Ensimmäinen noin 5km lenkki ainakin vuoteen

29.03.2021 - 22:44

Olen nyt käynyt neljänä viimeisenä sunnuntaina juoksemassa minkä lisäksi olen käynyt juoksemassa pari kertaa muulloin. Tämän on mahdollistanut se, että kuntosalille ei ole päässyt normaaliin tapaan eikä treenitkään ole olleet normaaleita. Kun treenien välissä on enemmän taukoa niin tällöin olen voinut paremmin muita treenejä. Muistan kyllä ne ajat kun kävin aamuisin aktiivisesti juoksemassa ja illalla olin sitten kuntosalilla. Varsinkin jonain aamuna juokseminen oli todella paljon raskaampaa kuin toisena ja vastaavasti aamun juoksut vaikuttivat myöskin illan kuntosalitreenhin.

Nyt kun olen päässyt kolmena iltana viikossa kuntosalille niin toisaalta tämä on laittanut eräänlaisia paineita treenejä kohtaan sillä haluan tehdä niin hyvän treenin vaan kun voin. Vielä kun olen keskittynyt voimatreeneihin niin haluan aina saada mahdollisen hyvän treenin alle. En ole asettanut treeneihin mitään tavotteita kunhan voimatasot ovat olleet niissä missä ne ovat olleet. En ole yrittänyt tehdä mitään progressiota tai edes yrittänyt tehdä samoilla painoilla kun viime treenissä.

Joka tapauksessa kun käyn kolmena iltana viikosta kuntosalilla niin tämä jättää neljä päivää jolloin minulla ei ole kuntosalia. Näin ollen olenkin yrittänyt tehdä jotain noina päivinä kun en ole voinut mennä tekemään kuntosalitreeniä. Viikko sitten vielä kävin aktiivisesti uimassa toimistolla mutta nyt kuitenkin sekin laitettiin kiinni niin en voi mennä edes uimaan. Olen kuitenkin siinä juoksukunnossa etten voi juosta ihan niin aktiivisesti sillä silloin en olisi noina kolmena iltana treenikunnossa.

Juoksu tietoa Gaminista

Minulla on nyt suunnitelmissa palauttaa juoksukuntoa ja vain aika näyttää miten siinä käy ja miten kuntosalille tulee pääsemään. Jos rajoitukset jatkuvat näin vielä pitkään niin silloin pystyn hyvin keskittymään juoksukunnon parantamiseen mutta heti kun kuntosalille pääsee normaaliin tapaan niin kyllä palautan omat treeninit varmaankin sinne. En ole vielä kuitenkaan mistään varma ja vain aika näyttää mihin rajoitukset ja juoksukunto etenee.

Olen aloittanut juoksut noin kolmen kilometrin lenkeillä ja vauhti ei ole päätä huimannut. Onneksi olen vuosien saatossa juossut ja aloittanut juoksukunnon nostamisen niin tiedän mitä olen tekemässä. Juoksinko nyt neljä vai viisi kolmen kilometrin juoksua ennen nyt sunnuntaita kun päätin vetää viiden kilometrin lenkin. Nyt on vielä sellainen vuoden aika, että tiet ja polut ovat mitä ovat eli sohjoa, jäätä, mutaa tai irtohiekkaa tiellä. Tietenkin kaikki riippuu missä juoksee tai missä pääsee kunnolla juokseen kuten tällä kertaa menin puistoon jossa odotti mutaa, sohjoa ja jäätä. Sohjossa ja varsinkin tämän painoisena juokseminen on todella raskasta mutta toisaalta onko se huono asia?

Edelliset kolmen kilometrin juoksut ovat tuntuneet kropassa mutta ei mitenkään ihmeellisesti ja olen niistä palautunut todella nopeasti. Kuitenkin tämä 5 kilometrin juoksu otti paljon kovemmin ja olen palautunut siitä paljon hitaammin kuin kolmen kilometrin lenkeistä. Vaikka juoksinkin tämän viiden kilometrin lenkin samalla vauhdilla kuin aikaisemmat niin matka vain teki tehtävänsä. En sitten tiedä kuinka paljon se vaikutti, että osa matkasta oli tosiaan sohjoa ja osa jäätä jolloin juokseminen ja askeleet eivät olleet ihan niin normaaleita ja juoksemisesta tuli raskasta.Kävin tekemässä tämän lenkin päivällä ja vielä illallakin tunnen sen kropassani. Onneksi nyt seuraavana päivänä ei ole kuntosalitreeniä vaan se on vasta sitä seuraavana päivänä.

Vuosi sitten kun jotkut salit menivät kiinni ja en päässyt normaalille salille juuri tämän takia niin aloin juoksemaan pitkästä aikaa. Tuolloinkin taisin aloittaa noin kolmen kilometrin lenkeillä mitä alkoi seuraamaan viiden kilometrin lenkit. En muista montako viiden kilometrin lenkkiä juoksin ennen kuin aloin käymään toisella kuntosalilla jolloin juoksemiset loppuivat siihen. Huomasin kyllä tuolloin, että mitä enemmän aloin juoksemaan niin sitä helpompaa se tuntui olevan mutta kuitenkin olen kaukana vanhoista ajoista jolloin aamuisin pystyin käymään tekemässä 7 - 10km lenkin päivittäin.

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Juoksu- ja kävelykenkiin ei ole tullut viime vuosina enää tullut panostettua niin kuin "aktiivi" juoksu aikana. Minulla oli ennen kuin nyt pari viikkoa sitten ostin uudet kengät niin käytössäni kahdet parit Asics Pulse 5 kenkiä mitkä tuli ostettua kauan sitten. Kyseiset kengät on tullu ostettua ennen viimeisintä puolimaratonia mikä sekin tapahtui 2015 joten siitä on aika. Myös kenkien malli Asics Pulse 5 kertoo että kengät ovat vanhat sillä Asics Pulse kengät menevät nyt Asics Pulse 14 numerossa.

Tästä on muutama viikko aikaa kun kävin yksi sunnuntai-ilta juoksemassa ilmeisesti 65m vetoja pesäpallokentällä. Tuona sunnuntaina en käynyt salilla niin päätin sitten käydä juoksemassa vetoja kentällä. Kävin juoksemassa vedot lähellä olevalla pesäpallokentällä missä on eräänlainen nurmimatto minkä päällä on hieman hiekkaa. Olen tässä viimeisien vuosien aikana kyseisellä kentällä käynyt monia kertoja juoksemassa mutta ikinä en ole oikein tiennyt mitä matkoja

Kirjoittelin tuossa jo aikaisemmin Garmin Venu 2 kokemuksia viikon käytön jälkeen ja ajattelin kirjoittaa niitä hieman lisää kun Garmin Venu 2 on ollut nyt käytössä useampien viikkojen ajan. Käytännössä olen pitänyt Garmin Venu 2 kelloa kädessä kokoajan paitsi kuntosalilla. Tiedän, että Garmin Venu 2 pitää sisällään ihan hyviä kuntosaliin liittyviä ohjelmia mutta tästä huolimatta olen käyttänyt Garmin Venu 2:sta kuntosalilla pari - kolme kertaa. Ihan vain sen