Bittivirta vertailua: HBO Nordic vs Primevideo vs Viaplay

01.04.2020 - 18:57

Niin monesti olen moittinut HBO Nordic palvelua sen heikosta kuvan & äänenlaadusta, että päätin nyt testata eri striimauspalveluiden eroja. Tässä kyseisessä vertailussa on mukana HBO Nordic, Primevideo sekä Viaplay ja yleisenä testauksen materiaalina käytin Bosch (2014) televisiosarjaa mikä löytyy tällä hetkellä kolmesta palvelusta. Bosch televisiosarja löytyy tietenkin Primevideo palvelusta minkä kyseinen sarja onkin ja tämän lisäksi sarja löytyy myös Viaplayn sekä HBO Nordicin valikoimista. Primevideon bittivirta on 4K versiosta joten tämä voi vaikuttaa bittivirran suuruuteen eikä näin ollen ole ihan verrattavissa keskenään.

Bitrate-termiä eli suomeksi bittivirtaus termiä käytetään kuvaamaan kuinka paljon tallennustilaa tai tiedonsiirtokapasiteetti informaatio vie jossain aikayksikössä. Suomeksi ja yksinkertaisesti sanottuna bittivirtaus tarkoittaa normaalille käyttäjälle mitä suurempi niin sitä parempi. Mitä suurempi bittivirtaus on niin sitä enemmän kulkee dataa ja elokuvissa tämä tarkoittaa parempaa äänen & kuvanlaatua.

HBO Nordic bittivirtaus vertailu

HBO Nordic palvelussa Bosch televisiosarjassa kuvan bittivirta on keskimäärin 3.52Mbps ja äänen 384.12kbps.

Bosch HBO Nordic bittivirta

Primevideo bittivirtaus vertailu

Primevideo palvelussa Bosch televisiosarjassa kuvan bittivirta on keskimäärin 10.12Mbps ja äänen 192.45kbps.

Bosch Primevideo bittivirta

Viaplay bittivirtaus vertailu

Primevideo palvelussa Bosch televisiosarjassa kuvan bittivirta on keskimäärin 7.51Mbps ja äänen 256.13kbps.

Bosch Viaplay bittivirta

Yhteenveto bittivirta vertailu HBO Nordic vs Primevideo vs Viaplay

Viaplay yllätti minut bittivirtansa kanssa sillä ajattelin sen olevan samalla tasolla HBO Nordicin kanssa tai jopa hieman pienempi. Kuitenkin Viaplay:llä bittivirta oli lähes puolet enemmän kuin HBO Nordicilla. HBO Nordic antoi keskiarvoksi 3.52Mbps kun taas Viaplayn vastaava oli 7.51Mbps mikä on mihin tahansa verrattuna korkea bittivirta. HBO Nordicilla äänen bittivirta puolestaan yllätti sillä mielestäni HBO Nordicin äänet ovat olleet heikot. HBO Nordicin äänen bittivirta oli korkein 384.12kbps lukemalla. Primevideon äänen bittivirta puolestaan yllätti pienellä 192.45kbps lukemalla.

Tässä vertailussa on otettu huomioon vain Bosch televisiosarjan bittivirta samassa kohtaan Primevideon, Viaplayn sekä HBO Nordicin palveluissa mikä kuitenkin todisti sen asian mistä olen moneen kertaan maininnut. HBO Nordicin striimauksen laatu on heikkoa bittivirran mukaan ja vieläpä jopa puolet heikompi kuin Viaplayn mikä tuli itselleni yllätyksenä. Viaplayn kuvanlaadun bittivirran suuruus oli positiivinen yllätys.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että minkään striimauspalvelun bittivirta ei yllä bluray-levyjen tasolle eli kun haluaa parasta laatua niin sitten kannattaa ostaa bluray versio. Varsinkin äänen puolella erot ovat suuremmat striimauspalveluiden ja bluray-levyjen välillä. Tämä kannattaa huomioida siltä kannalta kuinka paljon rahaa on laittanut kiinni hifi-laitteisiin. Jos omistat hyvän television ja tai hyvät äänentoistolaitteet niin kannattaa todellakin miettiä mitä katsoo mistäkin. Miksi ostaa kallis televisio jos katsot tyyliin HBO Nordic palvelusta elokuvia ja televisiosarjoja?

Todella pitkä projekti on nyt viimein ohi ja olen todella tyytyväinen lopputulokseen. En edes muista milloin tarkalleen ottaen aloin aidosti oikeasti asiaa miettimään mutta ainakin jo viime kesänä sitä muistan miettineeni. Projekti oli nostaa Sony x93j 75" televisio pois tv-tasolta ja laittaa se "seinään" / lattiajalustalle. Oikeastaan seinäkiinnitys on ollut sellainen asia mitä en ole halunnut tehdä sillä seinät ovat kiveä enkä ole halunnut lähteä käyttämään iskuporakonetta reikien tekemiseen. Sama asia oli aikoinaan kun hankin katon kautta "ampuvat" Dolby Atmos kaiuttimet kun en halunnut lähteä poraamaan reikiä kivikattoon.

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Kuulin eilen huhua että Viaplayn hinta nousisi 52€ / kk. Tämä kyllä tarkoittaisi sitä että hei hei Viaplay ikuisiksi ajoiksi. Otin tuossa Viaplayn aktiiviseksi kun Valioliiga käynnistyi mutta peruutin sen juuri kun maajoukkuetauko tuli kun se osui siihen hyvään saumaan. Tuolloin ajattelin etten jaksaisi maksaa kyllä Viaplaysta edes tuota 44€ mutta lopulta kun tuo maajoukkuetauko päättyi ja valioliiga jatkui niin Viaplayn otin taas käyttööni.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän.