Isoissa liikkeissä lyhyistä sarjoista pitkiin sarjoihin on vaikeaa

03.07.2023 - 10:53

En tiedä miksi sain maanantaina päähän piston mikä oikeastaan siitä lähtien aina jatkui keskiviikko iltaan saakka. Ehkä halusin jotain erilaisuutta treeniin? Ehkä minua ei normaaliin tapaan taas kiinnostanut maanantaina lähisalilla? Kuka tietää mitä päässäni liikkui maanantaina kun tein maastaveto treeniä mutta en kuitenkaan sitä etukäteen miettinyt enkä suunnitellut kuten en oikeastaan mitään treeniä. Maanantain innoittama tein saman sitten tiistaina penkkitreenissä ja keskiviikkoa kyykkytreenissä.

Se mitä tein oli se että tein normaaliin tapaan aluksi kaksi toistoa 220kg painoilla maastavetoa. Huomasin ainakin sen että ei taas oikein kiinnosta ja etten oikein saa momenttumia päälle. Kuitenkin siinä sitten aloin miettimään nousenko seuraavaksi 240kg vai 250kg painoihin. No kuitenkin tässä kohtaan sain sen kuuluisan aivopierun ja ajattelin rykäistä 10 toistoa. Siinä oli sattumoisin pari tuttua aika lähellä ja kysyin sitten heiltä että haluatteko nähdä 10 toiston mavesarjan?

Tein 220kg painoilla kymmenen toistoa. Alukiin tein aikalailla niin kuin toistoja putkeen mutta jossain vaiheessa piti alkaa ottamaan pientä taukoa ja happea. Huomasin kyllä että kun teki vain toistoja putkeen niin se oli helpompaa sillä kun otin pienen hapen oton niin sen jälkeen noston tekeminen tuntui niin jumalattoman raskaalle. Ainoa huono puoli tässä oli se että en kuvannut tätä sarjaa vaikka kyseessä oli nyt sarjaennätys. Olen ainakin joskus tehnyt 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta en mielestäni 220kg painoilla kymentä toistoa aikaisemmin tehnyt.

Tuon sarjan jälkeen jouduin menemään maahan makaamaan pitkäksi aikaa ennen kuin nousin ylös. Meniköhän siinä joku 15-20 minuuttia kun olin jo tangon ääressä ihan vain nostaakseni kerran 220kg katsoakseni pystynkö jatkamaan maastavedon tekemistä. Jalat olivat jo paikoillaan mutta kun koskin käsillä tankoon niin tunsin ihan kuin oksennus olisi tullut. Tämä oli merkki että ei enää maastavetoa tänään ja siinä samalla piti alkaa miettimään kotiin lähdön ja kevyen lopputreenin väliltä.

Tiistaina oli vähän sama homma kuin maanantaina. Ei oikein ollut fiilistä eikä tuntunut että on hyvä päivä. Tämän johdosta otin sitten 170kg painoilla yhden toiston pysäytettyä penkkiä ihan vain katsoakseni mikä on päivän kunto. Huomasin että joo meneehän se mutta en ole ihan siinä kunnossa missä olen ollut eli 200kg kunto. Päätin sitten tehdä tämän jälkeen sellaista safe ja kevyttä penkkitreeniä niin otin slingshotin käyttöön. En ole slingshottia nyt käyttänyt oikein kunnolla aikoihin ellei paria yli 200kg penkkitreeniä lasketa vaan aikalailla perus pysäytyspenkkiä olen tehnyt.

Päädyin tekemään 3x3 170kg painoilla slingshottia käyttäen minkä jälkeen halusin tehdä pidemmän sarjan niin kuin edellisenä päivänä maastavedossa. Mietin siinä sitten painoja sekä toistomäärää minkä ottaisin tähtäimeen. Päädyin lopulta tekemään 130kg painoilla niin monta toistoa kun vain tulee ja ihan normaalilla tekniikalla ilman pysäytystä. Päädyin lopulta tekemään 16 toistoa 130kg painoilla mikä saattaa olla ennätys tai sitten ei. En ole ihan varma olenko 20 toistoa tehnyt 130kg painoilla vai oliko 20 toistoa ennätys 120kg painoilla?

Oikeastaan jo keskiviikko oli ensimmäinen treeni missä sitten aloin suunnittelemaan pidempiä sarjoja. Mietin siinä lämmittelysarjojen aikana mikä voisi olla se paino millä teen ja monta toistoa? Kuitenkin sitten päädyin tekemään normaalia kyykkytreeniä eli kahden toiston sarjoja niin isoilla kun vain päivän kunto antaa myöden. Kaikki meni hyvin aina 200kg asti mikä tuntui tällä kertaa tökkivän. Sain tehtyä ensiksi kaksi toistoa ja ne eivät tuntuneet ihan tulevan niin hyvin kuin olisin halunnut. Tämän johdosta päädyin tekemään sitten toisen kahden toiston sarjan ihan vain katsoakseni onko päivän kunto nyt tämä?

Siltä se vaikutti sillä jälkimmäinen 200kg kaksi toistoa tuntui tulevan samalla tavalla. Tämän jälkeen halusin kuitenkin jatkaa kyykkytreeniä niin sitten päädyin siihen ratkaisuun tehdä pidempiä saroja pienemmillä painoilla. Sitten vain alkoi se mietintä että mitkä painot ja paljonko toistoja. Päädyin 180kg painoihin joilla lähdin hakemaan 10 toistoa. Tämä olisi ollut ennätykseni sillä en ole ikinä 180kg painoilla saanut 10 toistoa. 170kg painoilla taitaa olla 10 toiston ennätykseni.

Sain tehtyä 180kg painoilla kahdeksen toistoa minkä jälkeen oli pakko lopettaa sarja siihen. Tulin vain siihen tulokseen että on paljon parempi ja turvallisempi lopettaa tähän kuin väkipakolla jatkamaan. Tämän 180kg painoilla kahdeksan toistoa jälkeen ajattelin tehdä vielä toisen samanlaisen. Kuitenkin ennen kuin sitä lähdin tekemään niin päätinkin nostaa painot 190kg ja yrittää tehdä niin monta kuin tulee. 190kg painoilla tuli viisi toistoa.

Pidemmät sarjat pitkästä aikaa isoissa liikkeissä ovat niin erilaisia kuin tehdä isoilla lyhyitä

Tiedostin asian etukäteen eikä se tullut yllätyksenä että nyt kun lähdin tekemään pidempiä sarjoja niin se tulee olemaan vaikeaa. Vaikka olen nyt tottunut tekemään 1-3 toiston sarjoja isommilla painoilla niin heti kun mennään yli viiden toiston niin asiat alkavat vaikeutumaan. Lähinnä sen takia ettei kroppa ole tottunut tekemään pidempiä sarjoja. Maastavedossa se nyt tuntui menevän jotenkin mutta siinäkin vain kerran. Penkissä tuli vedettyä 16 toistoa ja se olikin näiden treenien helpoin ihan vain sen takia koska ei niin kokonaisvaltainen liike sekä rinnalle teen vastaavanlaisia muita liikkeitä pidemmillä sarjoilla. Kyykyssä tuli vastaan sama kuin maastavedossa että ei vain jaksa ja heti kun päästään siihen viiteen toistoon niin alkaa vaikeudet.

Jos on tottunut tekemään lyhyitä sarjoja kuten minä niin pidempien sarjojen aloittaminen kannattaa aloittaa joko todella pienillä painoilla ja useammalla sarjalla tai sitten yhdellä vähän isommilla painoilla tehdyn sarjan. Itse päädyin tekemään vähän isommilla painoilla vähän pidempää mutta sitä oliko se oikea ratkaisu niin aika näyttää. Jos siirtyisin tekemään nyt jatkuvasti pidempiä sarjoja niin silloin pienistä lähteminen usemalla sarjalla olisi paras ratkaisu mutta jos nyt vain yritän välillä tehdä pidempiä niin ehkä tämä tapa on nyt oikea? 

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.