Blondille kosto, mutta blondi antaa takaisin samalla mitalla

16.11.2016 - 12:06

Maanantaina minulla muuttui tämän viikon suunnitelmat treenien osalta aluksi hieman minkä jälkeen muutoksia alkoi tulemaan. Alkuperäinen suunnitelma oli tehdä tuplatreeniviikko ainakin osittain ja hallijuoksu keskiviikkona. Nämä suunnitelmat muuttuivat maanantaina jolloin perjantain treeni Jutan kanssa Salmisaaressa vaihtui tiistai-iltapäivään. Tämän johdosta päätin sitten tehdä maanantaina kymmenen tunnin työpäivän jotta sain tunteja tehtyä sisään ettei minun olisi tarvinnut mennä ihan niin aikaisin töihin kun olin lähdössä töistä 14 aikoihin. Tämä muutos siis muutti jo käytännössä kolmea päivää eli maanantaita, tiistai sekä perjantai menivät "uusiksi".

Tiistai päivän ohjelmaksi muodostui siis kaksi treeniä neljän tunnin välillä. Tämä oli itselleni nyt lyhin aika minkä olen pitänyt tuplatreenipäivänä kuntosalitreenien välissä. Olenhan aikoinani mennyt kuntosalille suoraan hiihdon tai juoksun jälkeen, mutta tuplatreenien välillä kuntosalilla minulla on ollut kuuden - seitsemän tunnin vähimmäisaikoja. Tämä oli siis nyt ensimmäinen kerta tälläin, että neljän tunnin palautusaika treenien välissä. Minulla tämä ei tuntunut pahalta, mutta muille kenelle mainitisin, että menen neljän tunnin päästä jälkeen uudestaan salille tuli hieman ihmetystä.

Tiistain jälkeen suunnitelmien piti jatkua keskiviikkona hallijuoksulla, torstaina tupla kuntosalitreeneillä ja perjantaina jalkatreenillä. Tämäkin suunnitelma muuttui sitten tiistaina myöhemmän treenin jälkeen keskiviikkona hallijuoksu, torstaina kuntosali tai välipäivä, perjantaina hallijuoksu ja viikonloppuna jalkatreeni. Loppujenlopuksi suunnitelma muuttui vieläkin iltaa kohden ennen nukkumaan menoa siten, että keskiviikoksi tuli välipäivä, torstaina sekä perjantaina hallijuoksu sekä viikonloppuna jalkatreeni.

Vielä viime sunnuntaina minulla oli suunnitelma päivistä treenien osalta, mutta käytännössä tämä suunnitelma alkoi elämään päivä toisensa jälkeen. Sinällään suunnitelmaa ei ollut vaikea päivittää tai muuttaa sillä tiesin mitä halusin tehdä tällä viikolla ja mistä olin tarvittessa valmis tinkimään. Olen muutenkin huomannut pitkien suunnitelmien olevan huonoja ainakin henkikökohtaisesti sillä aina tuntuu jonkin asian muuttuvan. Nämä muutokset ovat saattaneet tapahtua hyvinkin nopeasti ja välipäivät ovat muuttuneet treenipäiviksi tai toisin päin. Kun tälläiseen on tottunut niin tuo ei haittaa yhtään eikä vaikuta ainakaan minulla treeneihin.

Päivällä ojentajatreeniä olkapäätreenin ohessa

Perjantaina oli suunnitelmissa tehdä Jutan kanssa olkapäätreeniä ja mahdollisesti jotain muutakin mistä en tiennyt. Tämän johdosta osasin nyt ainakin jotenkin suunnitella alkuviikon treenit eikä tuo päivän vaihtuminen perjantaista tiistaihin vaikuttanut mihinkään tämän johdosta. Olin siis valmistautunut olkapäätreeniin ja mahdollisesti johokin muuhun, mutta en tiennyt mihin. Mahdollisesti hauista tai ojentajia siellä oli luvassa mitä jo itse treenasin maanantaina tuplana. Tämä ei sinällään haitannut mitään, koska itselläni on jo muutenkin lihasryhmien treenipäivät sekä kerrat ihan sekaisin etten muista kunnolla mitä on tullut milloinkin treenattua.

Ollut vaan hyvä asia tuo sekoittuvuus kun salille menessä ei tarvitse tietää mitä pitäisi tehdä ja mitä on tullut tehtyä. Voi jopa treenata samoja lihasryhmiä mitä on tehnyt pari päivää sitten eikä siitä tarvitse olla mitenkään huolissaan. Olen jo tällä viikolla treenannut hauista niin en voi tehdä sitä enään tällä viikolla. Mitään tuollaisia ei tarvitse miettiä tai sitä, että jos nyt treenaan pari treeniä putkeen ojentajia niin pitääkö minun treenta esim hauista ensi viikolla samoin?

Minulla oli ennen treeniä muutamia ideoita päässäni mietittynä ennen treeniä, mutta yleisellä tasolla kaikki päätettiin vasta treenin aikana. Pienoin "käsky" oli vain tehdä kovaa olkapäitä niin ajattelin ettei treenissä sitten säästeltäisi taaskaan. Sama kuin viimeksi treenatessa Jutan kanssa niin tälläkään kerralla en miettinyt säästämistä vaan, että kun tehdään niin silloin myös tehdään. Ajattelin sellaista pientä "rääkkiä", mutta samalla kun ajattelin pääseväni hieman "rääkkäämään" blondia niin en muistanut sitä asiaa, että treenit pitää myöskin itse suorittaa.

Liikkeiden aikana kun käsimerkkejä alkaa tulemaan mihin asti tanko / painot pitävät mennä niin ei ole kivaa. Kun siinä ei oikein muutenkaan jaksa niin käsimerkit eivät paljon lohduta. Periaatteesa Jutta karsi minulta kaiken maailman pienemmätkin cheat mahdollisuudet käsimerkeillä, "huutamalla" tai pitämällä kroppani kiinni asennossa. Treeni ei siis ollut itsellenikään mikään helppo ja huomasin samalla, että kyllä sitä tulee väsyneenä cheatattua enemmän tai vähemmän. 

Ensimmäinen liike oli pystypunnerrus smith-laitteessa jossa teimme neljän toiston sarjoja viidentoista sekunnin pausseilla niin paljon kun vain jaksoi. Olen käyttänyt samaa tyyliä vinopenkissä ihan vapaalla tangolla sekä smith-laitteessa tehtynä, mutta pystypunnerruksessa tämä oli nyt ensimmäinen kerta. Samoin tämä pystypunnerruksessa neljä toistoa viisitoista sekuntia paussia toimi kuin vinopenkillä tehnynäkin. Aluksi tuntuu helpolle, mutta sitten kun väsymys iskee niin se todellakin iskee eikä tämän jälkeen enään jaksa hirveästi. Tämä setti tuli tehtyä kerran kuten olen aina toiminut tämän neljä toistoa viisitoista sekuntia paussia tyylin kanssa.

En enään edes muista teimmekö seuraavaksi supersarjoja vai korotuksia, mutta seuraavat liikkeemme olivat supersarjana anti-gravity press plus vipunostot eteen tangolla sekä vipunostolaite korotussarjana. Molemmissa liikkeissä teimme kolme sarjaa. Vipunostolaitteessa teimme kymmenen toiston sarjoja ja 2,5kg / 5kg / 10kg korotuksia riippuen kumpi teki. Anti-gravity press plus vipunostot eteen tangolla toistomäärät vaihtelivat kymmenestä kahteenkymmenen toistoon. Tämän supersarjan toistomäärät menivät vähän fiiliksen mukaan ja sen tuliko toiselta yhtäkkiä vielä tekee viisi. Meneekö vielä kolme?

Olkapäätreeni taisi olla noiden erikoisien settien jälkeen treenattu ja vuorossa oli tämän jälkeen ojentat. Ojentajissa halusin Jutan kokeilevan triplakorotussarjan tekemistä ojentajapunnerruksessa. Kolme tuettua ojentajapunnerrusta korotussarjoina niin pitkälle kaikki kun vain menee. Aluksi tangolla ihan normaalilla tyylillä, narulla normaalilla tyylillä ja vielä tangolla myötäotteella.  Tätä triplasettiä tuli tehtyä yksi setti minkä jälkeen teimme ranskalaista punnerrusta taljassa pienessä vinossa. Laitoimme stepperin penkin alle jotta saimme vietyä liikettä enemmän alaspäin. Tätä taisimme tehdä ihan normaalilla tyylillä kymmenen - viidentoista toiston sarjoilla.

Iltapäivän treeni oli alusta asti kovaa enkä edes miettinyt treenin missään vaiheessa ennen loppua jaksamista illan treeniin. Iltapäivän treeni tuli siis vedettyä ihan sillain kun illan toinen treeni ei olisi ollut edes tiedossa. Viimeisen liikkeen aikana kyllä hieman kyselin sitä miten tulen jaksamaan sitten vetää toisen treenin neljän tunnin päästä, mutta ajattelin katsovani tilanteen vasta ilalla. Mitä sitä nyt turhaan murehtimaan jaksamista kun tässä vielä treenataan edellistä treeniä loppuun.

Olkapää- & ojentatreeni

  • Pystypunnerrus smith 4 toistoa 15 s tauko
  • Supersarja 3x Anti-gravity + vipunosto eteen tuettuna
  • Vipunostolaite 3x korotussarjat
  • Triplakorotussarja ojentajapunnerrus tanko + ojentajapunnerrus naru + ojentajapunnerrus tanko myötäote
  • Ranskalainen punnerrus talja pieni vino

Neljän tunnin päästä rinta- & selkätreeni Elixia Salmisaaressa

Minulla oli neljä tuntia treenien välissä. Tähän neljään tuntiin siis sisältyi aika siitä kun iltapäivän treeni loppui ja illan treenin oli tarkoitus alkaa. Kun pääsin kotio iltapäivän treenistä niin tähänkin oli jo kulut hieman vajaa puolituntia. Sitten minun piti varata hieman yli puolituntia illala Salmisaareen menoon joten käytännössä tunti meni jo reissuihin salilta kotio ja kotoa salille. Kolme tuntia aikaa syödä ja palautua ennen seuraavaa treeniä.

Periaatteessa olin tuota ajankäyttöä sekä syömisiäni hieman miettinyt etukäteen mikä auttoi ajankäytössä sekä palautumisessa. Tällä kertaa söin treenien välissä kaurapuuron mihin sekoitin kaakaojauhetta minkä lisäksi join kaakaota. Tämän jälkeen tein vielä neljän kananmunan munakkaan ja ruokailut oli sitten tässä. Ennen treeniä join vielä whey + BCAA juoman, mutta mitään latureita en ottanut enään tässä vaiheessa. Ennen iltapäivän treeniä puolestaan otin whey + BCAA juoman kanssa intensity poweria. Molempien treenien jälkeen tuli viimeisen liikkeen aikana aloitettua palautusjuoman juonti.

Illan treenistä ei ollut mitään suunnitelmia kuin tehdä mahdollisimman paljon laitteita / liikkeitä mitä ei voi normaalisti tehdä. Tämän takia treenistä tulikin hieman erikoinen ja hyvä vain näin vaikka salikaveri hieman valittelikin. Asiasta mistä itse olen päässyt eroon. "Oudolla" salilla treenaaminen tuotti vaikeuksia erilaisten uusien laitteiden kanssa. Melkein ihan sama mitä tehtiin niin hakemista oli. Minullakin oli tätä samanlaista ongelmaa vielä tuossa jossain vaiheessa, mutta nykyään olen päässyt siitä pois.

Käytännössä huomasin tämän asian syksyllä hyvin kun kävin treenaamassa Elixia Kampissa ensimmäistä kertaa. Tällöin huomasin että outo sali ei vaikuttanut tekemisiini ja sain treenattua hyvin. Aikaisemmin oudolla salilla treenaaminen on vain ollut outoa ja ihan perusliikkeiden tekeminenkin on ollut "vaikeaa". Nykyisin olen jopa säätänyt enemmän ja enemmän eri kuntosaleilla missä olen nyt käynyt. Ehkä kun olen alkanut "säätämään" myös normaalistikkin niin tuo säätäminen ei ole tullut uutena asiana. Säätämisellä tarkoitan tässä tapauksessa liikkeiden tekemistä hieman siten kuin laitteella ei pitäisi tehdä tai siis käytännössä laite on tarkoitettu johonkin muuhun kuin mitä itse teen.

Tällä kertaa säädön kohteeksi osui hammer strength maastaveto- / kyykkylaite jolla tein kulmasoutua. Olihan tekniikassa hakemista, mutta eipä tuo yllättänyt kun tein kyseisellä laitteella ensimmäistä kertaa. Liikkeen tuntuman sain kyllä selälle, mutta tempo olisi voinut olla rauhallisempi. Painotkin olisi voinut olla pienemmät millä puolestaan temmon olisi saanut laskettua. Tämä nyt oli vain kerta kun halusin kokeilla pystyykö kyseisellä laitteella tekemään kulmasoutua ja omasta mielestäni liike onnistuu ja kohdistuu selkään.

Rinta- / selkätreeni

  • Ylätaljalaite
  • Supersarja Rintaprässi + Vinopenkki
  • Kulmasoutu mave- / kyykkylaitteessa
  • Vaakasoutu
  • Vinopenkki
  • Alatalja
  • Kulmasoutu käsipainoilla
  • Ylätaljalaite

Eipä siihen mennyt taaskaan kovin kauaa aikaa kun oikeasti aloin kaipaamaan Vammalassa ja varsinkin Tampereella treenaamista. Tulin viime viikon lauantaina takaisin kahden viikon reissulta Vammalasta jolloin kävin tekemässä neljä treeniä myöskin Tampereen Loaded:lla. Ensimmäinen ilta Pitäjänmäen PTVGYM:llä meni hyvin kun näin pari tuttua pitkästä aikaa eikä mitään ihmeellisyyksiä ollut kun en käynyt wc:ssä. Lauantain oli muutenkin suhteellisen tyhjä eikä PTVGYM:llä ollut hirveästi treenaajia ja esimerkiksi vapaapaino alueet olivat aikalailla tyhjänä koko sen ajan mitä siellä olin.

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.