Aktiivinen aamulenkkeily alkaa näkymään selvästi väsymyksenä

16.11.2016 - 12:06

Tämän viikon aikana kävin joka arkipäivä aamulenkillä ennen töitä. Tämä oli ihan suunniteltu asia vaikka keskiviikon aamulenkki meinasi jäädä välistä. Olin ja mietin asiaa kauan kunnes kahden aikaa yöllä päätin, että menen aamulla juoksemaan. Olin tiistaina kuntosalitreenin jälkeen aika väsynyt ja aloin miettimään keskiviikkoaamua ja menisinkö juoksemana vai en. Siinä illalla mietin asia ja päädyin lopulta päätökseen jättää aamulenkki väliin ja kerrankin valoa hieman pidempään. En sitten tiedä miksi, mutta en meinannut saada unta tiistai-keskiviikko välisenä yönä vaan pyörin ja hyörin vain sängyssä. Lopulta kun olin siinä jo "hereillä" niin päätin laittaa herätyksen aikaisemmaksi aamulenkkiä varten. Siinä kun otin iPhonen ja iPadin käteeni vaihtaakseni herätystä aikaisemmaksi niin näin kellon olevan kaksi yöllä. Neljän tunnin päästä olisi sitten herätysaamulenkkiä varten.

Kaikki meni keskiviikkoaamuna hyvin ja parin tuplaexpresson jälkeen olin hieman virteämpi enkä juoksun aikana huomannut mitään väsymystä. Väsymyksen huomasin sitten vasta torstaiaamuna ja oikeastaan myöskin päivän mittaan. Samoin kuin torstai-iltana salilla tunsin väsymykysen tuon huonosti nukutun yön jäljiltä sekä aamulenkkien vaikutuksesta. Mitä enemmän olen nyt juossut niin sitä väsyneempi olen ollut. Olen huomannut tämän nyt ihan selvästi ja dieetillä on kyllä oma vaikutuksensa sillä normaalisti en ole aikasemmin tälläistä aktiivista juoksemista näin hyvin huomannut. Yleisesti olen ollut väsyneempi ja kuntosalilla tiistain sekä torstain treenit ovat olleet maanantaita väsyneempiä. Aktiivinen aerobinen treenaaminen vain vaikuttaa negatiivisesti kuntosaliharjoitteluun eikä dieetti pahemmin auta asiaa. 

Saa nyt katsoa miten jatkan treenien kanssa ensi viikosta, mutta ihan tälläin en jaksa. Jos ja kun tulen varmaan juoksemaan niin ihan joka aamu ei tule kyllä mentyä. Hieman liian raskasta itselleni dieetin aikana käydä aamulenkillä käytännössä joka päivä ja siihen päälle vielä illalla kuntosalitreeni. Tämän hetkisillä kalorimäärillä sekä varsinkin hiilareilla ei vain oikein jaksa. Aamuisin olen juossut aamulenkin rauhallisesti joten juoksu on mennyt vielä suhteellisen hyvin mutta illalla kuntosalilla väsymyksen on viimeistään huomannut. Painojen käyttössä olen myös sen huomannut, että "normaaleilla" sarjapainoilla ei vain oikein jaksa treenata. SIitä huolimatta olen yrittänyt tehdä liikkeitä niillä painoilla millä olen ennenkin liikkeet tehnyt. Ensimmäisen sarjan jälkeen olen vain sitten joutunut alentamaan painoja kun olen tajunnut käyttäväni liian suuria painoja. Ehkä juuri sen takia tulee vain otettua isompia painoja kun vielä muutama viikko sitten treenasin kovilla kuuden toiston sarjoilla niin tuosta on vain jäänyt päälle käyttää suurempia painoja.

En ole nyt ihan 100% varma, mutta luulen kovien kuuden toiston sarjojen soveltuneen minulle paremmin dieetin aikana kuin pidemmät sarjat tai varsinkaan supersarjat. Voi myös olla, että minun pitäisi vain tehdä pienemmillä painoilal liikkeet ja supersarjat jolloin voisin jaksaa paremmin. En kuitenkaan juossut oikeastaan ollenkaan tai todella vähän kun tein noita kovien kuuden toiston sarjojen viikkoja. Luulisin kuitenkin, että tähän juoksutrendiin kovat kuuden toiston sarjat saa unohtaa suoraan. Siksi onkin mielestäni hyvä hieman miettiä miten treenaa milloinkin. Nyt kun itse olen tehnyt paljon aerobista treeniä niin pidemmät sarjat pienillä painoilla soveltuvat kyllä paremmin aerobisen treenin kanssa yhteen. Tälläinen aerobinen treenaaminen ja isot painot eivät sillä eihän niitä painoja jaksa edes nostaa.

Torstai-iltana nopea 40 minuutin rintatreeni

Torstaina tuntui, että treeni meni hetkessä enkä oikeastaan tehnyt mitään. Tuntui vaihteeksi sille kuten joskus on myös tuntunut. Tuntui että piipahdin kuntosalilla saunassa ja lähdin samantien pois. Todellisuudessa sain todella hyvän tuntuman rintaan kolmella liikkeellä joista kaksi liikettä oli supersarjoja joten oikeasti tein viisi eri liikettä. Yritin tehdä jälleen hieman erilaista treeniä ja aluksi ajattelin myöskin treneniä ja liikkeitä dieetin ja jaksamisen kannalta, mutta eihän tuokaan mennyt ihan täydellisesti. Aloitin rintatreenin penkissä missä ensimmäinen sarja tuli tehtyä tiputussarjalla ja laskinhan sitten loppujenlopuksi siihen ylisuuret aloituspainot. Tämänkin asian huomasin vasta setin jälkeen, että enhän minä osaa laskea tai sitten en oikein ajattele mitään. Luulin aloittavani tiputuksien tekemisen 120kg painoista, mutta todellisuudessa aloitin 140kg millä ajattelin paukuttaa kahdeksan toiston sarjan. Mitä todellisuudessa sain? Kolme vai neljä omaa toistoa ja loput toistot kahdeksaan oli enemmän tai vähemmän avustettuja. Tämän jälkeen laskin painoja 15kg per puoli eli seuraaksi tangossa oli painoja 110kg kun siinä piti olla 90kg. Eipä tuolla 110kg tekeminen yhtään sen ihmeellisempää ollut ja melko samaa kaavaa tekeminen oli. 110kg jälkeen tuli sama 15kg painojen pudotus per puoli eli painoja jäi 80kg kun siihen piti jäädä 60kg ja sama homma tapahtui taas.

Tuon epäonnistuneen tiputussarjan jälkeen tein kaksi kymmenen toiston sarjaa 100kg sekä 80kg painoilla. Näillä sentään tekeminen onnistui ja sain itse tehtyä sarjat loppuun vaikka loppua kohden tekeminen olikin raskasta. Epäonnistunut tiputussarja vain söi minulta kaikki voimat. Se olisi mennyt paljon paremmin jos olisin osannut laskea painot oikein ja miettinyt hieman enemmän mitä olen tekemässä. Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis ja tällä kertaa voimat.

Penkin jälkeen tulin tehneeksi kaksi supersarjaa joita molempia olen käyttänyt. Ensimmäinen oli käsipainoilla tehty vipunostot vinopenkissä sekä ristikkäistalja alhaalta käsipainoilla vai mikä ikinä tuon liikkeen nimi onkaan. Vipunostot vinopenkistä alhaalta? No ihan sama mikä tuon liikkeen nimi on mutta kuitenkin tuli kyseistä settiä tehtyä ja tällä kertaa otin heti 7,5kg käsipainot millä jaksoin tämän tehdä. Normaalit vinoviparit jaksoin tehdä jopa helposti mutta tuo jälkimmäinen alhaalta tuonti oli jo sitten joka kerta raskaampaa. Näin ollen ensimmäiseen liikkeeseen eli vinovipareihin olisi voinut ottaa kyllä 10kg käsipainot. Toinen supersarja olikin sitten peck-deckissä missä tein aluksi seisten tyylillä ja tämän jälkeen heti perään istuen tyylillä. Painoja ei ollut tässäkään kuin joku 35kg tai 40kg sillä halusin ottaa vain tuntuman ja olin aika puhki jo tässä vaiheeessa.

Rintatreeni

  • Penkki
  • Supersarja Vipunostot vinopenkissä + Vipunostot vinopenkissä alhaalta
  • Supersarja peck-deck seisten + peck-deck istuen

Perjantaina aamulla aamulenkki ja illalla jalkatreeni

Perjantaina vuorossa oli aamulla aamulenkki ja illalla jalkatreeni kuntosalilla. Vielä aamulla en edes miettinyt illan jalkatreeniä sillä koko asia ei ollut edes mielessäni. On päiviä jolloin minulla on jo aamulla illan jalkatreeni mielessä kun olen juoksemassa aamulenkkiä. Tällöin kun mietin illan jalkatreeniä aamulenkillä niin juoksen tietäen rauhallisesti ja tarvittaessa vieläkin hiljempaa. Tällä viikolla olen muutoinkin juossut rauhallisesti joten ei tuota nyt tarvinnut sinällään miettiä. Miksi sitten välillä mietin näitä? Siksi että olen joskus juossut jalkani pohki aamulla ja illalla kuntosalilla jalkatreenistä ei ole tullut mitään tai jalkatreeniä on pitänyt tehdä varoen. Kun juoksee ennen jalkatreeniä kovan lenkin niin tällöin jalat voivat olla heikossa kunnossa jolloin ne voivat pettää tai mielessä liikkuu ajatuksia jalkojen pettämisestä.

Jos tiistain sekä torstain kuntosalitreenit olivat väsynyttä tekemistä niin perjantain jalkatreeni meni paremmin. En sitten tiedä teinkö perjantain treenin vain tietoisesti "kevyemmin" aina alusta asti. Tällöin treenikin menee paremmin kun ei ota niitä liian isoja painoja joiden kanssa treenistä ei tule mitään. En kyllä tässä jalkatreenissä mitään ihmeellisiä ja kamalia supersarjoja tehnytkään vaan jalkatreeni perustui aikalailla "perus" tekemiseen.

Aloitin jalkatreenin kyykyn tekemisellä missä tein taas ensimmäisen lämmittelyn jälkeen ensimmäisen sarjan kahdenkymmen toiston sarjalla minkä jälkeen tein kolme kymmenen toiston sarjaa. Tyyli mitä olen nyt käyttänyt jo muutamia viikkoja. Huomasin myös nyt perjantaina saman asian minkä huomasin maanantaina maastavetoa tehdessä. Käyttäessäni uutta Schiek treenivyötä uskaltauduin mielestäni menemään helpommin alas. Maanantaina maastavedossa huomasin sen etten jäänyt alas hihhuloimaan turhia vaan lähdin suoraan suorittamaan toistoja. Tällä kertaa kyykyn tekemisessä tuntui vain sille, että uskalsin mennä rauhassa alas ja tulla sieltä ylös. En siis jättänyt alasmenoa vajaaksi vaan mielestäni menin jokaisen toiston ihan samalla tavalla alas asti. Voisin siis helposti sanoa, että hyvä treenivyö on tuonut tekemiseen vain enemmän luottavuutta minkä pohjalta vain uskaltaa tehdä liikkeet paremmin ja teknisemmin. Ei siis kyllä mitään välttämättömiä mutta paljon helpottavia apuja.

Jalkatreeni

  • Kyykky
  • Etureidet
  • Takareisinousu ylätaljassa
  • Pohkeet seisten

Eipä siihen mennyt taaskaan kovin kauaa aikaa kun oikeasti aloin kaipaamaan Vammalassa ja varsinkin Tampereella treenaamista. Tulin viime viikon lauantaina takaisin kahden viikon reissulta Vammalasta jolloin kävin tekemässä neljä treeniä myöskin Tampereen Loaded:lla. Ensimmäinen ilta Pitäjänmäen PTVGYM:llä meni hyvin kun näin pari tuttua pitkästä aikaa eikä mitään ihmeellisyyksiä ollut kun en käynyt wc:ssä. Lauantain oli muutenkin suhteellisen tyhjä eikä PTVGYM:llä ollut hirveästi treenaajia ja esimerkiksi vapaapaino alueet olivat aikalailla tyhjänä koko sen ajan mitä siellä olin.

Viime viikon sunnuntaina kävin tekemässä ensimmäisen pitkän "juoksulenkin" vuosiin kun juoksin noin 9.5km. Kyseinen juoksu oli minulle myöskin ensimmäinen sykealue 3 treeni kun nyt olen viimeisen neljän viikon aikana olen aktiivisesti tehnyt sykealue 2 treenejä. Tosin tuon viime viikon sunnuntain 9.5km "juoksulenkin" jälkeen tunsin kyllä että en ollut juossut aikoihin. Huomasin tämän niin kuntosalilla kuin myöskin lenkeillä joita tein ja siksi muutinkin muutaman sykealue 2 treenin ihan kävelyksi.

Viime viikon sunnuntaina suunnittelin juoksevani hieman pidemmän lenkin mitä olen nyt "juossut" muutaman viikon. Olin käynyt nyt "juoksemassa" kolmisen viikkoa sykealue 2 treenejä jotka olivat yleisesti noin 2.7km tai 3.5km sekä kerran kävin "juoksemassa" pidemmän 5km. Tuo 5km lenkki oli pitkästä aikaa ensimäinen 5km lenkki aikoihin ja samalla pisin lenkki mitä nyt olen edes juossut vuosiin. Jos olen edes käynyt juoksemassa niin tuo 5km on ollut pisin matka sitten ties koska ja jos nyt oikein muistan niin joskus kauan aikaa sitten kävin juoksemassa satunnaisen 10km lenkin.

Nyt on mennyt kolme viikkoa siitä kun kävin juoksemassa sunnuntai-iltana 2.7km lenkin minkä jälkeen aloitin heti maanantaina sykealue 2 "juoksu" treenit. Kaikki tämä lähti liikeelle ihan extemporeen sillä tuona sunnuntaina minun oli tarkoitus käydä normaalilla kävelylenkillä päivällä mutta en vain ehtinyt. Sitten illalla päätin että nyt on vain parempi käydä tekemässä se normaali kävelylenkki ettei nyt koko päivää tule oltua sisällä. Kuitenkin siinä jostain syystä sainkin päähän piston että mitä jos menisinkin juoksemaan?

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Hankin tuossa puolitoista viikkoa sitten Garmin HRM-Pro Plus sykevyön todella exemporeen Laatukorusta. En edes muista mistä sain idean edes alkaa katsomaan videoita Garmin HRM-Pro Plus sykevyöstä mutta parin videon jälkeen kävin Googlessa katsomassa mistä se kannattaisi ostaa? Idea sykevyöstä on kuitenkin lähtenyt liikkeelle noista minun aloittamista sykealuea 2 treeneistä ja siitä että Garmin Venu 2 rannemittaus ei ole ihan niin tarkka. Kuitenkin kun treeni perustuu sykkeeseen niin on paljon parempi saada tarkempaa tietoa kuin sinnepäin olevaa tietoa?