Iltarutiinit kuntosalitreenin jälkeen ja aloin tekemään liikkuvuusharjoittelua

06.10.2021 - 10:35

Lähes kuukausi sitten kirjoittelin minun puolen tunnin kävely & "treeni" aamurutiinista ja hyvin pian tuon kirjoituksen jälkeen aloin tekemään myös "iltarutiinia" sekä muutin myöskin "aamurutiinia". Taisi mennä päivä tai pari tuon kirjoituksen jälkeen kun aloin tekemään illalla samoja asioita kuin aamulla paitsi ilman tuota puolen tunnin lenkkiä. Teen töiden jälkeen ja ennen kuntosalille menemistä päivän toisen lenkin ja en nyt näe enää tarvetta käydä kolmatta lenkkiä päivän aikana. Kesällä ja lomalla tein tätä mutta en ihan joka päivä.

Illalla kuntosalilta kotiin päästyäni alan tekemään sellaista iltapalaa minkä pitää hieman aikaa jäähtyä tai laittaa kylmään kuten puuron keittäminen tai smoothien tekeminen minkä laitan jääkaappiin "iltarutiinien" ajaksi. Tämän jälkeen aloitan iltarutiinit joihin kuuluu minuutin lankutus, liikkuvuus harjoite olkapäille & jaloille sekä reisien että pohkeiden venyttely ja rullailu ja tai lihashuoltovasara. Aloitin "iltarutiinissa" uutena asiana liikkuvuusharjoittelun mitä varten minun piti katsoa muutamia Youtube videoita miten ja mitä siinä kuuluu tehdä sillä en ole ikinä tehnyt liikkuvuusharjoittelua.

Hyvin nopeasti otin nuo kaksi liikkuvuusharjoittelua mukaan myös minun "aamurutiiniin" sillä liikkuvuusharjoittelua ei voi tehdä liian vähää. Lankutuksen jälkeen jään maahan makaamaan selälleni ja pidän käsiäni 90 asteen kulmassa pitämällä niitä lattiassa tiukasti kiinni. Välillä siirrän käsiä ylöspäin tai alaspäin pitäen niitä kokoajan lattiassa kiinni. Varsinkin vasen puoli tuottaa ongelmia kun taas oikea puoli tuntuu olevan normaali. En sitten tiedä onko vasemmassa puolessa vain enemmän kipuja vai onko se pelkästään huonompaa liikkuvuutta?

Toinen liikkuvuus harjoite on venyttelyn jälkeen kyykkyasennossa oleminen. Minulla on liikkuvuus ollut niin pahasti vialla että jo ilman mitään pelkkään syväkyykkyasentoon meneminen tuottaa suuria haasteita. Salilla kun minulla on tanko käytössä niin silloin pääsen kyykkyyn mutta ihan normaalisti kyykkyasentoon meneminen tuottaa ongelmia. Tälläisistä lähtökohdista olen siis lähtenyt liikkeelle.

Tämän johdosta teen kyykkyasento liikkuvuusharjoitetta siten että pidä pöydästä kiinni kun menen kyykkyyn. Tämän johdosta pystyn menemään alemmaksi sekä tuomaan painoa eteenpäin sillä nilkkojen liikkuvuudessa on myöskin ongelmia. En ole vielä nilkkaan etsinyt parempaa liikuvuusharjoitetta vaan yritin kehittyä tuossa kyykkyasennossa. Olen huomannut pääseväni jo paremmin normaaliin kyykkyasentoon ilman, että pidän kiinni mistään ja myöskin siinä pystyn itseäni pitämään. Kuitenkin pitämällä kiinni pöydästä pääsen alempaan kyykkyasentoon sekä asento on varmempi pitää yllä. Tämän lisäksi voin tuota kyykkyasentoa enemmän eteenpäin millä toivon olevan vaikutusta nilkkojen liikkuvuuteen.

Avain tähän kaikkeen on se, että nämä harjoitteet ja venyttelyt ovat lyhytkestoisia. Kun teen ne kaksi kertaa päivässä niin se lisää määrää ja siihen käytettyä aikaa minkä johdosta ne voi rauhallisin mielin pitää lyhyinä. Toisekseen oma lähtötasoni on ollut niin venyttelyssä kuin liikkuvuudessa tosi tosi heikko. Olenkin jo vähän aikaa huomannut venyttelyssä tapahtuneen paljon parannusta sillä pääsen mielestäni helpommin asentoihin ja muutoinkin tunnen olevani vetreämpi. Mitä puolestaan muutaman viikon liikkuvuusharjoitteluun tulee niin mielestäni olen kehittynyt siinäkin paljon vaikka se ei siltä näytä ulospäin. Mielestäni tämä on heti alkanut näkyä kuntosalilla kyykkyä tehdessä.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.

Lauantaina kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla poikkeuksellisesti rinta- & olkapäätreenin. Tämä oli poikkeuksellinen kahdestakin syystä. Ensinnäkin yleisesti teen lauantaisin jalkatreenin ja toiseksi olen treenannut Tampereen Loaded:lla vain jalkatreenejä sekä selkätreenejä. Siis oikeasti olen käynyt useita kertoja tekemässä Tampereen Loaded:lla treenejä ja olen tehnyt siellä vain joko selkä- tai jalkatreenin. Keskiviikkona kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla jalkatreenin kyykyllä, torstaina tein selkätreenin maastavedolla Vammalassa sekä perjantaina kävin Ellivuoressa laskettelemassa. 

Sunnuntai on juuri vaihtumassa maanantaihin kun aloin kirjoittamaan tätä kirjoitusta mitä olen tässä nyt jo suunnitellut kirjoittavani monet illat kuitenkaan saamatta sitä aikaiseksi. Eräällä tapaa tämä tulee olemaan saman asian kirjoittamista mistä olen jo kirjoittanut niin moneen kertaan mutta tämä viikko osoitti jälleen kerran sen että tästä vain pitää kirjoittaa lisää. En tule tällä kirjoittamisella saamaan asiaan mitään korjausta vaikka kyllä haluaisinkin mutta kuitenkin haluan täällä nyt taas purkaa ajatuksiani koska olen näistä asioista jo niin moneen kertaan ja vuoteen puhunut.