustaa vaan pitää yrittää juosta maksimaalisella suorituksella niin tällöin jalkatreenit ja yleisesti kuntosali pitää jättää väliin. Tämän olen aikoinaan huomannut silloin kun olen treenannut pelkkää juoksua jättäen kuntosalin väliin. Yleensä tämä on vasta tapahtunut pari viikkoa ennen h-hetkeä eli itse puolimaratonia. Onkin ollut sinällään "hauska" huomata kuinka paljon mukavampaa juokseminen onkin ilman kuntosalitreenejä ja varsinkin jalkatreenejä. 

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.