15km aamuhallijuoksu keskiviikkona ja tiistaina olkapää- & ojentatreeniä

16.11.2016 - 12:06

MInulla oli maanantaina herätys aamulla halliin menoa varten. Suunnittelin sunnuntaina meneväni aamulla halliin juoksemaan vaikka jaloissani vielä tuntui edellinen jalkatreeni. Ajattelin kevyen juoksun parantavan jalkojen tilaa sillä yleensä juuri treeni parantaa kipuni. Jos tunnin jotain kipua niin silloin en mielelläni lepää vaan haluan treenata. Olen huomannut treenin auttavan kipuihin paljon paremmin kuin levon. Eihän tuo nyt aina noin ole, mutta mielestäni paras parannuspaikka on se missä kivut ovat tulleetkin. Yleensä olen mennyt kuntosalille, että minulla on ollut jotain pientä kipua ja kun olen saanut treenin päätökseen niin kipuja ei ole enään ollut. Toisaalta tämä voi myöskin kostaustua ja kivuista saattaa tulla jopa vakavempia kun treenaa kipeällä lihaksella. Täytyy vai tiedostaa mikä on paikka on rikki ja miten ettei lähde sitä vain enempää rikkomaan.

Maanantaina kuitenkin herätessäni herätyskelloon minulle tuli hyvin pian mieleeni vain laittaa herätystä eteenpäin ja jättää aamun halliin meno väliin. Ajattelin tällöin siirtää tämän halliin meno kerran tiistaille tai viimeistään keskiviikolle. Kun lopulta heräsin maanantaina niin kyllä huomasin vielä jaloissani pientä kankeutta ja kipuja, mutta mitä pidemmälle päivä ja oikeastaan aamu meni niin huomasin jalkojen olevan ihan ok. Ei siis jalkojen puolesta mitään ihmeellistä eli minulle tuli vain laiskuus päälle mitä kyllä itselleni, mutta aika harvoin.

Lopulta tuo maanantaille suunniteltu halliin meneminen toteutui nyt keskiviikkona ja vielä aamulla. Ajattelin aluksi mennä iltapäivällä / illalla heti töiden jälkeen, mutta tulin siihen tulokseen, että minun olisi parempi mennä vain aamulla. En ole käynyt aamuisin juoksemassa pitkään aikaan ja aamulenkki on kuitenkin aamulenkki. Tällöin myös kun menen aamulla juoksemaan niin sitten minun ei tarvitse mennä sinne illalla.

Keskiviikkoaamuna 15km aamulenkki hallissa

Luku viisitoista on ollut mielessäni monta kertaa kun olen käynyt hallissa. Aina se on vain jäänyt suunnitelmaksi ja olen päätynyt jokaisella hallijuoksu kerralla juoksemaan "vain" kymmenen kilometriä. Tälläkin kertaa sitä mietin, että juoksisin viisitoista kilometriä, mutta otin juoksemisen kilometri kerrallaan. Aluksi minulla tuntui olevan vaikeuksia saada vain jalat liikkumaan. Sitten kun sain jalat liikkumaan niin tuntui että kunto pettää alta. Tässä vaiheessa olinko nyt juossut joku neljä kilometriä. Ainakin alle viisi kilometriä oli vedettynä kun aloin jo pohtimaan paljonko sitä juoksen.

Mietin alusta asti, että nyt on kerta kun juoksen viisitoista, mutta kokoajan tuli mieleen, että juoksisinko jälleen kerran "vain" kymmenen kilometriä. Välillä juoksu tuntui kulkevan ja välillä oli raskaampaa. Tuntuu sille, että minulle on hitaasti käynnistyvä diesel sillä juoksu tuntui lähtevän rullaamaan vasta siinä seitsemän kilometrin kohdalla. Näin on aikaisemminkin ollut nyt alkuvuodesta näiden juoksujen osalta. Tuntuu alun ensimmäisen viiden tai kuuden kilometrin kohdalla, että ei tästä tule yhtään mitään, mutta yhtäkkiä juoksu alkaa olemaankin helpompaa. Ihmeellistä sinällään kun aikaisemmin olen melkein aina katkennut siitä seitsemän - kahdeksan kilometrin kohdalla, että juuri tällöin olen väsynyt enkä herännyt oikein kunnolla juoksemaan.

[[{"fid":"540","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Garmin connect 15km hallijuoksu","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Garmin connect 15km hallijuoksu"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"alt":"Garmin connect 15km hallijuoksu","title":"Garmin connect 15km hallijuoksu","height":669,"width":443,"class":"media-element file-default"}}]]

Vaikka tulin heränneeksi juoksemiseen siinä jossain seitsemän - kahdeksan kilometrin kohdalla niin oliko se nyt kahdestoista kilometri kun minulla oli vaikeuksia. Tähän väliin taisi tulla juoksun hitain kilometri. Keräilin itseni ja yritin säästellä. Jaloissa alkoi tuntua kipua ja ajattelin, että oliko tämä nyt tässä? Olenko vain kymmenen kilometrin kestoinen? Kestän vain tuon kymmenen kilometriä ja sen jälkeen kroppa sanoaa itsensä irti?

Näin ei lopulta käynyt vaan yhden huonen kilometrin jälkeen stemppasin itseni jälleen samaan vauhtiin kuin mitä olin aikaisemminkin juossut. En oikein tiedä mitä juoksin tai miten juoksin, mutta yleisesti kilometrien ajat taisivat mennä 6.09min - 6.19min väliin. Ei siis mitään nopeaa vauhtia, mutta ei myöskään mitään parin viikon takaisia hitamapia juoksuja. Vauhti oli siis noussut muutaman viikon takaisesta noin parikymmentä sekuntia per kilometri. Kyseessä oli kuitenkin vielä aamulenkki jolloin en ole ikinä oikein ollut vireessä joten näitä juoksuja ei voi oikein verrata kun minulla on selvä ero juoksenko aamulla vai päivällä. Aamulla juokseminen on itselleni vain paljon raskaampaa.

Tunsin sen selvästi kun lähdin juoksemaan kymmenen kilometrin jälkeen lisää. Kymmenestä kilometristä viiteentoista kilometriin oli jotain sellaista mikä tuntui sinällään oudolle. Välillä tuntui olevan kevyttä mutta silti painavan minkä lisäksi kroppa alkoi antamaan periksi. Tämä kylläkin johtuu siitä, että oma kroppani ei ole suunniteltu juoksemiseen ainakaan näin pitkille matkoille. Vielä kun en yleensä juokse yli kymmenen kilometrin matkoja niin kroppakaan ei ole tottunut. Kun juoksen yleensä tuon jokun seitsemän - kymmenen kilometriä niin kroppakin myös tottuu siihen. Heti kun lähden sitten ylittämään kymmentä kilometriä niin kroppa alkaa sanomaan jotain siihen suntaan, että mitä sinä teet? Kun juoksisin useammin yli kymmentä kilometriä niin myös kroppa tottuisi tähän minkä puolesta juokseminen olisi helpompaa eikä jalkani alkaisi sanomaan ei.

Juoksun selvästi tärkein asia oli vain se, että halusin todistaa itselleni pystyväni juoksemaan viisitoista kilometriä. Tämän johdosta jatkoin kymmenen kilometrin jälkeen juoksemista. Muutoin minulle olisi kelvannut hyvinkin kymmenen kilometri, mutta halusin omaksi mielikseni juosta pitkästä aikaa yli kymmenen kilometria. Eihän tuossa sinällään mitään "järkeä" ollut juosta 400m rataa 37,5 kertaa ympäri. Taino ei mitään järkeä on ehkä hieman väärä termi kun oikea termi on tylsää tai jotain sinne päin.

Huomasin myöskin tässä juoksussa sen eron parin viikon takaisiin juoksuihin jolloin en käynyt kuntosalilla. Pari viikkoa sitten pidin kuntosalilta väliviikon ja kävin kolme kertaa viikon sisällä juoksemassa. Tällöin tykkäsin juosta sillä missään ei tuntunut mitään kipuja tai muuten ylimääräistä kun nyt huomasin heti kuntosalitreenien tuntuvan kropassa. Varsinkin rinnassa tuntui maanantain rintatreeni. Ei kipeästi, mutta tuntui kuitenkin millaista tuntumaa ei pari viikkoa sitten tuntunut.

Tiistaina olkapää- & ojentajatreeniä

Tiistaina tuli tehtyä melkein samalla kaavalla treeniä kuten tässä on nyt tullut yleisesti treenattua. Liikkeiden tekemistä erikoissarjoilla sekä normaaleilla sarjoilla. Yleensä liike on nyt tullut aloitettua erikoissarjoilla ja välissä tai lopussa on tullut tehtyä normaaleita sarjoja. Tällä kertaa tuli myös tehtyä liikkeitä alusta loppuun ihan normaaleilla sarjoilla joten ihan aina ei kuitenkaan tule käytettyä erikoissarjoja. Tähän vielä kun yritin valita liikkeitä hieman siltä kannalta ettei tulisi käytettyä samoja kuin viimeksi ja yritin myöskin miettiä liikkeitä joita ei ole tullut tehtyä pitkään aikaan.

Tiistaina tuli mentyä kuntosalille hieman poikkeukselliseen aikaan kellon ollessa 19. Tämä oli huono aika ja kuntosali oli ihan tupaten täynnä. Melkein kaikki penkit, smith ja laitteet olivat tähän aikaan käytössä. Käydessäni ensimmäistä kertaa illan aikana yläkerrassa huomasin väen paljouden ja suuntasin heti alakertaan aloittamaan treeniä. Onneksi alakerrassa oli sentään muutama laite vapaana joilla pystyi aloittamaan treenin. Tuo tuli kyllä ihan puskista, että väkeä oli niin paljon sillä vastaavia määriä ei ole viime aikoina ollut. Tosin en ole kyllä ihan tuohon aikaan käynyt kuntosalilla ja tämänlaisen kokemuksen jälkeen voikin olla, että juuri tuo kellon aika jää itseltäni väliin. Kellon tullessa 20 eli tunti sen jälkeen kun itse olin tullut niin suurin osa väestä oli jo lähtenyt pois ja kuntosalilla oli paljon rauhallisempaa.

Tuntui jälleen kerran siltä, että kuntosalilla ei oikein sinällään tullut tehtyä mitään, mutta tästä huolimatta aika vain kului. On tuo niin ihmeellistä ajankulua käyttää erikoissarjoja liikkeiden tekemisessä. Aika vain katoaa johonkin vaikka sarjamäärä olisikin "normaali" kolme. En tosin ole nyt pahemmin sarjojen määriä laskenut tällä tai viime viikolla vaan olen mennyt ihan tuntuman mukaan. Liikettä x tehdään y määrä ilman sen kummempia miettimisiä. Kuitenkin vähintään kolme työsarjaa tulee tehtyä eli mitään kahden sarjan settejä ei tule tehtyä. Sarjamäärät taitavat olla siinä kolmen - viiden välillä tai jopa enemmän.

Mielestäni näin on välillä hyvä tehdä ettei laske mitään sarjamääriä, mutta välillä sarjamääriä on hyvä laskea. Molemmissa tyyleissä on omat hyvät ja huonot puolet mitkä ovat aika perusasioita. Yksi suurin tekijä on painot mitkä vaikuttavat tekevään liikkeeseen sekä seuraaviin liikkeisiin. Kun sarjoja tehdään enemmän kuin kolme niin tällöin käytettävät painot tippuvat väkisinkin ellei jo tekevässä sarjassa niin ainakin seuraavassa tai sitä seuraavassa. Myöskin väsymys iskee nopeammin ja näin ollen viimeiset liikkeet voivat olla suhteellisen raskaita minkä johdosta kannattaakin miettiä mitkä liikkeet tekevät treenin alkupuolella kun voimia on enemmän ja mitkä treenin lopussa jolloin voimat ovat voineet lähteneet. Itselleni on monta kertaa käynyt siten, että viimeiset liikkeet ovat olleet enemmänkin taistelua kuin hyvää tekemistä. Tämän johdosta yritänkin tehdä massaliikkeet ensimmäisinä ja hieman kevyemmät ja teknisemmät liikkeet viimeisinä jotka teen yleensä normaalia pienemmillä painoilla.

Tämä tuli varsin hyvin nähtyä ja koettua maanantaina jolloin rintatreenin viimeinen liike oli alavinopenkki smith-laitteessa. Oletin saavani enemmän painoja liikkeeseen mitä lopulta tulin käyttäneeksi. Voimat vain olivat tässä vaiheessa jo ihan loppuneet joten tekeminen oli enemmänkin taistelua väsymystä vastaan kuin kunnon tekemistä. Käytännössä tiesin tämän jo joten en myöskään odottanut jaksavani tehdä mitään ihmeellistä, mutta siitä huolimatta aina luulee jotenkin jaksavansa paremmin. Myöskin äkillisemmät väsymiset kesken sarjoja ovat tällöin mahdollisia ja hyvin yleisiä. Vaikka kolme - neljä toistoa menisinkin helposti niin yhtäkkiä viides toisto voi jäädä puolitiehensä ja sen jälkeen sarjan jatkaminen onkin vain taistelua tai pakkotoistoja.

Olkapää- & ojentajatreeni

  • VIpunostokone
  • Supersarja Pystypunnerrus eteen smith + Pystypunnerrus taakse smith
  • Ranskalainen punnerrus maaten
  • Ojentajapunnerrus tanko
  • Facepull
  • Ojentajapunnerrus niskan takaa naru

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.