Intervalli / hiit treeni juoksumatolla

14.07.2017 - 09:00

Kävin nyt tiistai-iltana tekemässä intervalli / hiit treenin juoksumatolla kun pihalla satoi vettä ja sain sitten samalla tehtyä rullailut floam-rollerilla. Käytännössä turha reissu missä kuluikin yllättävän paljon enemmän aikaa kuin kuvittelin, mutta tämä johtui ihan itsestäni. Tiistaina tuli käytyä aamupäivä aikana tekemässä ihan kunnon rintatreeni joten sen puolesta minun ei tarvinnut mennä illalla kuntosalille, mutta jostain kumman syystä sinne jälleen eksyin.

Aluksi tein vatsoja kolmella eri liikkeellä joista kaksi ensimmäistä tuli tehtyä supersarjana. Aluksi taljassa ja normaalilla penkillä tehtynä "rutistus" vatsoja muutama sarja minkä jälkeen siirryin dippi-telineeseen tekemään hieman lisää "rutistavia" vatsoja. Tämän jälkeen tein tuon parinkymmenen minuutin intervallin / hiit treenin juosumatolla mitä seurasi rullailua floam-rollerilla. Tähän päälle vielä se, että varmistelin hieman toisille tuossa välissä sarjoja kun tulin juoksumatolta ja olin menemässä rullaamaan sekä rullailun jälkeen ennen kuin lähdin kuntosalilta. Olin kuvitellut olevani paljon vähemmän aikaa salilla, mutta jäin suustani kiinni ja jäin hieman varmistaan siinä sivussa sarjoja.

Intervalli / hiit treenin tekeminen juoksumatolla on haasteellinen mutta palkitseva

Täytyy ihan ensimmäisenä sanoa juoksumatolla intervallin / hiit treenin tekemiseen tarvitaan kunnon juoksumatto mikä myöskin toimii hyvin. Vauhti on saatava nousemaan ja varsinkin laskemaan helposti ja sujuvasti ilman sen suurempia kikkailuita. Varsinkin nopeatempoinen intervalli / hiit treeni on vaikea ja hyvinkin haasteellinen suorittaa mikä tekee koko asiasta hieman vaarallisen verrattuna saman asian tekemiseen crosstrainerillä, spinningpyörälä tai kuntopyörällä. Vaihdin löytäminen oikeaan nopeuteen sekä vauhdin laskeminen kesken juoksemisen on haasteellista ja varsinkin jos käytössä on hieman huonompi juoksumatto. Paremmalla juoksumatolla kaikki asiat ovat helpompia sillä paremmalla juoksumatolla vauhdin nostaminen ja laskeminen pitäisi olla sujuvampaa.

Itse suoritin intervallin aika perus ohjelmalla eli minuutti kävelyä ja kaksi minuuttia juoksua. Kävelyt pidin samalla vauhdilla alusta loppuun mutta juoksussa nostin vauhtia aina 0.5 per juoksu. Kun aloitin juoksemisen aloitin vastuksesta 11 ja kun vedin viimeistä vetoa niin vauhti oli 13.5. Tällä tavalla ei tarvitse tehdä vaan juoksun nopeus voi olla sama alusta loppuun. Itse vain halusin kokeilla "rajoja" ja vauhtia millä pystyn juoksemaan ja samalla tuo juoksun nopeuttaminen teki myöskin tästä harjoitteessa raskaamman.

Tämä kyseinen treeni oli siinä mielessä hyvinkin onnistunut sillä vauhdin lisäykset toimivat hyvin ja osuivat hyvin kohdilleen sillä jaksoin juosta kyseisillä vauhdeilla hyvin. 20 minuutin jälkeen olinkin todella hiestä märkä eli kyllä siinä kuuma tuli minkä huomasin jo kesken ohjelman kun jouduin heittämään silmälasit pois päästä sillä en halunnut silmälaseja hien peittoon.

20 minuutin intervalliohjelma juoksumatolla

  • 1 minuuttia kävelyä (vauhti 6.0)
  • 2 minuuttia juoksua (vauhti 11.0)
  • 1 minuuttia kävelyä (vauhti 6.0)
  • 2 minuuttia juoksua (vauhti 11.5)
  • 1 minuuttia kävelyä (vauhti 6.0)
  • 2 minuuttia juoksua (vauhti 12.0)
  • 1 minuuttia kävelyä (vauhti 6.0)
  • 2 minuuttia juoksua (vauhti 12.5)
  • 1 minuuttia kävelyä (vauhti 6.0)
  • 2 minuuttia juoksua (vauhti 13.0)
  • 1 minuuttia kävelyä (vauhti 6.0)
  • 2 minuuttia juoksua (vauhti 13.5)
  • 2 minuuttia kävelyä (vauhti 6.0)

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.