Veden juonti lisääntynyt dieetin aikana sekä jotain yleisiä havaintoja dieetistä

31.10.2017 - 14:00

Dieettiä on takana pari viikkoa ja olen huomannut kaksi asiaa. Ensinnäkin olen lisännyt veden juontia merkittävästi mitä en aluksi edes huomioinut. Olen vasta viimeaikoina huomannut veden juonnin lisääntyneen merkittävästi ja luulen sen johtuvan vain nälän tunteen poistamisesta. Kun juon vettä lähes tulkoon koko ajan edes hieman niin tällä poistan nälän tunnetta jolloin minulle ei tule mieleen syödä mitään ylimääräistä. Toinen asia on se, että olen alkanut vaihtelemaan aterioita enemmän. Oli kyseessä sitten suurempi tai pienempi ateria niin olen tässä parin viikon aikana alkanut niitä jo vaihtelemaan. En mitenkään merkittävästi tai useasti, mutta aina silloin tällöin. Tällä tavalla saan pidettyä mielenkiinnon paremmin yllä aterioita kohtaan eikä minulle käy niinkuin tänä kesänä jolloin söin viikkoja samoja aterioita. Tuolloin monet ateriat alkoivat tulemaan korvista, silmistä ja ties mistä ulos jolloin niitä ei jaksanut edes syödä vaan se teki enemmänkin pahaa syödä niitä.

Näin ollen onkin helpompi kehottaa juomaan enemmän vettä ja pitämään ateriat vaihtelevina jotta dieetti sujuu. Tällä hetkellä minun ei ole tehnyt mieli syödä mitään ylimääräisiä ruokia tai saati vetää mitään herkkuja. En ole pahemmin laskenut makroja tai kaloreita mitä kulutan päivää kohden, mutta uskoisin kalorien olevan siinä jossain 2200 - 2500 välimaastossa. Tein ennen näitä kahta viikkoa pientä makro / kalorien laskentaa, mutta en lähtenyt sitten ihan laskulinjalle. Lähinnä sain sellaisen käsityksen mitä pitäisi syödä ja paljonko, että saan sen ja sen määrän mitäkin. Makrojen lisäksi näin kuinka paljon nämä sitten koostivat yhteensä kaloreita.

 

#greensalad #salomon #postworkoutmeal #gymfood #foodporn #diet #cleaneating

A post shared by Tuomas Välimaa (@tvalimaa) on

Mielestäni näin onkin parempi mennä, että vedetään sinnepäin kuin ihan kaikkia laskemalla. Ainakin yleisellä tasolla dieetin kuluessa sillä mitä voitan sillä, että lasken ihan kaikki? Enemmän siinä pää sekoo kun jokainen luku pitää laskea ja jokainen ateria pitää vetää ruokavaa'an kautta suuhun. Siis ihan jokainen asia ihan banaanista ja omenoista lähtien jos näitä syö sillä jokainen banaani ja omena on eri painoinen ja näin ollen ne sisältävät eri määrän makroja. Onko muutenkaan oikeasti ihan paras tapa vetää kaikkia liian teknisesti kun oikeasti ei ole tietoakaan oman kropan toimivuudesta teknisesti?

Jos kyseessä olisi oikeasti joku kisaprojekti johonkin lajiin niin ehkä sitten tätä teknistä voisi harkita, mutta mielestäni kropan kuuntelu on se paras tapa. Jos jonain päivänä tarvitsee syödä hieman enemmän niin sitten hieman syö enemmän. Kunhan se yleisellä tasolla menee dieetin sisältöön sillä tuollainen ei haittaa hirveästi mitään omasta mielestäni. Myöskään jos tänään syön hieman enemmän niin huomenna ei tarvitse sitä vähentää päivän aterioista tai jos syön tänään enemmän niin sitten ei tarvitse tehdä enemmän aerobista harjoittelua. Aerobista en tee tällä hetkellä muutenkaan vaan keskityn tällä hetkellä ruokavalioon.

Muutoin olen saanut nyt iskettyä itseni siihen motivaation tilaan jossa jaksan pitää tätä dieettiä yllä ja oikeasti tehdä tämän kunnolla. Se onkin se tärkein asia jotta dieetti onnistuu eli saada motivaatio dieetin pitämiseen. Jos motivaatiota dieetin pitämiseen ei ole niin tällöin myöskin itse dieetti epäonnistuu. Jos ei ole motivaatiota pitää dieettiä niin ei silloin kannata myöskään dietata. Dieetistä voi muodostua vain ylimääräisiä ongelmia ja stressejä jolloin myös kaikki muu kärsii. Näin ollen on parempi olla dieettaamatta ja syödä vain kunnolla sekä jättää makeat pois.

Dieetin ateriat

Laitan tähän vielä millaisia aterioita syön päivän aikana. Listassa on vain ateriat ilman sen kummallisempia määriä mistään vaan tarkoitus on tässä hieman valoittaa sitä mitä tulee yleisellä tasolla nyt syötyä. Tällä hetkellä lisäravinteet ovat käytännössä aika minimissään ja käytän lisäproteiinia vain smoothiessa minkä lisäksi treenin aikana juon aminoita sekä ennen treeni juon preworkoutin + kreatiini + amino yhdistelmän.

Dieetin ateriarunko:

  • Kaurapuuro + chian siemenet + kookosöljy
  • Kana / jauhelija + riisi / pasta
  • Goodlife proteiinipatukka + omena
  • Smoothie (mustikoita, kreikkalainen jogurtti, vesi, whey 100, banaani)
  • Munakas + kalkkunaa

Minulle piti tulla tänään uusi jääkaappipakastin minkä kävin ostamassa Hulluilta Päiviltä Powerista. Kuljetuksen olisi pitänyt saapua kello 10 - 13 välissä joten olin odottamassa koko päivän kotona ja otin etäpäivän. Mitään ja kuulunut ja näkynyt niinpä otin Power asiakaspalveluun yhteyttä kello 14 kun kuljetuksen olisi pitänyt viimeistään saapua tunti sitten. Muutenkin kuljetuksen piti soittaa vähintään puolituntia ennen kuljetuksen saapumista. Ajattelin aluksi käyttää Power.fi olevaa chat-palvelua mutta päätinkin ihan soittaa Power asiakaspalveluun.

Kirjoittelin tuossa pari päivää sitten kanafile airfryerillä kun kuvasin siitä myöskin videon. Tämä antoi minulle sitten motivaation ja idean kuvata myöskin kuorrutettu kanafile airfryerillä videon. Yleisesti teen kanafileen paistinpannulla mutta välillä laitan kanafileen ihan vain airfryeriin jos en jaksa tehdä sitä paistinpannulla. Kuitenkin olen tehnyt aika paljon kanafilettä airfryerillä mutta silloin olen sitä kuorruttanut ja nyt oli aika myöskin kuvata kuorrutettu kanafile airfryerillä video.

Olin tänään laiskemmalla päällä kun tein ruokaa niimpä lämmitin kanafileen airfryerillä ja kuvasin myös siitä lyhyen videon. Olen jo pidempään lämmittänyt kanaa airfryerillä mutta tuolloin olen lähinnä tehnyt kuorrutettua kanafilettä. Pitäisi varmaan tehdä myös erillinen video kuorrutetusta kanafileestä? No joka tapauksessa aloin olemaan laiskempi kanafileen paistamisen kanssa joululomilla Vammalassa ollessani ja tuo tapa on sitten välillä jäänyt päälle myöskin kotona.

Tänään tuli Instagramista jonkun mielenkiintoinen ja oikeaa asiaa sisältävä story minulle vastaan. Tuo kyseinen story kyllä sopii sopivasti siihen mitä taas kuulee kuntosalin pukuhuoneessa kun kuulee ihmisten puhuvan keskenään. Yleisesti varsinkin teinien suusta kuulee sitä että he eivät syö yleisesti ja vanhemmilta ihmisiltä kuulee yleisesti vain sitä että lounasbuffetissa vedetään ruokaa koko rahan edestä liikaa. Mistä siis tuo Instagram story kertoi mihin tässä viittaan? 

Paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki. Monella suomalaisella oli eilen taas PANIIKKI kun lakot alkoivat tänään torstaina ja osalla jo eilen keskiviikkona. Kun ruokakaupat ovat mahdollisesti kiinni pari päivää niin se sai taas paniikin päälle suurimmalle osalle ihmisistä. Kun ruokakauppa on kiinni päivän tai pari niin se saa suomalaiset paniikkiin ja alkavat hamstraamaan tavaraa ja varsinkin paskapaperia. 

Tein eilen illalla kuntosalin jälkeen yhden normaaleista perjantai-illan aterioista minkä suunnittelin jo ennen kuntosalille menoa kuvaavani. En tiedä mistä nyt sain idean että kuvaan tuon mutta ajattelin nyt tehdä niin. Minulle on muodostunut perjantai-iltaisin syödä kuntosali treenin jälkeen pizzan minkä paistan uunissa pizzakivellä, wingsejä tai boneless wingsejä airfyerillä tai paistaa pihvin minkä lisäksi tehdä jotain perunoita airfyerillä. Nämä ovat sellaisia special aterioita joita tykkään tehdä suhteellisen useasti perjantai ja tai lauantai-iltana kuntosali treenin jälkeen.