Jotain hölötystä aamutreeneistä sekä iltatreeneistä

16.11.2016 - 12:06

Tällä viikolla oli vuorossa jälleen tuplatreenipäivä jaloille siten, että aamulla oli luvassa takareidet & pohkeet ja illalla etureidet. Sinällään olisi parempi tehdä takareidet iltaisin kun olen tehnyt takareisien kanssa pohkeet jolloin liikemäärä on suurempi. Jos unohtaa pohkeet niin tällöin liikemäärät takareisitreenin ja etureisitreenin välillä olisivat samat. Tietenkin yksi mahdollisuus olisi tehdä illan jalkatreenissä pohkeet jolloin aamulla tehdyssä takareisitreenissä ei menisi ajallisesti niin paljoa aikaa. Tietenkin kun aamulla tekee enemmän niin se on illasta pois. Etureidet olen tykännyt nyt tehdä iltaisin kun olen halunnut keskittyä kyykyn tekemiseen ja parantaa siinä yleistä taitoa ja painoja. Aamulla tämä ei ole ihan niin hyvin mahdollista sillä aamulla liikkeeseen ei saa niin paljon painoja kuin illalla, mutta siitä en ole yhtään varma miten menisikö painot suhteessa ylöspäin. Tarkoitan tällä sitä, että jos aamulla normaalisti saisi tehtyä esimerkiksi 100kg kymmenen toiston sarjoja jota saisi parannettua 110kg jolloin sarjapainot kehittyisivät 10kg. Jos aamulla tehdyt kyykyt paranisivat 10kg niin tarkoittaisiko se automaattisesti iltapainoihin muutoksia?

Itse olen sillä kannalla, että jos aamupainoihin saa muutoksia niin nämä kehitykset näkyvät myöskin illalla. Ei nyt ihan välttämättä yksiyhteen mutta jollain tavalla. Aamulla tapahtuva 10kg kehitys ei tarkoita välttämättä illalla 10kg kehitystä. Ja vaikka tässä olenkin verrannut aamulla ja illalla käytettäviä painoja niin tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että näin olisi aina. Ei joka liikkeessä painot vaihtele aamulla ja ilallla eikä myöskään massaliikkeiden maksimit ole sen parempia illalla tehtynä kuin aamulla. Itse en ole vain ikinä aamuisin yrittänyt mitään ihmeellisiä maksimi nostoja tai sarjoja sillä aamulla kukaan ei ole ollut minulle varmistamassa. Enemmänkin olen huomannut sen, että yleisellä tasolla olen vain aamuisin nopeammin väsynyt. Ensimmäisen liikkeen jaksaa kyllä vääntää vaikka samoilla romuilla kuin illalla, mutta erot alkavat näkyä mitä enemmän liikkeitä on takana. 

Täytyy muistaa vielä se asia, että itse aloitan aamutreenit normaalisti alle puolitoista tuntia siitä kun olen herännyt. Tuolla ajalla on merkitystä paljon sillä mitä enemmän aikaa heräämisestä on treenin alkamiseen niin sitä enemmän kropassa on energiaa. Mielestäni talvilomalla sekä kesälomalla Tukholmassa ollessani huomasin tämän hyvin jolloin heräämisen ja aamun kuntosalitreenin väliin jäi tunteja. En ole tuota asiaa sinällään hirveästi miettinyt mutta näin jälkikäteen ajateltuna eron kyllä tajuaa. On siis ihan eri herätä noin seitsemän - kahdeksan tai ainakin ennen yhdeksää ja olla salilla noin yhdentoista aikoihin kuin herätä kuudelta tai ennen seitsemää ja olla kuntosalilla sitten seitsemän - kahdeksan aikoihin.

Täytyy tietenkin muistaa, että ei se illallakaan treenaamaan meneminen ole aina niin rentoa, kevyttä ja virkistävää. Päivän aikana kun tapahtuu kaikenlaista ja kaikki asiat vaikuttavat kaikkeen. Ikinä aamulla ei voi siis tietää missä kunnossa on illalla treenatessa miten hyvin jaksaa edes treenata. Sinällään aamutreeneissä on vähemmän muuttuja tekijöitä matkassa minkä johdosta mielestäni aamutreenit ovat paremmin verrattaessa toisiinsa. 

Keskiviikkoaamuna takareidet & pohkeet ja illalla etureidet

Keskiviikon jalkatreenit taas jälleen kerran poikkesivat toisistaan. Aamulla hain enemmän tekniikalla ja pienemmillä painoilla tuntumaa takareisiin kun taas illalla käytin suuria painoja kyykyssä sekä jalkaprässissä. Ainakin iltatreenin isommat painot olivat ihan vain sen takia, että halusin viedä kyykkyä eteenpäin ja tällä kertaa teinkin kyykyssä yhden viiden toiston sarjan 140kg:lla minkä jälkeen otin muutaman sarjan vielä 100kg. Ainoa liike illalla minkä tein sitten aamun tapaan tuntumalla oli vaakahack missä lähinnä palauttelin kyykyn ja jalkaprässin jäljiltä kun olotilakin alkoi olemaan huonompi ja väsyneempi. Katsoin vain olevan parempi tehdä viimeinen tai kolmas liike nyt ainakin hieman rauhallisemmin kuin kaksi aikaisempaa liikettä tuli tehtyä käytännössä maksimi painoilla.

Takareisille hain aamulla lähinnä tuntuman mukaan pienempiä painoja kun olen katsonut sen olevan parempi tapa saada liike osumaan takareidelle. Isommat painot ja rikkovampi tekniikka vie liikettä vain helposti pois takareisiltä. Sitä en sitten tiedä pitäisikö minun nyt välillä kokeilla etureisitreenin tapaan muutamissa liikkeissä hieman suurempia painoja ja yrittää vain saada se menemään perille.

Takareidet + pohkeet

  • Takareidet istuen
  • Takareidet maaten
  • Pohkeet seisten
  • Sumokyykky smith
  • Pohkeet istuen

Etureidet

  • Kyykky
  • Jalkaprässi
  • Vaakahack

Käsitreeni pitkästä aikaa suorilla sarjoilla ilman supersarjoja

Torstaina ajattelin heti treenin alusta lähtien tehdä tällä kertaa pelkkiä suoria sarjoja ja jättää supersarjat väliin. Olen tehnyt käsitreenejä pitkään supersarjoja käyttäen enemmän tai vähemmän. Suorilla sarjoilla tekeminen on jäänyt käsien puolella hieman vähemmälle. Samalla kun tein käsitreenin suorilla sarjoilla niin sarjojen toistomäärät pysyivät siinä kymmenessä toistossa per sarja ja ainoastaan sarjamäärät vaihtelivat. Tein meinaan joka liikkeen aika monella sarjalla ja näitä sarja määriä en edes laskenut. Kunhan vain tein sarjoja toisen jälkeen. Sinällään mikään ei muuttunut vaikka jätin supersarjat väliin ja tein suoria sarjoja. Ensimmäisessä hauisliikkeessä pumppi päälle hauikseen ja ensimmäisessä ojentajaliikkeessä pumppi ojentajaan minkä jälkeen pidin tätä vain yllä. Helppoa? Ainakin minulle tuntuu olevan saada pumppi päälle heti ensimmäisen liikkeen jälkeen.

Pumppi päälle heti treenin alkuun ja tämän jälkeen vain pitää pumppi päällä. Tärkein asia mielestäni on ainakin käsitreenissä pitää treeniaika lyhyenä jolloin pumppi ei ehdi hävitä. Itse tein tällä kertaa kolme liikettä per lihasryhmä mutta olisin ihan hyvin voinut jättää liikemäärät kahtaan. Puolituntia sopii käsitreenin ajankäytöksi mielestäni loistavasti ja joku tunnin käsitreeni on vain mielestäni aivan liian pitkä.

Käsitreeni

  • Hauiskääntö scott
  • Ranskalainen punnerrus
  • Hauiskääntö z-tanko
  • Ojentajapunnerrus naru
  • Hauiskääntö käsipainoilla istuen
  • Dippi

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.