Ylipaino on ylivoimaa? Osa 2

03.05.2024 - 08:47

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Olen hyvin harvoin nyt koostanut pidempiä treenivideoita pitkin viikkoa kun yleensä teen vain penkki, kyykky sekä maastaveto pätkiä kun yleisesti kuvaan vain niitä. Välillä sitten tulee kuvattua lähes koko treeni niin sitten voi tulla tehtyä koko treenistä pätkä mutta tälläisiä viikon yhteenvetoja en ole tainnut tehdä kuin viime kesänä? Tuolloin taisin tehdä "videosarjan" Why are you a pussy mitä aloin tekemään ihan vain sen takia kun aloin treenaamaan eri tavalla mitä olen treenannut ja sain tehtyä sarjaennätyksiä toisensa perään.

Näillä viikon "highlight" videoilla olen vain yrittänyt motivoida ja jakaa sitä tietoa että useamminkin voi treenata kuin kolmesti viikossa. Lähinnä videoiden tarkoitus on näyttää että ei ne painot aina niin tipu vaikka käy useamminkin kuntosalilla. Tietenkin tuossa pitää oppia tietämään miten yleisesti treenaa sekä miten treeneistä palautuu. Se että teen penkissä, kyykyssä ja maastavedossa ihan ok painoilla ei tarkoita sitä että hakkaan koko treenin samalla tavalla tai suhteessa samanlaisilla painoilla. 

Teen siis pääsääntöisesti kuusi kuntosalitreeniä viikkoon mikä sisältää kaksi penkki, kaksi kyykky ja mahdollisesti kaksi maastaveto treeniä viikkoon. Tämän lisäksi käyn joka päivä tekemässä vähintään noin puolen tunnin kävelyn. En nyt sitten tiedä lasketaanko tuo kävely treeniksi? Jos se lasketaan treeniksi niin sitten teen yleisesti ottaen kolmetoista treeniä vikkoon ja joskus jopa enemmän jos käyn päivän aikana pari kertaa kävelemässä. Se nyt ihan riippuu tosiaan siitä lasketaanko kävelyt treeniksi vai ei?

Tietenkin niinä päivinä kun käyn toimistolla niin käyn yleensä uimassa. Uin vähintään sen 500m mikä tarkoittaa ajallisesti pariakymmentä minuuttia. Tämä nyt ainakin lasketaan treeniksi ja näitä tulee viikkoon yhdestä kolmeen. Nyt tosin viimeisen kolmen viikon aikana olen vaihtanut kävelyt sykealue 2 treeniksi missä juoksen / kävelen niin nämä ovat nyt ainakin treenejä eli näin ollen kolmetoista treeniä tulee helposti viikkoon.

Se mitä ja miten sitten teen treenin kuntosalilla riippuu ihan siitä mihin kuntosalille olen mennyt minäkin päivänä. Lähisalille mentäessä teen suhteessa "kevyempiä" tai ainakin ajallisesti lyhyempiä treenejä kuin esimerkiksi niinä päivinä kun käyn Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Tämä johtuu paristakin eri syystä jotka ovat aika ja motivaatio. Lähisali menee kiinni arkisin kello 22.00 joten jos olen mennyt salille siinä normaaliin aikaan 19.30 - 20.00 välissä niin pääliikkeen lisäksi en oikein kerkiä tekemään mitään muuta. Se nyt tietenkin sitten riippuu myös treenistä ja päivästä onko hyvä päivä ja millaisiin painoihin menen. Toisekseen lähisalilla en saa aina motivaatiota edes jatkaa tai tehdä kunnon treeniä kun kännykän rämpääjät eivät vain aina innosta treenaamaan vain päin vastoin.

Monesti siis teen alkuviikon puolella pääliikkeen ja ehkä jotain muuta tai sitten lähden suoraan pääliikkeen jälkeen kotiin. Tällöin treenistä palautuu paljon nopeammin kun treeni "jää" vain yhteen liikkeeseen. Viikon jälkimmäinen treeni yleensä PTVGYM:llä onkin sitten laajempi ja pidempi jolloin teen paljon enemmän tai jos en enempää niin nekin mitkä teen niin paljon intensiivisemmin. Tietenkin myös alkuviikkoon tulee poikkeuksia ja teen erilaisia treenejä mutta ne ovat nykyään enemmän poikkeus kuin normaali. Olen aikoinaan tehnyt useasti viikkoon kovia tyyliin kuusi kertaa kuusi treenejä ja täytyy sanoa että sen kaltaisista treeneistä on vaikeampi palautua. Tietenkin noista ajoista on aikaa ja olen kehittynyt niin voimatasoisesti kuin palautumisen kanssa. 

Tämän viikon maanantaina tuli käytyä toista kertaa ikinä Tampereen PTVGYM:llä jossa tuli tehtyä ensimmäistä kertaa maastavetoa sekä selkätreeni. Minulla on vielä Tampereen Loaded:lla muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä mutta ajattelin poiketa vaihteeksi Tampereen PTVGYM:lle kun en ole siellä kuin kerran aikaisemmin käynyt. Myöskin Tampereen PTVGYM:lle oli Helsingistä tullessa hieman helpompi tulla ja aikaakin säästyi hieman. Myöskin minulla oli tarkoitus tehdä maastavetoa sekä halusin katsoa Tampereen PTVGYM:n selkälaitteet läpi kun en ollut aikaisemmin tehnyt selkätreeniä siellä.

Piti jo kirjoitella viime viikonloppuna mutta en kerinnyt enkä myöskään jaksanut alkaa kirjoittelemaan. Viime viikolla minun oli alunperin tarkoitus käydä Pitäjänmäen PTVGYM:llä neljä kertaa mutta päädyin käymään kolme. Viime viikon keskiviikkona minun oli tarkoitus käydä tekemässä viikon ensimmäinen kyykky- / jalkatreeni PTVGYM:llä mutta päädyin lopulta menemään tekemään sen treenin toiselle lähisalille. Päätin lopulta mennä lähisalille kahdesta eri syystä jotka olivat että halusin hieman löysäillä kun ei tuntunut hyvälle päivälle ja muistaakseni toinen syy taisi olla yleisurheilun EM-kisojen viimeinen kisapäivä?

Kuudes sunnuntaina mutta tällä kertaa en lähtenyt tekemään pidempää kymmenen kilometrin juoksua mitä olen viimeisen viiden viikon sunnuntaisin tehnyt. Tällä kertaa halusin palautua niin treeneistä kuin hieronnasta sekä keskittyä tulevaan hierontaan. Jos palataan ajassa taaksepäin toissa viikolle niin silloin minulla oli hieronta ja tunsin että takareidet sekä pohkeet olisi ollut hyvä hieroa tuolloin. Kuitenkin pidättäydyin suunnitelmissa ottaa tuolloin hieronnassa rinnan sekä kädet. 

Tätä asiaa olen monesti täällä kirjoitellut ja salilla useiden ihmisten kanssa puhunut että kun syön puhtaasti läpi viikon niin jaksan paremmin treenata. Syön käytännössä koko viikon puhtaasti maanantaista sunnuntaihin paitsi sitten perjantaina ja tai lauantai-iltana syön jotain "parempaa" tai muuten ohi. Tietenkin sitten on myöskin päiviä ja ajanjaksoja kun myös muina päivinä tulee syötyä jotain "hyvää" tai ohi ruokavalion mutta sekin tapahtuu vain vasta treenin jälkeen. Kun syön ennen treeniä vain puhdasta ruokaa niin saan pidettyä energia tason ja jaksamisen hyvänä treeniin asti ja sitten treenin jälkeen kun on väsynyt niin silloin voi tarvittaessa herkutella jos haluaa.

Kyykky treenit on nyt kulkenut hyvin viimeisien kuukausien ajan ja jopa myöskin nyt ihan lähiaikoina vaikka varsinkin maastaveto on yskinyt. Tein kyykky treeneihin pari muutosta jotka näyttävät tuottavan hedelmää. Pienten muutoksien ansiosta sainkin tehtyä muutama viikko sitten uuden kyykky ennätyksen sekä myöskin uuden ketju kyykky ennätyksen. Nämä pienet muutokset kyykky treeneissä oli jalka otteen kaventaminen sekä lämmittely painoissa suuremmat hypyt seuraaviin painoihin ja hieman vähemmän toistoja.

Viime viikon lauantaina Tampereen Loaded:lla sain tehtyä uuden normaalin kyykyn uuden ennätyksen 255kg mikä oli 5kg enemmän kuin edellinen ennätykseni. Siihen meni yllättävän kauan aikaa vaikka olen viimeisen parin vuoden aikana ollut lähellä. Tuosta tasan viikko eli eilen lauantaina menin normaaliin tapaan tekemään kyykky treenin Pitäjänmäen PTVGYM:lle. Minulla ei ollut mitään odotuksia treenin suhteen enkä ajatellut yhtään sitä että olin viikko sitten tehnyt uuden kyykky ennätyksen. Ainoa asia mitä halusin toistaa tuosta viikon takaisesta treenistä oli asento ja henkinen kantti lähteä tekemään kyykkyä suuremmillakin painoilla.