Epäonnistumisia ja uusi 10 toiston sarjaennätys kyykyssä

31.07.2023 - 10:36

Viime viikolla kuusi treeniä ja jokaisessa treenissä tuli tehtyä jonkinlainen sarjaennätys. En tiedä oliko ensimmäistä kertaa ikinä tuolla tavalla vai olenko joskus aikaisemmin tehnyt vastaavaa. Kuitenkaan ihan tuon tason tuloksilla mitä viime viikolla tuli tehtyä niin ei ole tullut tehty. Ei myöskään tuon tason tuloksia treenistä toiseen mitä sain viime viikolla tehtyä niin ei ole pahemmin tullut tehtyä eli viime viikko taisi olla tuloksellisesti parhain ikinä. Uusi kymmenen toiston sarjaennätys niin maastavedossa kuin kyykyssä minkä lisäksi suurilla painoilla eri pituisia ennätyksiä.

Niin miten tuosta sitten jatkaa? Tämän viikon maanantaina kun menin illalla kuntosalille niin en nyt oikein tiennyt mitä odottaa ja miten jatkaa treenejä? Pitäisikö pitää jotain kevennystä vai hakata lisää kun rauta on kuumaa ja kevyttä?

No minähän lähdin sitten jatkamaan tuota edellisen viikon trendiä ja maanantaina vielä suuremmat suunnitelmat silmissä. Lähdin meinaan hakemaan maastavedossa 280kg painoilla ensimmäistä kertaa kahta toistoa. Ihan vain sen takia että edellisellä viikolla olin saanut 260kg painoilla tehtyä viiden toiston sarjan ensimmäistä kertaa ikinä. Miksi en nyt siis saisi 280kg paria toistoa? 

Se kyllä eräällä tapaa painoi minua mielessä että edellisellä kerralla kun yritin nostaa 280kg niin se ei noussut. Kyseisessä treenissä sain tehtyä 260kg painoilla helpon ja nopeat kaksi toistoa. Kuitenkin tuossa treenissä huomasin ja tunsin että kroppa ei ole ihan 100% kunnossa. Olin muutama viikko ennen tuosta treeniä tehnyt uudet sarjaennätykset maastavedossa sekä kyykyssä ketjuja käyttäen PTVGYM:llä. En ollut vielä noista treeneistä palautunut mutta siitä huolimatta lähdin hakemaan 280kg mikä ei noussut ja mihin en myöskään saanut hyvää yritstä kun tunsin että kroppa ei kestä.

Ei ollut siis maanantaina mikään ideaali tilanne lähteä tekemään 280kg painoilla maastavetoa vaikka olin juuri viime viikolla saanut 260kg painoilla viisi toistoa. Aloin kyllä miettimään että olenko edes palautunut? Tuo kaikki oikeastaan näkyi ja tuntui kun tein maanantaina yhden toiston 260kg painoilla. Se ei tuntunut samalle kuin viime viikolla ja muutenkin tunsin kropassa ettei se ole oikein palautunut. Siitä huolimatta laitoin tankoon 280kg ja lähdin hakemaan kahta toistoa.

Ensimmäinen toisto tuli polviin asti mutta eipä yhtään sen ylemmäksi. Tämä kuitenkin oli parempi yritys kuin muutama viikko sitten PTVGYM:llä missä se ei tainnut hirveästi edes maasta nousta. Kuitenkin samalla tämä tarkoitti myöskin sitä että olen nyt kaksi kertaa peräkkäin epäonnistunut 280kg painoilla maastavedossa.

Keskiviikkona vuorossa oli kyykky / jalkatreeni ja en nyt oikein tiennyt mitä siltäkään odotti. Maanantaina olin epäonnistunut maastavedossa ja tiistaina penkissä tuli tehtyä aikalailla normaali rutiini treeni. Viime viikolla olin kyykyssä tehnyt pari uutta sarjaennätystä mutta nyt ajattelin että en näin tekisi vaan keskittyisin isoihin painoihin ja tekisin enemmän "normaalin" kyykky treenin. Näin lähdin treeniä rakentamaan mutta näin en sitä lopulta tehnyt.

Menin normaaleilla nousuilla ja kahden - kolmen toiston sarjoilla aina 205kg asti. Tämän jälkeen aloinkin sitten miettimään. Nousenko 225kg ja jatkan mitä olen nyt tehnyt vai jatkanko 205kg painoilla tai kenties 210kg tai 215kg. Tuo 205kg meinaan en tuntunut hyvälle vaikka sillä kaksi toistoa teinkin. En ollut luottavainen 225kg tekemiseen ja samalla ajattelin että onko nyt järkeä tehdä hikistä ykköstä tai maksimissaan kakkosta kun ei oikein tunnu kulkevan?

Lopulta päädyin laskemaan painot 185kg jolla lähdin hakemaan kymmentä toistoa. Olinhan nyt kuitenkin saanut kymmenen toistoa 180kg painoilla sekä kaksi seitsemän toiston sarjaa 200kg painoilla. Kuitenkin kun tein 180kg kymmenen toistoa niin silloin otin spotterin käyttöön kun taas nyt ajattelin vetää sen ilman. Lopulta lähdin sitten hakemaan 185kg painoilla kymmentä toistoa ja täytyy sanoa että se yllätti kuinka sarja lähti liikkeelle. 205kg tuntui tulleen ihan vaivoin kun taas 185kg liikkui kun mikäkin.

Mitä enemmän sain toistoa alle niin sitä luottavaisempi olin kymmenen toiston saantiin. Kuitenkin mitä enemmän toistoja tuli alle niin sitä kamalammalle olotila muuttui ja jalat alkoivat vapisemaan. Kuitenkin kun pääsin yhdeksään toistoon ihan hyvin niin sen jälkeen vain kymmenes oli taistelua ja lopputaistelu oli saada tanko takaisin räkkiin ettei käy mitään. Tuon sarjan jälkeen olin ihan puhki ja loppu jalkatreenistä olikin vain pienillä painoilla jumppaamista. 

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.