Aamukävelylenkille heti herättyä

13.11.2021 - 12:13

Olen nyt käynyt nyt pidempään aamuisin kävelylenkillä käytännössä heti herättyäni. Käyn ainoastaan wc:ssä minkä jälkeen laitan lenkkeilyvaatteet päälleni ja lähden lenkille. Nyt syksyisin ja talvisin lähtöön menee hieman enemmän aikaa kun vaatteita tarvitsee hieman miettiä enemmän kuin kesäisin. Myöskin vaatteita tarvitsee laittaa enemmän päälle varsinkin kun kroppa ei ole ehtinyt lämmetä sekä tottua lämpötilaan kun on juuri noussut peiton alta. Tämän johdosta minun on laitettava paljon enemmän päälleni kuin ulkona oleva lämpötila kertoo.

Yksi ongelma on myöskin se, että puolen tunnin tai edes hieman yli puolen tunnin kävelylenkin aikana kroppa ei ehdi lämmetä kuin vasta lenkin ihan lopussa. Aikoinaan kun kävin juoksemassa aamuisin niin tämä oli paljon helpompaa kun kroppa alkoi lämmetä ensimmäisen kilometrin jälkeen. Kävelyn puolella jos alussa tuntuu olevan kylmä niin tuo kylmä tuntuu todella pitkään kropassa ja helpotusta tulee vasta lenkin loppupuolella. Kun kylmät aamut alkoivat niin yhtenä aamuna olikin paljon kylmempi kuin oli ollut niin olin varustautunut hieman liian kevyesti. Näin ollen minulla oli suhteellisen kylmä heti lenkin alussa niin päätin silloin tehdä lyhyemmän lenkin.

Vaatetus on suurin haaste ja ongelma varsinkin syksyisin, talvisin ja alkukeväästä ja ainoa asia mikä tähän auttaa on vain kokemus. Pitää vain kokeilla erilaisia vaatetuksia erilaisilla lämpötiloilla ja katsoa mikä sopii ja mikä on liian vähän. Tietenkin tähän päälle vielä mahdolliset vesisateet mitkä pitää ottaa huomioon kun toiset vaatteet pitävät vettä paremmin kuin toiset. Tähän olen tehnyt sen, että jos sataa vettä niin laitan vielä päälleni todella ohuen juoksutakin mikä pitää vettä hieman paremmin. Muutoin kun käytän aikalailla huppareita ja kollareita "perus runkona". 

Sitten kun unohdetaan vaatetus niin kroppa on tietenkin vielä tuossa vaiheessa todella kohmeessa minkä johdosta vauhti ei ole niin vauhdikasta mitä se olisi päivällä. Olen tämän itse tuntenut ja myöskin todennut kun käytän lenkeillä Garmin Venu 2:sta millä saan tiedot lenkistä. Kun olen kävellyt aamulla sekä iltapäivällä saman lenkin niin iltapäivällä lenkkiin käytetty aika on huomattavasti vähemmän eli kävelen iltapäivällä paljon nopeampaa. En nyt muista ulko tuota eroa mutta puhutaan minuuteista mikä on mielestäni merkittävä ero parin kilometrin kävelystä.

Kun lähden aamulenkille heti herättyäni niin sinne tulee myöskin lähdettyä. Mitä pidempään aika kuluu aamulla niin sitä helpommin lenkin jättää tekemättä. Myöskin minulla on aamuisin tiettyyn aikaan palaveri niin siihen mennessä minun on käytävä aamukävelyllä, tehtyä aamurutiinit sekä valmistaa aamupalan. Minulla ei ole siis hirveästi ylimääräistä aikaa eli jos joku asia aamulla hirveästi venyy niin se on jostain pois tai sitten minun pitää tehdä asioita aamupalaverin yhteydessä mitä en haluaisi. Kerran pari minun on pitänyt tehdä aamupalaa samaan aikaan kun palaveri on jo alkanut kun syystä tai toisesta jokin on vienyt enemmän aikaa kun on pitänyt.

Myöskin kun lähden lenkille heti herättyäni niin herään paremmin ja saan heti raitista ilmaa mikä myöskin auttaa heräämään ja virkistymään paremmin. Enemmänkin ajattelen minun aamukävelyä heräämisen ja virkistymisen kannalta. Olen kyllä huomannut, että aamut jolloin käyn aamulenkillä (lähes joka aamu) niin olen paljon virkeämpi kuin silloin kun en ole käynyt aamulenkillä (nyt ollut hyvin harvinaisia aamuja).

Kun käy lenkillä heti herättyä niin ensinnäkin se on tehty sekä herää ja virkistyy paremmin. Se, että lähtee kävelemään tyhjään vatsaan verrattuna jos on syönyt jotain niin en lähde sanomaan sen enempää mitään. Tähän asiaan löytyy monia videoita ja blogeja missä ainakin suurimmassa osassa kehoitetaan menemään lenkille tyhjällä vatsalla mikä edistää rasvan polttoa mutta itse en sano tuohon sen enempää sillä itselläni ei ole tuohon sen enempää dataa millä sanoa. Garmin Venu 2:sta kun saa identtiset tiedot kulutuksesta olet sitten syönyt tai et.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

En nyt tiedä mikä Espoolaisiin koiran omistajiin on tullut tänä vuonna? Ehkä ihmisiä ei vain niin kuin yleisesti enää kiinnosta tai ihmiset eivät vain kiinnitä huomioita asioihin. Varsinkin tämän vuoden tammikuun - maaliskuun aikana olen nähnyt ihan hirveästi koiran paskaa tiellä kun tiellä. Espoo on ollut aikaisemmin siinä mielessä ihmeellinen kaupunki käydä lenkillä että koiran paskoja ei hirveästi ole tullut näkyviin. Kuitenkin tänä vuonna tuohon on tullut poikkeus.

Juoksu- ja kävelykenkiin ei ole tullut viime vuosina enää tullut panostettua niin kuin "aktiivi" juoksu aikana. Minulla oli ennen kuin nyt pari viikkoa sitten ostin uudet kengät niin käytössäni kahdet parit Asics Pulse 5 kenkiä mitkä tuli ostettua kauan sitten. Kyseiset kengät on tullu ostettua ennen viimeisintä puolimaratonia mikä sekin tapahtui 2015 joten siitä on aika. Myös kenkien malli Asics Pulse 5 kertoo että kengät ovat vanhat sillä Asics Pulse kengät menevät nyt Asics Pulse 14 numerossa.

Olen tässä viimeisen kuukauden aikana aktivoitunut käyttämään Garmin Venu2:sta päivittäin pitkästä aikaa. Kun aikoinaan hankin Garmin Venu2:sen niin alkuun kello oli kädessä lähes kokoajan paitsi kuntosalilla ollessa. Kuntosalilla kun käytän kaiken maailman remmejä sekä siteitä aktiivisesti niin kellon käyttäminen ei oikein niiden kanssa. Näin ollen en ole käyttänyt Garmin Venu2:sta kuntosalilla kuin pari kertaa jalkatreenissä ihan testi mielessä. En kyllä ole

Nyt oikeasti ollaan menossa jo kohti kolmannen viikon loppua mutta olen ollut nyt laiska kirjoittamaan dieetin toisesta viikosta. Toisella viikolla sain "pudotettua" painoa puolisen kiloa kun ensimmäisellä viikolla paino tippui parisen kiloa. Viimeksi 30 päivän "hc" dieetti tuotti toisella viikolla painoa alas parisen kiloa eli tuohon verrattuna 1.5 kiloa vähemmän. Toisaalta nyt paino oli siinä 108kg luokassa kun kesällä olin siinä 116kg luokassa. Myöskään en

En oikein sitä oikein muista ja tajua, että olen dieetillä kun se tuntuu tällä kertaa ainakin vielä niin normaalilta. Olen käynyt joka päivä pari kertaa päivässä tekemässä noin puolen tunnin kävelyn minkä lisäksi olen käynyt illalla tekemässä perus kuntosalitreenin. Mitä itse ruokavalioon tulee niin olen pysyttäytynyt ensimmäisen viikon aikalailla samoilla aterioilla päivästä toiseen. On ollut muutamia päiviä kun olen halunnut hieman vaihtelua ruokailuun niin