Widowmaker 140kg aka kyykky 140kg x20 uusi sarjaennätys?

05.10.2023 - 15:48

Joo o. Tuli yllätettyä itseni eilen salilla sitten kertaheitolla. Aluksi oli taas niin miettimistä ja pohtimista jo se mihin edes menen treenaamaan? Päädyin sitten muutaman muun extempore tapauksen johdosta menemään ihan lähisalille. Tiistaina olin myös siellä kun taas maanantaina kävin PTVGYM:llä ja onnekseni olin päätynyt siihen ratkaisuun. Maanantaina ilmeisesti toinen lähisaleista oli niin tiukassa että huh huh ja kuulin tämän kahden suusta tiistaina niin se kyllä sitten pitää paikkaansa. Tiistaina oli lähisalilla poikkeuksellisesti väkeä suhteellisen paljon mitä siellä on ollut mutta tämä ei tullut yllätyksenä kun pihalla satoi vettä.

Olen tämän jo tovin huomannut että varsikin nuo kaksi lähi ketjusalia ovat niinä päivinä tupaten täynnä kun pihalla on sataa vettä. Tätä samaa trendiä en nähnyt PTVGYM:llä kun kesäloman jälkeen siellä kolmisen viikkoa kävin päivittäin kun minun ketjusalin jäsenyys oli jäähyllä. Toisaalta tuo että lähisalit ovat sateisina päivinä täynnä ei tullut yllätyksenä kun tuota on tullut todettua jo vuosia. Niinä päivinä kun sataa vettä niin ei kannata edes harkita menevänsä yhtään aikaisemmin kuntosalille sillä siellä ei vain pysty tekemään mitään.

No joo itse treeniin keskiviikkona niin lähisalilla oli nyt todella hiljaista. Niin hiljaista että omat ajatukset kuuli ihan selvästi ja myöskin niin hiljaista että minulla ei ollut sellaista tekemisen meininkiä. Siinä sitten aloitin normaaliin tapaan tekemään kyykky treeniä vailla sen kummempaa suunnitelmaa. Jossain vaiheessa siinä kun tein vielä lämmittelyä niin ajattelin jo ensimmäisen kerran että mitä jos. Jos tekisinkin tänään 140kg painoilla kaksikymmentä toistoa? No siinä sitten kun oli sen aika niin päädyin jatkamaan kyykkyä ihan normaalisti.

Minulla ei ollut missään vaiheessa mikään hyvä fiilist tai sellainen olo että tänään lähtisi kunnolla. Tämän sitten lopulta huomasin kun sain tehtyä 220kg painoilla hikisen yhden toiston. Tuohon asti tekeminen oli mennyt ihan ok vaikkakin se tuntui hieman väsyneelle tai raskaalle. No sitten kun olin tuon 220kg yhden toiston hikisesti saanut niin päätin saman tien että nyt teen 140kg painoilla kaksikymmentä toistoa.

Tein jossain kohtaan kauan sitten widowmakeria progressiivisesti eli lähdin tekemään pienillä painoilla kahtakymmentä toistoa ja treeni treeniltä hain sitten isompaa. En muista mihin painoihin edes pääsin mutta luulisin että se oli jotain 120kg tai maksimissaan 130kg millä tein kaksikymmentä toistoa. Etsinkin hieman tuota tietoa eilen mutta en sitä löytänyt.

Se että en ole nyt edes tehnyt yhtään kahdenkymmenen toiston sarjaa saati yhtään yli kymmenen toiston sarjaa aikoihin niin ei ole mikään ideaalinen tilanne lähteä hakemaan 140kg painoilla kahtakymmentä toistoa? No onneksi olen nyt tehnyt kymmenen toiston sarjoja aina silloin tällöin mutta täytyy kyllä sanoa että kun sain 200kg painoilla kymmenen toistoa niin ajattelin ihan sen pohjilta pelkästään että kyllä nyt 140kg painoilla kaksikymmentä saan. Siinä sitten kun aloin kyykkäämään 140kg painoilla niin ei se tekeminen kyllä missään vaiheessa niin helpolle kyllä tuntunut.

Pääsin aika helposti kymmeneen toistoon mikä näyttää videolta vielä helpommalta kuin se tuntui. Kymmenen toiston kohdasta eteenpäin aloinkin sitten ottamaan hieman taukoja kyykkyjä tehdessä. Tiesin jo kovista 180kg, 185kg, 190kg sekä 200kg kymmenen toiston sarjoista sen että toistot pitää tehdä vain mahdollisimman nopeasti ilman sen suurempia taukoja. Mitä pidempiä huileja ja hapen ottoja alan ottamaan niin sitä enemmän se alkaa painamaan. Siksi yritin tehdä kymmenestä toistosta aina kahteenkymmeen toistot mahdollisimman nopeasti.

Videolta näkeekin että esimerkiksi toisto 19 tulee otettua 18 jälkeen aika nopeasti mutta sitten taas viimeiseen 20 toistoon otan hieman happea enemmän. Se on paha kun pääsee yli 6-7 toiston kymmentä toistoa tehdessä ja yli 13 - 14 toiston kahtakymmentä tehdessä jos pitää alkaa ottamaan pidempiä taukoja toistojen välissä. Mitä pidemmälle pääsen ilman pidempiä taukoja niin sen parempi. Ensinnäkin kyykyt tuntuvat raskaammilta tehdä ja toisekseen siinä kun seisoo painot niskassa niin jalat alkavat vain tärisemään.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.