Älä kuulu 90% luovuttajien joukkoon

27.01.2024 - 10:56

Viikko toisensa jälkeen kuntosalille on itsensä löytänyt vähemmän ja vähemmän treenaajia. Tämä on normaali merkki siitä että uuden vuoden lupaajat luovuttavat. Toisaalta tämä on hyvä asia itselleni ja niille monille muille ketkä eivät oikein välitä näistä lupaajista vaan tykkäävät olla hieman rauhallisemmalla salilla treenaamassa. Tammikuussa kun kuntosalille on sinällään ei niin mukava aina mennä kun se voi olla niin täynnä ettei siellä mahdu tekemään mitään tai voi joutua odottamaan todella pitkäänkin.

Varsinkin kuntosalien cardio-laitteet ovat olleet täynnä kuin viimeistä päivää. Miksi ihmiset eivät voi mennä esimerkiksi ulos käveleen? No se kännykän rämplääminen onnistuu helpommin cardio-laitteella kuin pihalla kävelemässä. Se on sinällään ihmeellistä että kun ihminen haluaisi pudottaa painoaan niin painon pudotuksen sijaan hän keskittyy sosiaalisen mediaan. Kuitenkin cardio-alueella on ollut sen verran tilaa että olen myös itse tehnyt pitkästä aikaa cardiota kuntosalilla. Varsinkin alkuviikosta kun ulkona oli todella liukas niin katsoin olevan turvallisempaa jättää kävelyt väliin ja tehdä cardion kuntosalilla.

Samalla kun aktivoiduin tekemään cardiota kuntosalilla niin aktivoiduin myös tekemään treenin päätteeksi hieman vatsoja. Riippuen nyt millä kuntosalilla olin niin käytin kyseisen kuntosalin joistain vaihtoehdoista yhtä ja yleensä jotain muuta kuin mitä olin toisaalla käyttänyt. Tein vain yhden 20 - 30 sarjan vatsoja treenin päätteeksi sillä tiedän jo kokemuksesta että jos lähden tekemään yhtäkkiä yhtään enempää niin se tietää vaikeuksia. Minulla meinaan hyvin helposti vatsa alkaa kramppaamaan kun teen hieman yhtään enempää toistoa vatsoille kuin mihin olen tottunut.

Samalla nyt kun aloitin tekemään kuntosali treenin päätteeksi yhden sarjan vatsoja niin lisäsin lankutuksen takaisin aamu- sekä iltarutiineihin. Teen siis aamuisin sekä iltaisin venyttelyä ja liikkuvuusharjoittelua mihin nyt lisäsin lankutuksen. Tein lankutusta vielä viime vuoden puolella näissä rutiineissa mutta jossain vaiheessa jätin sen pois. Siirryn tuolloin tekemään vatsoja vallan kuntosalilla mutta sitten jossain vaiheessa se sitten jäi. Samalla jäi myös koko vatsojen tekeminen.

Kuitenkin nyt halusin itse poistaa joulukuussa tulleet 4-5kg pois painostani missä muuten myös onnistuin. Muutamassa viikossa sain pois 4kg omasta painostani niillä muutoksilla mitä aloin tekemään ja ne muutokset olivat pieniä eikä massiivisia. Suurin osa niistä 90% ihmisistä jotka luovuttavat uuden vuoden lupauksen niin tekevät liian suuria muutoksia ja se on turmio epäonnistumiseen. Itse siis otin lankutuksen aamu- sekä iltarutiineihin ja aloitin ihan minuutin lankutuksella. Tämän lisäksi ellen käynyt päivällä tekemässä 20 - 25 minuutin kävelyä niin tein kymmenen minuutin cardion kuntosalilla.

Minuutti plus minuutti on kaksi minuuttia minkä lisäksi 10 minuuttia tekee yhteensä 12 minuuttia. Lisäsin siis vain 12 minuuttia päivään että teen kaksi minuutin lankutusta ja yhden 10 minuutin kevyen cardion. Ei se ole niin paha eikä varsinkaan ajallisesti. Jos ajattelee sitä niin että cardio olisikin puolet tai kolme kertaa pidempi eli 20 minuuttia tai 30 minuuttia niin kysymykseni on vain se että jaksaako ja tuleeko sitä tehtyä pidempään? Samalla kun cardio on muutenkin sellainen asia että periaatteessa sitä pitäisi myös pystyä tehostamaan painon pudotus mielessä niin 20 - 30 minuutista sitä on vaikeampi tehdä ellei vain ala lisäämään tehoja. 10 minuutista ja kevyestä vastuksesta millä itse olen nyt tehnyt niin suuntia voi olla kaksi: pidempi aika tai / ja tehokkaampi vastus.

Tiedän jo itseni niin hyvin että 30 minuutin cardio varsinkaan kuntosalilla ei toimisi minulla. Se toimii kun menen ulos kävelemään mutta ei kuntosalilla cardio-laitteella. Voisin sitä tehdä kerran tai muutaman kerran mutta en kyllä viikkoa pidempään. Sama asia olisi jos olisin aloittanut aamun sekä illan lankutukset suoraan parilla minuutilla mitä aikoinaan tein. Alan jo nyt tärisemään hyvissä ajoin ennen kuin kello näyttää minuuttia niin missä tilassa sitä olisinkaan jos olisin aloittanus suoraan parilla minuutilla. Varmaan olisin jo lopettanut parin päivän päästä.

Eihän se yksin omaan ole ollut tuo cardio ja lankutukset mitkä ovat edes auttanut saamaan pois tuon 4kg muutamassa viikossa. Se pääsyy on ollut ruokailu. Olen ottanut käyttööni jälleen kerran minun "normaalin" ruokavalion mikä on suhteellisen kevyt ja terveellinen. Ruokavalio on ollut se juttu ja nuo kävelyt / cardio tekeminen sekä vatsaliikkeiden tekeminen on vain sitä tukenut. Uuden vuoden lupaajat eivät vain sitäkään aina tajua että tulokset tehdään keittiössä eikä siellä kuntosalilla cardio-laitteella. Tuntuu sille että se mitä siellä kuntosalilla yritetään polttaa niin otetaan takaisin keittiössä. Se on sellainen ikuinen silmukka mikä johtaa vain siitä että tulos on sama.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.