Aamulla hallissa 35 kierrosta rataa ympäri

16.11.2016 - 12:06

Viimeviikolla olin ajatellut aloittavani juoksemaan maanantaina aamuisin 14+ kilometriä. Olen jo pitkään miettinyt juoksevani maanantai aamuisin pitkän lenkin ja tämän oli tarkoitus alkaa tänään. Olin suunnitellut juoksevani vähintään 14 kilometriä, mutta kunnon mukaan mahdollisesti enemmän. Tämä on ollut siis pieni suunnitelma, mutta eihän nuo minun suunnitelmat ole muutenkaan onnistuneet. Vielä eilen päivällä olin suunnitellut aloittavani aamulenkin 6.30. Tämä tilanne muuttui iltaa kohden, kun aloin katselemaan hieman sää tietoja, mutta suurin syy oli aikatauluni venyminen myöhemmäksi. Menin eilen nukkumaan myöhemmin mitä olin ajatellut ja tämän takia päätin ennen nukkumaan menoa jättää aamun pitkän lenkin väliin. Jos olisin lähtenyt aamulla vetämään pitkää lenkkiä suunniteltuun aikaan niin nukkumiseni olisi jäänyt kuuteen tuntiin joka olisi ollut vähän. Päätin kuitenkin mennä aamulla halliin juoksemaan mikä sekin vähän aikaa mietitytti, koska nukkuminen jäi silti pieneksi. Minun toinen ajatus oli mennä juoksemaan vasta iltapäivällä töiden jälkeen, mutta ajattelin ajankohdan olevan parempi aamulla jotta illalla jää enemmän aikaa muuhun. Tämä asia ratkesi lopuksi helposti ja laitoin herätyksen hallijuoksua varten.

[[{"fid":"124","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"187","width":"450","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Kun aloitin aamulla juoksemisen niin minulla ei ollut aluksi mitään suunnitelmaa mitä / miten juoksen. Päässäni kulkivat ajatukset intervalleista kymppiin. Aloitin kuitenkin juoksemisen sellaisella vahdilla, että kumipikin treeni olisi onnistunut. Intervalleja varten olisin juossut pari kilometriä alkulämpöä ja esim kymppiä varten minun oli muutenkin hyvä aloittaa vähän rauhallisemmin. Ensimmäisen kierroksen kulkiessa mietin kokoajan molempia vaihtoehtoja ja olisikohan se ollut ensimmäisen kierroksen jälkeen päätin yrittää juosta kymppiä joten kiristin hieman vauhtia. Ensimmäisen kilometrin jälkeen varmistin päätöksen kympin juoksemisesta ja aloin lisäämään vähän vauhtia. Ensimmäinen kilomeri meni aikaan 6.49min mikä oli ihan hyvä startti, kun minulla ei ollut aluksi tietoa juoksun matkasta ja tyylistä. Toinen kilometri menikin sitten jo 6.21min. Tämän jälkeen aloin hieman väsymään eikä juoksu ollut rentoa niin kuin se oli ollut ennen sitä kuin olin ollut kipeä. Kolmas kilometri menikin 6.34min ja oli muutenkin raskaampi kuin pari ensimmäistä. Tämän jälkeen vauhti pysyikin alle 6.20min per kilometri vaikka väliin mahtui vaikeita sekä vähän helpompia kilometerjä.

[[{"fid":"125","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"396","width":"328","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Olikohan se jo neljännen kilometrin jälkeen kun aloin miettimään 14km matkasta. Jokaisen juoksun kilometrin jälkeen aloin enemmän miettimään 14 kilometristä. Olikohan se jossain kuuden - seitsemän kilometrin kohdalla aloin miettimään jospa juoksenkin "vain" kympin. Kahdeksannen kilometrin ollessa helppo päätin juoksta 14 km. Yhdeksäs kilometri meni kahdeksannen tapaan helposti ja ajattelin lopun matkan menevän hyvin. Taisin kahdeksannen kohdalla muuttaa juoksuaskeleeni "rullaavammaksi". Kymmenen kilometri olikin sitten jo hieman vaikeampi ja juokseminen alkoi painaan. Aloin samalla myös kamalasti miettimään ja laskemaan tulevia kierroksia. Myöskin kropassa alkoi tuntua väsymys sekä varmaankin nestehukkaa ja juuri kun aloitin yhdennentoista kilometrin nappasin juomapulloni mukaan ja huikkailin yhden kierroksen siitä urheilujuomaa. Kymmenestä kilometristä eteenpäin jokainen kilometri oli vaikeampi ja jaloissa alkoi painaa entistä enemmän. Oikestaan viimeiset kaksi kilomteriä olivat ne raskaimmat ja jälkeen päin katsoin myös niiden ajat jotka olivat todella hyvä sekä juoksun nopeimmat. Kun aloitin juoksemisen niin ensimmäinen kilomteri meni aikaan 6.49min ja viimeinen kilometri 5.46min. Yli 60 sekunnin ero ensimmäisen ja viimeisen, hitaimman ja nopeamman. Sanon juoksun menneen erinomaisesti ajallisesti kun juoksu oli jo todella hyvä pituudeltaan. Saa nyt nähdä tuleeko tämän pituisia juoksua lähiaikoina vai oliko tämä vain yksi.

Viime viikon sunnuntaina kävin tekemässä ensimmäisen pitkän "juoksulenkin" vuosiin kun juoksin noin 9.5km. Kyseinen juoksu oli minulle myöskin ensimmäinen sykealue 3 treeni kun nyt olen viimeisen neljän viikon aikana olen aktiivisesti tehnyt sykealue 2 treenejä. Tosin tuon viime viikon sunnuntain 9.5km "juoksulenkin" jälkeen tunsin kyllä että en ollut juossut aikoihin. Huomasin tämän niin kuntosalilla kuin myöskin lenkeillä joita tein ja siksi muutinkin muutaman sykealue 2 treenin ihan kävelyksi.

Viime viikon sunnuntaina suunnittelin juoksevani hieman pidemmän lenkin mitä olen nyt "juossut" muutaman viikon. Olin käynyt nyt "juoksemassa" kolmisen viikkoa sykealue 2 treenejä jotka olivat yleisesti noin 2.7km tai 3.5km sekä kerran kävin "juoksemassa" pidemmän 5km. Tuo 5km lenkki oli pitkästä aikaa ensimäinen 5km lenkki aikoihin ja samalla pisin lenkki mitä nyt olen edes juossut vuosiin. Jos olen edes käynyt juoksemassa niin tuo 5km on ollut pisin matka sitten ties koska ja jos nyt oikein muistan niin joskus kauan aikaa sitten kävin juoksemassa satunnaisen 10km lenkin.

Nyt on mennyt kolme viikkoa siitä kun kävin juoksemassa sunnuntai-iltana 2.7km lenkin minkä jälkeen aloitin heti maanantaina sykealue 2 "juoksu" treenit. Kaikki tämä lähti liikeelle ihan extemporeen sillä tuona sunnuntaina minun oli tarkoitus käydä normaalilla kävelylenkillä päivällä mutta en vain ehtinyt. Sitten illalla päätin että nyt on vain parempi käydä tekemässä se normaali kävelylenkki ettei nyt koko päivää tule oltua sisällä. Kuitenkin siinä jostain syystä sainkin päähän piston että mitä jos menisinkin juoksemaan?

Hankin tuossa puolitoista viikkoa sitten Garmin HRM-Pro Plus sykevyön todella exemporeen Laatukorusta. En edes muista mistä sain idean edes alkaa katsomaan videoita Garmin HRM-Pro Plus sykevyöstä mutta parin videon jälkeen kävin Googlessa katsomassa mistä se kannattaisi ostaa? Idea sykevyöstä on kuitenkin lähtenyt liikkeelle noista minun aloittamista sykealuea 2 treeneistä ja siitä että Garmin Venu 2 rannemittaus ei ole ihan niin tarkka. Kuitenkin kun treeni perustuu sykkeeseen niin on paljon parempi saada tarkempaa tietoa kuin sinnepäin olevaa tietoa?

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.