Aamutreenit menevät paremmin yleisellä tasolla

16.11.2016 - 12:06

Tasapainotin nukkumista viime yönä menemällä eilen nukkumaan ennen 21.30. Viimeksi kun nukkuminen jäi johonkin 5.5 tuntiin niin nyt ajattelin nukkua mahdollisimman paljon, mutta en kuitenkaan nyt ihan liikaa. Vaikka eilen nukuin vähän aikaa niin silti minua ei väsyttänyt ja oikeastaan tänään oli samallainen olo herätessäni vaikka olin nukkunut enemmän. Sitä on nyt vaikea arvioida paljonko suurempi unimäärä vaikutti itse treeniin kun tänään oli vuorossa käsitreeni ja eilen oli raskaampi selkätreeni. Tietenkin tämä vaikutti vain paremmin ja tänään en huomannut treenin aikana mitään väsymystä ja sain tehtyä treenin hyvin alusta loppuun. Muutenkin tänään ja eilen pääsin aamutreenin jälkeen kuntosalilla pois ilman niin suurta hengästymistä mitä yleensä on ollut aamutreenien jälkeen. Tiedä sitten mikä tähän on vaikuttanut eniten kun rytmitys ja valmistautumiset ovat olleet pidempään jo samoja. Voiko se vain vaikuttaa että olen alkanut jo paremmin tottumaan aamutreeneihin? Myöskin olen nyt jo pidempään alkanut syömään aamupalaa ennen treeniä joten tämäkin voi vaikuttaa näin pidemmällä aikavälillä?

Aamun heikompiin oloihin ja helpompaan hengästymiseen treenin loputtua on vaikuttanut aamulla tehdyt pidemmät sarjat. Olenkin nyt päättänyt lopettavani ainakin tuplatreenipäivinä pidempien sarjojen tekemisen molemmista treeneistä ja tällöin tämä tarkoittaa pidempien sarjojen jättämisen pois aamutreeneistä. Olen siis palaamassa tuplatreenipäivinä siihen tyyliin millä aloitin tuplatreenit eli aamulla isommilla painoilla kymmenen toiston sarjoja ja illalla sitten pidempiä sarjoja. Sitä en ole vielä miettinyt että miten teen aamutreenit silloin kun teen "vain" yhden kuntosalitreenin päivään. En ole myöskään miettinyt vielä edes tuplatreenien tulevaisuudesta miten niitä tulen jatkamaan niiden kanssa ja teenkö niitä vain "talvikaudella".

Käsitreeni läpi erikoissarjoilla

Tänään aamulla käsitreenissä suoritin käsitreenin enimmäkseen erikoissarjoilla mutta sisällytin treeniin myös normaaleita pidempiä sarjoja. Tänään ehkä erikoisin liike sarjoineen oli kolme osainen hauiskääntö z-tangolla eli 7-7-7. Tein kolmiosaisen hauiskäännön z-tangolla nimittäin tiputussarjana. Ennen ensimmäistä sarjaa tulin miettineeksi painoja sekä sarja määriä. Muutenkin kolmiosainen hauiskääntö z-tangolla ei ole ihan normaalisarja eikä sinällään ihan kevytkään joten varsinkin painojen valintaa piti miettiä. Painojen valinta oli loppujen lopuksi suhteellisen helppo kun laitoin tangon molempiin päihin kolme 5kg levyä joten tein tiputuksen 10kg:lla. Tämä myöskin tarkoitti kolmea painoa per sarja. Jo ensimmäinen sarja tuntui raskaalta ja mietinkin tämän jälkeen kannattaisiko liike jättää yhtään sarjaan vain yrittää vielä lisää. Päätin tehdä vielä yhden sarjan ja tämä tekikin jo alusta asti tiukempaa. Tämän jälkeen lopetin liikkeen joten tein 7-7-7 tiputuksia kaksi.

Sain tänään käsiin todella hyvän pumpin ja mielestäni käsien molemmat puolet onnistuivat loistavasti. Sekä hauis että ojentajat menivät hyvin ja sain tehtyä erilaisia erikoissarjoja sekä normaalin pidemmät sarjat. Oikeastaan tein molemmille kaksi erikoissarjaa sekä yhden pidemmilä toistolla olevan. Ojentajille normaali pidempi osui aloitusliikkeeseen eli dippiin jossa tein kolme kahdenkymmen toiston sarjaa ja hauiksessa hauis ristikkäistaljassa missä tein saman. Ojentajille tein tämän lisäksi vielä yhden korotus- & tiputussarjan ja yhden 3x20 setin ilman taukoja joten. Hauis puolestaan alkoi kolmiosaisella hauiskäännöllä käsipainoilla joilla olen nyt varsinkin aamu käsitreenejä aloittanut hauiksen osalta. Tämän jälkeen tein tuon 7-7-7 tiputuksineen ja viimeisenä hauiksen ristikkäistaljassa.

Käsitreeni aamulla

  • Dippi 15kg lisäpaino 3x20 
  • Tripla hauis istuen 3x 15kg normaali vastaote x8, normaalilla tyylillä hitaat alasviennit x4 sekä hammer ylös normaali alas x6 
  • Ranskalainenpunnerrus käsipainoilla ilman taukoa 3x20 10kg
  • Hauiskääntö z-tanko 3-osainen tiputussarja 2x 37,5kg, 27,5kg, 17,5kg
  • Ojentajapunnerrus taljassa naru 5kg korotus- & tiputussarja 10 toistoa 10kg -> 50kg -> 10kg
  • Hauisristikkäistalja 3x20 30kg

[[{"fid":"360","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":555,"width":518,"class":"media-element file-default"}}]]

Hallikausi päätökseen 12km hallijuoksulla

Olin aluksi suunnitellut tälle päivälle mahdollista tuplatreeniä kuntosalilla mutta päädyin menemään halliin juoksemaan. Päädyin tähän ratkaisuun ihan sen takia kun halusin käyttää viimeisen halli kerran jotta sain kortin kerrat käytettyä. Näin ollen minun ei tarvitse mennä enään halliin käyttämään tätä viimeistä kertaa. Tällä viikolla tuli siis käytyä kolme kertaa hallissa juoksemassa ja jokaisena päivänä pihalla oli kaunis aurinkoinen sää joten tämän takia oli nyt parempi että sain käytettyä halli kerrat. Olisin saanut alkuperäisen suunnitelman mukaan aikaisemmin käytettyä halli kerrat mutta alkuvuoden tuplatreenit kuntosalilla muuttivat aikatauluja juoksun aloittamisen suhteen hallissa. Tämän johdosta olisin saanut kerrat käytettyä jo helmikuun aikana jolloin kaikki hallijuoksut olisivat osuneet hieman heikommille säille.

Hallissa näin hienoina päivinä juokseminen ei oikein kunnolla motivoinut helposti vaikka nyt tuli ainakin mentyä juoksemaan kun tuli käytettyä halli kertoja. Olen yrittänyt juosta intervalleja nyt niinä päivinä kun pihalla on ollut hienompi sää mutta tänään jo alusta asti huomasin juoksemisen olevan raskasta. Heti ensimmäisistä metreistä alkaen tiesin etten tänään tule juoksemana intervalleja. Olinhan jo kuitenkin juossut jo keskiviikkona 7x300m vetoja joten ei ihmekkään kun en jaksanut tänään oikein eikä muutenkaan olisi ollut mitään järkeä lähteä juoksemaan vetoja. Kerta viikkoon riittää intervalleissa ja maksimissaan kaksi mutta yleisesti ei kannata vain juosta intervalleja.

Juoksu oli tänään raskasta alusta asti ja kokeilin heti ottaa sellaisen vauhdin jolla pystyisin juoksemaan esimerkiksi kymmenen kilometriä. Vaikka juoksu oli alusta asti raskasta niin jossain neljän kilometrin jälkeen minua alkoi pistelemään hiukan. Lähinnä huomasin pistelyn hengittämisen aikana ja ajattelin ainakin jatkaa matkaa viiteen kilometriin. Tämän jälkeen päätin kokeilla kävellä ainakin kierroksen ja katsoa lähteekö pistäminen pois ja pystynkö jatkamaan juoksemista. Lopulta päädyin kävelemään koko kilometrin jonka jälkeen lähdin taas jatkamaan juoksemista. Mietin kokeilevani ainakin kilometrin jonka jälkeen katsoin tilannetta uusiksi. Yhden kävely kilometrin jälkeen juoksun aloittaminen tuntui tönköltä mutta suhteellisen nopeasti juokseminen tuntui jopa paremmalle kuin ensimmäisen viiden kilometrin aikana. Lopulta päädyinkin sitten juoksemaan 12km yhteensä.

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.