Jalkaprässi treeni 200kg tuntui todella pahalle

12.10.2023 - 23:49

Olen tällä viikolla niin sanotusti "kuseillut" eli tehnyt kevyttä jumppaa illasta toiseen. Olen tässä jo pidempään tuntenut kropassa että se tarvitsisi hieman lepoa eikä ihme sillä olen kesälomasta saakka paukuttanut lähes treenistä treeniin ennätyksiä tai lähelle niitä. Jossain kohtaan vain kroppa sanoo että parempi olisi pitää taukoa tai ottaa hieman rennommin mutta en ole vielä ottanut. Kuitenkin tällä viikolla nyt päätin että nyt pidän maastavedosta ja kyykystä ainakin taukoa ja niin olen tehnyt. Penkkiä olen tehnyt aikalailla normaalisti mutta siinäkin pitkästä aikaa pelkkiä slingshot treenejä.

On kyllä aika eri tehdä selkätreeni ilman kovaa maastavetoa tai räkkivetoja sekä jalkatreeni ilman kyykkyä. Näin en ole vain tehnyt pitkiin aikoihin vaan oikeastaan todella harvoin. Joko olen pitänyt kevennettyä treeniä tai sitten olen ollut jonkun toisen kanssa treenaamassa. Täytyy sanoa että kyllä treenit ovat menneet ilman kovia maastavetoja sekä kyykkyjä mutta tietyllä tapaa se ei ole minulle. Kyllä se nyt vähän aikaa menee mutta jos ajattelee pidempää aikaväliä että tekisi vain bodaus treeniä ilman isoja liikkeitä ja painoja niin tällä hetkellä se ei vain tunnu luontevalta.

Olen myöskin välttänyt sellaisia liikkeitä mitkä ottavat tai kuormittavat alaselkää sillä juurikin alaselkä ja takareidet sekä pakara ovat olleet ne paikat mitä nyt yritän joko välttää tai yritän säästellä. Tämän vuoksi juuri maastavedot, räkkivedot sekä kyykyt ovat nyt jääneet tältä viikolta väliin. No tein kyllä räkkivetoja tällä viikolla mutta kevyesti sekä hieman suorin jaloin maastaveto ja sitäkin kevyesti.

Viikon ensimmäinen jalkatreeni keskittyikin sitten pitkästä aikaa jalkaprässiin mitä tein ensimäistä kertaa sitten ties koska. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt jalkaprässiä sillä siitä on aikaa. Yhdessä vaiheessa tein jalkaprässiä kyykyn lämmittelyksi mutta niinkään varsinaista jalkaprässiä kunnolla en ole tehnyt senkään vertaa. Täytyy varmaan palata ajassa taaksepäin todella todella pitkälle että olisin tehnyt jalkaprässiä kunnolla jalkatreenissä.

Tällä kertaa tein kaksi eri liikettä jalkaprässissä. Ensiksi tein etureisiä pitämällä jalkoja kelkan alaosassa minkä jälkeen takareisiä pitämällä jalat kelkan yläosassa. Kummassakin tapauksessa tein kahdenkymmenen toiston sarjoja pysäytyksillä niin yhäällä kuin alhaalla pitäen toistot kontrolloituina. Painot menivät kummassakin liikkeessä 50kg, 100kg, 150kg sekä 200kg. Kaikilla painoilla tein yhden sarjat paitsi 200kg painoilla kolme sarjaa eli yhteensä kuusi sarjaa per liike. Näin ollen tein tein yhteensä kaksitoista kahdenkymmenen toiston sarjaa sarjaa.

Täytyy myös sanoa että tuon jalkaprässi treenin jälkeen jalat olivat kyllä todella pumpissa niin etureisien kuin takareisien osalta. 

Etureisien tekeminen 200kg painoilla tuntui paljon rankemmalta kuin 200kg painoilla takareisien tekeminen. Kuitenkin ongelmaksi muodostui se että etureiteni alkoivat kramppaamaan parin viimeisen sarjan aikana jolloin oli paljon turvallisempi vain pysyttäytyä 200kg painoissa. Ellei etureiteni olisi alkanut kramppaamaan parin viimeisen sarjan aikana niin ehkä silloin olisin voinut nostaa painot ainakin 250kg.

Täytyy sanoa että tuo yllätti minut että 200kg jalkaprässi olisi noinkin vaikeaa. Minulle alkoi tulla jopa hieman heikko olokin siinä jossain kohtaan sekä takareisiä tehdessä alkoi hieman tekemään oikeasti pahaa. Voi kyllä johtua siitä että tämä oli ensimmäinen kerta ties koska kun tein jalkaprässiä mutta tämä puolestaan kyllä osoitti sen että ei siihen jalkaprässiin tarvitse ihan älyttömiä rautoja laittaa. Kun tekee pidempiä sarjoja, kunnon liikeratoja sekä käyttää pysäytyksiä niin tällöin ei tarvitse laittaa sitä vähintään 400kg rautoja jalkaprässiin.

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Sunnuntai on juuri vaihtumassa maanantaihin kun aloin kirjoittamaan tätä kirjoitusta mitä olen tässä nyt jo suunnitellut kirjoittavani monet illat kuitenkaan saamatta sitä aikaiseksi. Eräällä tapaa tämä tulee olemaan saman asian kirjoittamista mistä olen jo kirjoittanut niin moneen kertaan mutta tämä viikko osoitti jälleen kerran sen että tästä vain pitää kirjoittaa lisää. En tule tällä kirjoittamisella saamaan asiaan mitään korjausta vaikka kyllä haluaisinkin mutta kuitenkin haluan täällä nyt taas purkaa ajatuksiani koska olen näistä asioista jo niin moneen kertaan ja vuoteen puhunut.

En näköjään sitten ollutkaan kirjoittanut siitä että tein viikko sitten lauantaina PTVGYM:llä uuden pysäytyskyykky ennätyksen 210kg minkä sitten tämän viikon tiistaina laitoin uusiksi saamalla 220kg. Kaikki lähti siitä liikkeelle että viime viikon perjantaina maastaveto treenin jälkeen huomasin lauantai aamuna että pohkeeni on jumalattoman tiukka. Kirjoittelinkin tuosta pohkeen kuntoon saamisesta tuossa viime kirjoituksessa maaginen kakkonen Mayorssilla. Huomasin siis aamupäivällä että oikea pohkeeni oli ihan jumalattoman tiukka joten aloin sitten itse sitä hieromaan ja ampumaan hierontapyssyllä. Tunsin saaneeni sen paljon parempaan kuntoon siinä aamupäivän aikana.

Eilen kun tulin PTVGYM:ltä ja ajoin Turunväylää niin pääsin ilmeisesti Skoda kuskin päänsisään hyvin paljon. Skoda kuski oli vaihteeksi näitä perus suomalais autoilijoita kenellä meni hermot siihen että hänet ohitettiin. Ajoin pitkään Helsingin päästä yhden Skoda kuskin perässä ja mietin siinä pitkään menenkö ohitse vai en mutta en mennyt. Sitten siinä Leppävaaran kohdalla kun on niitä ylikulkusiltoja niin hän alkoi ajamaan yhtäkkiä hiljempaa. Niimpä sitten lähdin ohi ja kun olin hetken aikaa ajanut niin huomasin peileistä että kyseinen Skoda paahtoi hirveää ylinopeutta vasenta kaistaa ohitse ja jatkoi myös kaikkien muiden ohittamista. Toisilla ihmisillä vain menee siihen hermot ja pää ei kestä että heidän ohitetaan.

Eilen PTVGYM:llä oli pari teiniä ja en tiedä yhtään että saivatko he tehtyä penkissä yhtään toistoa? Huomasin vain että pari teiniä meni yhdelle penkille "tekemään" penkkiä ja sitten yhdessä vaiheessa vain alkoi kuulumaan hirveä kilinä ja kolina mikä sitten loppui vasta kun teinit lähtivät penkistä. Ainoa asia mitä kuulin oli tosiaan hirveä kilinä ja kolina minkä jälkeen VITUN huutamista perä jälkeen. Ensiksi toinen minkä jälkeen vähän painoja viskottiin lattialle ja sen jälkeen toinen toinen.