Vatsarulla treenin vaikutus tuntuu vasta parin päivän viiveellä

22.08.2023 - 00:48

Miten ihmeessä vatsarullan tekeminen lauantai-illan treenin päätteeksi tuntui kropassa vasta tänään maanantaina? Kävin lauantaina pitkästä aikaa Vantaan Loaded:lla tekemässä jalkatreenin missä tein kolme liikettä plus pohkeet. Treenin päätteeksi kun olin tehnyt venyttelyn sekä liikkuvuus harjoittelun niin päätin tehdä vatsoille vatsarullaa. Olen nyt kesän aikana ja varsinkin loman aikana tehnyt jonkin vartsaliikkeen kuntosalitreenin päätteeksi kun olen tehnyt venyttelyn sekä liikkuvuusharjoittelun. 

Yleisesti olen tehnyt perus vatsapenkissä vatsoja mutta jos salilla on ollut esim joku muu vatsalaite niin olen välillä tehnyt sitä. Ennen kesää tein venyttely ja liikkuvuusharjoittelua aamuin illoin minkä yhteydessä tein puolentoistaminuutin lankutuksen. Jossain vaiheessa nuo rutiinit jäivät ja siirtyivät vallan kuntosalille tehtäväksi. Jotenkin sitten Vantaan Loaded:lle on sitten osunut vatsarullan tekeminen ja se on ollut myös virhe.

En tiedä sitten onko Fitnessgymin puolella jotain vatsalaitteita kun en hirveästi sinne puolelle katso kun Vantaan Loaded:lle suuntaan. Vantaan Loaded on siis Fitnessgymin sisällä oma alueensa eli samalla hinnalla pääsee kummallekin salille. Vantaan Loaded:in puolella ei mitään vatsalaitteita ole vaan pitäisi sitten katsoa sieltä Fitnessgymin puolelta mitä en vain ole tehnyt. Kuitenkin siinä lämmittelyalueella ennen Loaded:in ovea niin yleensä vatsarulla on ollut joko jo suoraan tai sitten se pitää hakea Fitnessgymin puolelta hyllystä minkä olen siis kyllä löytänyt.

Tein lauantaina kaksikymmentä toistoa vatsarullalla vatsoja ja siinä tekiessä en edes oikein tuntenut mitään ihmeellistä. Ajattelinkin että mitä ihmettä? Yleensä vatsarulla vaikuttaa heti kroppaani ja tunnin mitä olen juuri tehnyt mutta nyt näin ei tapahtunut. Kuitenkin tiesin mitä tulevan pitää jos lähden tekemään heti liian paljon. Se sama on normaalissa vatsapenkissä kun teen liikaa niin heti alkaa vatsa kramppaamaan. Siksi vaikka kaksikymmentä toistoa ei tuntunut "millekkään" niin tiesin että siihen on hyvä lopettaa.

Vielä eilen sunnuntainakaan en tuntenyt mitään ihmeellistä kropassa ja vatsoissa mutta sitten lopulta tänään maanantaina tuntui ja paljon. Mitään kramppaamista ei tuntunut mutta tuo kramppikin tulee heti jos on tullakseen eikä se tule viiveellä. En nyt muista tunsinko maanantaiaamuna vielä mitään ihmeellistä mutta kun kävin päivällä uimassa niin varsinkin sen jälkeen vatsassa tuntui ja paljon. Tunsin saman vielä kuntosalilla kun tein maastaveto treeniä. Ajattelin vaikuttaako se maastaveto treeniin negatiivisesti mutta ainakin tuloksia katsomalla niin ei mutta kyllä se tuntui kropassa.

Näin on tainnut käydä ennenkin nyt kun muistelen että vatsassa on alkanut tuntumaan vasta maanantaina tai alkuviikosta. Muistui vain mieleen se että kun kävin päivällä uimassa niin vatsassa tuntui todella paljon uinnin jälkeen. Se voi olla se uinti mikä aktivoi vatsoja niin paljon että kun ne ovat valmiiksi rasittuneet niin uinti rasittaa vatsoja lisää. Näin ollen tänään illalla salilla en sitten kyllä lähtenyt tekemään yhtään vatsaa kyllä kun tunsin venyttelyjä tehdessä että vatsoja ei kannata tehdä.

Vatsarulla on itselleni se pahe mikä saa vatsat ihan kamalan rasittuneeksi että sen jälkeen ottaa paljon aikaa palautua. Nyt tulee vain taas muutamien päivien tauko vatsojen tekemisestä kun tiedän sen että jos lähden niitä nyt tekemään niin vatsat tulevat kyllä kramppaamaan heti. Sitten onkin kiva lähteä salilta kun vatsa vain kramppaa.

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.