Deficit maastavetoa ketjuilla sekä lohko maastavetoa 300kg:lla jälleen kerran

03.07.2023 - 10:53

Torstaina tuli tehtyä decifit maastavetoa ketjuilla pitkästä aikaa ja samalla tein maastavetoa ketjuilla pitkästä aikaa. Minulla ei ole ollut nyt mahdollisuuksia tehdä maastavetoa ketjuilla pitkään aikaan ja silloin kun on ollut mahdollisuus niin olen päätynyt tekemään normaalia decifit maastavetoa ilman ketjuja. Kuitenkin olen nyt tehnyt maastaveto treenejä ilman normaalia maastavetoa jo pidemmän aikaa. Olen vain tullut siihen tulokseen että nyt on parempi keskittyä hiomaan ongelma kohtia kuin hakata päätäseinään sen takia että treenistä toiseen hakkaan samoja painoja.

Maastaveto on yleisesti kuten myös kyykky niin pyörinyt samoissa painoissa treenistä toiseen riippuen tietenkin päivän kunnosta. Tästä johtuen olen pidempään tehnyt erilaisia maastaveto treenejä ihan vain sen takia että en hakkaisi päätäseinään treenistä toiseen kun painot ovat samoja tai ehkä kymmenen kilon erolla. Tästä johtuen aloin tekemään torstain treeniä deficit tyylillä ja aluksi ehkä ajattelin siirtyväni normaaliin tyyliin 220kg painojen jälkeen. Ajattelin aluksi tekeväni deficit maastavetoa "lämmittelyksi" ja siirtyväni sen jälkeen normaaliin maastavetoon ketjujen kanssa.

Päädyinkin jatkamaan deficit maastavetoa ketjuilla sillä tulin siihen tulokseen että miksi tekisin taas asiat niin kuin olen niitä useasti tehnyt? Miksi en keskittyisi ongelma kohtiin nyt? Näin päädyin jatkamaan deficit maastavetoa ketjuilla mutta päätin samalla ettei tässä treenissä haeta mitään ennätyksiä vaan katsotaan rauhassa päivän kunto. Tietenkin hieman peilasin treeniä viime aikaisiin treeneihin mutta toisaalta ketjuilla tehtyä treeniä ei niinkään voi verrata ilman ketjuja tehtyyn treeniin kun painot eivät mene yksi yhteen.

Teinkin treeniä rauhassa "normaaleilla" nousuilla mitä olen tehnyt ja yritin samalla katsastaa mikä voisi olla päivän kunto. Tämän johdosta jo tiesin 240kg plus ketjujen kohdalla että 260kg on turha edes kokeilla mutta 250kg olisi hyvinkin mahdollinen. Näin lähdinkin nostamaan painot 250kg plus ketjut millä lähdin hakemaan kahta toistoa mutta jo ensimmäinen toisto oli niin raskas että oli vain parempi jättää treeni siihen. En edes lähtenyt hakemaan toista yhden toiston toistoa 250kg plus ketjut vaikka aluksi sitä mietinkin. Tulin siihen tulokseen että parempi nyt jättää tekemättä ja alkaa keskittymään lohko maastavetoon.

Tämä olikin loppujen lopuksi oikea ratkaisu sillä lohko maastaveto tuntui alusta loppuun saakka raskaalle. Lohko maastaveto ei missään vaiheessa tuntunut hyvälle tai helpolle. Siitä huolimatta jatkoin lohko maastavetoa niinkuin normaalisti sitä olen nyt tehnyt muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Yleensä menen lohko maastavedossa 50kg korotuksilla eli 120kg, 170kg, 220kg ja 270kg minkä jälkeen joko lopetan tai teen 280kg - 300kg painoilla riippuen miltä on tuntunut. Tällä kertaa taas kerran niin kuin viimeksi Tampereen Loaded:lla lohko maastaveto 270kg tuntui niin raskaalle että huh huh. Tästä huolimatta kuitenkin päätin nousta Loaded treenin tapaan 300kg ja rykäistä sen ylös niin kun tein.

En yhtään tiedä kun en ole ikinä kokeillut miltä block deadlift aka lohko maastaveto tuntuisi ja tulisi jos tekisin sen ilman mitään maastavetoa pohjalla. Aina kun olen tehnyt lohko maastavetoa niin olen tehnyt jonkin maastavedon pohjalle tai jopa useammalla variaatiolla. Tämän johdosta olen aina enemmän tai vähemmän rasittunut kun aloitan tekemään lohko maastavetoa. Toisaalta itseäni ei ole kiinnostanut lähteä tekemään lohko maastavetoa pääliikkeenä sekä jos menen Loaded:lle tai PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin haluan kyllä tehdä normaalia maastavetoa tai sen variaatiota. Lähisaleilla olen kyllä tehnyt "lohko maastavetoa" pääliikkeenä mutta sitä ei voi kyllä sanoa lohko maastavedoksi kun ATX-lohkojen sijaan joutuu käyttämään levypainoja "lohkoina". Levypainot kun eivät ole taisaisia niin tuosta treenistä ei saa samaa kuin oikeilla lohkoilla.

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.