Erilaisuutta penkki ja kyykky treeneissä

07.04.2024 - 11:12

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Kun treenaan penkkiä ja kyykky kahdesti viikossa niin se antaa helpommin mahdollisuuden tehdä viikon aikana kaksi erilaista penkki ja kyykky treeniä. Kuitenkin vaikka treenaisi penkkiä ja tai kyykky kerran viikkoon niin siltikin kannustaisin tekemään erilaisia treenejä. Kannattaa kuitenkin muistaa ja huomioida se asia että progressio ja / tai tottumus tekemään tietynlaista treeniä on hyvin vaikeaa. Kun treenissä ei ole syystä tai toisesta jatkumoa niin silloin tekniikan löytäminen on vaikeaa ja painoihin joutuu tottumaan aina uudestaan.

Helpoin esimerkki on varmaan boksikyykky mitä itsekin olen ja teen ajoittain. Sanotaanko nyt että kyykkää kerran viikkoon ja kerran kolmessa tai neljässä viikossa tekee boksikyykkyä niin käytännössä jokainen boksikyykky treeniä pitää aloittaa alusta. Huomasin ja huomaan tämän aina myös itse kun boksikyykky ei yleisesti ole minulle normaali liike. Jouduin aina aloittamaan treenin alusta painojen suhteen ja samalla myös tekniikan. 

Minulle helpottava tekijä on tosiaan se että teen penkkiä ja kyykkyä kahdesti viikossa. Vielä muutamia vuosia sitten tein vähemmän erilaisia variaatioita ja viikon kummatkin treenit olivat aikalailla identtisiä. Jossain vaiheessa aloin keskittymään enemmän tekemään erilaisia treenejä viikon sisällä ja kun aloin käymän Pitäjänmäen PTVGYM:llä parisen vuotta sitten niin siitä lähtien ne treenit jotka teen PTVGYM:llä niin teen eri tavalla. Yleisesti tein alkuviikosta maastavedon, penkin ja kyykyn normaalilla tyylillä ja PTVGYM:llä sitten ketjujen kanssa.

En sitten tiedä mistä sain tämän viikon tiistaina idean tehdä penkkiä hidastetulla alasviennillä. En ole näin tehnyt penkkiä oikeastaan koskaan. Ehkä minulla ei ollut vain ollut motivaatiota tehdä penkkiä taas kerran isoilla painoilla niimpä keksin lonkalta tehdä hitailla alasvienneillä penkkiä. Kun tämä oli minulle ensimmäinen treeni näin niin en yhtään tiennyt millaisilla painoilla ja toistomäärillä sitä pystyin tekemään. Vaikka tiedän millaisilla painoilla pystyn tehdä normaalia pysäytyspenkkiä niin sitä en voinut tietää kuinka paljon hidas alasvienti muuttaa liikettä.

Kun tiistaina tein penkkiä hitailla alasvienneillä niin perjantaina tein sitten penkkiä ketjujen kanssa PTVGYM:llä. Minulla ei kyllä ollut mitään tietoa siitä miten tuota treeniä aloin tekemään kun PTVGYM:lle pääsin. Minulla oli kuitenkin hieman suunnitelmissa käyttää ketjuja sillä en halunnut tehdä uudestaan hitailla alasvienneillä penkkiä ja normaalin penkin tekeminen ei vain tuntunut olevan omaan mieleeni. Tällä hetkellä normaalin penkin tekeminen ei vain tunnu oikeasti kiinnostavan. Oikeastaan sen jälkeen kun sain penkattua 200kg Mayors Gym:llä.

Tämän viikon penkki treenit olivat siis erilaisia tekniikan ja tavan takia mutta kyykky puolestaan ihan eri syistä. En ollut näköjään tehnytkään Youtube pätkää minun keskiviikon kyykystä eli ne löytyy vain IG:stä. Minun oli tarkoitus tehdä pysäytyskyykkyä keskiviikkona suurilla painoilla mutta lopputulos ei ollut oikein sitä. Päädyin tekemään kaksi ykköstä 200kg painoilla minkä jälkeen vielä viiden toiston sarjan 170kg painoilla. En siis ollut yhtään tyytyväinen tuohon mitä sain aikaan sillä nuo ei ollut mitään pysäytyksiä oli tarkoitus tehdä. Se mihin kuitenkin olin tyytyväinen niin jokainen toisto 170kg ja 200kg painoilla meni alas eikä jäänyt vajaaksi.

Se mitä tein sitten eilen lauantaina oli että tein ihan normaalia kyykkyä uudestaan. Mietin yhdessä vaiheessa että olisin tehnyt kyykkyä ketjuilla mutta tulin siihen tulokseen että kun kyykky ei sujunut keskiviikona niin parempi tehdä vain normaalia kyykkyä. Aluksi ajattelin että jos kyykky ei sujunut keskiviikkona niin minulla ei ollut kyllä luottoa lähteä hakemaan kyykkyä ketjuilla. Asia olisi ollut ihan eri jos keskiviikon kyykky olisi sujunut niin silloin minulla olisi ollut parempi luotto lähteä tekemään kyykkyä ketjuilla.

Päätin kuitenkin eilen että en lähde pakolla hakemaan isoja painoja vaan keskityn pitämään kyykyn syvyyden niin kuin keskiviikkona. Kuitenkin vaikka alkuun tekeminen ei tuntunut mitenkään ihan niin hyvälle niin lopulta sain tekemiseen luottoa ja mitä isompiin painoihin pääsin niin sen paremmin kyykky tuntui menevän. Voi olla että tein eilen lauantaina parhaimman kahden toiston sarjan 230kg painoilla ikinä. Pyysin 230kg painoihin varmistajan tai oikeastaan henkisen tuen sillä vaikka 220kg tuli helponoloisesti niin halusin lähteä tekemään 230kg painoilla enemmän kuin yhden toiston. Jos olisin tehnyt 230kg painoilla ilman varmistajaa niin olisin ihan varmaan päätynyt tekemään vain yhden toiston.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".

Eilen minulle tuli vastaan Instagramissa jonkun suomalaisen pt:n Akin video koskien onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun? Siinä käytiin läpi asioita penkkipunnerruksesta negatiivisessa muodossa niin hän ei tykkää penkkipunnerruksesta. Kutsutaan Akia nyt "Aki the PT" kun en sukunimeä muista niin hän kertoi alkuun rintalihasten säikeistä ja kuinka ne menevät ylhäältä alas, alhaalta ylös ja vielä poikittain ja penkkipunnerrus ei osu näihin kaikkiin säikeisiin. Tämän jälkeen hän keskittyi siihen kuinka olkapäät menevät rikki penkkipunnerruksessa ja kuinka käsipainopenkki tai peck-deck olisivat parempia liikkeitä.

Yllätin itseni tämän viikon keskiviikkona sekä torstaina siinä mielessä että tein viikon ensimmäisessä kyykky treenissä kyykkyä ilman vyötä ja tämän jälkeen torstaina viikon toisessa maastaveto treenissä maastavedon ilman vyötä. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vyötä? Yhdessä vaiheessa aloitin aina kyykky treenin ilman vyötä ja kun pääsin yli 100kg painoihin niin otin vyön käyttöön. Näistä ajoista on todella kauan ja tuolloin kyykkyni ei ollut teknisesti ja painollisesti sitä tasoa mitä se on tällä hetkellä. Muistan että tein tuossa lähisalilla joskus mutta siitäkin on jo aikaa niin kyykkyä sukkasilleen ilman vyötä jostain kumman syystä. Muutoin en ole pahemmin kyykkyä tehnyt ilman vyötä.

Eilen lauantaina poikkesin Turun PTVGYM:in kautta kun palasin kotiin. Tämä oli nyt toinen kerta ikinä ja ensimmäinen jalkatreeni Turun PTVGYM:llä. Ensimmäisen kerran kävin Turun PTVGYM:llä pari vuotta sitten jolloin tein maastaveto & selkätreenin. Tuolloin minulle jäi hyvä muistikuva Turun PTGYM:stä mutta miten asian laita oli nyt toisella kerralla? Kuitenkin viime kerrasta oli pari vuotta aikaa niin mielipiteet ja kokemukset ovat muuttuneet kun olen käynyt tällä välin Tampereen PTVGYM:llä, Roihupellon PTVGYM:llä sekä Vantaan Loaded:lla tällä välin. 

Pitihän nyt Tampereen Loaded:lla käydä kun olen Vammalassa käymässä ja minulla on muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä. Olin jo tätä aikaisemmin käynyt kaksi treeniä tekemässä Tampereella mutta päätin käydä vaihteeksi Tampereen PTVGYM:llä. Kun tulin Vammalaan niin ajattelin tulla Tampereen PTVGYM:in kautta kun se on paremmin siitä matkan varrella ja siistin ajassa sen vartin? Seuraavalla kerralla kun lähdin Tampereelle treenaamaan juhannus lauantaina niin ajattelin käydä myöskin Tampereen PTVGYM:llä ihan vain vaihtelun vuoksi.