Isoissa liikkeissä lyhyistä sarjoista pitkiin sarjoihin on vaikeaa

03.07.2023 - 10:53

En tiedä miksi sain maanantaina päähän piston mikä oikeastaan siitä lähtien aina jatkui keskiviikko iltaan saakka. Ehkä halusin jotain erilaisuutta treeniin? Ehkä minua ei normaaliin tapaan taas kiinnostanut maanantaina lähisalilla? Kuka tietää mitä päässäni liikkui maanantaina kun tein maastaveto treeniä mutta en kuitenkaan sitä etukäteen miettinyt enkä suunnitellut kuten en oikeastaan mitään treeniä. Maanantain innoittama tein saman sitten tiistaina penkkitreenissä ja keskiviikkoa kyykkytreenissä.

Se mitä tein oli se että tein normaaliin tapaan aluksi kaksi toistoa 220kg painoilla maastavetoa. Huomasin ainakin sen että ei taas oikein kiinnosta ja etten oikein saa momenttumia päälle. Kuitenkin siinä sitten aloin miettimään nousenko seuraavaksi 240kg vai 250kg painoihin. No kuitenkin tässä kohtaan sain sen kuuluisan aivopierun ja ajattelin rykäistä 10 toistoa. Siinä oli sattumoisin pari tuttua aika lähellä ja kysyin sitten heiltä että haluatteko nähdä 10 toiston mavesarjan?

Tein 220kg painoilla kymmenen toistoa. Alukiin tein aikalailla niin kuin toistoja putkeen mutta jossain vaiheessa piti alkaa ottamaan pientä taukoa ja happea. Huomasin kyllä että kun teki vain toistoja putkeen niin se oli helpompaa sillä kun otin pienen hapen oton niin sen jälkeen noston tekeminen tuntui niin jumalattoman raskaalle. Ainoa huono puoli tässä oli se että en kuvannut tätä sarjaa vaikka kyseessä oli nyt sarjaennätys. Olen ainakin joskus tehnyt 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta en mielestäni 220kg painoilla kymentä toistoa aikaisemmin tehnyt.

Tuon sarjan jälkeen jouduin menemään maahan makaamaan pitkäksi aikaa ennen kuin nousin ylös. Meniköhän siinä joku 15-20 minuuttia kun olin jo tangon ääressä ihan vain nostaakseni kerran 220kg katsoakseni pystynkö jatkamaan maastavedon tekemistä. Jalat olivat jo paikoillaan mutta kun koskin käsillä tankoon niin tunsin ihan kuin oksennus olisi tullut. Tämä oli merkki että ei enää maastavetoa tänään ja siinä samalla piti alkaa miettimään kotiin lähdön ja kevyen lopputreenin väliltä.

Tiistaina oli vähän sama homma kuin maanantaina. Ei oikein ollut fiilistä eikä tuntunut että on hyvä päivä. Tämän johdosta otin sitten 170kg painoilla yhden toiston pysäytettyä penkkiä ihan vain katsoakseni mikä on päivän kunto. Huomasin että joo meneehän se mutta en ole ihan siinä kunnossa missä olen ollut eli 200kg kunto. Päätin sitten tehdä tämän jälkeen sellaista safe ja kevyttä penkkitreeniä niin otin slingshotin käyttöön. En ole slingshottia nyt käyttänyt oikein kunnolla aikoihin ellei paria yli 200kg penkkitreeniä lasketa vaan aikalailla perus pysäytyspenkkiä olen tehnyt.

Päädyin tekemään 3x3 170kg painoilla slingshottia käyttäen minkä jälkeen halusin tehdä pidemmän sarjan niin kuin edellisenä päivänä maastavedossa. Mietin siinä sitten painoja sekä toistomäärää minkä ottaisin tähtäimeen. Päädyin lopulta tekemään 130kg painoilla niin monta toistoa kun vain tulee ja ihan normaalilla tekniikalla ilman pysäytystä. Päädyin lopulta tekemään 16 toistoa 130kg painoilla mikä saattaa olla ennätys tai sitten ei. En ole ihan varma olenko 20 toistoa tehnyt 130kg painoilla vai oliko 20 toistoa ennätys 120kg painoilla?

Oikeastaan jo keskiviikko oli ensimmäinen treeni missä sitten aloin suunnittelemaan pidempiä sarjoja. Mietin siinä lämmittelysarjojen aikana mikä voisi olla se paino millä teen ja monta toistoa? Kuitenkin sitten päädyin tekemään normaalia kyykkytreeniä eli kahden toiston sarjoja niin isoilla kun vain päivän kunto antaa myöden. Kaikki meni hyvin aina 200kg asti mikä tuntui tällä kertaa tökkivän. Sain tehtyä ensiksi kaksi toistoa ja ne eivät tuntuneet ihan tulevan niin hyvin kuin olisin halunnut. Tämän johdosta päädyin tekemään sitten toisen kahden toiston sarjan ihan vain katsoakseni onko päivän kunto nyt tämä?

Siltä se vaikutti sillä jälkimmäinen 200kg kaksi toistoa tuntui tulevan samalla tavalla. Tämän jälkeen halusin kuitenkin jatkaa kyykkytreeniä niin sitten päädyin siihen ratkaisuun tehdä pidempiä saroja pienemmillä painoilla. Sitten vain alkoi se mietintä että mitkä painot ja paljonko toistoja. Päädyin 180kg painoihin joilla lähdin hakemaan 10 toistoa. Tämä olisi ollut ennätykseni sillä en ole ikinä 180kg painoilla saanut 10 toistoa. 170kg painoilla taitaa olla 10 toiston ennätykseni.

Sain tehtyä 180kg painoilla kahdeksen toistoa minkä jälkeen oli pakko lopettaa sarja siihen. Tulin vain siihen tulokseen että on paljon parempi ja turvallisempi lopettaa tähän kuin väkipakolla jatkamaan. Tämän 180kg painoilla kahdeksan toistoa jälkeen ajattelin tehdä vielä toisen samanlaisen. Kuitenkin ennen kuin sitä lähdin tekemään niin päätinkin nostaa painot 190kg ja yrittää tehdä niin monta kuin tulee. 190kg painoilla tuli viisi toistoa.

Pidemmät sarjat pitkästä aikaa isoissa liikkeissä ovat niin erilaisia kuin tehdä isoilla lyhyitä

Tiedostin asian etukäteen eikä se tullut yllätyksenä että nyt kun lähdin tekemään pidempiä sarjoja niin se tulee olemaan vaikeaa. Vaikka olen nyt tottunut tekemään 1-3 toiston sarjoja isommilla painoilla niin heti kun mennään yli viiden toiston niin asiat alkavat vaikeutumaan. Lähinnä sen takia ettei kroppa ole tottunut tekemään pidempiä sarjoja. Maastavedossa se nyt tuntui menevän jotenkin mutta siinäkin vain kerran. Penkissä tuli vedettyä 16 toistoa ja se olikin näiden treenien helpoin ihan vain sen takia koska ei niin kokonaisvaltainen liike sekä rinnalle teen vastaavanlaisia muita liikkeitä pidemmillä sarjoilla. Kyykyssä tuli vastaan sama kuin maastavedossa että ei vain jaksa ja heti kun päästään siihen viiteen toistoon niin alkaa vaikeudet.

Jos on tottunut tekemään lyhyitä sarjoja kuten minä niin pidempien sarjojen aloittaminen kannattaa aloittaa joko todella pienillä painoilla ja useammalla sarjalla tai sitten yhdellä vähän isommilla painoilla tehdyn sarjan. Itse päädyin tekemään vähän isommilla painoilla vähän pidempää mutta sitä oliko se oikea ratkaisu niin aika näyttää. Jos siirtyisin tekemään nyt jatkuvasti pidempiä sarjoja niin silloin pienistä lähteminen usemalla sarjalla olisi paras ratkaisu mutta jos nyt vain yritän välillä tehdä pidempiä niin ehkä tämä tapa on nyt oikea? 

Tämän viikon maanantaina tuli käytyä toista kertaa ikinä Tampereen PTVGYM:llä jossa tuli tehtyä ensimmäistä kertaa maastavetoa sekä selkätreeni. Minulla on vielä Tampereen Loaded:lla muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä mutta ajattelin poiketa vaihteeksi Tampereen PTVGYM:lle kun en ole siellä kuin kerran aikaisemmin käynyt. Myöskin Tampereen PTVGYM:lle oli Helsingistä tullessa hieman helpompi tulla ja aikaakin säästyi hieman. Myöskin minulla oli tarkoitus tehdä maastavetoa sekä halusin katsoa Tampereen PTVGYM:n selkälaitteet läpi kun en ollut aikaisemmin tehnyt selkätreeniä siellä.

Piti jo kirjoitella viime viikonloppuna mutta en kerinnyt enkä myöskään jaksanut alkaa kirjoittelemaan. Viime viikolla minun oli alunperin tarkoitus käydä Pitäjänmäen PTVGYM:llä neljä kertaa mutta päädyin käymään kolme. Viime viikon keskiviikkona minun oli tarkoitus käydä tekemässä viikon ensimmäinen kyykky- / jalkatreeni PTVGYM:llä mutta päädyin lopulta menemään tekemään sen treenin toiselle lähisalille. Päätin lopulta mennä lähisalille kahdesta eri syystä jotka olivat että halusin hieman löysäillä kun ei tuntunut hyvälle päivälle ja muistaakseni toinen syy taisi olla yleisurheilun EM-kisojen viimeinen kisapäivä?

Kuudes sunnuntaina mutta tällä kertaa en lähtenyt tekemään pidempää kymmenen kilometrin juoksua mitä olen viimeisen viiden viikon sunnuntaisin tehnyt. Tällä kertaa halusin palautua niin treeneistä kuin hieronnasta sekä keskittyä tulevaan hierontaan. Jos palataan ajassa taaksepäin toissa viikolle niin silloin minulla oli hieronta ja tunsin että takareidet sekä pohkeet olisi ollut hyvä hieroa tuolloin. Kuitenkin pidättäydyin suunnitelmissa ottaa tuolloin hieronnassa rinnan sekä kädet. 

Tätä asiaa olen monesti täällä kirjoitellut ja salilla useiden ihmisten kanssa puhunut että kun syön puhtaasti läpi viikon niin jaksan paremmin treenata. Syön käytännössä koko viikon puhtaasti maanantaista sunnuntaihin paitsi sitten perjantaina ja tai lauantai-iltana syön jotain "parempaa" tai muuten ohi. Tietenkin sitten on myöskin päiviä ja ajanjaksoja kun myös muina päivinä tulee syötyä jotain "hyvää" tai ohi ruokavalion mutta sekin tapahtuu vain vasta treenin jälkeen. Kun syön ennen treeniä vain puhdasta ruokaa niin saan pidettyä energia tason ja jaksamisen hyvänä treeniin asti ja sitten treenin jälkeen kun on väsynyt niin silloin voi tarvittaessa herkutella jos haluaa.

Kyykky treenit on nyt kulkenut hyvin viimeisien kuukausien ajan ja jopa myöskin nyt ihan lähiaikoina vaikka varsinkin maastaveto on yskinyt. Tein kyykky treeneihin pari muutosta jotka näyttävät tuottavan hedelmää. Pienten muutoksien ansiosta sainkin tehtyä muutama viikko sitten uuden kyykky ennätyksen sekä myöskin uuden ketju kyykky ennätyksen. Nämä pienet muutokset kyykky treeneissä oli jalka otteen kaventaminen sekä lämmittely painoissa suuremmat hypyt seuraaviin painoihin ja hieman vähemmän toistoja.

Viime viikon lauantaina Tampereen Loaded:lla sain tehtyä uuden normaalin kyykyn uuden ennätyksen 255kg mikä oli 5kg enemmän kuin edellinen ennätykseni. Siihen meni yllättävän kauan aikaa vaikka olen viimeisen parin vuoden aikana ollut lähellä. Tuosta tasan viikko eli eilen lauantaina menin normaaliin tapaan tekemään kyykky treenin Pitäjänmäen PTVGYM:lle. Minulla ei ollut mitään odotuksia treenin suhteen enkä ajatellut yhtään sitä että olin viikko sitten tehnyt uuden kyykky ennätyksen. Ainoa asia mitä halusin toistaa tuosta viikon takaisesta treenistä oli asento ja henkinen kantti lähteä tekemään kyykkyä suuremmillakin painoilla.