30 päivän "hc" dieetti - Treenit

03.07.2021 - 00:54

Kolmas viikko on päättymässä 30 päivän "hc" dieetistä ja tämä on ollut odotetusti "heikoin" viikko jos mittaa painon muuttumista. Ensimmäisellä viikkolla sain pudotettua painoa eniten 4kg ja toisella viikolla 2kg. Tämä kolmas viikko on käytännössä mennyt 1kg muutoksella eli yhteensä paino on pudonnut vähintään 7kg siitä kun aloitin tämän 30 päivän "hc" dieetin. Olisin saattanut saada tällä viikolla enemmän aikaan mutta tein tietoisia päätöksiä treenien suhteen. Muutenkaan en ole lähtenyt kikkailemaan aamupainon kanssa minkä saisin halutessani muuttumaan vielä enemmän mutta se nousisi yhtä nopeasti kuin laskisi.

Ensimmäisellä viikolla treenit olivat lähes tulkoon identtiset mitä olen jo pidempään tehnyt eli kaksi kävelyä päivässä sekä kuntosalitreeni. Olen käynyt aamuisin lenkillä minkä lisäksi toinen lenkki kun olen saanut tehtyä työpäivän täyteen. Jos olen käynyt toimistolla niin silloin lenkit ovat jääneet yhtään tai nollaan mutta tuolloin olen käynyt toimiston uima-altaalla uimassa. Tämä on ollut minulla jo pidempään päivän runko, että olen käynyt pari kertaa kävelyllä minkä lisäksi illalla kuntosalitreeni.

Näiden parin kävelyn lisäksi olen aina tehnyt kuntosalilla ennen treeniä kevyen 5 minuutin crostrainer cardion minkä lisäksi 10 minuuttia treenin jälkeen. Jälkimmäinen 10 minuuttia on saattanut olla "kovempi" kuin ennen treeniä tehtävä 5 minuuttia. Mitä lenkkeihin tulee niin ne ovat minimissään pari kilsaa / hieman päälle 20 minuuttia. Olen yrittänyt tehdä päivän toisen lenkin hieman pidempänä vähintään 30 minuuttia tai 3 kilometria.

Dieetin toisella viikolla kun pidin loman juhannus viikolla niin aktivoiduin käymään aamuisin tekemässä mäkijuoksutreenin tai porrastreenin. Nämä treenit eivät olleet mitenkään ihmeellisiä ja yhdistin ne aamukävelyyn. Aluksi mäki- sekä porrastreenit sisälsivät enemmän tai vähemmän kävelyä mäkeä / portaita ylös minkä lisäksi myöskin juoksua. Kun aloin tottumaan mäkeen ja portaisiin niin lisäsin enemmän juoksua ja vähensin kävelyä. Tein tätä lähes päivittäin putkeen kunnes nyt dieetin kolmannella viikolla olen tätä tietoisesta vähentänyt sillä tämä alkoi vaikuttamaan illan kuntosalitreeneihin.

Kävelyn, mäkijuoksun, porrastreenin sekä normaalin kuntosalitreenin lisäksi olen nyt parina viimeisenä sunnuntaina tehnyt kuntosalilla 30 minuutin battlerope (taisteluköysi) treenin. Käytännössä 20 sekuntia tekoa ja 40 sekuntia palautumista. Kahdessa kohdassa olen pitänyt 2 - 3 minuuttia taukoa ja vaihtanut tyyliä ja tyylejä olen käyttänyt kolmea eri. Olen aloittanut ihan normaalilla vuoron perään tyylillä minkä jälkeen olen tehnyt narut yhteen ja lopettanut yhtä aikaa ylhäältä alas tyyliin. Aika perus asioita olen käyttänyt ja todella lyhyillä ajoilla mistä on seurannut intervallimaisuus.

Olen siis ottanut nyt dieetille hieman sellaista mitä en ole tehnyt aikoihin. Mitään kokonaan uutta tässä ei ole sillä olen vuosien varrella tehnyt ja treenannut kyseisiä asioita. Ainoa on vain se, ettei niissä ole ollut mitään pidemmän aikavälin juttuja vaan pidemminkin yksittäisiä treenejä tai "kausi" kohtaisia asioita kuten mäkijuoksu.

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.