Enemmänkin hiilari dieetti ja muutama treeni Citycenterissä

16.11.2016 - 12:06

Tällä hetkellä oma dieettini kulkee lähinnä vain terminä sillä muutoin syömiset ovat menneet samalla kaavalla kuin ennen dietin alkua. Tämä oli myöskin tarkoistus näin dietin alkuun, että en tee mitään radikaalisia muutoksia ruokavalioon sillä suuria muutoksia ei kannata tehdä ikinä. Näin olen monesta paikkaa lukenut ja kuullut, että muutoksia pitää tehdä pikkuhiljaa eikä heti uusia ihan kaikkea. Käytännössä tämä dietin muoto on tässä vaiheessa on vain, että en syö tässä sivussa mitään ylimääräistä. Vaikka olen syönyt jo pidempään kevyellä ruokavaliolla niin en ole ollut millään dietillä sillä välillä on tullut syötyä ihan muuta. Aakkospussi silloin tällöin tai jotain vastaavaa. Dietin tarkois on vain katsoa tarkemmin mitä syön ja koska syön.

Olen aikoinaan lukenut erilaisista dieteistä ja miten dietit toimivat. Tällöin sain vain sen ajatuksen, että nämä valmiit dieettiohjelmat eivät vain ole minulle. Ehkä luin vääränlaisia dieettiohjelmia itselleni, mutta tulin yleisesti siihen tulokseen, että ne eivät ole vain minulle. Osa ohjelmista on tiukkoja ja oikeasti tiukkoja. Minun ei ole kuitenkaan tässä nyt näännyttää itseäni. Minun on kuitenkin tarkoitus treenata tässä ihan normaalisti ja teenkin ruokavalio muutokset ihan sen mukaan miten treenit menevät. En ala näännyttämään itseäni ja menemään ihan kamalalla dietillä ihan vain siksi, että se lukee dietissä. En ota tästä mitään paineita ja tämä on itselleni tälläinen niin sanottu testi. Katson tämän loputtua onko tästä ollut mitään apua ja mitä voisin tehdä toisin.

Ehkä luin aikoinani sellaisia dieettiohjelmia mitkä eivät sisältäneet treenejä tai ainakaan sellaisia treenejä joita teen. Dieetti syö treenien tehoja ja en kuitenkaan ala itseäni kiusaamaan. Mitään kamalia kalori tai hiilari laskelmia en ala tekemään sillä en halua alkaa pitämään mitään kirjanpitoa. En myöskään halua alkaa laskemaan päivä kohtaisia lukemia ja merkitsemään näitä. En ala harmittelemaan tai hysteeriseksi jos päiväkohtainen hiilari määrä menee hieman yli siitä mitä olen miettinyt. Katson siis omaa dieettiäni käytännössä hiilareita laskiessa noin summilla. En ole lähtenyt laskemaan mitään kaloreita sillä hiilareita on helpompi laskea ja mielestäni dieetti on helpompi rakentaa hiilarien laskentaan kuin kalorien. En ole kyllä lukenut kaloreista siinä määrin, että tietäisin kaloreista yhtään mitään. Tosin en nyt tiedä hiilareistakaan niin paljoa, mutta kuitenkin enemmän kuin kaloreista.

Ajattelen myöskin dieettiohjelman olevan juuri sen kaltainen projekti mitä en vain lähtisi suorittamaan. En varmaan saisi itsestäni irti jos vain ottaisin internetistä jonkin dieettiohjelman mitä pitäisi lähteä suorittamaan. Sen lisäksi, että internet on täynnä erilaisia dieettiohjeita ja dieettiohjelmia niin kaikki ei pidä paikkaansa eikä ne toimi kaikilla. Usein olen törmännyt nyt blogeissa kirjoituksiin missä juurikin kirjoitetaan kuinka monessa paikkaa on väitetty toisin kuin mitä se "oikeasti" on. Liian tieteelliset kannan ottot jätän suosiolla väliin, koska ne ovat juurikin liian tieteellisiä ja nämä ovat juurikin niitä asioita kun joku toinen sanoo sitten erilailla kuin toinen. Näin ollen on mielestäni parempi lukea fitness ja bodybuilding blogeja ja sivustoja joiden kautta yrittää tehdä oma "dieettiohjelma". Kun ottaa monesta paikasta tietoa niin tällöin saa paremmin kokonaiskuvitelman. Näin välttyy siltä, että löytää paskan kirjoittajan kuten sellaisia on tullut vastaan Youtubessa jossa jokin ihminen kertoo, että älä tee näitä liikkeitä tai tee liike näin. Varsinkaan jos ei tiedä asiasta niin paljon niin väärän tyypin kirjoituksista tai videoista voi helposti lähteä harhaan.

Itse olenkin nyt juuri ottanut asioita huomioon monesta eri lähteestä. Kun sama asia toistuu monessa paikassa niin sen tietää, että se on hyvä asia. Tietenkin sitten jos kyseessä on blogi ja perustelu asialle on ollut mielestäni hyvä niin olen ottanut näitä asioita huomioon. 

Keskiviikko iltana käsitreeni

Keskiviikkona tuli lopulta käytyä tekemässä käsitreeni Elixia Citycenterissä. En ollut tästä ihan varma ja mietin asiaa pitkään. Mietin asiaa kummankin asian puolesta. Menenkö salille vai enkö mene. Käytännössä menin salille keskiviikkona ihan vain sen takia, että menin keskiviikkona keskustaan Hulluille päiville. Jos en olisi mennyt hulluille päiville niin en olisi mennyt kuntosalillekkaan. Kuitenkin suurin syy keskiviikon käsitreenin tekemiseen oli Hulluilla päivillä käynnin lisäksi se, että halusin käydä treenaamassa keskustassa. Minulla oli kaksi vaihtoehtoa Kamppi tai Citycenter joista Kampin etu oli pidempi aukiolo. Citycenterin meniessä kiinni jo kello 21.30 niin Kampin normaali 22.00 tuntui sinällään paremmalta kun halusin kuitenkin mennä myös Hulluille päiville hieman myöhemmin.

Pidin Citycenteristä enemmän kuin Kampista eikä lopulta tuo aikaisempi kiinni meno aika ollut haitaksi. Olin suunnitellut olevani Citycenterissä noin 20 aikoihin jolloin minulla oli puolitoista tuntia aikaa treenata ja käydä saunassa. Lopulta myöskin tämä suunnitelma toteutui sillain kun sen olin suunnitellut. Olin noin kahdeksan aikoihin Citycenterissä tai hieman aikaisemmin kun pääsin aloittamaan treenin siinä 20 aikoihin. Sain treenin tehtyä noin 21 aikoihin ja olin Kampin bussiasemalla 21.30 jolloin bussi lähti joten pääsin sentään 22 aikoihin kotiin. Aamulla oli kuitenkin vuorossa aamutreeni joten minun oli päästävä mahdollisimman nopeasti nukkumaan.

Keskiviikon käsitreenistä yritin tehdä erilaisen mitä tein tiistaiaamuna. Se oli vain tämän käsitreenin tarkoitus. En oikeastaan suunnitellut mitään ihmeellistä vaan tein jotain mitä tuli mieleen. Lopulta hauiksen puolelta tein niin supersarjoja kuten myöskin isommalla romulla normaaleita sarjoja. Supersarjoilla sain tietenkin paremman pumpin päälle mitä en saanut z-tangolla isoimmilla romuilla. Kuitenkin on hyvä tehdä myöskin isoillakin romuilla hieman erilaista treeniä ettei kokoajan tule tehtyä sitä millä saa sen parhaimman pumpin. Näin jälkikäteen on hyvä sanoa, että tuo z-tangolla tehty isomman raudan "runttaaminen" kyllä tuntuu ettei se nyt ihan väärään paikkaan mennyt.

Välillä on vain hyvä käyttää runttausta milloin tekniikka hieman hajoaa. Ihan kokoajan täydellisellä tyylillä tekeminenkään ei ole hyvästä sillä silloin täytyy keskittyä jokaikinen toisto. Tällöin myös ei voi käyttää isompia painoja jolloin painojen vaihtelua ei oikeastaan tule mikä on huono asia yleisesti. Painoja vain pitää vaihdella tietyin väliajoin jotta kehitystä tapahtuu. Lihas ei saa tottua niihin samoihin painoihin jolloin se ei saa ärsykettä. Välillä pienempiä painoja ja välillä hieman suurempia. Sitten paikoin vain "ylisuuria" painoja tekniikkaa rikkoen, mutta tähän ei saa syyllistyä kuitenkaan liikaa.

Jos hauistreeni oli supersarjoja ja "runttaamista" niin ojentajatreeni oli puolestaan supersarjoja ja rauhallisempia toistoja. Ihan erilainen lähestymistapa kuin hauiksen puolella. Tämä oli kanssa ihan suunniteltua sillä en halunnut lähteä tekemään molempia treenejä samalla kaavalla. Tykkään tehdä välillä saman treenin eri lihasryhmät eri tavalla ja välillä samalla tavalla. Tällöin saa tekemiseen vaihtelua aika paljon kun tekee toisen lihasryhmän erilailla. Kuitenkin kannattaa muistaa, että tämä vaikuttaa myöskin siihen toiseen lihasryhmään. Priorisointi on tässä tärkeää eli kannattaa sinällään miettiä mitä tekee. Tekemällä jonkin kamalan supersarjan tai isoilla romuilla liikkeen niin tämä väsyttää erilailla kroppaa mikä kannattaa tiedostaa.

Käsitreeni

  • Triplasetti hauiskääntö vastaote x8 + hauiskääntö vastaote hitaasti alas x4, hauiskääntö hammer ylös -> vastaote alas x6
  • Supersarja Hauiskääntö käsipainoilla kääntäen + Hauiskääntö käsipainoilla hammer
  • Supersarja Ojentajapunnerrus pitkä naru + Ojentajapunnerrus v-kahva
  • Ojentajapunnerrus naru kapeaote
  • Hauiskääntö z-tanko
  • Ranskalainen punnerrus käsipainoilla
  • Dippi

Torstaina muistui Ruotsin reissu todella hyvin mieleen treenien osalta

Torstaina saatuani treenin valmiiksi ja ollessani Elixia Citycenterin saunassa minulle tuli mieleen päivät Ruotsissa. Tämä torstai muistutti niin paljon Ruotsissa vietettyjä päiviä tietenkin miinus työpäivä. Kaikki alkoi oikeastaan aamusta jolloin heräsin hieman myöhemmin kuin normaalisti. Tämän seurauksena menin kuntosalille hieman myöhemmin ja siten myöskin töihin hieman myöhemmin. Yksi asia eli herääminen vaikuttaa niin moneen asiaan. Minun on ollut kyllä jo aikaisemmin tarkoitus alkaa heräämään hieman myöhemmin kuten myös mennä hieman myöhemmin kuntosalille. En ole vain sitten tähän pystynyt kun suurempi halu on vain olla toimistolla viimeistään noin kahdeksalta, jotta sieltä pääsisi hieman aikaisemmin pois. Ruotsissa neljän päivän aika opin ja huomasin monia asioita ja yksi oli juurikin rentous ja vapaampi aika. Tietenkin tällöin olin tällöin lomalla eikä minun tarvinnut mennä töihin, mutta olen tuon reissun jälkeen halunnut tuoda jotain rentoutta ihan normi arkeen.

Nyt torstaina tuo alkoi hieman "toimia" tai yleisesti alkamaan. Tietenkään en vielä mennyt ihan sillä aikataululla mitä olen suunnitellut, mutta pieniä askelia kerrallaan. Juuri tuosta aamusta lähti kaikki vain liikkeelle. Hieman myöhemmin kuntosalille minkä johdosta lähdin salilta myöhemmin. Tällöin onnistuin hyvin välttämään aamun ruuhkia mihin olen hieman joutunut jos olen lähtenyt kahdeksan aikaan tai hieman jälkeen töihin päin. Eikä tuo nyt sinällään vaikuttanut oikein mihinkään kun olin kahdeksan sijasta yhdeksältä toimistolla. Ei oikeastaan ruuhkia kun tulin töihin eikä myöskään kun lähdin töihin.

Se mikä muistitti minua lopulta Ruotsin reissusta oli se asia kun olin treenaamassa illalla Citycenterissä. Tämän johdosta päivän kummatkin treenit tuli tehtyä eri kuntosaleilla minkä lisäksi päivä oli hieman "rennompi" juurikin tuon aamun johdosta. Olin käytännössä "vapaampi" minkä johdosta ei ollut mitään ylimääräistä ja otinkin muutenkin rennosti miettimättä aikaa ja kelloa. Päivän ollessa niin lähelle päivärytmiä kuin voi vain olla Ruotsiin verrattuna niin treenitkin menivät aikalailla Ruotsin reissun tapaan. Kolme - neljä liikettä joissa tein monia sarjoja erilaisilla toisto määrillä sekä aamulla & illalla eri liharyhmien treenit.

Ainoa ero Ruotsissa tehtyihin treeneihin oli se, että tällä kertaa tein pienemmillä painoilla olevat sarjat rauhallisemmin. Teknisesti rauhallisemmin ja penkkiliikkeet jarruttaen. Kunt tein alkuun ensimmäisiä sarjoja pienemmillä painoilla niin nämä sarjat tein rauhallisia toistoja käyttäen. Sitä mukaan kun lisäsin painoja niin aloin nopeuttamaan tempoa. Tarkoitukseni oli kuitenkin tehdä hieman isommilla painoilla kuuden - kahdeksan toiston sarjoja milloin vain tarvitsen normaalimpaa tempoa. Hitaampi tempo ja jarruttaminen vaativat sitten taas hieman erilaista treeniä ja mahdollisesti painoja. Varsinkin nyt kun kummatkin treenit tuli treenattua ilman mitään varmistajia jolloin penkkiliikkeisiin en ottanut nyt varmistajaa. Tuo jarruttaminen penkkiliikkeissä melkein pakottaa käyttämään varmistajaa jolloin itse voi keskittyä vai jarruttamiseen kun ylösvientiä autetaan.

Tein näitä hitaampia toistoja myöskin liikkeiden loppuun enkä pelkästään ensimmäisillä sarjoilla. Esimerkiksi illan penkki ja vinopenkki tuli suoritettua näin. Aluksi tein hitaita jarruttavia toistoja minkä jälkeen tein normaalitempoisia toistoja isommilla painoilla. Näiden raskaampien painojen jälkeen tein vielä loppuun pari sarjaa käyttäen jarruttavampaa tyyliä. Ainakin penkkiliikkeissä jarrutuksella saa vain lisättyä penkin ottamista enemmän rintaan mikä voi olla haasteellista isommilla painoilla. Kaikki kun eivät saa penkkiä vain tuntumaan rinnassa mikä onkin periaatteessa ongelma. Useat vain keskittyvät siihen paljoko rautaa nousee eikä kiinnitä huomiota siihen ottaako koko tekeminen edes rintaan.

Aamun selkätreeni

  • Ylätalja kapeaote
  • Alatalja 
  • Ylätalja niskan takaa
  • Pullover

Illan rintatreeni

  • Penkki
  • Vinopenkki
  • Vipunostot

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.