Erilaisuutta penkki ja kyykky treeneissä

07.04.2024 - 11:12

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Kun treenaan penkkiä ja kyykky kahdesti viikossa niin se antaa helpommin mahdollisuuden tehdä viikon aikana kaksi erilaista penkki ja kyykky treeniä. Kuitenkin vaikka treenaisi penkkiä ja tai kyykky kerran viikkoon niin siltikin kannustaisin tekemään erilaisia treenejä. Kannattaa kuitenkin muistaa ja huomioida se asia että progressio ja / tai tottumus tekemään tietynlaista treeniä on hyvin vaikeaa. Kun treenissä ei ole syystä tai toisesta jatkumoa niin silloin tekniikan löytäminen on vaikeaa ja painoihin joutuu tottumaan aina uudestaan.

Helpoin esimerkki on varmaan boksikyykky mitä itsekin olen ja teen ajoittain. Sanotaanko nyt että kyykkää kerran viikkoon ja kerran kolmessa tai neljässä viikossa tekee boksikyykkyä niin käytännössä jokainen boksikyykky treeniä pitää aloittaa alusta. Huomasin ja huomaan tämän aina myös itse kun boksikyykky ei yleisesti ole minulle normaali liike. Jouduin aina aloittamaan treenin alusta painojen suhteen ja samalla myös tekniikan. 

Minulle helpottava tekijä on tosiaan se että teen penkkiä ja kyykkyä kahdesti viikossa. Vielä muutamia vuosia sitten tein vähemmän erilaisia variaatioita ja viikon kummatkin treenit olivat aikalailla identtisiä. Jossain vaiheessa aloin keskittymään enemmän tekemään erilaisia treenejä viikon sisällä ja kun aloin käymän Pitäjänmäen PTVGYM:llä parisen vuotta sitten niin siitä lähtien ne treenit jotka teen PTVGYM:llä niin teen eri tavalla. Yleisesti tein alkuviikosta maastavedon, penkin ja kyykyn normaalilla tyylillä ja PTVGYM:llä sitten ketjujen kanssa.

En sitten tiedä mistä sain tämän viikon tiistaina idean tehdä penkkiä hidastetulla alasviennillä. En ole näin tehnyt penkkiä oikeastaan koskaan. Ehkä minulla ei ollut vain ollut motivaatiota tehdä penkkiä taas kerran isoilla painoilla niimpä keksin lonkalta tehdä hitailla alasvienneillä penkkiä. Kun tämä oli minulle ensimmäinen treeni näin niin en yhtään tiennyt millaisilla painoilla ja toistomäärillä sitä pystyin tekemään. Vaikka tiedän millaisilla painoilla pystyn tehdä normaalia pysäytyspenkkiä niin sitä en voinut tietää kuinka paljon hidas alasvienti muuttaa liikettä.

Kun tiistaina tein penkkiä hitailla alasvienneillä niin perjantaina tein sitten penkkiä ketjujen kanssa PTVGYM:llä. Minulla ei kyllä ollut mitään tietoa siitä miten tuota treeniä aloin tekemään kun PTVGYM:lle pääsin. Minulla oli kuitenkin hieman suunnitelmissa käyttää ketjuja sillä en halunnut tehdä uudestaan hitailla alasvienneillä penkkiä ja normaalin penkin tekeminen ei vain tuntunut olevan omaan mieleeni. Tällä hetkellä normaalin penkin tekeminen ei vain tunnu oikeasti kiinnostavan. Oikeastaan sen jälkeen kun sain penkattua 200kg Mayors Gym:llä.

Tämän viikon penkki treenit olivat siis erilaisia tekniikan ja tavan takia mutta kyykky puolestaan ihan eri syistä. En ollut näköjään tehnytkään Youtube pätkää minun keskiviikon kyykystä eli ne löytyy vain IG:stä. Minun oli tarkoitus tehdä pysäytyskyykkyä keskiviikkona suurilla painoilla mutta lopputulos ei ollut oikein sitä. Päädyin tekemään kaksi ykköstä 200kg painoilla minkä jälkeen vielä viiden toiston sarjan 170kg painoilla. En siis ollut yhtään tyytyväinen tuohon mitä sain aikaan sillä nuo ei ollut mitään pysäytyksiä oli tarkoitus tehdä. Se mihin kuitenkin olin tyytyväinen niin jokainen toisto 170kg ja 200kg painoilla meni alas eikä jäänyt vajaaksi.

Se mitä tein sitten eilen lauantaina oli että tein ihan normaalia kyykkyä uudestaan. Mietin yhdessä vaiheessa että olisin tehnyt kyykkyä ketjuilla mutta tulin siihen tulokseen että kun kyykky ei sujunut keskiviikona niin parempi tehdä vain normaalia kyykkyä. Aluksi ajattelin että jos kyykky ei sujunut keskiviikkona niin minulla ei ollut kyllä luottoa lähteä hakemaan kyykkyä ketjuilla. Asia olisi ollut ihan eri jos keskiviikon kyykky olisi sujunut niin silloin minulla olisi ollut parempi luotto lähteä tekemään kyykkyä ketjuilla.

Päätin kuitenkin eilen että en lähde pakolla hakemaan isoja painoja vaan keskityn pitämään kyykyn syvyyden niin kuin keskiviikkona. Kuitenkin vaikka alkuun tekeminen ei tuntunut mitenkään ihan niin hyvälle niin lopulta sain tekemiseen luottoa ja mitä isompiin painoihin pääsin niin sen paremmin kyykky tuntui menevän. Voi olla että tein eilen lauantaina parhaimman kahden toiston sarjan 230kg painoilla ikinä. Pyysin 230kg painoihin varmistajan tai oikeastaan henkisen tuen sillä vaikka 220kg tuli helponoloisesti niin halusin lähteä tekemään 230kg painoilla enemmän kuin yhden toiston. Jos olisin tehnyt 230kg painoilla ilman varmistajaa niin olisin ihan varmaan päätynyt tekemään vain yhden toiston.

Eipä siihen mennyt taaskaan kovin kauaa aikaa kun oikeasti aloin kaipaamaan Vammalassa ja varsinkin Tampereella treenaamista. Tulin viime viikon lauantaina takaisin kahden viikon reissulta Vammalasta jolloin kävin tekemässä neljä treeniä myöskin Tampereen Loaded:lla. Ensimmäinen ilta Pitäjänmäen PTVGYM:llä meni hyvin kun näin pari tuttua pitkästä aikaa eikä mitään ihmeellisyyksiä ollut kun en käynyt wc:ssä. Lauantain oli muutenkin suhteellisen tyhjä eikä PTVGYM:llä ollut hirveästi treenaajia ja esimerkiksi vapaapaino alueet olivat aikalailla tyhjänä koko sen ajan mitä siellä olin.

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.