Viikon viimeinen treeni kovempi kun viikon tehnyt kevyempiä treenejä

15.10.2023 - 11:27

Tällä viikolla tein kevyempiä ja normaalista poikkeavia treenejä ihan vain sen takia että halusin säästellä kroppaa. Sen johdosta päädyin myöskin tällä viikolla jättämään normaalit PTVGYM käynnit pois ja kävin poikkeuksellisesti maanantaista - perjantaihin lähisalilla. Torstaina päätin mennä lähisalille vaikka tarkoitus oli mennä PTVGYM:lle kun ajattelin että voin tehdä kyllä saman treenin sielläkin. Perjantaina olin valmistelemassa menoa PTVGYM:lle kunnes ajattelin että yhtä hyvin voin mennä lähisalille kun kerran olen tekemässä kevyemmän treeenin? Katsoin myös kelloa ja huomasin että kello ei ole ihan niin paljoa että sen puolesta kerkiän treenaamaan lähisalille.

Torstaina ja perjantaina kun minun piti mennä PTVGYM:lle niin kuin normaalisti olen nyt käynyt niin vaihdoin menemisen tosiaan lähisalille ihan sen takia kun halusin tehdä kevyemmät treenit. Tiedän itsestäni sen että jos ja kun menen hieman paremmalle salille niin silloin tulee vain tehtyä tehokkaampia treenejä vaikka isoja liikkeitä ei välttämättä tekisi. Näin on usein käynyt PTVGYM:llä, Vantaan Loaded:lla sekä Tampereen Loaded:lla. Yleensä kyllä olen tehnyt penkin, kyykyn tai maastavedon pääliikkeenä kyseisillä saleilla mutta eihän ne aina nyt niin suju kuin haluaisi. Sen jälkeen olen vain alkanut tekemään muita liikkeitä mutta saanut niistä paljon enemmän irti kuin lähisalilla.

Jos minulla on ollut esimerkiksi selkätreeni ja maastaveto on mennyt alakanttiin niin sen jälkeen soutu- ja vetoliikkeet olenkin tehnyt kunnolla ja saanut niistä paljon enemmän irti kuin normaalisti. Sama koskee myös jalkatreenejä joissa kyykky on jäänyt heikoksi eli ei ole mennyt niin kuin olisin sen halunnut menevän. Tämän jälkeen olenkin sitten keskittynyt kunnolla vyökyykkyyn, hack-kyykkyyn ja heiluri hack-kyykkyyn ja saanut tehtyä lopulta todella hyvän ja raskaan treenin. 

Kokemuksieni perusteella tiedostin sen asian että menemällä torstaina ja perjantaina PTVGYM:lle niin olisin innostunut tekemään treenit kunnolla ja normaalisti. Kun menin tekemään kyseiset treenit vain lähisalille niin silloin pystyin pitämään ne helpommin kevyempinä. Tämä johtuu vain yksin siitä että saan oikeasti PTVGYM:llä itsestäni enemmän irti kuin lähisalilla. Mikä johtuu taas siitä että PTVGYM:llä myös muut treenaajat treenaavat kun taas lähisalilla kuseillaan ja rämpälään sitä puhelinta suurimmaksi osaksi.

Lauantai kuitenkin pysyi suunnitelmissa että menen PTVGYM:lle ihan normaalisti ja tällä kertaa sain mukaani pari kaveria. Tämä oli suuri ihme sillä olen yrittänyt saada kumpaakin mukaani monet kerrat mutta kun ei vaan lähde niin ei vaan lähde mukaan. Samalla sitten päätin että kun kerran menenen PTVGYM:lle ja pari kaveria lähtee mukaan niin treenaan myös kunnolla. Ei siinä vaiheessa edes viitsi sitten mitään kevyttä jumppaa mennä tekemään kun kerran viimein olen saanut jampat mukaan PTVGYM käynnille.

Lauantaina oli vuorossa poikkeuksellisesti selkätreeni vaikka juuri perjantaina tein selkätreenin ja normaalisti lauantaisin olen tehnyt jalkatreenin. Selkätreeni alkoi lohko maastavedolla ja päädyin lopulta tekemään 280kg painoilla kolme toistoa. Täytyy kyllä sanoa että lohko maastavedon tekeminen tuntui todella raskaalle kun pääsin yli 200kg painojen. Tämä johtui yksin omaan siitä että olin tehnyt koko viikon kevyempää jumppaa päivästä toiseen eikä kroppa ollut tottunut suuriin painoihin. Niin no toisaalta 280kg on aika paljon painoja ja sai lopulta aika helpon kolmen toiston sarjan vaikka aluksi tekeminen tuntui vaikealta.

Tämän jälkeen tulikin sitten tehtyä kolme eri soutuliikettä, pullover laitetta ja paria eri ylätalja liikettä. Sinällään se yllätti minut että jaksoin tehdä ihan normaalisti selkätreeniä lauantaina vaikka olin juuri tehnyt selkätreenin edellisenä päivänä. No toisaalta lauantain selkätreeniä helpotti se että olin perjantaina tehnyt selkätreeniä kevyemmin ja ilman mitään räkkivetoja tai maastavetoja. Kuitenkin se että viikon tekee kevyemmin ja sitten yhtäkkiä tekee normaalin raskaan treenin niin huomasin että oikeasti siihen piti taas hieman totutella. Lähinnä että kroppa oli siihen valmis ja täytyy kyllä sanoa että olin kyllä myös henkisesti jo tottunut tekemään kevyempiä treenejä.

Eipä siihen mennyt taaskaan kovin kauaa aikaa kun oikeasti aloin kaipaamaan Vammalassa ja varsinkin Tampereella treenaamista. Tulin viime viikon lauantaina takaisin kahden viikon reissulta Vammalasta jolloin kävin tekemässä neljä treeniä myöskin Tampereen Loaded:lla. Ensimmäinen ilta Pitäjänmäen PTVGYM:llä meni hyvin kun näin pari tuttua pitkästä aikaa eikä mitään ihmeellisyyksiä ollut kun en käynyt wc:ssä. Lauantain oli muutenkin suhteellisen tyhjä eikä PTVGYM:llä ollut hirveästi treenaajia ja esimerkiksi vapaapaino alueet olivat aikalailla tyhjänä koko sen ajan mitä siellä olin.

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.