Vuoden viimeinen treeni veny parin tunnin mittaiseksi ja korotussarjoilla tehdyksi

16.11.2016 - 12:06

Torstaina tuli sitten mentyä tekemään vuoden viimeinen treeni. Välillä mietin torstaina kuntosalille menemistä ja välillä mietin välipäivän pitämistä. Tämä oli kuitenkin nyt neljäs päivä putkeen vaikka viime viikolla tuli tehtyä kuuden päivän putki. Toisaalta maanantaina sekä tiistaina tuli tehtyä tuplatreenit joten periaatteessa treeni oli kuudes putkeen neljän päivän sisällä. Erona tämän viikkoisella ja viime viikkoisella oli myöskin se, että pidin lomaviikon viime viikolla. Tämän johdosta olin myöskin Vammalassa minkä takia en oikein edes voinut pitää tuplatreenejä vaikka olisin halunnut. En vain nähnyt olevan mitään järkeä käydä kahta kertaa kuntosalilla kun jokaisesta kerrasta täytyi maksaa. Myöskin vaikka minulla olisi ollut kuukausi kortti niin en varmana olisi tehnyt tuplatreenejä.

Keskiviikkona en tehnyt tuplatreenejä sillä se olisi ollut jo kolmas päivä putkeen tuplatreenejä ja katsoin tämän olevan hieman liikaa tähän väliin. Aloin olemaan jo tiistaina niin väsynyt, että katsoin paremmaksi jättää keskiviikkona tuplat tekemättä. Tänään kun en oikein edes tiennyt missään vaiheessa varmaksi menenkö edes kertaakaan kuntosalille niin miksi olisin tiennyt tehdä tuplatreenin? Päättämällä keskiviikkona tekemällä tuplatreenin seuraavana päivänä.

Jos ajattelee torstain treeniä jälkikäteen niin toisaalta se olisi ollut täydellinen treeni jakaa omiin ojentaja- sekä olkapäätreeneihin. Se mitä kaikkea tein torstain treenissä olisi ollut parempi jakaa kahteen treeniin kahden asian takia mitkä toisaalta vaikuttava tavallaan toisiinsa. Ensimmäinen oli liikevalinnat sekä sarjavalinnat mikä lopulta vaikutti ajankäyttöön. Ajankäytön pohjalta näki helposti sen, että treenit olisi kannattanut jakaa kahtia. Ainakin jos haluaa kyseisen treenin toteuttaa normaalisti jonain päivänä.

Mennessäni kuntosalille en edes tiennyt miten tulisin treenaamaan. Minulla ei ollut niinkuin mitään suunnitelmia. Tiesin vain sen mitä tulisin treenaamaan ja tämä oli ojentajat sekä olkapäät joita tällä viikolla en ollut vielä tehnyt. Olenkohan ikinä edes lopettanut treeniviikkoa olkapää- & ojentajatreeniin? Vaikea muistaa miten olen päiviä alkuvuosina tehnyt ja miten kaikki erikois- / vajaat viikot ovat menneet eikä tällä ole edes mitään väliä. Enkä edes mene vielä sanomaan, että tämä torstain treeni oli tämän viikon viimeinen treeni sillä viime viikon ahkeran viikon jälkeen saatan tehdä jotain "epänormaali".

Vuoden viimeinen treeni meni korotussarjoilla sekä muutoinkin erikoisesti

Aloin kuntosalille päästyäni miettimään toissa viikon olkapäätreeniä minkä Peltzi piti minulle. Erityisesti oliko se nyt kolmas liike missä tehtiin vipunostoja kierrättämällä muutamaa liikettä ja toistojen ollessa 25 + 20 + 15 + 10 + 5 ja toisinpäin. Juurikin tuo monen liikkeen kombo valtaviin toistomääriin alkoi kiinnostamaan minua tänään. Halusin kuitenkin hieman soveltaa viime viikkosia liikkeitä omiin kokeiluihin enkä tällä kertaa ihan kopioida viime viikkoista. Tämän pohjalta minulle syntyi tänään neljän vipunoston kombo missä toistomäärät olivat 20, 15, 10 ja 5 toistoa sekä toisin päin. Istuen vipunostot, seisten vipunostot, istuen eteen vipunostot sekä seisteen seinää vasten vipunostot. Tähän olisi voinut vielä lisätä seisten eteen vipunostot, mutta tekiessäni tätä en tälläistä huomannut. Myöskin painovalinnat olisivat voineet alkaa paria kiloa pienemmillä sillä korotin painoja jokaisen liikken vaihdon jälkeen.

Neljän liikkeen kompoa tein yhden setin minkä jälkeen tein jokaista neljää liikettä korotuksien kera yhden kerran. Aluksi siis neljän liikkeen kompo korotuksina molempiin suuntiin vaihtaen toistomääriä minkä jälkeen kyseiset liikkeet omana itsenään korotussarjana kerran. Kaikkia settejä tuli siis tehtyä yhden kerran ja kaikki olivat korotussarjoja. Tämän jälkeen tuli jatkettua olkapäiden tekemistä vipunostoilla takaolkapäille missä tuli jatkettua korotussarjojen tekemistä. Takaolkapäitä tuli tehtyä kolme sarjaa korotuksilla.

Tämän jälkeen vuorossa olikin ojentajien ensimmäinen liike tai oikeastaan triplasetti sillä tein tuettua ojentajapunnerrusta kolmen liikkeen korotuksella. Tuettu ojentajapunnerrus tangolla, narulla sekä tangolla vastaotteella. Kaikilla kolmella tyylillä korotussarja niin pitkälle kun vain jaksoin ja näitäkin tuli tehtyä yksi setti yhteensä. Tämän jälkeen jatkoin vipunostojen tyyliä ja tein jokaisen triplasetin liikkeen erikseen korotussarjana kerran. Käytännössä siis ihan sama tyyli kuin olkapäiden ensimmäinen liikesarja.

Triplasetin jälkeen jatkoin ojentajien tekemistä ranskalaisella punnerruksella alataljassa narulla. Ranskalaisessakin tuli käytettyä korotussarjoja ja tein näitä kolme kertaa. Aivan sama kaava kuin olkapäiden puolella ensimmäiset liikkeet. Aluksi monen liikkeen kombo minkä jälkeen kombon liikkeen erikseen kotorussarjoilla ja tämän jälkeen eri liike kolmella korotussarjalla.

Seuraavaksi oli vuorossa pystysoutu käsipainoilla vuorotahtiin ja tämäkin tuli tehtyä supersarjoilla kuten myös seuraava ojentajaliike tate-press. Samalla treeni muuttui yhden liikkeen korotussarjoihin eli ainoat kombot olivat lihasryhmien ensimmäiset liikkeet. Näiden parin liikkeen jälkeen tein vielä takaolkapääliikettä sekä vipunostokonetta korotussarjoilla. Näiden kahden olkapääliikkeen jälkeen ajattelin vielä tekeväni jonkin ojentajaliikkeen, mutta aloin miettimään treenin päättämistä. Olin tässä vaiheessa jo aika poikki ja treenissäkin oli kulunut pari tuntia niin katsoin paremmaksi lopettaa treenin tähän.

En tiedä, mutta heti kun on vapaata eli vapaapäiviä edessä ja muutoinkin epänormaalipäivä eli hiljaisempi päivä kuntosalilla niin minulla menee kuntosalilla vähintään pari tuntia. Näin kävi Vammalassa ollessani ja näin kävi nyt torstaina. Näin on myös käynyt aiemmin esimerkiksi kesällä tai toissa jouluna joten kyllä siellä takaraivossa jokin kello ratksuttaa johonkinpäin normaalisti. Ehkäpä jos normaalisti kuntosalilla olisi niin rauhallista kello 16 - 18 aikaan kuten nyt niin saattaisin varmaan hillua kuntosalilla yleisesti pidempään. Tätä on paha sillain nyt sanoa mitä tapahtuisi sillä nämä ovat olleet tälläisiä erikoisia ketoja aina tavalla tai toisella. Kuitenkin kun yleisesti näissä parin tunnin sessioissa ei ole sinällään mitään järkeä niin kyllä niitä nyt aina joskus on kunhan ei liian useasti.

Olkapää- & ojenjatreeni

  • Neljän setti Vipunostot istuen 20x + Vipunostot seisten x15, Vipunostot eteen istuen x10, Vipunostot seisten seinää vasten x5 + Vipunostot seisten seinää vasten x20 +  Vipunostot eteen istuen x15 + Vipunostot seisten x10 + Vipunostot istuen x5
  • Vipunostot istuen korotussarja
  • Vipunostot seisten korotussarja
  • VIpunostot eteen istuen korotussarja
  • VIpunostot seisten seinää vasten korotussarja
  • Vipunostot takaolkapäille 3x korotussarja
  • Triplasetti Ojentajapunnerrus tanko korotussarja + Ojentajapunnerrus naru korotussarja + Ojentajapunnerrus tanko vastaote korotussarja
  • Ojentajapunnerrus tanko korotussarja
  • Ojentajapunnerrus naru korotussarja
  • Ojentajapunnerrus tanko vastaote korotussarja
  • Ranskalainen punnerrus alataljassa 3x korotussarja
  • Pystysoutu käsipainoilla vuorotahtiin 3x korotussarja
  • Tate-press 3x korotussarja
  • Takaolkapäälaite 3x korotussarja
  • VIpunostolaite 3x korossarja

Eipä siihen mennyt taaskaan kovin kauaa aikaa kun oikeasti aloin kaipaamaan Vammalassa ja varsinkin Tampereella treenaamista. Tulin viime viikon lauantaina takaisin kahden viikon reissulta Vammalasta jolloin kävin tekemässä neljä treeniä myöskin Tampereen Loaded:lla. Ensimmäinen ilta Pitäjänmäen PTVGYM:llä meni hyvin kun näin pari tuttua pitkästä aikaa eikä mitään ihmeellisyyksiä ollut kun en käynyt wc:ssä. Lauantain oli muutenkin suhteellisen tyhjä eikä PTVGYM:llä ollut hirveästi treenaajia ja esimerkiksi vapaapaino alueet olivat aikalailla tyhjänä koko sen ajan mitä siellä olin.

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.