Hallikauden avaus kymmenen kiometrin juoksulla ja olkapää- & hauistreeni Elixia Kampissa

16.11.2016 - 12:06

Perjantaina avasin hallikauden ja samalla juoksu kauden. Samoin parin kuukauden tauko juoksun parista päättyi perjantaina. Juoksu kausi ei olisi vielä alkanut jos en olisi hommannut halliin juoksukertoja. Talvi tuli lopulta myös Espooseen lumen ja pakkasien kera. Joulukuussa olisi ollut vielä loistavat juoksukelit ulkona, mutta tällä hetkellä on hieman huonommat. En sanoisi ihan huonon kelin olevan kun ei ole vielä liukasta ja jäätä, mutta heikohko. Lumen ollessa maassa niin maa on epätasainen ja yli kymmenen astetta pakkasta niin vaatteiden kanssa saa olla tarkkana. Liian vähän vaatteita ja se on sen jälkeen helposti kipeä mitä en ehdottomasti tällä hetkellä halua olla. Liian paljon vaatteita niin tulee kamalan kuuma sekä tällöinkin voi tulla kipeäksi hien virratessa kylmässä. Näistä johtuen katsoin paremmaksi ostaa vain halliin juoksukertoja jotta pääsen juoksemaan halliin.

Hallissakin on omat puutteensa tylsyyden ja huonon ilmastoinnin kanssa. Nämä taitavat olla juuri ne pahimmat ongelmat mitä näen hallissa juostessa. Onneksi Espoon Esportissa on neljän sadan metrin rata eikä mikään kahden sadan metrin rataa sillä sellaista en jaksisi kyllä yhtään. Neljän sadan metrin rataa kun joutuu juoksemaan ympäri ja ympäri aina vain uudestaan niin kyllä se lopulta aika tylsää puuhaa on. Kymmen kilometriäkin tarkoittaa 25 kierrosta mikä n aina tylsää puuhaa verrattuna pihalla juostuun kymmenen kilometriin. Pihalla sentään maisemat sekä maastovaihtuu kun hallissa mennään sitä samaa ympyrää kierros toisensa jälkeen. Onneksi välillä tämä menee helpommin ja välillä tuo tuntuu tylsemmältä.

Ilmastoinnissa olen huomannut sen kun olen juossut pidempiä matkoja tai kun olen juossut kovempaa. Minun on alkanut päätä särkeä hieman juoksun aikana tai juoksun jälkeen. Varsinkin kun olen juossut kovempia intervalleja tai kovempaa pidemmn aikaa niin sen jälkeen pään särky ei ole ollut yllätys. OIkeastan viimeaikoina pään särkyä ei ole ollut enään niin paljon huomattavissa kuin vuosi / pari vuotta sitten kun kävin aamuisin juoksemassa hallissa. OIkeastaan kun siirryin viime vuonna juoksemaan enemmän iltapäivän aikaan halliin niin pään särkykin on vähentynyt. En tiedä onko tässä ollut se ero, että olen mennyt iltapäivällä juoksemaan aamun sijasta. Toivottavasti syy on enemmänkin tässä vaikka kyllä perjantaina hieman päässä alkoi tuntumaan juoksun aikana, mutta ei kuitenkaan niin paljon että sitä olisi alkanut särkemään.

Hallikauden avaus 10km tasaisella lenkkillä intervallien sijasta

Olin hieman suunnitellut perjantaina juoksevani intervalleja kun olin menossa halliin juoksemaan. Olen tottunut juoksemaan hallissa monia kertoja intervalleja, mutta tämä ensimmäinen kerta hieman mietitytti samoin kuin vuosi sitten kun aloitin hallikauden. VIimeisestä juosusta oli kuitenkin aikaa hieman yli pari kuukautta joten aloin miettimään sitä jaksanko edes vetää intevalleja. Olisiko vain parempi ensiksi juosta kunnon lenkki pohjalle ja tulevina kertoina vetää intervalleja?

Lähdin juoksemaan sellaista "normaalia" vauhtia minkä pohjalta ajattelin katsoa onko minun järkevä lähteä vetämään vetoja. Ajattelin aluksi juosta nyt ainakin pari kilometriä katsoakseni juoksukuntoa. Enhän ollut juossut aikoihin joten olin epävarma juoksukunnosta. Juoksukuntoni kun tuntuu laskevan roimasti pienenkin tauon jälkeen. Olin kuitenkin yllättynyt, että tämä ensimmäinen kerta oli niinkin "helppo" kuin se oli. Aluksi saattoi tuntua hieman jäykälle, mutta juoksun edetessä juoksu tuntui vain rullaavan paremmin. Ihan kuin minulla ei olisi ollutkaan mitään paussia juoksusta.

[[{"fid":"525","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":439,"width":434,"class":"media-element file-default"}}]]

Vaikka juoksu kulki rullauksen perusteella "helpolle" niin tämä ensimmäinen hallijuoksu yleisellä tasolla ei ollut mikään hohdokas. Oliko nyt kolmen kilometrin jälkeen niin aloin vatsassa tuntemaan ensimmäisen kerran jonkinlaista pistelyä. Neljän kilometrin jälkeen jossain vaiheessa tunsin vatsan menevän enemmän sekaisin. Aloin vain ihmettelemään miksi? Tämä tuntui vain pahenevan ja päätinkin lopulta käydä wc:ssä viiden kilometrin jälkeen. MInulle on käynyt näin ennenkin ulkona juostessa ja viime kesänäkin kävi pari kertaa. Juuri jossain puolen välin tai hieman yli kohdilla vatsassa alkaa vain tuntua ja kiertää. Onneksi hallissa on mahdollisuus käydä tarpeilla todella helposti.

Minulle tuli siis viiden kilometrin jälkeen pieni wc break minkä jälkeen jatkaminen oli hieman kysymysmerkki. Millaisessa kunnossa kroppa on sen jälkeen kun kropasta tulee kaikki ulos vetenä? Onneksi minulla ei sentään alkanut kramppaamaan paikat kuten monesti samanlaisessa tilanteessa on käynyt. Myöskin miten pieni tauko vaikuttaa juoksemiseen ja löydänkö temmon takaisin arvellutti minua. Kaikki oli onneksi hyvin ja löysin saman juoksutemmon helposti. Ei kyllä mennyt jälleen kauaakaan kun minulla alkoi jälleen kropassa pistelemään. Tämän johdosta päädyin juoksemaan "vain" kymmenen kilometriä, muutoin olisin juossut lähemmäksi viittätoista kilometriä jos kropassa ei olisi alkanut pistelemään. 

Pistelyn ja vatsan ongelmien kanssa treeni oli muutoin hyvä ja mukava vaikka välillä minulla tuntuikin olevan hieman tylsää. Tylsää siinä mielessä jos miettii asiaa siltä kannalta mitä ajattelin juoksun aikana. Minulla oli kyllä sellaiset ajatukset päässäni että huh huh. En kyllä lähde sitä kertomaan mitä päässäni liikkui juoksun aikana, mutta tästäkin voin syyttää sinällään vain yhtä mainitsematonta henkilöä. Nykyään kun en ole enään aikoihin kuunnellut musiikkia juostessa niin helposti ajatus karkaa ties minne. Kunhan ei vain ala laskea kierroksia niin kaikki on hyvin sillä laskiessa kierroksia juoksusta tulee todella pitkä.

Lauantaina elukuvissa käynnin jälkeen olkapää- & hauistreeni Elixia Kampissa

Lauantaina oli vuorossa meno elokuviin Tennispalatsiin katsomaan The Hateful Eight elokuvaa. Tämän johdosta aloin miettimään kuntosalille menemistä elokuvan jälkeen. Kun olin muutoinkin keskustassa niin nyt olisi ihan otollinen mahdollisuus käydä Kampin Elixiassa treenaamassa. Perjantaina kun en edes käynyt kuntosalilla vaan hallissa juoksemassa niin tämä vaikutti entistä paremmalta vaihtoehdolta. Myöskin kun menin kello neljäntoista näytöksen niin tämä mahdollisti kuntosalille menemisen elokuvissa käynnin jälkeen. Salilla käyminen ennen elokuviin menemistä olisi ollut hieman hankalempi tapaus.

Kun treeni tarvitsee tehdä ennen tiettyä kellon aikaa niin tämä tuo omat haasteensa. Kuinka paljon aikaa pitää varata? Liian vähän aikaa tietää kelloon katsomista treenin aikana mistä en tykkää yhtään. Tällöin alan kiirehtimään eikä treenistä tule mitään. Palautukset nopeutuvat sekä toistotempo nopeutuu kun ajattelee vain kelloa ja sitä, että treeni pitää olla tehtynä tiettyyn aikaan. Tämän ajan sisällä pitää vielä käydä suihkussa ja mahdollisesti saunassa. Vielä kun tähän kaikkeen lisää määrittämättömät tekijät salin puolella niin aikaa on hyvin vaikea arvioida ja tämän puolesta tähän pitää varata aikaa. Minkä johdosta käy sitten siten, että aikaa on varattuna liikaa mikä pitää jossain kuluttaa.

Ainoa suunnitelma minulla oli mennä kuntosalille elokuvissa käynnin jälkeen. Ellen olisi kerennyt kuntosalille elokuvissa käynnin jälkeen niin en olisi mennyt kuntosalille lauantaina. Päivän ainoa suurempi ongelma oli ruokailut ja sen takia, että menin katsomaan noin kolmen tunnin The Hateful Eight elokuvaa. Minun piti kuitenkin syödä ennen elokuviin menemistä hyvissä ajoin sillä en halunnut rampata wc:sä kesken elokuvan. Myöskin aamupäivällä minulla oli muutenkin nälkä niin minun oli jotain syötävä joten söin pastaa ja sain siitä hiilaripitoisen ruuan. Tämän jälkeen oli vuorossa sitten elokuvissa olo minkä jälkeen menin treenaamaan. Elokuvan aikana en viitsinyt kamalasti syödä enkä juoda joten päädyin syömään "vain" Good Life proteiinipatukan ja elokuvan päätyttyä join BCAA sekä whey juoman. Mietin aluksi sen juomista kesken elokuvan, mutta silloin minun olisi pitänyt katsoa kellosta ajankohta ja ottaa pullo esille.

Pasta ennen kello yhtätoista, proteiinipatukka elokuvan aikana ja BCAA & whey juoma ennen treeniä riitti minulle sillä en huomannut nälän tunnetta treenin aikana. Treenin jälkeen join recoveryn ja päästessäni kotiin treenin jälkeen pääsin lopulta syömään kunnon ruokaa. Aloin tekemään lohta ja perunaa tein heti kotiin päästyäni. Huomasin samalla päivän onnistuneen ruokailun osalta. Tämä pieni suunnitelma aamulla ennen elokuviin lähtöä toimi hyvin vaikka omia epäillyksiä olikin.

Yleisesti treeni oli sekoitus perusasioita sekä vähemmän käytettyjä liikkeitä. Kaksi hauisliikettä ja kolme olkapääliikettä. Hauikselle tein z-tangolla viiden sekunnin alasviennillä sekä tuettuna taljassa. Z-tangolla viiden sekunnin alasvientejä tein kolme kymmenen toiston sarjojaa joista jo ensimmäinen tuntui polttavan. Alun viisi ensimmäistä toistoa tuntuivat ettei tässä mitään, mutta loput viisi toistoa olikin jo kamalempia. Varsinkin sarjojen kolme viimeistä toistoa tuntui todella paljon missä todella piti huolehtia alasviennistä. Alasviennit kun piti viedä hallitusti alas jotta viisi sekuntia kului mikä teki tästä liikeestä kamalan. Ylösviennit tein ihan normaalisti / nopeasti ja keskityin vain alasvientiin. Toinen hauisliike oli tuettu hauiskääntö taljassa mikä tuntui z-tangon jälkeen todella raskaalle ja minun piti käytännössä vaihdella jokaiseen sarjaan pianoja. Aluksi lisätä ja lopuksi vähentää painoja kun aloitin kevyellä ja yritin päästä raskaampiin painoihin, mutta lopulta jaksoin raskaalle tehdä vain yhden sarjan minkä jälkeen katsoin paremmaksi vain vähintää painoja.

Olkapään puollella tein kolme liikettä joista yksi meni enemmän sivulle / eteen ja kaksi taakse. Aluksi tein kuuden toiston sarjoja pystypunnerruksella niskan taakse vapaalla tangolla. Tämän jälkeen tein kaksi hieman erikoisempaa liikettä. Yhden käden vipunostoja vinottain siten, että otin vastapuolelta tukea mihin olin vinottain. Viimeinen liike olikin takaolkapäitä tanko selän takana mitä en ole tehnyt vähään aikaan joten halusin sitä nyt tehdä. 

Olkapää- & hauistreeni

  • Pystypunnerrus niskan takaa 6 tositon sarjoja
  • Hauiskääntö z-tanko 5s alasvienti
  • Yhden käden vipunosto sivulle vinosti
  • Tuettu hauiskääntö talja
  • Takaolkapäät tanko selän takaa

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.